BMW; BMW F1.06 představeno

Daniel Šupa, 17. ledna 2006, 10:39 Google+

V 9:00 bylo oficiálně zahájeno slavnostní show na počest F1.06, který mnichovská automobilka prostřednictvím svého továrního týmu BMW Sauber vyšle do boje o mistrovské body.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
BMW

BMW | foto: BMW Motorsport

Sdílejte článek

Představení se koná ve Valencii a ve 13:00 se ukáže nový vůz v celé své parádě i na závodním okruhu. Jezdeckou sestavu tvoří 28letý Nick Heidfeld, 34letý Jacques Villeneuve a 21letý Polák Robert Kubica na postu testovacího a náhradního pilota.

Poprvé v historii vlastní BMW tým F1
Shrňme si základní informace o vzniku stáje automobilky BMW. 22. června 2005 bylo potvrzeno, že BMW nasadí svůj vlastní tým do závodů Grand Prix poprvé v roce 2006. 16. září byl oznámen podpis tříleté smlouvy s Nickem Heidfeldem a 14. listopadu bylo oznámeno jméno týmu BMW Sauber F1. Jacques Villeneuve byl týmem potvrzen 1. prosince 2005 a 20. prosince oznámila stáj angažmá Roberta Kubicy. Od 1. ledna 2006 je BMW většinovým podílníkem Swiss Sauber Holding AG.

Stávající šéf BMW Motorsport Mario Theissen bude také řídit BMW Sauber F1 a ve Valencii uvedl: „V posledních sedmi měsících jsme pracovali velmi pilně. Posunuli jsme kupředu integraci našich dvou center, vyjeli s přechodným vozem, uzavřeli smlouvy s jezdci i partnery. To není špatné, ale neděláme si iluze. Čeká nás ještě dlouhá cesta a rok 2006 je rokem přestupním. Cílem je vše nasměrovat správným směrem.“

Sauber, který je základem nového týmu skončil loni v Poháru konstruktérů na osmém místě, a to je i startovní pozice nového seskupení. „Z tohoto místa chceme jít nahoru tak rychle, jak jen to bude možné, ale netřeba připomínat, že přes noc se něco takového zkrátka nepodaří. Potřebujeme trpělivost s výdrž, ale máme oboje.“

Nick Heidfeld a Jacques Villeneuve nabízí týmu zkušenosti ze 250 závodů Grand Prix. Kanaďan je navíc mistrem světa z roku 1997. „Už se moc těším na novou sezonu. V týmu znám skutečně mnoho lidí. Jako závodník jsem přirozeně netrpělivý úspěchu, ale musíme zůstat při zemi. Nejdůležitější bude dělat postupné kroky správným směrem,“ prohlásil Heidfeld, kterého doplnil Villeneuve slovy: „Sestavení nového týmu je opravdu komplikovaným úkolem, už jsem tím jednou prošel, ale v tomto případě jsem přesvědčen, že se sešly všechny předpoklady pro brzký úspěch. Chci udělat to nejlepší, abych stáji pomohl k jeho dosažení.“

Nový motor
V případě letošní sezony se nejedná o evoluci, ale přímo revoluci, neboť přechod na motory V8 s objemem 2400 ccm s sebou nese nutnost nového řešení. Proti V10 jsou u nového motoru vážným problémem vibrace. Proti předchozí jednotce, kdy nastávaly v otáčkách kolem 13000 ot/min, se u motoru V8 projevují až při 16000 ot/min. U motoru V10 se dalším zrychlením ztratily, ale u V8 mají nepříjemný dopad na pevnost dílů šasi.

Nový podvozek
Celkové rozměry vozu zůstaly prakticky nezměněny díky platným předpisům FIA. Kratší motor a menší nádrže přinesly více prostoru pro úpravu designu zadní části vozu. Přenos síly bude zajišťovat sedmirychlostní převodovka z titanu. Těžištěm návrhu vozu byla aerodynamická účinnost, což ale není jen přítlak, ale také efektivita šasi.

Změny proti předchozímu Sauberu doznala přední část vozu F1.06, která byla snížena, jinak jsou řešeny přední závěsy, přední spoiler a aerodynamické díly pro usměrnění proudění vzduchu. Snížená potřeba chlazení u menšího motoru umožnila zmenšit vstupní otvory a použít menších chladičů. Podobně je redukován ochranný oblouk s dalším přívodem vzduchu nad jezdcovou hlavou.

Také zadní náprava je kompletně přepracovaná a plně by už měla být oproti svému předchůdci C24 přizpůsobena pneumatikám Michelin.


Foto: BMW Motorsport

Vytisknout

Diskuze: BMW; BMW F1.06 představeno

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Toyota

Toyota zrychluje vývoj Bridgestone

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  3. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud