Maďarsko: Štěstí se usmálo na Kimiho

Karel Bařina, 31. července 2005, 15:55 Google+

Finský pilot dovezl svůj stříbrný šíp s velkým náskokem zaslouženě na prvním místě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Räikkönen, Kimi

Räikkönen, Kimi | foto: McLaren

Sdílejte článek

Do Maďarska ještě nedorazilo ochlazení a jezdci se museli před startem do posledních okamžiků skrývat před sluncem. Prakticky bezvětří, teplota vzduchu před startem 34°C, teplota povrchu asfaltu téměř 50°C. Fernando Alonso sliboval, že se na startu pokusí dostat před Kimiho a doufal, že mezi nimi udělá zátaras zkušený brzdič Jarno Trulli. To mu ale vůbec nevyšlo, a když se snažil vnitřkem první zatáčky dostat dopředu, vytlačil jej Ralf Schumacher až za obrubník a poškodil mu přední přítlačné křídlo. Alonso dojel do boxů pro nové křídlo, ale na body už nemohl dosáhnout. Kimi Raikkonen odstartoval výborně, dostal se před Jarna Trulliho a ve druhém kole i před Montoyu.

Druhá Toyota Jarna Trulliho zažívala další drama první zatáčky na opačné straně vozovky, když do něj zezadu vrazil Rubens Barrichello a pokazil mu výjezd, sám si přitom také poškodil křídlo a následoval Alonsa, kterého při opravě vozu předstihl. Trulliho vůz si opravu nevyžádal, ale bylo jasné, že všechno v pořádku není a s Ralfem nemohl držet krok.

Nejvíce se však v prvním kole zapotili zástupci stáje Red Bull. Christian Klien skončil velmi dramaticky v první zatáčce, když se pokusil předčasně zavřít Villeneuva a nechal se tím katapultovat ven. Salto a náraz do země hlavou dolů jistě nebyl příjemným zážitkem, ale jezdec se naštěstí nezranil. David Coulthard ukončil závod smůlou o sedm zatáček později, když trefil odpadlé křídlo Fernanda Alonsa.

Po pěti kolech a prvních bitvách na konci startovního pole se na úzkém a klikatém okruhu ustálilo pořadí M.Schumacher, Raikkonen, Montoya, Trulli, R.Schumacher, Button, Sato, Heidfeld, Fisi, Massa, Villeneuve, Webber, Karthikeyan, Albers, Doornbos, Barrichello, Alonso, Monteiro. Michael Schumacher s Kimim Raikkonenem na zádech se rychle vzdalovali Montoyovi, ten pomalu poodjížděl dvojici jezdců Toyoty.

O pořadí na čele měla rozhodnout strategie. K mechanikům zajel nejdříve Raikkonen v 12. kole. Schumi vydržel na trati o tři kola déle a z boxů vyjel těsně před Kimim. Tím začal pomalu s lehkým vozem ujíždět vedoucí Montoya. Fernando Alonso s Rubensem Barrichellem se probíjeli zezadu. Alonso vybrzdil ve druhé zatáčce velmi těsně, ale pěkně Doornbose. Barrichello měl štěstí zase v první zatáčce, kde se štěstím dobrzdil za Karthikeyanem a na výjezdu jej snadno překonal.

Montoya už vedl o 17s před M.Schumacherem, na kterém zase visel Raikkonen. Čtvrtý Button už ztrácel hodně. Montoya zajel do boxů a vrátil se těsně za dojicí Schumacher-Raikkonen. Postup Barrichella s Alonsem zastavil Takuma Sato, za kterým jeli ve vláčku Barrichello, Fisichella a Alonso. Rubinho udělal hrubku v poslední zatáčce a propadl se mezi oba Renaulty.

V 27. kole zastavil podruhé Alonso. Zastávka proběhla bez problémů, ale při výjezdu přejel cosi, co si odložili na zem mechanici. Po celé pitlane se rozlétly kusy igelitových sáčků, lepících se na kola monopostů. Ze závodu odstoupil po technických potížích Robert Doornbos s Minardi.

V boxech si to znovu rozdali Michael Schumacher a Kimi Raikkonen. Tentokrát šel tankovat o kolo dříve Michael a Kimi nahnal přesně ty dvě sekundy, které pro předjetí potřeboval. Okamžitě se začal vzdalovat ohromnou rychlostí. Fernando Alonso hravě předjel Jacquese Villeneuva.

42. kolo bylo zase jednou zklamáním pro McLaren Mercedes. Podobně jako Kimi v Německu začal zpomalovat Juan Pablo Montoya. Dojel do garáže a z vozu vystoupil. Nebýt této smůly, patrně by vyhrál a McLaren by konečně získal double.

Michael Schumacher ztrácel na Kimiho Raikkonena stále 2-3s v každém kole. Giancarlo Fisichella byl příliš rychlý při průjezdu pomalou šikanou ve druhém mezičase a po dorovnání smyku se projel únikovou zónou. Felipe Massa přivezl hořící Sauber do boxů a po dlouhém hašení a snažení mechaniků vůz opustil.

Na konci 45. kola bylo pořadí Raikkonen, M.Schumacher, R.Schumacher, Trulli, Button, Heidfeld, Sato, Webber, Fisichella, Barrichello, Alonso, Villeneuve, Karthikeyan, Albers. Kimi Raikkonen zajel podruhé do boxů, ale bez problémů si udržel vedoucí pozici 5s před Schumacherem a znovu se začal vzdalovat.

V boxech zastavili potřetí i obě Toyoty a Williamsy. Právě vozy z Grove se po dlouhé době držely na bodovaných pozicích. Současně zajeli do boxů Barrichello a Alonso, pořadí se nezměnilo. Na druhém místě zůstal při poslední zastávce i Michael Schumacher. Patrně stejný problém jako Massa měl i druhý Sauber Jacquese Villeneuva a zastavil mimo trať. Do konce závodu už se nic nezměnilo, pouze Ralf Schumacher se dotáhl na svého bratra, ale k útoku nebylo dost času.

Kdo jinému jámu...až se křídlo utrhne. Fernando Alonso doplatil na přílišnou snahu v první zatáčce namířenou především vůči Kimimu Raikkonenovi. A samozřejmě na Ralfa Schumachera, který znovu dokázal, že nemá odhad v soubojích, i když jinak jede rychle. Michael Schumacher udělal co mohl, Ferrari však opět ztrácelo v závěru závodu. McLareny byly znovu nejrychlejší, ale znovu jeden z nich nedokončil závod. Fernando Alonso je v průběžném pořadí v nedohlednu, ale přinejmenším boj o pohár konstruktérů mezi Renaultem a McLarenem bude velmi zajímavý. Narain Karthikeyan neudělal ani jednou hodiny!

Foto: West McLaren Mercedes, Scuderia Ferrari, Panasonic Toyota, Sutton Motorsport Images, Renault F1 Team

Vytisknout

Diskuze: Maďarsko: Štěstí se usmálo na Kimiho

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sauber - Massa

Sauber potvrdil odchod Massy

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud