Španělé vytáhli do boje proti McLarenu

Alonso, Fernando

Alonso, Fernando | foto: www.auto-news.cz

Testy formule 1 ve Španělsku se setkaly se skutečně velkým zájmem diváků. Přinesly však také projev rasistických nálad obrácených proti Lewisovi Hamiltonovi, pilotovi McLarenu tmavé pleti.

Za náladou španělských diváků je třeba hledat důsledek působení jejich krajana Fernanda Alonsa v McLarenu, které skončilo předčasným ukončením spolupráce a porážkou dvojnásobného šampiona F1 v celkovém hodnocení nejen vítězným Raikkonenem, ale i týmovým kolegou z McLarenu Hamiltonem.

Na tribunách se objevily při testech transparenty s projevy nepřátelství a rasismu, diváci skandovali nepřátelská hesla. Vedení okruhu nicméně začalo situaci okamžitě řešit. Uzavřeli část hlavní tribuny proti boxům McLarenu, sundali veškeré transparenty namířené proti britskému týmu a jeho jezdci a požádali diváky, aby svých projevů nepřátelství zanechali. „Takové projevy na okruhu tolerovat nebudeme,“ vzkázal šéf tratě Pradera.

„Ve Španělsku jsme se zúčastnili celé řady závodů a stejně tak testů. Každý člověk z našeho týmu chová ke Španělsku a jeho obyvatelům respekt, včetně Lewise Hamiltona. Jsme proto velmi rozčarovaní z chování a nálady diváků v průběhu testů,“ uvedla tisková mluvčí týmu McLaren Mercedes.

Nepřátelské projevy na závodním okruhu nezůstaly bez povšimnutí odpovědných míst Mezinárodní automobilové federace. „Provokace namířené proti McLarenu, jež probíhaly při posledních testech v Barceloně, jsou v zásadním rozporu s principy FIA a jejich opakování povede k tvrdým sankcím,“ uvedl tiskový mluvčí.

Španělsko se letos chystá ke dvěma závodům formule 1 a pokud by se situace neuklidnila, nadřízený orgán by mohl začít zvažovat kromě vysokých finančních sankcí i zrušení závodů...

 

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu