Jak Audi na Hockenheimringu ztratilo svoji formu

-haj / iMotorSport.cz, 9. května 2018, 18:16 Google+

O úvodní dvě vítězství sezony se podělil Mercedes a BMW, když nová pravidla evidentně přibrzdila hlavně Audi, které dominovalo vloni. O víkendu jsme pokles formy Audi mohli jasně sledovat na Hockenheimringu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Audi RS5 se po úvodním víkendu jeví jako nejslabší speciál v poli

Audi RS5 se po úvodním víkendu jeví jako nejslabší speciál v poli | foto: dtm.de - HOCH ZWEI

Sdílejte článek

Jestliže se Audi obávalo, že především její formu může srazit zjednodušený společný aerokit a konvenční zavěšení, tak toto tvrzení se o víkendu potvrdilo, když Audi bylo zasaženo evidentně nejvíc. Celé startovní pole DTM se musí popasovat s 30% snížením přítlaku a omezenými možnostmi v nastavení. Tato nová pravidla vlastně ukončila dlouholeté označení DTM jako "Formule 1 se střechou", když teď už na autech nevidíme všemožná aerodynamická křidélka. 

Z toho evidentně benefituje Mercedes, který se nikdy nehrnul do vývoje těchto věcí, ve kterém excelovalo Audi, který také ale stál spoustu peněz a který Audi vloni jednoznačně pomohl v zisku titulu. Například Jamie Green pro britský Autosport vysvětlil, kde se Audi musí ve srovnání se svými rivaly zlepšit. "Všechny ty detaily okolo předního nárazníku - všechna ta křidélka, která jsme měli na předku - teď máme jedno a je poloviční, než jaké bývalo. Mívali jsme dvě na každé straně a byla velká. Je zde spousta dalších detailů kolem a pod splitterem. Všechny boční kanálky mezi předním kolem a zadním kolem jsou teď odlišné."

"Měli jsme potrubí vedoucí vzduch do podběhů zadních kol, které je teď pryč. Je to tedy masivní rozdíl. Měli jsme také některé detaily na podbězích předních kol, které směřovaly vzduch kolem auta, které jsou teď pryč. Když se teď podíváte na auto, tak je o hodně jednodušší a čistší s méně detaily a křidélky, která nám dávala grip. Je to hlavně karosérie a něco málo pod podlahou, ale je to velký procentuální úbytek v přítlaku," pokračuje jezdec Audi.

img-responsive

Jamie Green prozradil poměrně hodně zajímavých detailů o loňské Audi RS5 DTM | foto: www.dtm.de

Dle Greena přístup Audi změnilo také zjednodušené zavěšení. "Zavěšení bývalo komplikovanější. Takže se dalo přirozeně mnohem více přemýšlet o nastavení, zatímco teď máte čtyři pružiny a anti-roll bar na každé nápravě, takže auto je jednodušší. Je tu méně věcí, na kterých se dá pracovat, takže nastavit auto je o něco přímočařejší a váš optimální set-up je odlišný od toho loňského."

To všechno způsobilo, že Audi muselo během víkendu dost zápasit s přetáčivostí a opotřebením gum. V nedělním závodu už výkon Audi nebyl tak slabý (Mike Rockenfeller dojel druhý). Takový Gary Paffett má ale na věc jiný názor. "Abych byl upřímný, tak my všichni [tři výrobci] jsme si museli poradit s aero balíčkem a dali jsme jej na auta. Nemyslím si, že to bylo tak komplikované, myslím jen, že Audi mělo v otázce přítlaku více co ztratit než my. Všichni jsme dostali stejný aero balíček a všichni jsme se snažili maximalizovat to, co jsme dostali. Aktuálně to vypadá, že Mercedes odvedl lepší práci," prohlásil Brit. 

Svůj názor přidal také šéf motorsportu u BMW, Jens Marquardt"Můžeme říci, že každý měl jeden pořádný test, protože Vallelunga se nedá počítat [kvůli počasí]. Pomohlo, že [ITR] test byl zde na Hockenheimu a podmínky [v závodech] byly podobné. Během roku se budeme učit a v kalendáři máme dvě nové trati [Brands Hatch a Misano], které budou výzvou pro každého. Nakonec, chcete mít věci trochu promíchané a nechcete na začátku sezony vědět, jak to dopadne."

Vytisknout

Diskuze: Jak Audi na Hockenheimringu ztratilo svoji formu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Glock, Timo

Hockenheimring: Po fantastickém souboji s Paffettem vítězí Glock na BMW

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud