Valentino Rossi a Ferrari F1: Co z toho mohlo vzejít?

Robert RoBertino Pavelka, 1. ledna 2017, 17:00 Google+

Přechody pilotů ze dvou kol na čtyři nejsou zase tak výjimečnými případy, je dobře znám příběh Johna Surteese, který bravurně zvládl obě kategorie, třebaže o tom může mít někdo pochybnosti. Doposud zůstává jediným mužem, který získal titul jak na motocyklu, tak v F1.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 02.01. 10:31) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Ale nebyl zdaleka sám: na dvou kolech to zkoušeli Jacky Ickx, Mike Hailwood, Patrick Depailler, Jean-Pierre Beltoise a lze říci, že z tohoto náhodného výběru se výrazněji neprosadil pouze Hailwood. Pak tu byly pokusy neúspěšné, ať šlo o Giacoma Agostiniho či Johnny Cecotta nebo v dávnější minulosti Garryho Hockinga či Paddy Drivera. V posledních letech, kromě spíše exhibičních testů, se zatím žádný velký přestup nekoná.

V době nadcházejících vánoc se však hlasitě připomněl Valentino Rossi, italská megastar MotoGP, jemuž nabídl testování Toto Wolff (a společně s ním i Sebastienovi Ogierovi). Nic nového pod sluncem, pospíší si s připomínkou pamětníci, protože Rossi se posadil do F1 už před více než deseti lety. A vyzkoušel si dokonce oficiální testování - na trati se tehdy potkal s Michaelem Schumacherem, Fernandem Alonsem, Rubensem Barrichellem, Jensonem Buttonem, Jacquesem Villeneuvem, Juan Pablo Montoyou, Markem Webberem, Jarnem Trullim, Alexem Wurzem či Robertem Kubicou. 

"Žádné informace jsem mu nedal, ani radu, prostě ji nepotřeboval," komentoval tehdy Rossiho výkon starší z bratrů Schumacherů, když Rossi šokoval motoristický svět výkonem 1:12,851, což bylo jen o 1,622 pomalejší než tehdy nejrychlejší Alonso. Jen pro srovnání - Michael na stejnéjm voze zajel tehdy třetí nejlepší čas (1:11,814) a Rossi svým výkonem zaujal 9. příčku - za ním skončili Coulthard, Wurz, Gary Paffet, Webber, Trulli a Kubica. Na trati ve Valencii odkroužil Ital 53 kol. Je samozřejmě otázkou, jaký potenciál se v Rossim skrýval, to by asi nejlépe věděli inženýři Ferrari.

Muž, který ve světě proslavil startovní číslo 46, několikrát s F1 flirtoval, ale vždy byly jeho pokusy označeny jen jako "k ničemu nezavazující zábava". Jenže lidé, kteří Rossiho znají, namítají, že tento závodník, jakmile spustí hledí své přilby, žádnou "zábavu" nezná. Proto se nabízí hned několik otázek, jak blízko vlastně Rossi Formuli 1 byl?

Jedno svědectví nabízí Valentinův otec, který se dušuje, že jeho syn byl na přelomu let 2006/07 "velmi, velmi blízko". McLaren tehdy pečlivě zkoušel Lewise Hamiltona, takže prostor pro testy tu byl. Dokonce Luca di Montezemolo následně uvedl, že by Rossi mohl startovat ve třetím voze - pokud by to pravidla dovolila. Což naznačuje, že Rossi opravdu neměl do F1 daleko.

img-responsive

Rossi a di Montezemolo | foto: Scuderia Ferrari

První ochutnání

Valentino se poprvé do F1 usadil v dubnu 2004 a vyzkoušel si Ferrari v poněkud překvapivé konstelaci. K dispozici dostal jednu z náhradních přileb Michaela Schumachera. Chtěl tak zmást případné špiony? To už dnes nikdo neřeší.

"Pro mě to byl opravdu hodně vzrušující den. Řídit vůz F1 byl úžasný zážitek, navíc jsem mohl jet v Schumacherových stopách," rozplýval se Rossi. Michael Schumacher také ohodnotil jeho závodní projev a nešetřil chválou: "Samozřejmě mu chvíli trvalo, než si na auto zvykl, ale v závěru dne už byl hodně dobrý. Věděl jsem, že něco najezdil na motokáře, takže ke konci dne se ukázalo, že má závodění v krvi a přesně dělal to, co měl."

img-responsive

Ferrari s Valentino vyzkoušel několikrát | foto: Scuderia Ferrari

V polovině sezóny 2005 si Rossi vyzkoušel ve Fioranu vůz F1 podruhé, tentokrát měl po boku Marca Gené coby poradce. A z jeho projevu bylo evidentní, že jízdě stále více přichází na chuť: "Chtěl jsem ještě víc a lépe porozumět vozu F1 - bylo to náročné a zároveň zajímavé. Absolvoval jsem spoustu kilometrů a začal chápat manipulaci s vozem," líčil své zážitky Rossi.

Skupinový test ve Valencii

Poprvé se objevil Rossi před veřejností ve voze F1 v rámci testu ve Valencii v předsezónních testech 2006. Měl tehdy k dispozici upravený typ s desetiválcem, zatímco M. Schumacher a Massa pilotovali jiné typy, takže bezprostřední srovnání nebylo možné.

"Musím říci, že jsem se při testech cítil jako doma a neměl jsem žádné zvláštní problémy - snad se jenom musím trochu víc soustředit na jízdu v mokru," vtipkoval Rossi s ohledem na své jediné kolo na mokré trati při zahajovacím dnu. Možná tohle byl právě ten den, kdy měl Rossi ke vstupu do F1 nejblíž. V sezóně 2006 ho totiž v MotoGP těsně porazil Nicky Hayden (Honda), takže by se přechod do jiné kategorie dal pochopit. Ale Rossi tehdy prohlásil, že ani 1000 km testů ho zatím "nedovedly odvést od motocyklů".

img-responsive

Rossi a číslo 46 neodmyslitelně patří k sobě | foto: www.motogp.com

Vzpomeňte si na tehdejší situaci - Michael Schumacher už se rozloučil s F1, za něj přišel Kimi Räikkönen a vybojoval si svůj zatím jediný titul mistra světa. Rossi byl možná v podobné situaci jako Schumacher, ale nakonec prodloužil smlouvu s Yamahou a odměnou mu byly další dva tituly Moto GP (2008 a 2009). Ale představa, co by se mohlo stát, ta je opravdu velice zajímavá.

Rossi se pak ještě vrátil do kokpitu Ferrari a po čtyřech letech si vyzkoušel specifikaci vozu 2008 při akci Corse Clienti, poté se objevil i v Mugellu a Barceloně, ale v tomto případě šlo opravdu spíš o mediální akce než skutečný test, jaký absolvoval v Barceloně.

Byla to Rossiho poslední šance?

"Vale by byl vynikající pilot F1, ale zvolil si jinou cestu. Je součástí naší rodiny a to byl také důvod, proč jsme mu poskytli tuto příležitost. Jsme rádi, že jsme zase spolu: jsou to dva italské symboly - Ferrari a Valentino Rossi," tato slova pronesl v roce 2010 Stefano Domenicali a zní jako coda za možnostmi přestupu Itala do F1.

Dost možná je to pravda. Vzpomeňme na rok 2009, kdy utrpěl Felipe Massa na Hungaroringu nešťastné zranění, které ho vyřadilo na zbytek sezóny. Nahradil ho Luca Badoer, ale jeho výkony byly tak tristní, že se začalo mluvit o další výměně. Objevil se názor, že už není co ztratit, proto padlo jméno Valentina Rossiho, že by mohl nastoupit ke Grand Prix Itálie.

"Se stájí Ferrari jsem o možnosti závodit na Monze hovořil, ale bez jakékoli zkoušky... nedávalo by to logiku. Uznali jsme, že vstup do F1 bez žádného testu představuje mnohem větší riziko než si zajet jen pro zábavu. Není možné přijít a během tří dnů pochopit všechno, co je pro závod nezbytné," prohlásil tehdy Rossi.

img-responsive

Rossi dost možná mohl patřit do této rodiny | foto: Scuderia Ferrari

Co z toho tedy plyne?

Ferrari v roce 2007 vyhrálo devět závodů - Räikkönen šest, Massa tři. Jak by to vypadalo, kdyby tehdy debutovali dva nováčci: Lewis Hamilton a Valentino Rossi? Pokud by potvrdili své předsezónní výkony, mohl by to být fascinující souboj a bylo by určitě zajímavé sledovat, jak by se jejich kariéry vyvíjely dále. 

Někdo si klade otázku, zda by se Rossi dokonale přizpůsobil stylu jízdy na čtyřech kolech a dokázal by prodat své schopnosti z motocyklů. Je nesporné, že v MotoGP se řadí mezi největší bojovníky a kombinace Ferrari a Rossi by určitě byla nesporně atraktivní. Mohl k jeho rozhodnutí přispět onen rozdíl z Valencie? Myslel si, že odstup na Schumachera je příliš velký a proto se rozhodl pokračovat ve své motocyklové kariéře?

img-responsive

Valentino nejspíš nadále zůstane motocyklovým králem | foto: www.motogp.com

Na tyto otázky by asi dal nejlepší odpověď sám Rossi. Jisté je, že kariéra na dvou kolech pro něj asi byla zásadnější. Vždyť ho zdobí šest mistrovských titulů ve třídě MotoGP (2002-2005, 2008 a 2009) a další tři, které dosáhl ve stopětadvacítkách, dvěstěpadesátkách a pětistovkách. Nico Rosberg sice opustil závodní dráhu v jednatřiceti letech, ale Rossi ve svých sedmatřiceti ještě není tak starý, aby po třech titulech vicemistra za poslední tři sezóny řekl poslední slovo - žel, v F1 ho s největší pravděpodobností uvidíme opět jen při nějaké exhibici.

Vytisknout

Diskuze: Valentino Rossi a Ferrari F1: Co z toho mohlo vzejít?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 02.01.2017 10:31 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Pierre Gasly při posledních sezónních testech v Silverstone, první den

Šéf týmu Prema Powerteam se pozastavuje nad přehlížením Gaslyho

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud