Proč Raikkonen vyhrál?

Räikkönen - Alonso

Räikkönen - Alonso | foto: Scuderia Ferrari

Také dobrá otázka. Jak zaznělo v televizním přenosu stanice Nova, mnoho lidí si myslelo, že titul získá Hamilton, ale mnoho jich ho přálo spíše Kimi Raikkonenovi.

Finský rychlík přišel do Ferrari jako hvězda, která má navázat na úspěchy Michaela Schumachera. Už začátek sezony ale potvrdil, že to nebude vůbec v italském týmu snadné, neboť týmový kolega Felipe Massa měl ve smlouvě klauzuli o tom, že bude mít stejné podmínky a navíc byl v úvodu sezony rychlejší.

Postupem času si Raikkonen na zpočátku poněkud nespolehlivý monopost F2007 zvykal a souhra výborných výkonů a šťastných náhod ho udržela v boji o titul i v posledním závodě. Přestože se jeho úspěch příliš nečekal, byl to nakonec on, kdo se dnes v Brazílii radoval a nutno říci, že zcela zaslouženě.

Musíme přiznat, že i díky přispění Felipe Massy získal konečných šest vítězství a slavil nakonec titul díky vyrovnanosti výkonů, která chyběla v závěru sezony Lewisovi Hamiltonovi. Vynecháme-li GP Evropy, kde zradil Fina motor, v devíti závodech po sobě neskončil hůře, než třetí, přitom pětkrát triumfoval.

Své v boji o titul nesporně sehrála zakázaná týmová režie. Jen díky ní se nakonec Ferrari podařilo vybojovat prvenství mezi jezdci a porazit velice silné duo McLarenu, který jako tým doplatil na interní válku svých pilotů. Dochází to s postupem času, ale z tohoto pohledu patřil titul nesporně Hamiltonovi, který bojoval proti všem a s podporou týmového kolegy nemohl v žádném případě kalkulovat, právě naopak. Dnešní Formule 1 je však poněkud jiná a u Ferrari se hraje na tým v první řadě.

Musím ale vzpomenout ještě jednu skutečnost, která hrála Raikkonenovi do karet a velmi významně. Zatímco v minulých sezonách jsme vždy na konci konstatovali, že největším smolařem roku byl Kimi Raikkonen, letos se mu to i s úroky vrátilo, neboť mu k titulu pomohla přes veškerou snahu, talent a umění velká dávka toho tolik vrtkavého štěstí…

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu