Souboje týmových kolegů ve Španělsku: Kolize Mercedesů a strategická chyba Ferrari

Petr Hlawiczka, 18. května 2016, 06:00 Google+

Jak pokračovaly souboje týmových kolegů během letošního pátého závodního víkendu ve Španělsku? Jak si vedli jezdci v kvalifikaci, v závodě a jakou mají vzájemnou bilanci? Tentokrát se neděle odehrávala bez pilotů Mercedesů, kteří vzájemně kolidovali - udělalo pak odpoledne větší chybu Ferrari nebo Red Bull?

Počet komentářů:  15 komentářů (Poslední 25.05. 16:04) Napište svůj názor
Start závodu v Barceloně

Start závodu v Barceloně | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Kvalifikace

S Mercedesem byl letos potřetí rychlejší Hamilton než Rosberg, a to o 0,28 s. Lewis zajel kulatý čas - 1:22,000, což bylo o 0,765 s rychleji než rekord Räikkönen v letošních předsezónních testech na ultra-měkkých pneumatikách. Pomohlo mu nastavení, které převzal od svého týmového kolegy.

U Red Bullu se Ricciardo dobře vyrovnal s příchodem dravého mladíka Verstappena. Podle Hornera až do Q3 zřejmě chytře skrýval svou formu, v Q2 se snažil trochu ušetřit závodní pneumatiky a v poslední části kontroval o 0,4 s rychlejším časem než jeho nový týmový kolega.

Ferrari zažilo zklamání, když v kvalifikaci náhle vypadlo z tempa a zařadilo se až za Mercedesy a Red Bully. Räikkönen si s nástrahami katalánského okruhu poradil lépe než Vettel a snížil na 2:3. Problém spočíval v tom, že nedokázalo generovat potřebnou teplotu pneumatik na dráze, která byla příliš horká pro to, aby pneumatiky poskytovaly optimální přilnavost. V posledním sektoru vyžadujícím dobrou trakci se jim na povrchu přehřívaly. V poznání o tom, jak se gumy Pirelli chovají v celé šíři provozních parametrů za Mercedesem a Red Bullem zaostávají.

Ještě větší rozčarování panovalo u Williamsu po špatném načasování výjezdu Massy v Q1. Dostal se do provozu, další pokus nestihl, a tak se poroučel společně s vozy Manoru a Sauberu hned v úvodu. Jeho týmový kolega své kolo v této části zvládl o 0,7 s lépe.

Kvjatovi přeřazenému k Toro Rosso se příliš nevedlo, na nové auto si zvykal a chyběla mu důvěra při brzdění. Vypadl už v Q2, zatímco domácí hrdina Sainz zajel o 0,368 s rychleji a postoupil do Q3.

Force India sice do Španělska přivezla nový balík, auto v poslední době Hülkenbergovi sedí mnohem méně než Pérezovi, jenž jej o 2 desetiny předčil. To rozhodlo o postupu mezi elitní desítku, Nicovi k tomu scházelo 11 tisícin sekundy.

McLarenu se konečně podařilo splnit svůj společný cíl s Hondou a poprvé po roce 2014 postoupit mezi nejlepších deset. To se podařilo před domácími fanoušky Alonsovi, jenž Buttona porazil o 0,156 s.

Porovnání kvalifikačních výkonů

Porovnání kvalifikačních výkonů | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Frustrace po slibném úvodu sezóny prožívá Haas. Oba piloti sice postoupili do Q2, kde byl Grosjean popáté rychlejší než Gutiérrez a jak jediný si uchovává čistý štít, přesto si velmi stěžoval na své auto. Americký tým mu proto pro testy po závodě připravil nové šasi ve snaze zjistit, zda se situace zlepší. Jeho mexický týmový kolega tolik problémů s řízením nemá.

Renault čekající na debut nového motoru skončil na hraně první patnáctky. Magnussen o 0,234 překonal Palmera a postoupil do Q2, což se Sauberu ani Manoru nepovedlo. U těchto vzájemně soupeřících stájí byli úspěšnějšími Ericsson a Wehrlein.

Podrobněji jsme se výkonností v kvalifikaci zabývali zde.

 

Závod

Ve Velké ceně Španělska si díky svému náskoku měli poklidně dojet oba Mercedesy. Hamilton neodstartoval špatně, Rosberg však využil aerodynamického stínu a dlouhé vzdálenosti do první zatáčky. Zvolil závodní stopu s lepším přítlakem, Lewis zbytečně bránil vnitřní prostor. Měl však špatně zvolený mód motoru (pro rekuperaci), na roštu si ho nepřepnul a inženýr jej na to kvůli omezení radiokomunikace nesměl upozornit, proto z třetí zatáčky vyjel o 17 km/h pomaleji. Jeho týmový kolega toho chtěl využít, při pokusu o předjetí Nica však došlo ke kontaktu a vzájemné havárii, kterou komisaři vyhodnotili jako závodní incident.

Nedovoluji si na základě jedné fotky tvrdit, kdo je větším viníkem - vše se odehrává v rychlosti a piloti se musí rozhodovat rychle. Možná se Lewis mohl stáhnout, když viděl, že Rosberg se přesouvá doprava a chce se bránit (podobně jako to za ním udělal Sainz pokoušející se předjet Vettela, který v 3. zatáčce chyboval). Po závodě byl naštvaný a týmu se omlouval za to, že jej zklamal. Mercedes se v názorech na kolizi lišil (Lauda stál za Rosbergem a vinil Hamiltona, dle Wolffa šlo o závodní incident), každopádně oba mohli přispět k tomu, aby k němu nedošlo.

Po vypadnutí favoritů na vítězství se otevřela obrovská příležitost pro ostatní týmy a my jsme mohli sledovat úchvatný závod okořeněný debutem Verstappena u Red Bullu. Jak jsme psali v předzávodní analýze, tři zastávky vycházeli o něco rychleji, stratégové týmu však potvrzovali, že na takovou strategii vsadí málokdo - podle nich měla většina volit zastávky dvě.

Třízastávková  byla riskantnější, protože v posledním stintu je třeba předjíždět vozy, které volí o zastávku méně - a to v Barceloně není ani navzdory dlouhé rovince jednoduché, jak se mnozí přesvědčili - jezdec musí být alespoň o 2 sekundy na kolo rychlejší, aby mohl zdolat soupeře před sebou.

Srovnání dle nejrychlejších kol v závodě

Srovnání dle nejrychlejších kol v závodě | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Nastal ale zajímavý okamžik, kdy Ferrari i Red Bull došli k závěru, že třízastávková strategie bude lepší, a proto na ni přesunuli Vettela a Ricciarda, kteří byli na výhodnějších pozicích. Překvapivé to bylo u rakouského týmu, jenž tak učinil v 28. kole, když povolal Daniela pro měkké pneumatiky - závod měl přitom pod kontrolou.

Oba týmy cítily, že je Ferrari rychlejší. To se ale se rozhodlo špatně - zareagovalo a Vettela poslalo také pro měkké. Přitom poprvé Němec stavěl později než jeho týmový kolega a jezdci Red Bullu - až v 15. kole, čímž si vytvořil určitý náskok díky mladším pneumatikám. Rozhodně nešlo o tah, který by volil pilot zamýšlející jet na tři zastávky.

Mělo to tři velké mínusy:
a) úvodní třetinu závodu jeli pomaleji (kvůli dvěma zastávkám a nutnosti pečovat o pneumatiky, aby vydržely déle), čímž ztratili 3 - 4 sekundy proti strategii optimalizované na tři zastávky;
b) ze zastávky navíc nemohli získat dostatečný čas zpět, aby si vydělali na 21 sekund, které pro ni potřebovali;
c) ke konci museli předjíždět piloty držících se dvouzastávkové strategie.

Red Bull vzhledem k rychlosti Ferrari rozdělil své strategie ve snaze udělat pro vítězství vše. "Nejlepší auto, které jsme věřili, že má nejlepší šanci na vítězství v závodě, bylo to, které vedlo. A u něj jsme se rozhodli jet na tři zastávky," vysvětloval Horner. Rozhodnutí rakouského týmu se tedy ještě dá pochopit, stáj z Maranella se však nechala stáhnout k strategické hrubce. 

Srovnání dle čistých průměrných kol (bez započtení kol za safety carem a nájezdů do / výjezdů z boxů)

Srovnání dle čistých průměrných kol (bez započtení kol za safety carem a nájezdů do / výjezdů z boxů) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Na boxové zídce se u Ferrari mohli Red Bullu klidně vysmát a nechat jet oba vozy na 2 zastávky. Ano, v závěru by museli odolávat tlaku Ricciarda na čerstvější směsi, na dráze ale měli dva auta s dobrou rychlostí na rovinkách, a ty by překonal jen s velkými obtížemi. Ano, měli před sebou Verstappena, ale toho mohli při druhých zastávkách s Vettelem snadno podseknout.

Místo toho, aby na rakouský tým Scuderia vyvinula tlak, povolala Vettela do boxů, čímž ho připravila o vítězství. Pro Vettela to dopadlo neslavně. Ten si ale nestěžoval: "Nemůžu tým obviňovat, protože jsem to byl já, kdo tlačil na to, abychom se vydali cestou útoku. Nefungovalo to."

Za Verstappenem měli Räikkönen, ale ani tady nevyvinuli dostatečný tlak na 18letého mladíka a nepokusili se o podseknutí. Red Bull se tak dostalo luxusu v podobě toho, že zastavil jako první v 34. kole, Kimi do boxů zajel až o kolo později. Až do cíle jezdil těsně za Maxem, ten však měl dobrý výjezd na rovinku a Fin se k útoku nikdy nedostal.

Verstappen předvedl velmi vyzrálý výkon, neudělal s novým vozem žádnou chybu, a tak se dočkal překvapivého vítězství a jako první Holanďan a nejmladší vítěz přepsal dějiny - překonal Vettela, jenž v roce 2008 vyhrál závod na Monze ve věku 21 let a 73 dnů. Jeho týmový kolega Ricciardo navíc v předposledním kole dostal defekt a cílem projel jako čtvrtý.

Grafické znázornění časů na kolo nejlepších 10 jezdců Velké ceny Španělska 2016

Grafické znázornění časů na kolo nejlepších 10 jezdců Velké ceny Španělska 2016 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Zezadu na tyto dva týmy nikdo netlačil, Bottas s Williamsem byl hodně daleko, proto se Ferrari mohlo pokusit o riskantnější manévry bez stinných stránek. Ferrari si zkrátka nevěří, k čemuž možná přispěl tlak ze strany prezidenta Sergia Marchionneho a jeho slova o očekávání brzkého vítězství. Ve Španělsku na něj po odstoupení Mercedesů měla.

Williams postupně ztrácí, do Španělska dorazil bez novinek - Bottas s Massou jsou však jediní piloti, kteří letos dokázali bodovat ve všech závodech. Brazilec se po startu z 18. místa dokázal dostat až na 8. pozici.

Po závodě smutnil Kvjat, jenž předvedl nejrychlejší kolo - pokud by ho Red Bull nepřesunul do Toro Rosso, zřejmě by dle svých slov byl vítězem Velké ceny Španělska 2016 právě on.

 

Bodový stav šampionátu

V celkovém pořadí mezi piloty si nejvíce polepšil Verstappen: nyní je o 4 příčky výše na šestém místě. O tři pozice výše je Sainz, pomohli si oba piloti Ferrari, Bottas, Pérez i Gutiérrez. Dozadu se naopak propadli Hamilton, Ricciardo, Massa, Kvjat, Grosjean, Alonso, Hülkenberg i Magnussen.

Bodový stav týmových kolegů a jejich pořadí v šampionátu 2016

Bodový stav týmových kolegů a jejich pořadí v šampionátu 2016 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Přes 485 fotografií z Velké ceny Španělska 2016 včetně možnosti filtrování dle svých oblíbených jezdců a / nebo týmů najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Souboje týmových kolegů ve Španělsku: Kolize Mercedesů a strategická chyba Ferrari

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 15, poslední 25.05.2016 16:04 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 15 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sebastian Vettel v Barceloně

První den testů v Barceloně - Vettel s Ferrari nejrychlejší

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud