Až příliš těžké vozy? Hamilton jen kroutí hlavou

Lewis Hamilton - závod v Baku

Lewis Hamilton - závod v Baku | foto: Mercedes AMG F1 Team

Lewisi Hamiltonovi se nelíbí současný trend, kdy jsou vozy královny motorsportu čím dál těžší. Brit by raději závodil s lehčími a svižnějšími monoposty.

Svět se neustále vyvíjí a to samé platí také pro Formuli 1. Technologie jsou sofistikovanější, vozy rychlejší. Proti tomu nejspíš nikdo nic namítat nemůže, je však jedna věc, která se setkává s prakticky všeobecným odporem. Tou je neustálé zvyšování váhy monopostů, jemuž F1 čelí zejména od příchodu hybridní turboéry.

Navíc po zavedení svatozáře je toto téma ještě aktuálnější. Současná hmotnost vozu se pohybuje kolem 750 kilogramů, ještě v roce 2013 to přitom bylo zhruba 640 kilogramů.  Jedním z těch, kdo tento trend dlouhodobě kritizuje je Lewis Hamilton. Sedminásobný mistr světa je přesvědčen, že stále těžší a těžší vozy neprospívají kvalitě závodění.

„Když máte lehčí vozy, je to na trati větší zážitek. Lépe se s nimi manévruje, což pomáhá závodění jako takovému. Nechápu důvod, proč jdeme s váhou pořád nahoru. Je to problém i na některých městských tratích, kde závodíme. Monoposty jsou tak široké, že prostor na trati je minimální."

Brit nabídl ještě jeden pohled na věc. „Je otázkou, jestli je tenhle směr správný. Jde o záležitost určitého udržitelného rozvoje, protože čím větší auta máte, tím víc energie většinou potřebujete. Možná jsme jediný - nebo minimálně jeden z mála sportů, který jde tímto směrem."

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu