GP Bahrajnu vyhrál Vettel, Hamilton doplatil na penalizaci

Robert RoBertino Pavelka, 16. dubna 2017, 18:40 Google+

Pouštní bitva - závod v Bahrajnu, kde jezdce sužuje nejen nepříjemný vítr, ale i značný počet nečistot a klesající teplota trati - byla třetí zastávkou letošní sezóny Formule 1, která se na rozdíl od prvního a třetího tréninku jela za umělého osvětlení.

Počet komentářů:  41 komentářů (Poslední 19.04. 10:39) Napište svůj názor
Sebastian Vettel vyhrál letos podruhé

Sebastian Vettel vyhrál letos podruhé | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Ještě než se piloti seřadili na startovním roštu, bylo jasné, že diváci budou o jeden vůz ochuzeni. McLaren Stoffela Vandoornea zůstal v boxech a ke startů vůbec nenastoupil. Důvodem byly problémy s jednotkou MGU-H, s níž se Belgičan potýkal už v pátečním tréninku. Zástupci Hondy uvedli, že na problém se přišlo v takovém časovém odstupu před startem, že by se nepodařilo Belgičanův vůz připravit pro závod.

Všeobecně se čekalo, jak se Valtteri Bottas vypořádá se svým premiérovým postavením na čele startovního pole, záhy se ukázalo, že přímo mazácky. Hamiltonovi se na startu při řazení z dvojky na trojku mírně protočila kola a musel přepustit svou pozici Vettelovi. Další boje se odehrávaly za jejich zády, agilní Verstappen se dostal až na čtvrté místo, Räikkönen se pokoušel zaútočit na oba Red Bully, ale nakonec nezvládl nájezd do čtvrté zatáčky a musel udělat místo Massovi.

img-responsive

Místo zopakování loňského výsledku letos Vandoorne v Bahrajnu vůbec nestartoval | foto: McLaren

Poté se situace poněkud uklidnila, i když Bottasovi nenechal Vettel chvilku klidu. Vydechnout si mohl Fin až na konci 10 kola, kdy Němec zamířil do boxů. A krátce poté se zdálo, že boj o vítězství v Bahrajnu dostane docela jinou dimenzi. V první zatáčce po výjezdu z boxů ve 13. kole narazil Sainz jr. do boku Strollova williamsu a ředitelství závodu poslalo na trať safety car.

Oba Mercedesy se v této fázi rozhodly zajet do boxů současně - a to byl zásadní problém pro Lewise Hamiltona. Aby nemusel za Bottasem čekat, výrazně zpomalil a zdržel za sebou jedoucího Daniela Ricciarda. A zatímco se trať od 17. kola opět otevřela pro závodění, Lewisův čin byl vzápětí předmětem vyšetřování a Charlie Whiting následně podle článku 39.5 sportovních řádů udělil Hamiltonovi penalizaci 5 vteřin. Brit se o ní dozvěděl v průběhu 21. kola. 

img-responsive

Carlos Sainz byl u významné okolnosti závodu v Bahrajnu | foto: Red Bull Content Pool

Bylo jasné, že Mercedes udělá vše proto, aby ho vedení zbavil: zvolil dvojí strategii, Bottas jel na superměkké směsi, Hamilton na měkké. Bylo evidentní, že Brit do cíle s touto směsí nevystačí. Ve 27. kole sice předjel Bottase, ale jeho pneumatiky postupně odcházely.

Bottas přešel na měkkou směs na konci 31. kola, Vettel o dvě kola později a tím pádem se ocitl na třetím místě za Bottasem a týmovým kolegou, který mu v 36. kole udělal způsobně místo, protože jeho zastávka ještě čekala (38. kolo). Hamilton do boxů zajel až deset kol po svém týmovém kolegovi, ovšem před výměnou musel odkroutit svou pětivteřinovou penalizaci.

Tím byly vrženy pomyslné kostky, ovšem Mercedes se rozhodl na poslední část závodu nasadit Hamiltonovi další sadu měkkých pneu. Lewis se sice dotazoval, proč nedostal superměkké, ale tým odůvodnil svou volbu tím, že podle něj je tato směs lepší. Hamilton pak mohutně zkracoval náskok nejdřív na Bottase, který mu bez větších těžkostí udělal místo v předposlední zatáčce, poté dotahoval i Vettela, ale těsně před koncem bylo jasné, že dojet Ferrari bude nadlidský výkon. Proto v posledních dvou kolech polevil a Vettel mohl s nadšením protnout cílovou čáru jako první.

Co závodu bohužel neprospělo, bylo odstoupení dravého Maxe Verstappena, který vlastně havaroval těsně před dvojicí Sainz jr./Stroll. Holanďan po výměně pneumatik ve čtvrté zatáčce pokračoval rovně a skončil v bariéře. Do rádia označil lakonicky "break problem", po opuštění vozu mohl jen vztekle nakopnout svodidla. Rozhodně nebyl bez šance, jak dokazovala raná fáze závodu. Ricciardo přes nadějné představení v kvalifikaci nakonec nedokázal výrazněji zasáhnout do boje v popředí. Na rozdíl od Hamiltona zvolil strategii superměkká/měkká/superměkká a v závěru byl pochopitelně hodně rychlý. Ne však natolik, aby přivedl do úzkých někoho z TOP 4.

img-responsive

Daniel Ricciardo nenavázal na slibné výkony z tréninku | foto: Red Bull Content Pool

Zvláštní trápení prožíval Kimi Räikkönen. Neustále si stěžoval na problémy v zatáčce 4, s nimiž si on ani boxová zídka nevěděli rady. Navíc mu dvakrát notně zkřížil plány jeho někdejší týmový kolega Felipe Massa, na jehož zdolání musel Iceman vynaložit hodně velké úsilí a v pátém kole dokonce málem skončil mimo trať při snaze ho předjet. Povedlo se mu to až v osmém kole, ovšem špička už mu značně poodjela. Podruhé se tito dva piloti setkali po druhých výměnách a situace se opakovala. Kimi nakonec zaujal čtvrtou příčku bez možnosti nějak zasáhnout do dění na stupních vítězů, ovšem s dostatečným odstupem před Ricciardem. 

Tvrdé souboje spolu sváděla trojice Palmer, Kvjat a Alonso. Jejich soupeření vygfradovalo ve 25. kole, kdy Kvjat na Palmera zaútočil v zatáčce 1, ale Jolyon následně škrtl levou koncovkou předního spoileru o pravé zadní kolo Rusova vozu. Asi se jim tato bitva zalíbila, protože při nájezdu do první zatáčky v 30. kole byli opět bok po boku (Kvjat uvnitř, Palmer vně) a tentokrát si i ťukli vzájemně předními koly. Třetí soupeř Alonso vyslal během závodu na boxovou zídku několik srdceryvných povzdechů o kvalitách svého vozu, aby nakonec opět nespatřil cíl. Pokud se ptáte, co bylo příčinou, je téměř zbytečné hádat. 

img-responsive

Fernando Alonso začíná mít McLarenu plné zuby | foto: McLaren

Zbytek závodního pole v podstatě jel poklidnou jízdu, kdy se pořadí měnilo na základě strategie, prakticky celé startovní pole zvolilo dvě zastávky. Pořadí se tudíž přelévalo, nakonec se dá říci, že na něm nejvíc vydělali piloti Force Indie, kteří navlas zopakovali umístění z Austrálie. Zejména výkon Sergia Péreze je obdivuhodný s přihlednutím na jeho výchozí pozici. Ocon si zase předplatil desátou příčku, dojel na ní všechny dosavadní závody. První body má na svém kontě Nico Hülkenberg, který podlehl rostoucí formě Romaina Grosjeana - bylo vidět, že Francouzi jeho Haas drží a přestože Hülkenberg neudělal žádnou chybu, svou výchozí pozici neobhájil. Velice dobře si při své letošní premiéře vedl i Pascal Wehrlein, který chvílemi atakoval i bodovanou příčku. Zato vrásky týmu přidělal Ericsson, který musel zastavit v 51. kole právě před zatáčkou 4 a na chvíli jeho odstavený vůz skýtal otázku, zda by se závod ještě nezdramatizoval dalším výjezdem safety caru. Traťoví komisaři však dokázali reagovat bleskově a během necelé minuty byl sauber odtlačen do bezpečí.

Hamilton po závodě přiznal, že ona situace při nájezdu do boxů byla jednoznačně jeho chyba a ještě na stupních vítězů se za ní týmu omluvil. Vettel se tak opět ujal vedení v šampionátu, minimálně do dalšího závodu, který se pojede na konci dubna už na evropské půdě v Soči. Mezitím však na nás ještě čekají testy v Bahrajnu, které možná leccos napoví o tom, jak se bude šampionát dále vyvíjet.

GP Bahrajnu (Bahrain International Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 251:33:53,374 hod
2. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas Motorspo 18+ 6,660
3. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes AMG Petronas Motorspo 15+ 20,397
4. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 12+ 22,475
5. 3 Daniel RICCIARDO ausRed Bull Racing 10+ 39,346
6. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing 8+ 54,326
7. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 6+ 1:02,606
8. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team 4+ 1:14,865
9. 27 Nico HÜLKENBERG deuRenault Sport Formula One Team 2+ 1:20,188
10. 31 Esteban OCON fraSahara Force India F1 Team 1+ 1:35,711
 
 
11. 94 Pascal WEHRLEIN deuSauber F1 Team  + 1 kolo
12. 26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso  + 1 kolo
13. 30 Jolyon PALMER gbrRenault Sport Formula One Team  + 1 kolo
14. 14 Fernando ALONSO espMcLaren Honda Formula 1 Team  nedokončil
 DNF  9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team  nedokončil
 DNF  55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso  nedokončil
 DNF  18 Lance STROLL canWilliams Martini Racing  nedokončil
 DNF  33 Max VERSTAPPEN nldRed Bull Racing  nedokončil
 DNF  20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  nedokončil
 DNF  2 Stoffel VANDOORNE belMcLaren Honda Formula 1 Team  nestartoval

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP Bahrajnu vyhrál Vettel, Hamilton doplatil na penalizaci

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 41, poslední 19.04.2017 10:39 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 41 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Jenson Button, Felipe Massa a Nico Rosberg v Malajsii

Massa nechápe, proč si Button před Monakem nechce vyzkoušet jízdu naostro

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud