Kuriózní situace na poli motorů a šasi

Tanaka, Shoichi

Tanaka, Shoichi | foto: Lucky Strike B.A.R Honda

Prezident FIA Max Mosley pochybuje o tom, že by Honda v příští sezoně představila svůj B tým, ať už by jeho název byl jakýkoliv.

Není to vůbec dlouho, co nemohly soukromé stáje najít u továren pochopení a přes podle některých hříšné peníze kupovat o hodně koní slabší zákaznické motory.

Dnes je situace opačná. Továrny by chtěly z různých důvodů uplatnit své motory u jiného týmu, ale ty pro změnu nejsou nyní k dispozici.

Konkrétně japonská Honda potvrdila, že by měla v příští sezoně podporovat jeden soukromý tým svými motory a technickou pomocí. Do 15. listopadu ale musí být tým u FIA oficiálně přihlášen i s šasi, motorem, pneumatikami a jezdci.

Prezident FIA Max Mosley však pochybuje o tom, že by se něco takového ještě mohlo Hondě v případě B týmu zdařit. "Do roku 2008 není možné kupovat šasi stávajícího výrobce." Toto zakazuje jeden ze základních bodů platné Concorde Agreement.

Dodavatelem šasi tak může být někdo mimo současnou F1, ale nikoliv BAR. Ke změně dohody by sice mohlo dojít, ale musely by s ní souhlasit všechny stáje, což je ale předem prakticky vyloučené.

"Pokud toto znění v nové Concorde Agreement neobnovíme, nejdříve v sezoně 2008 bude moci používat šasi jednoho výrobce více týmů."


Foto: BAR Honda

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu