Jackie Stewart zahodil nabídku, která se neodmítá. Triumfy slavil jako závodník i majitel

Robert RoBertino Pavelka, 11. června 2017, 10:59 Aktualizováno 11.6.2017, 22:35 Google+

Trojnásobný mistr světa Jackie Stewart už sice dávno odložil přilbu závodníka, ale s F1 je nadále spjat. A protože malý Skot dnes slaví narozeniny, připomeňme si něco z jeho bohatého života, co není obecně známé.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jackie Stewart je jednou z nejvýraznějších postav F1

Jackie Stewart je jednou z nejvýraznějších postav F1 | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Automobiloví závodníci se neprohánějí jen po závodních tratích. Sir John Young "Jackie" Stewart toho prožil opravdu hodně a často vzpomíná na stinné i veselejší stránky své kariéry. A věren své povaze neváhá přidávat i názory na dění dnešní. Právě současnost by mu ve svém bezpečnostním tažení měla poděkovat, ostatně jeho přízvisko "Apoštol bezpečnosti" hovoří o jeho snaze udělat závody méně rizikovými už před půl stoletím.

Pilot není stroj...

Sám Jackie byl menší tělesné konstrukce, což kvitovali konstruktéři závodních vozů, ale on sám dost trpěl různými neduhy. Nejvíc se na něm podepsal vyčerpávající program a s tím související ne vždy kvalitní a často odbývaná strava. Ta byla možná příčinou, že rodák z Miltonu přišel o mistrovský titul.

V roce 1972 dostoupily jeho žaludeční problémy vrcholu. Stewart byl pod kontrolou blízkého přítele dr. Franka Faulknera, který mu předepsal tablety, ale ani on netušil, jak je situace vážná. Před Grand Prix Belgie 1972 odletěl Stewart do "staré cihelny", kde komentoval závod 500 mil Indianapolis. Těsně před závodem mu však praskl žaludeční vřed. Jackie se sebezapřením splnil svou povinnost, ale pak už dál nemohl. S účastí v belgickém závodě byl ámen, ale Stewart si spočítal, že operace by znamenala téměř půlroční pauzu, proto zvolil alternativní léčbu injekcemi.

Sláva občas opravdu pomůže

Stewartova spolupráce s reklamní agenturou McCormack mu - dle jeho vlastních slov - dokonce zachránila kůži, jak si Jackie vzpomíná. Jednou řídil za poměrně nevlídného zimního počasí ve švýcarských horách vůz a vletěl do pasti - v zatáčce dostal smyk a jedinou jeho šancí byla otevřená garáž u nějakého domu. Stewart tam zamířil, ovšem už nedokázal zastavit a přídí svého auta značně pochroumal vozidlo v ní stojící. Hlukem přivolaný majitel nejdřív hrál všemi barvami, ale když vzápětí zjistil, kdo mu naboural jeho plechového miláčka, málem ještě pilotu Formule 1 děkoval.

Když ještě Stewart jezdil za Lolu sérii Can-Am, potýkal se on i jeho soupeři na trati v Edmontonu s poměrně nebezpečnou zdí, lemující jednu zatáčku. Jenže stála na soukromém pozemku údajně poněkud nerudného majitele. Stewart ho tedy navštívil a vzápětí se zjistilo, že i on je Skot. Padlo několik skleniček whisky, oba pánové i něco snědli a Stewart pak zvolna zavedl řeč na předmět své návštěvy. Jeho hostitel ho ani nenechal domluvit: "Aha, ta hloupá zeď, tu stejně hodlám zbourat..." Stačilo říci, že by to pan Stewart uvítal, protože je pro závodníky nebezpečná a při dalším podniku už měli piloti o starost méně.

Na F1 se nezapomíná

Stewart opustil aktivní kariéru pilota F1 na sklonku roku 1973, kdy jeho psychiku dorazila smrtelná havárie jeho týmového kolegy Françoise Ceverta. Málokdo ovšem ví, že další příčinou bylo nervové zhroucení jeho ženy Helen v hotelovém pokoji. Jackie tehdy odmítl i jenom symbolickou účast v závodě, přestože by to byla jubilejní 100. Grand Prix.

Do vozů F1 ale usedal, občas dostal možnost si otestovat téměř celé startovní pole (s výjimkou Ferrari), takže vyzkoušel třeba Brabham osazený Alfou Romeo i novátorský Renault s přeplňovaným motorem. Dokonce spolupracoval s filmaři a v roce 1978 kroužil ulicemi Monte Carla v rezervním Tyrrellově voze, aby získal atraktivní záběry. U aktivních pilotů to ale vzbudilo nevoli a na legendu si postěžovali - pořadatel tedy prodloužil trénink o deset minut.

img-responsive

Stewart zpovídá Alana Jonese bezprostředně poté, co se stal mistrem světa 1980 | foto: Williams F1 Team

Jackie musel i odolávat pokušení, spojenému s návratem do kokpitu. Jako čtyřicetiletý dostal nabídku od Bernie Ecclestonea, aby v roce 1980 pilotoval Brabham. V rámci Grand Prix Holandska zavítal Stewart do této stáje a Niki Lauda se ho zeptal, proč vlastně nezávodí. A Bernie promptně vypálil nabídku -  2 500 000 dolarů! Je třeba vzít v úvahu, že tehdejší gáže se pohybovala kolem 400 000 pro špičkového pilota. Že trojnásobný mistr světa byl chycen drápkem dokazuje i fakt, že si další dva týdny nabídku pečlivě promýšlel. Nakonec však odmítl.

Stroll je kritizován neprávem

Stewart a jeho syn Paul, který rovněž nahlédl do F1, i když jako jezdec pouze v rámci testů, se stali i majiteli týmu F1, který paradoxně v době největšího úspěchu, vítězství v Grand Prix Evropy 1999, už byl prodaný. Do dění Grand Prix se ale vrací v různých pozicích, občas i zpovídá piloty na stupních vítězů nebo se dělí s fanoušky o své názory. Jako v případě poslední dobou hojně diskutovaného Lance Strolla.

img-responsive

Se synem Paulem jako majitelé vlastního týmu | foto: Jaguar Racing

"Myslím, že podobně jako u mnoha jiných je potřeba počkat do konce sezóny a pak ho hodnotit. Jeho potíže mě ve skutečnosti moc nepřekvapily. F1 je vrcholem motoristického klání a chvíli to trvá, než jste schopni utkat se v této disciplíně s těmi nejlepšími. Stroll ale prokázal, že má talent a může uspět. Je v dobrém prostředí, Williams je kvalitní tým, mající v minulosti špičkové piloty. Kanada chce dalšího Villeneuva, ale je rozmazlena Gillesem Villeneuvem. Mimochodem ho považuji za jednoho z nejbezohlednějších pilotů v historii, ale zároveň byl i jedním z nejbrilantnějších. A jeho syn Jacques se dokonale potatil," okomentoval Stewart Strollovy výkony a de facto podpořil názor Claire Williams.

Jackie Stewart, který dokonce může prokázat vzdálenou příbuzenskou vazbu na nezapomenutelného Jima Clarka, slaví 11. června své 78. narozeniny. Po nedávném úmrtí jeho krajana Johna Surteese je nositel řádu britského impéria nejstarším žijícím mistrem světa Formule 1.

Vytisknout

Diskuze: Jackie Stewart zahodil nabídku, která se neodmítá. Triumfy slavil jako závodník i majitel

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Fernando Alonso během oficiálních tréninků na Indy 500

Přijde Formule 1 o Alonsa? Španěl by se angažmá v IndyCar nebránil

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud