GP Evropy 1994: Navrátilec Schumacher vyhrál s půlminutovým náskokem

iM3, 20. června 2012, 17:30 Google+

Retrospektivní ohlednutí za Grand Prix Evropy 1994 ve španělském Jerezu.

Počet komentářů:  24 komentářů (Poslední 24.06. 12:59) Napište svůj názor

Sdílejte článek

Závody GP Evropy v roce 1994 a 2012 mají ledacos společného. Oba nesly stejné názvy, oba se konaly ve Španělsku a oba hostily fádní a nudné okruhy. Zatímco Valencie, jakožto hybrid městského a klasického okruhu, je navržena s prostorem k předjíždění, Jerez tvoří jediná rozumně dlouhá rovinka.

S přidanou šikanou po havárii Marka Donnellyho však šance na atraktivní závody rapidně pohasly. Důkazem toho byl závod v roce 1994, který divákům nabídl monotónní kroužení a dominantní vítězství Michaela Schumachera.

Sezóna 1994 byla všelijaká, jen ne krásná a v dobrém slova smyslu pamětihodná. Očekávalo se, že Ayrton Senna získá čtvrtý titul a vyrovná skóre odvěkého rivala Alaina Prosta. Jenže tragická havárie jeho tažení násilně zastavila.

Den před Sennou zahynul i nováček Roland Ratzenberger. V dalším závodě absolvoval vážnou havárii Karl Wendlinger a upadl do komatu. V Barceloně byli diváci svědky ošklivé nehody Andrea Monterminiho. Zdálo se, že černým dnům není konce. Naštěstí bylo, ovšem hladina rozbouřených vod F1 se neuklidnila.


Wendlingerova těžká havárie v Monte Carlu (foto: www.f1-facts.com)

Schumacher nekompromisně mířil za premiérovým titulem – až do Grand Prix Velké Británie bychom mohli tažení Benettonu považovat za neotřesitelné. Avšak Schumacher v závodě, který na místě sledovala i princezna Diana, ignoroval černou vlajku za předjíždění v zaváděcím kolem a po diskvalifikaci se ho FIA rozhodla i suspendovat na dva závody.

Šéf Benettonu Flavio Briatore vybral nucenou dovolenou na zářijové závody v Itálii a Portugalsku. Do té doby měl Schumacher svého soupeře psychicky rozdrtit. Občas se mu to dařilo a nad Hillem si po Grand Prix Maďarska vyjel 31 bodový náskok. Pak zvítězil v GP Belgie, ale byl znovu diskvalifikován. Tentokrát se komisařům nelíbila míra zbroušení dřevěného prkna na podvozku benettonu. Vítězství padlo do klína Hillovi a v dalších dvou závodech při Schumacherově absenci nezaváhal a odnesl si důležitá prvenství.


GP Velké Británie vyhrál Hill, Schumacher je v tu chvíli ještě druhý. (foto: Williams F1)

Před Grand Prix Evropy činila jeho ztráta na Schumachera jeden jediný bod. Schumacher musel pořádně zabrat, aby pro sebe, tým Benetton a Německo získal historicky první mistrovské tituly.

Mansell se vrací, Lehto dělá místo Schumacherovi
Do Jerezu nedaleko Atlantického oceánu přijelo 14 týmů. Z bohatého startovního pole se po sobotní kvalifikaci nedobrovolně loučili Bertrand Gachot a Paul Belmondo, kteří v šedém Pacifiku PR01 marně pokoušeli štěstí. Limit 26 vozů na startu nebyli od Grand Prix Kanady schopni pokořit, s beznadějným pacifikem tradičně mívali předplacená 27. a 28. místa.

K Damonu Hillovi ve Williamsu se po pauze přidal Nigel Mansell. Jeho obhajoba titulu v IndyCar nabrala prudký obrat a v týmu Newman Haas nezvládal bojovat ani o vítězství. Svou rozhořčenost dával okatě najevo a proto nebylo divu, že zkoušel štěstí v F1. Naopak v USA byli rádi, že jim, dočista jiný Mansell než v roce 1993, zmizí z očí.

Jak bylo řečeno, do Benettonu se vrátil Michael Schumacher, kterému udělal místo J.J. Lehto. Původně testovací pilot Jos Verstappen zůstal, ale se zcela jiným a podřadným benettonem neměl proti privilegovanému kolegovi šanci.

U Ferrari spoléhali na osvědčenou dvojici Jean Alesi a Gerhard Berger. Tito dva velmi dobří kamarádi se spolu setkali u Ferrari v roce 1993 a jejich partnerství mělo přetrvat i v Benettonu až do roku 1997.

Stále ještě v tradiční červenobílé barvě přijel i tým McLaren. Šéf stáje Ron Dennis v této nelehké sezóně po odchodu Ayrtona Senny spoléhal na Miku Hakkinena a Martin Brundla. Bohužel výsledky byly ještě horší než kdokoliv předpokládal a zaměstnanci McLarenu se pomalu začínali radovat z každého získaného bodu.

Eddie Jordan si udržoval sestavu mladé dvojice Rubens Barrichello a Eddie Irvine. Ken Tyrrell si držel Marka Blundella, jenž mu ve Španělsku dovezl třetí místo (poslední pódium týmu Tyrrell) a na přání Yamahy připravoval druhý monopost pro Ukya Katayamu.

Teprve druhým rokem v F1 působící stáj Petera Saubera s radostí využívala služeb Heinze-Haralda Frentzena. Do Monte Carla mu partnera dělal Karl Wendlinger, ale po zmíněné havárii jej nahradil Andrea de Cesaris s nechvalně proslulou přezdívkou de Crasharis.

Tým Ligier hrdě nesl francouzskou trikoloru prostřednictvím celkového vítěze F3000 Oliviera Panise. Francouz Eric Bernard si prohodil místo s Johnny Herbertem, který z Lotusu putoval do Ligieru. Bernardovým novým kolegou byl talentovaný, ale v F1 prokletý Alex Zanardi.

U Footworku, jenž se dříve jmenoval Arrows a brzy se ke svému původnímu jménu zase vrátí, se v křiklavě žluté helmě a zelenými kapkami vozil Christian Fittipaldi. Do druhého vozu usedal Ital Gianni Morbidelli.

Legendární stáj Minardi v roce 1994 rozhodně nepatřila na chvost startovního pole. Monoposty v rukou Pierlugiho Martiniho a několikanásobného vítěze Michele Alboreta uměly dojíždět na bodech. Ke Grand Prix Evropy jich měly na kontě pět.

Na chvost startovního pole se řadily zcela jiné týmy. Nejdále od hrozby kvalifikačního pravidla o 26 vozech na startu měl umírající tým Larrousse s Erikem Comasem a debutantem Hideki Nodou. Poslední místa na startu často okupovaly nádherné, ale pomalé monoposty Simtek S941 v rukou pilného Davida Brabhama a pomalého, leč bohatého, Domenica Schiattarelli. Černého Petra 27. a 28. vozu si již pravidelně vybírala stáj Pacific.

Sobotní kvalifikaci nejlépe zvládl Schumacher, ale Hill se dlouhou dobu nezvládal. Za svým největším soupeřem zaostal o pouhých 0,130 vteřiny, což bylo v porovnání s třetím Mansellem (0,630 vteřin) opravdu málo.

Den závodu – Hill jde do vedení, ale…
Seřazení 26 závodníků na startovní rošt trvalo nějakou chvíli. Jakmile všichni stáli na svém místě, rozsvítila se červená světla. Netrpělivé čekání na zelenou barvu se táhlo déle než obvykle a když nakonec červenou vystřídala zelená, Schumacher ten správný moment propásl. „Obvykle svítí jen chvíli, ale tentokrát to trvalo trochu déle,“ komentoval Schumacher dlouhou prodlevu. „Přehřívala se mi spojka a začala prokluzovat. Musel jsem ji znovu sešlápnout a jakmile se rozsvítila zelená světla, nebyl jsem připraven a protočila se mi zadní kola.“

Schumacherovým zaváháním se do čela dostal Hill a první zatáčkou projel s německým soupeřem za zády. Zbytek startovního pole je spořádaně následoval a vyvaroval se incidentům. Třetí Mansell předvedl ještě horší start než Schumacher a spad na šestou příčku. Ze svých pozic se s obtížemi odlepili Japonci Noda a Katayama, kteří zpackaný start dávali za vinu přehřáté spojce. Po prvním kole bylo pořadí v TOP5 Hill, Schumacher, Frentzen, Barrichello a Berger.

Gerhard Berger ve Ferrari 412T1 (foto: www.f1-facts.com)

Hill za sebou držel Schumachera, jenž zvolil menší přítlak a třízastávkovou strategii. Konzervativnější Williams naordinoval Hillovi dvě zastávky – a to byla chyba. Schmacher si jízdu v benettonu užíval, Hillovi dýchal na záda a snažil se jej přinutit k chybě. Hill jezdil strojově přesně a k sebemenším prohřeškům na dráze se nenechal vyprovokovat. Dokonce si mohl na chvíli oddechnout, neboť modrozelený benetton začal být na první sadě pneumatik Goodyear značně nervózní. Obrat nastal v 15. kole. Schumacher zajel k mechanikům pro palivo a pneumatiky a po návratu na dráhu zahájil sérii velmi rychlých času. Hill vydržel ještě další tři kola a potom ho Williams povolal k sobě. Schumacher porazil Hilla o dvě vteřiny a s volnou dráhou před sebou mu pohodlně unikal.

Na Schumachera čekaly ještě dvě zastávky, naopak Hillovi zbývala jediná. I početní výhoda však obrat v pořadí nepřinesla a Hill byl po nezáživném „boji“ o vedení poněkud zklamán. „V úvodu jsem držel první místo před Michaelem. To znamená, že to se mnou vypadalo dobře, ale zhruba v polovině nám závod začal unikat mezi prsty,“ řekl notně zklamaný, ale vždy diplomatický Hill.

Dalším faktorem, který diváky připravil o atraktivní podívanou a Hilla o šanci na vítězství, byly potíže s tankovacím zařízením. Během prvního pitstopu nedostal Hill plánované množství paliva a proto mu v druhém natankovali velkou porci 95 litrů. S těžkým williamsem přišel Hill o šanci konkurovat rychlému a hbitému bennetonu. „Problém byl i v předjíždění kolařů, s tak naloženým vozem se přes ně dostávalo těžko,“ vysvětloval Hill.


Mansellův návrat do F1 opět neproběhl podle představ týmu Williams (foto: Williams F1)

Schumacher prožil bezproblémový závod, jediný kritický moment nastal v 52. kole při předjíždění Miki Hakkinena, jenž Schumacherovi přibouchl dveře v zatáčce a donutil ho se pro tu chvíli stáhnout. Jinak si neměl Schumacher na co stěžovat. „Přesně tohle je nejlepší způsob návratu do F1,“ radoval se vítězný Schumacher. „Poslední dva závody byly pro mě i pro tým velmi těžké. Jsem velmi, velmi šťastný.“

„Doufal jsem, že budeme mít šanci vyhrát,“ zklamaně pronesl Hill. „Nevadí, druhé místo nechává šampionát ještě otevřený. Není to ideální, ale pořád jsme naživu.“

Zbytek světa se pere o poslední místo na bedně
V úvodních kolech se vytvořil vláček jezdců vedený třetím Frentzenem. Na černý sauber dorážel Mansell, který se otřepal z nepovedeného startu. Těsně za ním kroužili Barrichello, Berger, Irvine a Herbert. Mansell pak zajel do boxů, ale lehce vrazil do zeleného larrousse. „Bylo skvělé znovu startovat ve formuli 1, ale měl jsem špatný start a poté jsem nešťastně narazil do Barrichella (Mansell špatně identifikoval soupeře),“ popisoval přeběhlík z IndyCar.

Vláček za Frentzenem se postupem času rozrůstal. Zezadu se přibližovali další závodníci a bez větších šancí na předjetí jen toporně sledovali soupeře před sebou. Chybějící rychlost Sauberu byla dána strategií jediné zastávky. Frentzen trpěl celý víkend otravou jídlem a Peter Sauber se obával o kondici svého favorita. Proto mu naplánoval jedinou zastávku a tudíž o trochu pomalejší tempo. V 33. kole konečně zajel do boxu, bohužel odvážná strategie nevyšla. Frentzen se propadl na nebodované sedmé místo. To už byl mimo hru Mansell, který se z 23. místa vyšplhal na 16., nicméně chyboval a nadobro uvízl v kačírku.

Za Schumacherem a Hillem se na třetím místě usadil spokojený Hakkinen. Čtvrtý byl Irvine, pátý Berger, na jehož ferrari, postrádající výkon na výjezdu ze zatáček, silně dorážel šestý Barrichello.

Hakkinen zajel do boxu ve 40. kole, o devět kol později ho následoval Irvine, jenž si za tu dobu stihl vypracovat pětivteřinový náskok. „Matematicky jsem byl před ním a zastávka proběhla bez problémů – přitom se objevil přede mnou. Je to nějaké divné,“ neskrýval Irvine podezření z Hakkinenova porušení povolené rychlosti na pitlane.

Manažer týmu Jordan John Walton šel po závodě za komisaři s dotazem, proč Hakkinen nedostal penalizaci stop and go. Dozvěděl se ale, že k žádnému porušení rychlosti nedošlo, přitom televizní záběry teorii o překročení limitu podporovaly.

Irvine nechtěl lacino prodat třetí místo a po zastávce v boxech stahoval ztrátu na Hakkinena. Několik kol se držel těsně za ním, ovšem poté zvolnil. „Upřímně, rozhodl jsem se na to vybodnout. Možná někdy jindy. Bezpečnost a body byly důležitější,“ přiznal Irvine.

Na pátém místě dojel nevýrazný, ale spolehlivý Berger. Šestý jezdil Frentzen, ale Katayama ho stíhla mílovými kroky. Japonec se nevzdával a po nezdařilém startu naháněl ztracené vteřiny až do posledních metrů. Katayama visel za Frentzenem a hledal skulinku k předjetí. V posledním kole se zdálo, že marný boj na motanici v Jerezu vzdal, nicméně na poslední chvíli povolil uzdu své japonské bojovnosti a Frentzena vybrzdil v levé poslední zatáčce posledního kola. Odvážný pokus mu na pár vteřin zajistil body, ale šel až příliš pozdě na brzdy a Frentzenovi nečinilo problémy jej na výjezdu předjet.

Tak skončila pro většinu přihlížejících nezajímavá Grand Prix Evropy na španělském okruhu Jerez. Schumacher zvýšil náskok před Hillem z jednoho bodu na pět, ovšem vždy zdvořilý Hill mu to v Japonsku vrátil a finální boj titul se přesunul do posledního dějství v Adelaide, kde mezi Schumacherem a Hillem došlo k věrně známé kolizi.

Grand Prix Evropy (Circuito de Jerez)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 5 Michael SCHUMACHER deuMild Seven Benetton Ford 101:40:26.689
2. Damon HILL gbrRothmans Williams Renault 6+ 24.689
3. 7 Mika HÄKKINEN finMarlboro McLaren Peugeot 4+ 1:09.648
4. 15 Eddie IRVINE irlSasol Jordan 3+ 1:18.446
5. 28 Gerhard BERGER autScuderia Ferrari 2+ 1 kolo
6. 30 Heinz-Harald FRENTZEN deuSauber Mercedes Benz 1+ 1 kolo
 
 
7. 3 Ukyo KATAYAMA jpnTyrrell  + 1 kolo
8. 25 Johnny HERBERT gbrLigier Gitanes Blondes  + 1 kolo
9. 26 Olivier PANIS fraLigier Gitanes Blondes  + 1 kolo
10. 27 Jean ALESI fraScuderia Ferrari  + 1 kolo
11. 10 Gianni MORBIDELLI itaFootwork Ford  + 1 kolo
12. 14 Rubens BARRICHELLO braSasol Jordan  + 1 kolo
13. 4 Mark BLUNDELL gbrTyrrell  + 1 kolo
14. 24 Michele ALBORETO itaMinardi Scuderia Italia  + 2 kola
15. 23 Pierluigi MARTINI itaMinardi Scuderia Italia  + 2 kola
16. 12 Alessandro ZANARDI itaTeam Lotus  + 2 kola
17. 9 Christian FITTIPALDI braFootwork Ford  + 3 kola
18. 11 Eric BERNARD fraTeam Lotus  + 3 kola
19. 32 Domenico SCHIATTARELLA itaMTV Simtek Ford  + 5 kol
 DNF  2 Nigel MANSELL gbrRothmans Williams Renault  nehoda
 DNF  31 David BRABHAM ausMTV Simtek Ford  motor
 DNF  29 Andrea DE CESARIS itaSauber Mercedes Benz  plyn
 DNF  20 Erik COMAS fraTourtel Larrousse F1  alternátor
 DNF  6 Jos VERSTAPPEN nldMild Seven Benetton Ford  nehoda
 DNF  19 Hideki NODA jpnTourtel Larrousse F1  převodovka
 DNF  8 Martin BRUNDLE gbrMarlboro McLaren Peugeot  motor

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP Evropy 1994: Navrátilec Schumacher vyhrál s půlminutovým náskokem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 24, poslední 24.06.2012 12:59 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 24 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ - GP ČÍNA: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

McLaren

Čím je zajímavá Valencie a jaké jsou technické parametry přístavního okruhu (+…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  3. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud