"Fernando je rychlejší než ty!" Smedley vzpomíná na příkaz, který změnil Massovu kariéru

Robert RoBertino Pavelka, 16. prosince 2016, 11:40 Google+

Mnozí si ještě na tu situaci vzpomenou. Grand Prix Německa 2010, dvě Ferrari v čele a pak přišel onen známý výrok do Massových sluchátek: "Fernando is faster than you", tedy evidentní příkaz, aby španělskému kolegovi udělal místo.

Počet komentářů:  8 komentářů (Poslední 19.12. 09:04) Napište svůj názor
Grand Prix Německa - pro Massu jeden z klíčových momentů jeho kariéry

Grand Prix Německa - pro Massu jeden z klíčových momentů jeho kariéry | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Felipe Massa tehdy neprožíval jednoduché období. Měl za sebou půlroční pauzu po vážném zranění, které utrpěl v tréninku na GP Maďarska, kdy byl zasažen uvolněným dílem z vozu Brawn GP jeho krajana Barrichella. I když se do sezóny 2010 vrátil výborným výsledkem v Bahrajnu, kde zajel druhé místo v kvalifikaci i v závodě, o jeho aktuální formě pořád panovaly určité pochyby. A pak přišla zmíněná německá Grand Prix a muž, který na sklonku roku 2008 prohrál titul doslova v posledních metrech závěrečného závodu, musel vyslechnout pokyn k přenechání vedoucí pozice týmovému kolegovi.

img-responsive

Ještě před sezónou byly důvody k úsměvu | foto: Scuderia Ferrari

Nynější šéf výkonnosti Williamsu Rob Smedley byl tehdy Massovým závodním inženýrem a na situaci si dobře vzpomíná. Massa nařízení, které mu přišlo ve 49. kole, akceptoval a Alonsa před sebe pustil, ale byla to pro něj další rána v už tak složitém období, které u Ferrari prožíval. 

"Myslím, že týmové rozhodnutí toho dne bylo pro něj nesmírně těžké. Zvlášť proto, že si uvědomil zásadní obrat v přístupu týmu; pochopil, kdo je v centru zájmu. Zda to bylo dobré či špatné? Neříkám, že koncentrace Ferrari na Fernanda byla správná či nesprávná, nechci to komentovat. Fernando je bezesporu vynikající pilot. Na veřejnosti jsem to ostatně mnohokrát zdůraznil. Takže by to mohlo vypadat, že jde o správné rozhodnutí, ale také chápu Felipeho, že pro něj bylo krajně problematické se s tím vyrovnat," vzpomíná po letech Smedley.

Dnes třiačtyřicetiletý rodák z Moddlesborough se tehdy do rádia Massovi po vydání pokynu omluvil. Opakovaně pak prohlašoval, že nesouhlasil s tím, aby Brazilec svému týmovému kolegovi přenechal vedení, navíc prý nechtěl vůbec pokyn svému pilotovi předat, což mu později vyneslo určité problémy s vedením Maranella.

"Nesouhlasil jsem s tím. Osobně si myslím, že to bylo špatné rozhodnutí. Ostatně to je zřejmé z mé radiokomunikace, že jsem podobné řešení nechtěl. Bylo pak poměrně obtížné dále u Ferrari působit. Upřímně se domnívám, že existují mnohem přijatelnější způsoby, jak něco podobného provést. Co se týče závodní rychlosti, tehdy mezi Fernandem a Felipem zase tak velký rozdíl nebyl. V některých pasážích byl rychlejší Massa, v jiných zase Alonso. Takže v podstatě na tom byli téměř stejně... Felipe se pak musel s tou situací hodně poprat, protože přišla zčistajasna... víte, jak to myslím. Měli jsme dohodnutou strategii, s níž jsme šli do závodu. Věděli jsme, co asi uděláme, ale tohle do toho nezapadalo... Felipeho to nutně muselo zaskočit. Byl v situaci, kdy vedl, dokonce se vzdaloval od tehdy třetího Sebastiana Vettela. Proto se nedivím, že se s tím nemohl vyrovnat... »Proč to děláme? Jaký to má smysl? Vždyť to je Německo, nejsme v posledním závodě sezóny«. Protože jsme byli uprostřed ročníku, musel pochopit, oč tu jde, z tohoto hlediska to vůbec nebylo těžké odvodit," vysvětluje Smedley svůj názor na Massovo rozpoložení.

img-responsive

Felipe Massa a Rob Smedley. Brazilec se právem mohl cítit ukřivděn | foto: Scuderia Ferrari

Massův tehdejší závodní inženýr připouští, že i pro něj bylo obtížné přijmout fakt, že tým Ferrari změnil svůj přístup k Brazilci a rozhodl se vzít mu vítězství. Triumf, který by mu možná hodně pomohl, protože od své nehody potřeboval nějakou zásadní vzpruhu. 

"Myslím, že jsme nakonec asi oba udělali tu správnou věc. Ono to může vyznít téměř tak, že ve své podstatě nejsem týmový hráč. To rozhodně ne, vždy jsem o to maximálně usiloval, zvláště u Ferrari. Tato role mě naplňovala štěstím. Když hraji nějakou hru a má mě učinit šťastným, je třeba mít jasná pravidla. Pokud jsou daná a leží přede mnou na stole, je to v pořádku. Ale pokud se regule změní uprostřed hry a ví o tom jen určitá skupina lidí, že k takové úpravě došlo, je pak nesmírně složité se s tím nějak vyrovnat. Představte si fotbal, derby Inter Milán proti AC Milán, kdy jeden z hráčů AC sebere rukou míč a hodí ho do branky. Budete protestovat: »Tohle není dovoleno« a rozhodčí vám řekne »Ne, je to dovoleno, právě teď se to může!«. Budete se sice bránit a tvrdit: »Kdybychom to věděli, tak jsme to udělali také«, ale to vám nebude nic platné," vysvětlil svůj názor na tehdejší situaci pro Motorsport.com Smedley.

img-responsive

Massa a Smedley strávili další etapu působení v F1 u Williamsu | foto: Williams F1 Team

Massa se od Grand Prix Německa ještě dvakrát postavil na stříbrný stupínek (jednou na Ferrari, podruhé v barvách Williamsu), ale nikdy už žádný závod v F1 nevyhrál. Můžeme se jenom dohadovat, zda by ho vítězství v Německu postrčilo výš, zda by našel větší jistotu a mohl ještě zkusit druhý útok na mistrovský titul. Na ten titul, který mu v roce 2008 tak těsně proklouzl mezi prsty. U Ferrari závodil ještě další tři sezóny, ale počínaje rokem 2011 v každé další klesl o jedno místo v celkovém pořadí. U Williamsu se pak opět setkal se Smedleyem. Už před koncem tohoto roku oznámil svůj odchod z F1 - je otázkou, zda po současných šarádách ve startovním poli odolá vábení Williamsu, který by vedle nováčka Strolla potřeboval zkušeného pilota. Ostatně něco takového naznačuje například francouzský list L'Equipe, který informuje o "intenzivních" jednání mezi vedením Williamsu a Massou ohledně příští sezóny. Jako pravděpodobnější se však jeví spíš ta alternativa, že Massa bude zastávat nějakou funkci ve vedení týmu.

Vytisknout

Diskuze: "Fernando je rychlejší než ty!" Smedley vzpomíná na příkaz, který změnil Massovu kariéru

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 8, poslední 19.12.2016 09:04 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 8 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Renault přijímá posily a rozšiřuje týmové zázemí

Přesuny probíhají i v zákulisí, závodní inženýr Pilbeam opouští McLaren

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud