Adrian Campos už dokončil 55. kolo svého životního závodu! GRATULUJEME

Robert RoBertino Pavelka, 1. července 2015, 11:46 Google+

V záplavě pilotů, kteří se s ohledem na své kolegy ve formuli 1 jen mihli se tento španělský pilot může ztratit. Hrál ale významnou roli v éře stáje Minardi a byl vlastně vůbec prvním pilotem z Pyrenejského poloostrova, který absolvoval plnou sezónu v F1.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Adrian Campos (SPA) Minardi Motori Moderni M187 (1987).

Adrian Campos (SPA) Minardi Motori Moderni M187 (1987). | foto: Profimedia.cz

Sdílejte článek

Pokud se podíváme do historie, před Camposem se do F1 významněji zapojili pouze Francisco Godia-Sales, jehož 13 absolvovaných Grand Prix se rozprostřelo do let 1951 - 1958. Rozhodně známějším byl nezkrotný šlechtic Alfonso de Portago, ovšem jeho kariéru přervala smrt v Mille Miglia 1958; odborníci se shodují, že jeho talent ho opravňoval k velkým výsledkům. Jména jako Antonio Creus, Alex Soler-Roig, Emilio de Villota znají fanoušci, zajímající se o F1 důkladněji a troufám si říci, že Dani Clos, Juan Jover, Julio Gonzales-Pola, Joaquín Palacio, Jorge de Bagration či Emilio Zapico už jsou výzvou pro skutečné odborníky - ani jeden z uvedených pěti Španělů se totiž nikdy nedostal na start.

Adrián Campos Suñer se narodil v městečku Alcira na předměstí Valencie. K motoristickému sportu se dostal přes svou vášeň - rádiem řízené modely, s nimiž si vybojoval titul španělského mistra 1980. Uteklo 14 měsíců a Adrián už seděl ve skutečném závodním voze - jeho debutem se stala národní formule SEAT, což byly velice jednoduché vozy se čtyválcovými motory ze španělských licenčních automobilů. Následuje postup do formule 3, kde Campos strávil tři sezóny. V poslední sezóně to dotáhl až na druhého vicemistra v německém šampionátu F3 - ve stáji Volkswagen Motorsport na Raltu TR-30 VW. Mimochodem, tehdy jeho tvář zdobil ještě nepřehlédnutelný knír. Stihl ještě pár závodů, například účast v tradiční Grand Prix Macao nebo sporadické pokusy na letitém Tyrrellu 012 v týmu Barron. Nakonec to byla pro sezónu 1986 konečně F3000, o níž uvažoval už před rokem, ale Minardi "nestihl" kvůli F1 dokončit monopost pro tuto kategorii. Nejdřív hájil barvy týmu bývalého pilota F1 Petera Gethina (March 86B), ale spíš bojoval s kvalifikací; na sklonku sezóny přešel do týmu Lola International, aby na tovární Lole T86/50 získal jediné významnější umístění - šesté místo v posledním závodě ročníku na domácím okruhu v Jaramě.

img-responsive

Adrian Campos (SPA) Minardi Motori Moderni M187 (1987). | foto: Profimedia.cz

V té době už Adrián navázal kontakty s formulí 1. Jedním z rozhodujících faktorů byl Španělův silný sponzor, sportovní značka Lois, takže si ho nejdřív vyhlédl Ken Tyrrell a v sezóně 1986 ho nechal otestovat svůj vůz. "Strýček Ken" však nebyl o Camposových kvalitách přesvědčen, čímž se otevřel prostor pro Giancarla Minardiho. Jeho tým opouštěl Andrea de Cesaris, chyběly peníze na vývoj nového monopostu. "Jednal jsem s mnoha jezdci, a Adrián mi poskytl největší záruky. Stála za ním firma s devíti tisíci zaměstnanci, takže jsem smlouvu podepsal," vysvětloval své rozhodnutí Minardi. Campos se tak stal prvním pilotem španělské národnosti s kontraktem na celou sezónu.

Ačkoliv se našli jedinci, kteří zpochybňovali přidělení licence prakticky neznámému mladíkovi bez jakýchkoli výraznějších výsledků (zejména šéf AGS Henri Julien měl značné výhrady), Campos svou úvodní sezónu zvládl se ctí. Nedalo se předpokládat, že bude atakovat bodované příčky, ale kvalifikoval se do všech závodů s jednou výjimkou, která ho notně rozladila. Také se dočkal diskvalifikace v úvodním závodě v Brazílii, protože se na startu špatně zařadil. Tato událost však měla zvláštní pozadí - Adrián měl problém se sluchátky a než si je stihl nasadit, závodní pole se vydalo na trať. Campos se protáhl na svou původní pozici, ale to se nesmí, a tak vcelku po zásluze následovala černá vlajka. Daleko víc měl důvod se rozčilovat v Monacu - po lehké havárii byl téměř násilím dovlečen k doktorům, převezen do nemocnice a ti mu vyslovili zákaz startu kvůli údajnému šoku. Pořadatelé totiž potřebovali dvě startovní místa a Camposova nehoda jim přišla vhod - a aby měli jistotu, dali na lékařské "dobrozdání" a Španěl byl z preventivních důvodů držen v nemocnici až do pondělí. 

Tehdejší formule nebyly tak spolehlivé jako v současné době, a tak si Campos z 15 závodů připsal jediný výsledek - 14. místo na domácí půdě. K lepším výsledkům mu nepomohla ani přítomnost známého Laudova mechanika Ermana Cuoghiho. Ten byl před sezónou odvelen k takzvanému testovacímu týmu. Campos uzavřel s Minardim nový kontrakt, ale šéf týmu zvolil ne zrovna čestnou kličku - nechal do smlouvy zakomponovat dodatek, že pokud se Adrián třikrát nekvalifikvuje, může být v týmu nahrazen, ovšem podpora ze strany Lois poběží nadále, i kdyby už nezávodil. Španěl po zkušenostech z loňské sezóny podobný zádrhel nepředpokládal a smlouvu signoval. Jak krutě se mýlil, pochopil už po páté Grand Prix, pořádané v kanadském Montrealu. Potřetí za sebou nezdolal kvalifikační limit a s formulí 1 se loučil.

Zklamaný pilot se poté představoval v sérii Spanish Touring Cars a v roce 1994 si i v této kategorii připsal mistrovský titul. Fanoušci ho ještě několikrát zaregistrovali v kokpitu sportovních prototypů, například ve Ferrari 333SP, ale po sezóně 1997 se rozhodl svou kariéru pilota ukončit.

Už o rok později jako šéf stáje Adrian Campos Motorsport nasadil do šampionátu Nissan Marca Geného - a vítězně. Gené pak prošel až do formule 1, kde svými výkony svého objevitele zastínil. Stejné to bylo s Fernandem Alonsem, jemu dal Campos příležitost rok po Geném a není tu třeba dlouze podotýkat, co všechno od té doby Fernando dokázal.

V roce 2005 Camposův tým vstoupil do GP2, a i když v úvodní sezóně dobyl pouze dvě pátá místa, o rok později už Adrian Valles přivezl španělskému týmu stupně vítězů, k velké Camposově radosti právě ve Valencii. Úspěch završil ročník 2008, kdy Campos mohl slavit týmovou trofej (pod názvem Barwa International Campos Team). V říjnu téhož roku také Campos oznámil, že by se rád opět vrátil do F1, tentokrát s vlastním týmem. Strageie byla následující - Campos hodlal odkoupit majetek zaniklého týmu Super Aguri a podat přihlášku do sezóny 2010. V květnu 2009 skutečně byl zaregistrován požadavek týmu Campos Meta, společně s dalšími adepty: Lotus F1, Manor GP a USA F1. Po pěti měsících, v říjnu 2009 je oficiálně potvrzen jako pilot Bruno Senna.

Kdo by neznal slavnou píseň skupiny ABBA Money, Money, Money. I ty zlomily vaz Adriánově touze. V únoru 2010 přiznává finanční potíže, které za něj řeší až José Ramón Carabante. Daň musí splatit právě Campos, je nahrazen v roli týmového šéfa Colinem Kollesem. Nějaký čas se pohyboval v týmu jako výkonný viceprezident, ale stáj místo jeho jména nesla název Hispania Racing.

Camposovo jméno v závodním světě nesl i jeho syn Andrián Campos jr (*1988), ať to bylo v závodech otevřeného evropského šampionátu F3 nebo sérii Indy Lights.

Adrián Campos se 17. června dožil významného životního jubilea, k němuž mu gratulujeme i my.

Vytisknout

Diskuze: Adrian Campos už dokončil 55. kolo svého životního závodu! GRATULUJEME

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mark Smith se po půlroční pauze vrací do F1

Zemětřesení u Sauberu. Toto se změnilo

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud