Souboje týmových kolegů v Baku: Tlačítka na volantu a Rosbergův grand slam + video

Petr Hlawiczka, 23. června 2016, 06:00 Google+

Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v ázerbájdžánském Baku, kde se jela poprvé Velká cena Evropy? Podíváme se na kvalifikační výkony pilotů i vývoj nedělního závodu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Start závodu v Baku

Start závodu v Baku | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Kvalifikace

Hamilton až do třetího tréninku jezdil famózně, drobná změna Mercedesu v nastavení pro závod ale auto učinila náchylnějším k blokování kol a Brit se s tím nedokázal vyrovnat. Postoupil sice do Q3, ale tam ve svém prvním rychlém pokusu ťuknul do zdi, což pro něj znamenalo konec. V Q2 byl Rosberg o sekundu rychlejší a snížil na 3:4.

Druhým nejlepším časem překvapil s Force Indií Pérez, jenž ale doplatil na chybu v 3. tréninku a penalizaci za výměnu převodovky. Hülkenberga letos popáté jasně předčil, Nico vypadl i kvůli nedorozumění se svým inženýrem už v prostřední části. Indická stáj se těší z velmi produktivního aerodynamického programu v tunelu Toyoty v Kolíně nad Rýnem, po Baku se již začíná soustředit z větší části na auto pro sezónu 2017.

Zcela jasná je situace u Red Bullu, kde byl Ricciardo opět výrazně (o 1,6 s) rychlejší a nad Verstappenem vede už 4:0. Oba jezdili s velmi nízkým přítlakem podobným Monze, aby vynahradili svůj deficit na dlouhé rovince, doplatili ale na to při práci s měkčími směsmi pneumatik v závodě.

Australan zajel na tisícinu stejně rychlé kolo jako Vettel s Ferrari, protože k tomu ale došlo dříve, výhodnější pozici získal Ricciardo. Seb předčil Kimiho o 0,3 sekundy, forma italského týmu ale byla po Kanadě zklamáním - za Stříbrnými šípy zaostával o 1,2 sekundy.

Williams v kvalifikaci nevyužil svůj potenciál a Massa dosáhl jen šestého nejrychlejšího času, o 7 desetin sekundy pomalejší Bottas skončil dokonce až osmý. Těšit ho mohl snad jen rychlostní rekord, který dosáhl při dotírání na Verstappena - 378 km/h (viz analýza sektorů) a teprve druhá letošní prohra s brazilským týmovým kolegou.

U Toro Rosso se do Q3 dostal pouze Kvjat, jenž o 3 desetinky předčil Sainze a srovnal na 2:2. Posledním nepostupujícím byl v Q2 Grosjean s Haasem, ten Gutiérrezovi bojujícímu s chřipkou nadělil přes půl sekundy, opět si ale stěžoval na nastavení a špatnou ovladatelnost svého vozu.

McLarenu dle očekávání okruh s dlouhou rovinkou sedět neměl, jeho piloti však rozhodně měli navíc. Button vypadl už v první části a Alonso skončil v Q2 až jako čtrnáctý. Zpytovat svědomí však může i tým, protože ho vyslal do hustého provozu - ve svém ostrém kole se musel dostat před čtyři soupeře.

Srovnání pilotů dle výsledků v kvalifikaci

Srovnání pilotů dle výsledků v kvalifikaci | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Nasr se Sauberem tak mohl poprvé od Číny postoupit do Q2, o téměř sedm desetin pomalejší Ericsson dal dohromady až 20. nejrychlejší kolo. Podstatně vyrovnanější duel byl k vidění u Manoru - Harjanto snad jako jediný ze všech během tréninků a kvalifikace ani jednou neskončil v únikové zóně a Wehrleina letos potřetí porazil.

Nejhůře dopadli pilot Renaultu uzavírající startovní pole. Magnussen měl nad Palmerem o 0,046 s navrch a vede 6:1. Brit si hodně stěžoval na piloty top týmů a zejména na Hamiltona, který už měl postup jistý, přesto kroužil a vymetal všechny únikové zóny. Kvůli žlutým vlajkám nemohl v jediné části kvalifikace, kterou mají ti nejpomalejší k dispozici, zajet rychlé kolo - jinak by dle svých slov byl pohodlně o půl sekundy rychlejší.

Blíže jsme se výkonností jezdců zabývali v analýze sektorů, kde najdete i Bottasův rychlostní rekord (378 km/h) či počet sad pneumatik, který jim zbyl pro závod.

 

Závod

Velká cena začala za neobvyklých podmínek - teplota dráhy byla mnohem vyšší než v trénincích a v kvalifikaci, přesáhla 50 °C. Předchozí data poukazovala na jasnou jednozastávkovou strategii - super-měkké pneumatiky vydržely kolem 20 kol a měkké zhruba 30 kol, což mělo vystačit na závod vypsaný na 51 kol.

Degradace pneumatik v závodě byla poměrně nízká - pohybovala kolem 0,05 - 0,08 s/kolo, vozy díky spotřebovávanému palivu zrychlovaly kolem 0,07 s/kolo.

Rosberg odstartoval bez problémů, Ricciardo se za ním ubránil pilotům Ferrari. Pérezovi se podařilo dostat před Kvjata a Massu, jeho týmový kolega naopak na měkkých pneumatikách ztrácel - není divu, drtivá většina pilotů začínala na lepivějších super-měkkých.

Na konci prvního kola byl Ricciardo sekundu za Rosbergem a cítil se sebevědomě: "V tu chvíli jsem si myslel, že bychom Nica mohli dostat, zejména když nás Sebastian nestahoval." Brzy ale přišlo trpké vystřízlivění.

Srovnání jezdců dle nejrychlejších kol Velké ceny Evropy 2016

Srovnání jezdců dle nejrychlejších kol Velké ceny Evropy 2016 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Red Bull jezdil s nízkým přítlakem kvůli udržení vysokých maximálních rychlostí na rovinkách, jenže rostoucí teploty mu způsobily velké potíže - do boxů musel zamířit kvůli drolení se pneumatik (u obou už v 3. kole) mnohem dříve a strategii změnit na dvě zastávky.

Ricciardo se propadl z první řady na sedmém místě, závěrečné stinty odjeli na té nejtvrdší z nabízených směsí, na které jim to jelo lépe, jenže kvůli své přílišné tvrdosti nebyla dostatečně konkurenceschopná, proto se jí soupeři vyhýbali.

Drolení pneumatik na začátku trápilo většinu týmů. "První kola kvůli tomu byla opravdu náročná. Šlo v podstatě jen o to nepanikařit. Nejjednodušší by bylo zastavit, když se drolení objevilo," poznamenal Pérez.

Jenže Red Bull neměl moc na výběr, protože přicházel o obrovskou porci přilnavosti. A tak se Verstappen u mechaniků objevil už v pátém kole a Ricciardo v šestém, oba přezuli na měkkou směs.

Srovnání pilotů dle čistých průměrných kol závodu (bez 1. kola, nájezdů do / výjezdů z boxů)

Srovnání pilotů dle čistých průměrných kol závodu (bez 1. kola, nájezdů do / výjezdů z boxů) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

To vystrašilo Ferrari, které se zaleklo možného podseknutí Vettela, proto ho také volali do boxů. "Jste si jisti? Auto se stále chová dobře," odmítal uposlechnout, byť na Rosberga ztrácel už skoro 10 sekund. Stáj z Maranella souhlasila, protože měl náskok před Pérezem, Bottasem i Hamiltonem, a tak k výměně pneumatik už v 8. kole místo něj povolala Räikkönena.

Vypadalo to, že se u něj mění plán na dvě zastávky. Fin se však velmi dobře staral o své pneumatiky - lépe než většina ostatních, proto na nich vydržel až do cíle. Na trať se vrátil na 10. místě za Ricciardem, toho však v 19. kole zdolal - Australan se na měkké směsi trápil stejně jako na super-měkké.

Když pro nové pneumatiky zastavil v 20. kole Vettel, tak jej Kimi podsekl. Proto ho tým požádal o to, aby svého týmového kolegu na čerstvějších pneumatikách pustil před sebe.

Uposlechl, za což se mu dostalo poděkování. Räikkönen zareagoval po svém: "Jo, ale teď mu řekněte, ať na to tlačí, protože ho nechci mít před sebou." Fin pak dostal přísný trest (+ 5 sekund) za to, že při předjíždění na rovince přejel čáru oddělující nájezd do boxové uličky. Za zatáčkou nešla vidět, a když se rozhodl pro manévr, tak už bylo pozdě. Pravidla v tomto případě nicméně znějí jasně.

Grafické znázornění vývoje časů na kolo u nejlepších desíti pilotů

Grafické znázornění vývoje časů na kolo u nejlepších desíti pilotů | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Nyní se ještě vrátím k jezdcům Mercedesu. Rosberg si na čele hlídal své tempo a pneumatiky, aby do boxů nemusel dvakrát, a teploty dráhy postupně klesaly. Hamilton ale nečinil takový pokrok, jaký se od něj očekával. V 11. kole se sice pomocí DRS konečně dostal před Bottase, přesto si lámal hlavu s tím, proč jeho motor nedosahuje tak velkého výkonu, na jaký byl zvyklý.

Jeho pohonná jednotka mezi 2. a 3. zatáčkou neposkytovala ten nejvyšší výkon - nedostávalo se elektrické podpory přes MGU-K, protože měl zvolený nesprávný mód (resp. špatně kalibrovaný mód pro distribuci energie a její rekuperace během kola). Kvůli omezení radiokomunikace ho však inženýr nesměl přesně navést, kterou sekvenci tlačítek má zmáčknout - FIA jim pouze udělila povolení, aby pilotovi oznámili, v čem je problém.

Souboj Hamiltona s tlačítky na volantuVideo: Souboj Hamiltona s tlačítky na volantu (zdroj: Formula1.com)

Rosberg se o něco dříve potýkal se stejným problémem, ale brzy našel magickou kombinaci, jak vše dostat zpět do normálu. Oba piloti si své motory přepnuli do špatného módu, Nico měl ale výhodu v tom, že změnu provedl těsně před tím, než se problém projevil - na rozdíl od Lewise tedy měl vodítko, které jej navedlo správným směrem.

Špatný mód dělal jen 0,2 sekundy na kolo, Hamiltona to však rozhodilo, a protože ztratil důležitý rytmus, jezdil mnohem pomaleji, než by mohl. Rosberg tak na čele dominoval a připsal si druhý grand slam kariéry (pole position + nejrychlejší kolo závodu + vedení ve všech kolech a vítězství v závodě), Vettel si odjel osamocený závod, zatímco jeho týmový kolega Räikkönen  na opotřebovaných pneumatikách v závěru podlehl tlaku skvěle jedoucího Péreze.

 

Bodový stav šampionátu

Rosberg díky vítězství opět odskočil Hamiltonovi na rozdíl 24 bodů, v pořadí se o jednu příčku výše posunuli Räikkönen a oba piloti Force Indie. O jednu pozici si naopak pohoršili Ricciardo, Massa a Alonso.

Bodový stav a pořadí šampionátu 2016 po Velké ceně Evropy

Bodový stav a pořadí šampionátu 2016 po Velké ceně Evropy | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Přes 560 fotografií ze závodního víkendu v Baku najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Souboje týmových kolegů v Baku: Tlačítka na volantu a Rosbergův grand slam + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Heineken pod ostrou palbou, Lewis ostatně také

Dnes v dvojitém vydání: Alkohol a rádio hýbají F1

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud