Austrálie: Fisichella vítězí na trati!

Karel Bařina, 6. března 2005, 06:00 Google+

Nejlépe do sezóny vykročil francouzský Renault. Michael Schumacher po mnoha nesnázích nedojel.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Coulthard, David

Coulthard, David | foto: Sutton Images

Sdílejte článek

Od dnešní kvalifikace už v Melbourne nepršelo a protrhávající se oblačnost dávala naději na suchý závod. Úvodní Velká cena Austrálie přinesla napínavý závod s řadou zajímavých okamžiků. Prvním bylo už opakované zahřívací kolo - při prvním ostrém startu selhalo startovací světelné zařízení. Navíc přišla první rána pro McLaren - Kimi Raikkonen zůstal stát. Mechanici mu motor znovu nastartovali, ale musel vyjíždět jako poslední z pit-lane. Giancarlo Fisichella s Renaultem i Jarno Trulli s Toyotou si svá místa v první zatáčce bez problému udrželi, za nimi však velmi odvážným manévrem David Coulthard v barvách nového týmu Red Bull předjel Williams Marka Webbera. Čtvrtý startující Jacques Villeneuve s vozem Sauber start nezvládl nejlépe a propadl se až na devátou pozici. S rudým Ferrari dobře odstartoval z poslední řady Michael Schumacher, ale také Kimi Raikkonen z pit-lane. Předjeli během prvního kola všechny čtyři vozy Jordan a Minardi.

Kimi Raikkonen se od konce prvního kola pověsil těsně za Michaela Schumachera, ale o žádný vážný útok se nepokusil. Zato před nimi vřela skupinka Ralf Schumacher - Felipe Massa - Takuma Sato. Do třetího kola již vozy vjížděly v ustáleném pořadí Fisichella, Trulli, Coulthard, Webber, Klien, Montoya, Barrichello, Villeneuve, Alonso, Button, R. Schumacher, Massa, Sato, M. Schumacher, Raikkonen, Monteiro, Karthikeyan, Friesacher, Albers.

Na Coulthardovo třetí místo vytrvale útočil domácí Mark Webber, ale Skot ani na okamžik nezaváhal. Vedoucí Fisichella se jen pozvolna vzdaloval Trulliho Toyotě, za kterou narůstala Coulthardova a Webberova ztráta. V 10. kole začal Fernando Alonso s druhým Renaultem všemi možnými způsoby útočit na devátého Villeneuva, ale ten si jel s ledovým klidem svoji stopu a často sledoval v zrcátkách prach od Alonsových kol za vnějším obrubníkem.

Až do prvních zastávek v boxech zlepšoval prakticky každým kolem Giancarlo Fisichella nejlepší čas. V 11. kole už měl náskok 3,5 s na Trulliho a 8,5 s na Villeneuva, který za sebou vedl dlouhý vláček až po osmého Barrichella. O kus dál pokračoval souboj Villeneuva s Alonsem a další vláček od Buttona po Raikkonena. V 15. kole Kimi Raikkonen ztratil několik vteřin na Michaela Schumachera, ale během dvou kol ztrátu opět dohnal. Piloti Jordanu a Minardi zaostávali daleko za ostatními.

V 17. kole se o vzrušení postaral David Coulthard, když si se svým Red Bullem v nájezdu do páté zatáčky rozmyslel předjížděcí manévr a zezadu narazil do o kolo zpět jedoucího Minardi. Těžko říct, čí byl uražený kus karbonu. Ale hned v další pravotočivé zatáčce Coulthard riskantně donutil rychleji jedoucího Webbera vyjet na trávu a překazil mu tak další pokus o předjetí. Webber naštěstí vůz ve velké rychlosti na trávě zvládl a nedotkl se zdi. V boxech Red Bullu se sice připravovalo nové přední přítlačné křídlo, ale Coulthard jel dál a dokonce zajel prozatímní nejrychlejší kolo.

Nad okruhem se začala nepříjemně zatahovat napjatě sledovaná obloha, ale slunce nakonec přecejen zvítězilo. Fisichella nadále velmi pomalu prodlužoval svůj náskok, Fernando Alonso ve druhé šikaně konečně udolal Villeneuva. Zastávky v boxech zahájil Jarno Trulli. Většina pilotů vsadila na strategii dvou zastávek a tak se v pit-lane skoro všichni vystřídali během několika kol a natankovali přibližně na třetinu závodu. Až mezi posledními přijeli Raikkonen a Schumacher. Oba doplnili palivo jen přibližně na 10-15 kol a vyjeli velmi rychle. Úspěšnější byl nakonec Raikkonen, který se před úřadujícího šampiona dostal. Bez zastávky pokračoval Juan Pablo Montoya ze stáje McLaren.

Christianu Albersovi při zastávce zhasnul motor a mechanici Minardi jej odtlačili do garáže. Ve střední části závodu jezdil nejlepší časy Fernando Alonso, kterého už nebrzdil Villeneuve. Překonal i další překážku - loňského týmového kolegu Jarna Trulliho. Na výjezdu z třinácté zatáčky přeskočil Karthikeyan obrubník, ale nic nepoškodil. K mechanikům zajel Montoya a vrátil se na páté místo, druhý byl za Fisichellou opět Coulthard se ztrátou 12s a bez problému si držel odstup před Webberem, za kterým už byl na dohled čtvrtý Rubens Barrichello s Ferrari.

Kimi Raikkonen si na Schumachera vypracoval pětisekundový náskok, ale pod pravou částí jeho monopostu začal po zemi tahat ulomený deflektor, o který pravděpodobně přišel na některém obrubníku. Během dvou kol bylo rudé Ferrari těsně za ním a "Ice Man" musel do boxu McLarenu, kde podruhé dotankoval a poškozený deflektor mechanici odstranili. V posledním sektoru si na výjezdu ze zatáčky udělal hodiny Monteiro, ale s malou ztrátou v pořádku jel dál.

V 43. kole probrzdil Webber nájezd do druhé šikany, ale nesjel z asfaltu a stihl se rozjet ještě před Barrichellem. Ve stejné zatáčce o dvě kola později zaútočil odvážně Nick Heidfeld vnitřkem na Michaela Schumachera. Ten mu mnoho místa nenechal a zvolil nekompromisně vnitřní stopu, čímž Heidfelda hodně brzy zavřel. "Quick Nick" však zazmatkoval a uhnul doprava více než bylo nutné - zajel do trávy, kde se mu nepodařilo dobrzdit a v zatáčce do Schumacherava Ferrari z boku narazil. Oba se ocitli v protější únikové zóně, kde Heidfeld skončil, zatímco Schumacherovi pomohli stewardi vůz roztlačit. Dojel však pouze do boxů, kde ze závodu s poškozeným zavěšením odstoupil.

Posledních deset kol už bylo jen poklidným dojezdem do cíle v pořadí Fisichella, Barrichello, Alonso, Coulthard, Webber, Montoya, Klien, Raikkonen, Trulli, Massa, Button, Sato, Villeneuve, R. Schumacher, Karthikeyan, Monteiro, Friesacher.

Giancarlo Fisichella se tedy dočkal svého prvního na trati vybojovaného vítězství a to hned při svém prvním závodě za volantem Renaultu. Celkově jde o jeho druhé vítězství - první získal předloni v Brazílii při předčasně ukončeném závodě a následném rozhodnutí komise. Během celého závodu neudělal jedinou chybu a jel přesně tak rychle, jak bylo potřeba. Se smůlou v kvalifikaci se výborně vypořádal i jeho kolega Fernando Alonso a dokázal se protlačit až na stupně vítězů. Renault si nemohl přát lepší výsledek.

Dobrý výkon podal i Rubens Barrichello s upraveným loňským Ferrari F2004M. Určitě největším překvapením je ale stáj Red Bull - David Coulthard těsně pod stupni vítězů a Christian Klien jen o tři místa dál. Maximum možné udělal při smůle na startu i Kimi Raikkonen z McLarenu. Zato od Juana Pabla Montoyi se jistě čekalo více. Jarno Trulli potvrdil, že Ralf Schumacher nebude mít u Toyoty zdaleka jisté místo jedničky. A zdá se, že Jacques Villeneuve si už zvykl na vůz Sauberu, i když Felipe Massa byl znovu rychlejší. Hned tři nováčci dojeli do cíle, což byl jejich hlavní úkol.

Příští závod se koná za čtrnáct dnů poblíž malajského Kuala Lumpur na okruhu v Sepangu.

Foto: Red Bull, Renault F1 Team, Jordan Grand Prix, West McLaren Mercedes

Vytisknout

Diskuze: Austrálie: Fisichella vítězí na trati!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Fisichella, Giancarlo

Fisichella odstartuje z Pole position

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud