Španělsko: Raikkonen se konečně dočkal

Daniel Šupa, 8. května 2005, 15:35 Google+

Drtivé vítězství kombinace Raikkonen – McLaren. Alonso na Fina nestačil, ale odvrátil útoky jezdců Toyoty.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Räikkönen, Kimi

Räikkönen, Kimi | foto: McLaren

Sdílejte článek

Ferrari chtělo v případě Schumachera zopakovat drtivý závěr z Imoly, ale jejich pneumatiky teplo v Barceloně nevydržely. Suchumi odstoupil a Barrichello zůstal těsně za body. První pozici na startu zužitkoval Kimi Raikkonen k vedení v závodě i po útoku výborně startujícího Alonsa. Naopak ztratil Webber. O vzrušení se postarala stáj Minardi, když oba PS05 ujely jen několik metrů, aby zůstaly kvůli elektronice stát na startovním roštu a Albersův monopost nešlo ani odtlačit. Na dráhu vyjel Safety car a po dvou kolech byl závod znovu restartován. Toho využil Montoya, jenž předjel M. Schumachera, jinak se pořadí na bodovaných pozicích od prvního startu nezměnilo.

Za Raikkonenem následoval Alonso, R. Schumacher, Webber, Trulli, Fisichella, Montoya, M. Schumacher, Coulthard, Massa, Villeneuve, Heidfeld, Liuzzi, Barrichello, Karthikeyan a Monteiro. Tým Minardi zprovoznil vůz Friesacher a Rakušan se vrátil do závodu.

Kimi Raikkonen nasadil k trháku a přidával jedno nejrychlejší kolo za druhým. Po šesti kolech ztrácel domácí Alonso 3,5 vteřiny a osmý M. Schumacher vteřin 15. V sedmém kole měl velké problémy Montoya, který ale hodiny zvládl a vůz udržel na dráze. Ztratil však kontakt s Fisichellou a jen těsně udržel pozici před sedminásobným šampionem s Ferrari.

Po deseti kolech skončil dnešní závod pro Liuzziho s vozem Red Bull. Ital udělal chybu a po smyku zůstal stát v kačírku v 7. zatáčce. O pět kol později napodobil loňského šampiona FIA F3000 Patrick Friesacher s Minardi a i on v závodě již nepokračoval.

Kimi Raikkonen přidal další nejrychlejší kola ve ¼ závodu a náskok před Alonsem zvýšil na 18 vteřin! Ale prvním jezdcem u mechaniků byl podle očekávání Mark Webber v 18. kole. Ke druhému Španělovi se však výrazněji přiblížil R. Schumacher s Trullim. Němec zamířil do boxů ve 24. kole a o kolo později i vedoucí Fin, který se vrátil po bezchybné práci mechaniků a perfektní strategii týmu na první pozici těsně před Alonsa.

Ve 27. kole zajel pro palivo i Španěl a vrátil se na dráhu s dostatečným náskokem před oběma Toyotami. Trullimu sice při výjezdu od mechaniků šlehaly z výfuků plameny, ale dostal se před týmového kolegu. Montoyu zastihly problémy s tankovací hadicí a musel do boxů dvakrát, čímž klesl až za Massu na aktuální 13. místo.

Až v polovině závodu zajel pro benzín Michael Schumacher z druhé pozice a zařadil se mezi Renaulty a Toyoty. Perfektně vyšla zastávka u mechaniků také Fisichellovi, který se dostal na druhé místo za Raikkonena se ztrátou 25 vteřin. Jako poslední zajel pro palivo Barrichello, ale zase se zařadil za Heidfelda na 12. místo.

Za jasně vedoucím Raikkonenem následoval Fisichella, Alonso, M. Schumacher, Trulli, R. Schumacher, Webber, Coulthard, Massa, Montoya, Heidfeld, Barrichello. Po 40 kolech se však obrátilo štěstí k Fisichellovi zády. Začal ztrácet a zamířil do boxů, kde mu mechanici vyměnili přední spoiler a dlouze čistili nasávací otvory bočních tanků. Pravděpodobně ho postihly problémy s chlazením oleje.

Sérii plánovaných druhých zastávek otevřel ve 44. kole opět Mark Webber. O kolo později se o vzrušení ale postaral M. Schumacher, který jel s největší pravděpodobností původně jen na jednu zastávku v boxech. Němec musel zajet k výměně zadních pneumatik Bridgestone, které byly totálně zničené. Následně ho však postihl problém i levé přední gumy a s pokulhávajícím F2005 musel obkroužit prakticky celé kolo, než zajel do boxů a nadějně se vyvíjející závod vzdal.

17 kol před cílem zamířil pro palivo s výrazným náskokem Kimi Raikkonen a udržel s přehledem vedení. Domácí jezdec ho následoval o kolo později a následně i oba jezdci Toyoty.

Po skončení ruchu v boxech bylo pořadí následující: Raikkonen, Alonso, Trulli, R. Schumacher, Webber, Fisichella, Montoya, Coulthard, Barrichello, Heidfeld, Massa, Monteiro, Karthikeyan a Villeneuve.

Fisichella v závěru ještě útočil na Webbera a Montoya se musel nechat předjet o kolo vítězným Raikkonenem. Giancarlo Fisichella si k útoku na Australana vybral vnitřní stopu cílové rovinky a k obrovské radosti šéfa týmu Briatoreho jezdce Williamsu bezpečně předjel.

Schumacher však nebyl jediným, kdo měl potíže s pneumatikami. Felipe Massa vzdal závod těsně před cílem a pro změnu se jednalo o gumy Michelin, ale spolu s oběma jezdci Jordanu byl ještě klasifikován.


Vytisknout

Diskuze: Španělsko: Raikkonen se konečně dočkal

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Räikkönen, Kimi

Kimi Raikkonen podruhé na pole-position

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud