Alonso byl po závodě penalizován a poklesl v pořadí + VIDEO

Alonsovi úspěch v Montrealu po závodě notně zhořkl

Alonsovi úspěch v Montrealu po závodě notně zhořkl | foto: Alpine F1 Team

Pro Alpine to vypadalo na další velmi dobrý výsledek, navíc díky výborně strategicky zvládnutému závěru závodu dokázali odolat tlaku Valtteriho Bottase a přivézt slušnou porci bodů. Ale nakonec nebylo vše tak zářivé, jak si francouzský tým maloval.

V samotném závěru závodu oba modré vozy překonal Charles Leclerc a poté se k nim začalo přibližovat duo Bottas a Zhou na Alfách. Piloti Alpine dostali pět kol před cílem pokyn, aby drželi pozice a nepokoušeli se závodit mezi sebou, což Alonso okomentoval názorem, že ho Ocon de facto brzdí. Souboj nakonec vygradoval v posledních kolech, kdy se Bottas dostal za Španělův vůz na nejmenší možný odstup (kolem 0,1 vteřiny).

Vše vyvrcholilo v předposledním kole, kdy Alonso na dlouhé rovince před cílovou šikanou intenzivně odrážel Finovy útoky a snažil se uhájit pozici za každou cenu. Tady právě nastal zásadní problém, protože bdělí stewardi usoudili, že Fernando změnil směr hned několikrát a tím donutil Bottase přerušit plynulou jízdu. Alonso sice skončil sedmý s náskokem tří desetin před finským pilotem, ale po závodě si ho na "kobereček" pozvali právě komisaři FIA.

Podle jejich názoru Španěl porušil předpisy, zejména článek 2 b) kapitoly IV dodatku I. Mezinárodního sportovního kodexu FIA. "Mezi zatáčkami 10 a 2 v69. okruhu vůz startovního čísla 14 opakovaně měnil směr, aby se bránil proti vozu startovní číslo 77. Ten musel v jednu chvíli přibrzdit a ztratil rychlost. Ačkoliv komisaři konstatují, že v žádné fázi manévru nebyl vůz #77 vedle vozu #14, považují jednání pilota vozu #14 za jasné porušení výše uvedeného bodu pravidel. Viníkovi byla udělena penalizace v podobě 5 trestných vteřin v souladu s podobným incidentem zaznamenaným v Austrálii 2022," píše se v odůvodnění. Fernando tak přišel o čtyři mistrovské body při poklesu ze sedmého na deváté místo, navíc vyfasoval trestný bod, takže za posledních 12 měsíců jich má na svém kontě šest.

"Myslím, že jsem si o tomto víkendu zasloužil lepší umístění než deváté místo, ale nakonec je dobré, že oba vozy nakonec získaly body. Mrzí mě také, že jsem přišel o možnost bojovat o potenciální pódium, protože jsem cítil, že rychlostně na něj mám," dodal po penalizaci Alonso.

Diskuze:

Počet příspěvků: 12 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu