GP USA: Kimi potvrdil ambice v 2. kvalifikaci

Daniel Šupa, 27. září 2003, 21:19 Google+

Ziskem Pole position potvrdil Fin své ambice v boji o titul, 2. kvalifikace přinesla zklamání pro Ferrari.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Dnešní rozhodující kvalifikaci odstartoval Jos Verstappen, jenž včerejší odpolední měření sil nedokončil. Zkušený Holanďan musel svůj monopost korigovat prakticky v každé zatáčce a jeho týmový kolega Kiesa na tom nebyl o nic lépe. Justin Wilson byl dle očekávání podstatně rychlejší a v cíli získal provizorní Pole position s náskokem 1,7 vteřiny. Firman bojoval v technické části okruhu s jízdními vlastnostmi v důsledku malého přítlaku, ale na jezdce Jaguaru ztratil ještě více v úvodním a závěrečném sektoru. Villeneuve zajel čisté, ale nikterak rychlé kolo. S náskokem 5 desetin vteřiny se však ujal vedení.

Nick Heidfeld začal velice rychle a i v druhém sektoru vedení udržel. Na cílové čáře byl však o 33 setin pomalejší. Olivier Panis byl dle předpokladu výrazně rychlejší. Francouz jel nezvykle agresivně a již po druhém mezičase bylo jasné, že je jeho monopost velmi dobře vyladěn. Převzal prozatímní vedení s náskokem 1,1 vteřiny. Frentzen se zařadil za týmového kolegu Heidfelda. Fisichella zajel čisté kolo, ale čas stačil jen k porážce obou Minardi a týmového kolegy Firmana. Panisův týmový kolega da Matta měl těžit ze znalosti oválu, ale právě v prvním a třetím úseku ztratil po dvou desetinách vteřiny.

V polovině kvalifikace se začaly nad okruhem Indianapolis hromadit temné mraky a oči mnoha lidí v boxech sledovaly oblohu s obavou. Jenson Button ztratil především ve středním sektoru, ale týmového kolegu Villeneuva porazil rozdílem 35 setin vteřiny. Raikkonen byl na 1. mezičase jen mírně rychlejší, jak Panis. Technickou část jeli prakticky identicky, ale závěrečnou klopenou zatáčku projel jezdec týmu McLaren Mercedes podstatně rychleji. Michael Schumacher měl problémy stejně jako včera hned v první zatáčce, na druhém mezičase ztratil 4 desetiny a v cíli se musel spokojit s časem pomalejším nejen Raikkonena, ale i Panise, což vzbudilo obrovskou radost fanoušků Montoyi, kteří vyvěsili kolumbijské vlajky. Alonso začal rychleji, než Fin, na druhém mezičase však mírně ztratil, v cíli byl nakonec rychlejší než pětinásobný šampion z Německa. Coulthard byl dnes opět pomalejší, než jeho mladší týmový kolega a tým musel být zklamán tím, že nebyl Skot rychlejší, neboť mohl do zítřejší Grand Prix startovat před Ferrari Schumachera a tím účinněji napomáhat Kimimu v boji o titul.

Poslední dějství otevřel Juan Pablo Montoya, jenž byl o 6 km/h rychlejší než Schumacher. JPM začal rychleji, než Raikkonen, ale v technické části výrazně ztratil. V boxu stáje BMW Williams však zavládlo zklamání. Ani ohromná síla a nejvyšší Top speed nepomohla Kolumbijci k porážce Raikkonena a Panise! Jeho týmový kolega Ralf Schumacher začal naopak pomaleji a v tomto trendu pokračoval i ve zbytku svého letmého kola. Mark Webber s velmi sledovaným vozem týmu Jaguar, patřícím do koncernu Ford, od začátku letmého kola ztrácel, jeho R4 scházel grip a Australan přidal i chyby pramenící z přílišné snahy. Výsledkem bylo v tu chvíli až 12. místo mezi oběma piloty stáje Sauber. Barrichello zajel fantastický první mezičas. Na druhém mezičase ztratil 3 desetiny, ale třetí úsek zajel stejně rychle jako Raikkonen a vklínil se mezi Fina a Panise. Sobotní kvalifikaci uzavřel Jarno Trulli. Po nehodě v ranním volném tréninku nebyl tak rychlý, jako včera a jeho čas stačil až na 10. místo.

Nadšení zavládlo v boxech stáje McLaren Mercedes i u příznivců Kimiho Raikkonena, který byl dnes nejrychlejší. Stáj z Wokingu varovala konkurenci, ať jejich pilota z boje o titul neodepisuje a Kimi dnes dokázal oprávněnost těchto slov!

Rubens Barrichello sice získal umístění v první řadě, ale Michael Schumacher bude startovat až z řady 4., což je jistě s ohledem na Pole position Raikkonena a 4.místa Montoyi ne právě ideální. Navíc je to poprvé od debutu F1 na okruhu Indianapolis, kdy není na Pole position právě Michael Schumacher. Skvělý čas zajel Olivier Panis s Toyotou a potvrdil, že se tým vedený Ove Andersonem v druhé polovině roku neustále zlepšuje.

Vytisknout

Diskuze: GP USA: Kimi potvrdil ambice v 2. kvalifikaci

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

GP USA: V 1. kvalifikaci překvapil Trulli - anotační foto

GP USA: V 1. kvalifikaci překvapil Trulli

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud