Souboje týmových kolegů v Monaku: "Kde jsou ty pneumatiky?"

Petr Hlawiczka, 1. června 2016, 06:00 Google+

Jak dopadlo šesté letošní měření sil týmových kolegů během závodního víkendu v Monte Carlo? Opět se ohlédneme za časy, které dosahovaly v kvalifikaci i v závodě, i za samotným průběhem velké ceny.

Počet komentářů:  6 komentářů (Poslední 02.06. 20:52) Napište svůj názor
Start závodu za safety carem v Monaku

Start závodu za safety carem v Monaku | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Kvalifikace

U Red Bull po čtvrtku tušili, že budou mít v Monaku na vítězství, což Ricciardo potvrdil výborným časem v Q3 (1:13,622), na který Mercedesy trápící se s tlakem paliva nenašly odpověď. Verstappen havaroval už v Q1 a Hamilton - i když byl dle svých slov v sobotu nejrychlejší - neměl čas na opravdu ostré kolo, zajel jen jedno na jistotu, které bylo o 0,151 s pomalejší než Rosbergovo a stačilo jen na třetí místo.

Ricciardo měl k dispozici nový, zhruba o 30 koní silnější motor (stejně jako Magnussen u Renaultu), a na otázku, jestli to byl schopen poznat, uvedl: "Ten rozdíl při jízdě do kopce opravdu cítím." Kromě vyššího výkonu se vyznačoval také lepší ovladatelností.

Ferrari doufalo, že bude moci bojovat o pole positon, žel jejich kvalifikační tempo bylo opět překvapivě pomalejší, než očekávali. Vettel o 0,18 s předčil Räikkönena a vede 4:2. Teploty dráhy v sobotu odpoledne stouply až na 43 °C (o 5 °C mezi Q2 a Q3) a tým se tomu nedokázal přizpůsobit - jeho piloti blokovali kola a trápili se s nedotáčivostí (Kimi byl navíc penalizován za výměnu převodovky).

Výborně to v Monte Carlu jezdilo Force Indii - Hülkenberg zazářil pátým místem, když podobným rozdílem předčil Péreze, jenž skončil osmý. Pokud jde o počet utracených peněz na výkon, je indická stáj suverénně nejlepší. Před Mexičana se dostal výborný Sainz, jenž u Toro Rosso podruhé za sebou porazil Kvjata ztrácejícího už přes půl sekundy.

McLaren se po Španělsku díky Alonsovi znovu dostal do Q3, tentokrát mu ale opět pomohl jeden z rychlejších vozů vypadnuvši v Q1 (v Barceloně Massa, tentokrát Verstappen). Fernando v prostřední části předčil Buttona o čtvrt sekundy a po šesti kvalifikacích letošní sezóny vede 4:1. Tým čekal více, stále však nedokáže najít cestu kolem vysokých startovních tlaků pneumatik a přimět je fungovat tak, jako týmy před ním.

Srovnání týmových kolegů dle výkonů v kvalifikaci

Srovnání týmových kolegů dle výkonů v kvalifikaci | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Williams sice avizoval, že své potíže v pomalých zatáčkách již vyřešil, v kvalifikaci nicméně opět propadl - nedostal se ani s jedním vozem dále než do Q2. Bottas zajel o desetinu rychleji než Massa, skóre vyznívá v jeho prospěch: 5:1.

U Haasu se proti Grosjeanovi poprvé prosadil Gutiérrez, u Renaultu pro změnu popáté za sebou svého týmového kolegu porazil Magnussen - 5:1. Palmer byl o třetinu sekundy pomalejší a vypadl už v Q1, výkonnostní deficit starého motoru z toho tvořil zhruba polovinu.

Saubery byly rychlejší než Manory, na vzájemné měření sil ale nedošlo poté, co Nasr po selhání motoru nemohl zajet ani jedno měřené kolo. U nejpomalejšího týmu podal velmi dobrý výkon Harjanto, když se letos podruhé vypořádal s talentem Mercedesu Wehrleinem.

 

Závod

V neděli se počasí nad Azurovým pobřežím změnilo, bouřky a déšť posílily Ricciardovu důvěru ve vítězství. Začínalo se na mokrých pneumatikách za safety carem, což eliminovalo riziko špatného startu Australana a ztrátu pozic na okruhu, kde se nedá moc předjíždět.

Pirelli poprvé přivezlo ultra-měkkou směs, která byla o půl sekundy na kolo rychlejší než super-měkká. Daní za to měla být nižší výdrž, jenže na pomalém městském okruhu i tak v pohodě vydržela polovinu závodu, v němž jsme se v jednom okamžiku setkali najednou se všemi pěti druhy gum (ultra-měkké, super-měkké, měkké, přechodné i mokré).

Poté, co v 8. kole zamířil safety car do boxů, začal Ricciardo s Red Bullem ujíždět. Rosberg se trápil s brzdami, neměl důvěru v auto, a brzdil tak i Hamiltona. Mercedes jej nakonec požádal o to, aby Lewise pustil před sebe, pokud se mu nepodaří zrychlit, což Nico ke své nelibosti v 15. kole učinil. Jeho týmový kolega toto gesto po závodě pochválil a ocenil, že Rosberg je "gentlemanem." Udělal by to i Hamilton, pokud by situace byla opačná?

Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejších kol Velké ceny Monaka 2016

Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejších kol Velké ceny Monaka 2016 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Ricciardo měl v té době na čele náskok 13,446 sekundy a závod plně ve svých rukou. Jedno ze zlatých pravidel stratégů pro situace, kdy na okruhu panují smíšené podmínky, říká: "kopíruj soupeře za sebou." Pokud máte výhodu pozice na dráze, nebuďte tím prvním, kdo činí rozhodnutí - místo toho dělejte cokoliv, o co se pokouší ten, který vás nahání, abyste jej pokryli.

Jenže jakmile zajel v 20. kole Rosberg pro přechodné pneumatiky, Red Bull zavolal do boxů o 3 kola později také svého pilota. Byl to zbytečný krok i vzhledem k tomu, že už o 6 kol později začali ostatní nasazovat hladké pneumatiky. A hlavně tím předali Mercedesu to nejcennější: pozici na dráze.

Nedostatek zkušenosti s pneumatikami do deště při tomto rozhodnutí byly klíčové. Red Bull považoval za riskantní na nich pokračovat. Jenže Ricciardo byl vpředu a mohl si hlídat odstup od Hamiltona - zkrátka nebylo zapotřebí být tím, kdo tento krok udělá jako první. Stále měl náskok přes 11 sekund, na pokus o podseknutí by se Mercedes musel dostat pod 2 sekundy.

Srovnání týmových kolegů dle čistého průměrného kola závodu (bez kol strávených za safety carem, nájezdů do / výjezdů z boxů)

Srovnání týmových kolegů dle čistého průměrného kola závodu (bez kol strávených za safety carem, nájezdů do / výjezdů z boxů) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Stříbrné šípy hned vytušili šanci a pokusili se vynechat fázi na přechodných pneumatikách - vydržet ještě chvíli na mokrých a pak přejít na hladké. Byl to trochu riskantní, ale nabízela se tím šance na kýžené vítězství. Hamilton měl navíc na třetího Rosberga náskok přes půl minuty, takže mu velký propad nehrozil.

Ricciardo jej snadno dostihl, jenže předjíždění v Monaku je téměř nemožné. Stále to však vypadalo, že mu vítězství neunikne, protože by Hamiltona díky rychlejším pneumatikám snadno podsekl, kdyby zamířil do boxů.

Brit se rozhodl navštívit mechaniky v 31. kole poté, co Pérez o kolo dříve nasadil hladkou měkkou směs a hned se vyrovnal pilotům na přechodných pneumatikách. Mercedes mu nasadil ultra-měkké pneumatiky, které se velmi rychle zahřívaly. Jenže Hamilton byl ve výjezdovém kole o 7 sekund pomalejší, s vozem viditelně bojoval zejména kolem bazénu. Red Bullu pohodlně stačila průměrná zastávka, aby šel opět do vedení.

Grafické znázornění časů na kolo nejrychlejších osmi jezdců Velké ceny Monaka 2016

Grafické znázornění časů na kolo nejrychlejších osmi jezdců Velké ceny Monaka 2016 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Ricciardo nájezdové kolo do boxů zalétl o 3,5 sekundy rychleji než Hamilton, jenže Red Bull oplatil laskavost Mercedesu ze Španělska, kde se piloti navzájem vyřadili, a dopustil se obrovské chyby v boxech. Když jeho stratégové viděli, jakou směs dostal Hamilton, rozhodli se na poslední chvíli změnit pneumatiky, které Danielovi nasadí, z měkkých na super-měkké.

Ty však byly vzadu v garáži a mechanici jen nestihli včas donést a připravit ("Kde jsou ty gumy?!" - okamžiky hrůzy z pohledu mechaniků na videu zde). Zastávka se o 10 sekund protáhla a Ricciardo se na trať vrátil těsně za Hamiltona, kterému na ultra-měkké směsi zbývalo ale ujet mohutných 47 kol, což díky pomalejšímu tempu na vlhké trati zvládl.

Za fantastický výsledek v závodě bych chtěl ještě pochválit Péreze, který startoval ze sedmého místa a dojel na pódiu. Byl jedním z prvních, který přezouval na hladké pneumatiky. Všechny překvapil tím, jak rychle měkkou směs zahřál. Díky své rychlosti se až do cíle udržel před Vettelem.

Přehled časů na kolo a vývoj časových odstupů mezi jezdci: PDF.

 

Srovnání dle mistrovských bodů

Po závodě v Monaku si nejvíce polepšil Pérez, jenž se v šampionátu posunul o 4 místa výše na 9. příčku. O dvě místa si pomohl Ricciardo, o jedno Gutiérrez, Hamilton a Hülkenberg. Dvě místa naopak ztratili Räikkönen se Sainzem, o jedno si pohoršili Grosjean, Kvjat, Magnussen, Palmer a Vettel.

Pořadí v šampionátu dle počtu mistrovských bodů

Pořadí v šampionátu dle počtu mistrovských bodů | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Přes 620 fotografií z uplynulého závodního víkendu v Monaku najdete zde - díky možnosti filtrování mezi nimi snadno najdete ty, které hledáte.

Vytisknout

Diskuze: Souboje týmových kolegů v Monaku: "Kde jsou ty pneumatiky?"

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 6, poslední 02.06.2016 20:52 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 6 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Saubery v Monaku napodobily Mercedesy, i když s mnohem menší pompou

Ericsson: Tým mi řekl "Jdi na to!" Nasr: "Bojoval jsem se soupeři před sebou"

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud