GP ČÍNY: Hamilton oplatil Vettelovi porážku z Austrálie, závod ozdobil souboj Red Bullů

Robert RoBertino Pavelka, 9. dubna 2017, 09:43 Google+

Čekalo se, za jakých podmínek se čínská Grand Prix pojede, předpovídal se déšť, ale nakonec z toho zbyl jen start na mokré trati, která hodně rychle začala vysychat. I tak se ale v úvodu závodu tento povrch postaral o nejedno drama.

Počet komentářů:  102 komentářů (Poslední 11.04. 19:53) Napište svůj názor
Lewis Hamilton se dělí o průběžnou vedoucí pozici v šampionátu s Vettelem

Lewis Hamilton se dělí o průběžnou vedoucí pozici v šampionátu s Vettelem | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Prakticky celé startovní pole nastoupilo do závodu na pneumatikách do přechodných podmínek, jediný Carlos Sainz jr. zkusil zariskovat a nazul superměkkou směs. Určité vzrušení způsobil Sebastian Vettel, který do svého startovního slotu nezamířil zcela přesně, zůstal stát asi půl metru směrem do středu dráhy. Nicméně Charlie Whiting nenařídil opakované zahřívací kolo, takže i přes vyšetřování zůstalo vše bez trestu. Po startu se Hamiltonovi a Vettelovi podařilo udržet pozice, Räikkönen klesl za Ricciarda, ale vzápětí už se na volantech pilotů rozsvítila poznámka VSC. Do deváté zatáčky najel Lance Stroll těsně před Pérezem, ten mu zachytil za levé zadní kolo a Kanaďan po několika stovkách metrů skončil ve štěrkovém pásu.

Někteří piloti využili virtuálního safety caru a zajeli do boxů, prvním byl Hülkenberg, ale záhy se ukázalo, že šlo možná ještě o unáhlený čin. Palmer dokonce vykroužil velmi elegantní hodiny, Sainz ve smyku atakoval levým zadním kolem bariéru, ale pokračoval bez úhony. Kritickým se pak stal nájezd do čtvrtého kola v podání Antonia Giovinazziho. Jako by chtěl těm, kteří neviděli jeho kvalifikační nehodu, poskytnout živý replay, havaroval vlastně ve stejném místě a poslal na trať skutečný safety car.

img-responsive

Antonio Giovinazzi se stal smutným hrdinou čínské Grand Prix | foto: Sauber Motorsport AG

Piloti museli třikrát projet boxy, protože na cílové rovince pořadatelé odklízeli trosky sauberu. Během této fáze si zavařil Nico Hülkenberg, který byl později penalizován za předjíždění v režimu SC, vyšetřováni byli i Magnussen a Ericsson, ale ti vyvázli bez trestu. Důležitá byla i chyba Valtteri Bottase, který nezvládl svůj mercedes a po smyku se propadl z pátého na dvanáctou pozici.

Samozřejmě, že během jízdy za SC zbytek startovního pole vyměnil pneumatiky na suché, protože trať skutečně jevila známky vhodnější pro superměkké nebo měkké pneumatiky. Po restartu závodu se utvořilo pořadí Hamilton, Ricciardo, Räikkönen, Verstappen a Vettel - zajímavá byla v této fázi strategie, protože Hamilton a oba piloti Ferrari jeli na měkké směsi, reprezentanti Red Bullu na superměkké. Holanďan v 8. kole zdolal Räikkönena, který si stěžoval na ztrátu výkonu při výjezdu na dlouhou rovinku. Verstappen o tři kola později v zatáčce 6 velice sebevědomě pokořil i Ricciarda a začal se vzdalovat trojici, kterou vedl jeho týmový kolega se dvěma Ferrari za zády. Zdálo se, že Räikkönen trochu Vettela brzdí, ale není schopen pokořit Ricciarda. Nakonec vše vyřešilo 20. kolo, kdy se Vettel rovněž v zatáčce 6 dostal před Kimiho a o dvě kola později se mu na tom samém místě povedlo to samé s Ricciardem.

Ačkoliv Hamilton tvrdil, že na měkkých pneu dokáže dojet až do cíle, mezi 36. a 40. kolem špička vyměnila pneumatiky, ale rozdíly, které se pouze různě měnily, zůstaly ve většině případů neměnné. Hamilton si hlídal pozici před Vettelem, zato souboj se rozhořel o třetí místo. Verstappen, který měl o čtyři kola "starší" pneu, musel v závěrečné čtvrtině závodu odolávat tlaku Ricciarda, který byl evidentně v lepší kondici. Posledních pět kol si Max neustále stěžoval na Grosjeana, jedoucího o kolo zpět, který mu znesnadňoval pozici - faktem ale zůstává, že Francouz byl dost daleko a Verstappen se k němu nedokázal přiblížit. Když v předposledním kole Holanďan mírně nedobrzdil v zatáčce 6, zdálo se, že Australan dokáže svého kolegu zdolat, ale Daniel pro změnu v poslední možné situaci, při útoku na brzdy v zatáčce 14 v posledním kole naopak hodně probrzdil a šanci na stupně vítězů ztratil.

img-responsive

Sebastian Vettel byl zcela určitě spokojen se svým umístěním | foto: Scuderia Ferrari

Valtteri Bottas po své chybě dotahoval, co se dalo. Nejdřív musel přijmout hořký kalíšek, když ho v 33. kole ve své oblíbené "šestce" zdolal Verstappen, ovšem Max měl v tu dobu čerstvou superměkkou směs, takže nebylo divu. Bottas v 36. kole vyměnil také pneumatiky a pak se vydal na stíhací jízdu. Postupně zdolal Alonsa, Sainze a přiblížil se k Räikkönenovi, ale na finální útok už mu nezbyl čas.

Williams přes nadějnou kvalifikaci prožil nepříjemný závod. Felipe Massa se sice držel na rozhraní první desítky, ale nestačil na Force Indie a nakonec ještě šest kol před cílem musel potřetí do boxů - tím zcela ztratil šance na body a kloudný výsledek. O Strollovi byla řeč, incident s Pérezem byl nakonec posouzen jako závodní a k trestu nedošlo.

img-responsive

Carlos Sainz podal sympatický výkon ohodnocený šesti body | foto: Red Bull Content Pool

Velice sympaticky se prezentovalo Toro Rosso, hlavně zásluhou Sainze jr. Jak už bylo uvedeno výše, Španěl zariskoval a přes určité potíže se pohyboval dlouho hodně vysoko v pořadí. Výkon jeho vozu ale nedával naději, že by se vklínil do triumvirátu Mercedes, Ferrari a Red Bull, alespoň si působení v závodě osladil v 33. kole, kdy se mu na dlouhé rovince podařilo zdolat mnohem slavnějšího Alonsa. Ve 40. kole se dostal na chviličku na pátou příčku, ale pak se propadl zpět za Räikkönena (41. kolo) a Bottase (44. kolo), nicméně konečný výsledek je pro tým hodně slušným výsledkem, zvláště když Kvjat po vlastní chybě skončil mimo trať. Toro Rosso tak překvapivě, ale zaslouženě hájí průběžnou čtvrtou příčku v Poháru konstruktérů.

Loni se Haasu v Číně nevedlo, letos se ukázal v docela jiném světle. Především agilní Kevin Magnussen finišoval velice tvrdě a podařilo se mu získat pozice na úkor Force Indie - v 38. kole zdolal Ocona, ve 48. kole také Péreze a dostal se tak na osmou příčku. Grosjeanovi se tolik nedařilo, pro něj byly obě Force Indie, jedoucí nenápadný, ale účelný závod nedostižné. Především Ocon dokázal podruhé bodovat desátým místem, nevadila mu ani pozdní zastávka ve 44. kole, o dvě kola později předjel Massu a své postavení uhájil.

img-responsive

Kevin Magnussen přivezl Haasu první body | foto: Haas F1 Team

Mizérie McLarenu má další kapitolu. Alonso sice dost dlouho obhajoval sedmou pozici, ale ve chvíli, kdy ho předjel Sainz jr. jako by mu došla šťáva, vzápětí zpomalil a nakonec skončil vedle trati s další poruchou. Vandoorne nepřežil ani první třetinu závodu, hlásil týmu problémy s elektronikou, ale vzápětí byl opraven, že jde o potíže s palivem - nic to ale nezměnilo na faktu, že Belgičan skončil v boxech už v 18. kole.

Z hlediska výsledku by se mohlo zdát, že budeme mít možnost sledovat zajímavé souboje, ovšem je třeba si uvědomit, že Hamilton vydělal na několika okolnostech a svůj náskok v čele si dokázal s přehledem kontrolovat, když Vettel za ním přidal, byl schopen reagovat a držet si ho na patřičný distanc. Počkejme si tedy na další týden a co se bude dít v Bahrajnu.

GP Číny (Shanghai International Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas Motorspo 251:37:36,158 hod
2. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 18+ 6,250
3. 33 Max VERSTAPPEN nldRed Bull Racing 15+ 45,192
4. 3 Daniel RICCIARDO ausRed Bull Racing 12+ 46,035
5. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 10+ 48,076
6. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes AMG Petronas Motorspo 8+ 48,808
7. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso 6+ 1:12,893
8. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team 4+ 1 kolo
9. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 2+ 1 kolo
10. 31 Esteban OCON fraSahara Force India F1 Team 1+ 1 kolo
 
 
11. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team  + 1 kolo
12. 27 Nico HÜLKENBERG deuRenault Sport Formula One Team  + 1 kolo
13. 30 Jolyon PALMER gbrRenault Sport Formula One Team  + 1 kolo
14. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing  + 1 kolo
15. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team  + 1 kolo
 DNF  14 Fernando ALONSO espMcLaren Honda Formula 1 Team  nedokončil
 DNF  26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso  nedokončil
 DNF  2 Stoffel VANDOORNE belMcLaren Honda Formula 1 Team  nedokončil
 DNF  36 Antonio GIOVINAZZI itaSauber F1 Team  nedokončil
 DNF  18 Lance STROLL canWilliams Martini Racing  nedokončil

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP ČÍNY: Hamilton oplatil Vettelovi porážku z Austrálie, závod ozdobil souboj Red Bullů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 102, poslední 11.04.2017 19:53 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 102 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes loni v Číně

Analýza sektorů: Hamilton překonal Schumacherův rekord, Magnussen jel 329,7 km/h

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud