Rosberg protahuje svou vítěznou šňůru v Číně, ostatní měli problémy

Robert RoBertino Pavelka, 17. dubna 2016, 10:10 Google+

Letošní třetí závod a celkem šestý bez přerušení dokázal vyhrát Nico Rosberg a soupeřům se v celkovém hodnocení vzdaluje mílovými kroky. Ze špičky byl jedním z mála, který prošel čínskou Grand Prix bez potíží.

Počet komentářů:  9 komentářů (Poslední 17.04. 20:59) Napište svůj názor
Nico Rosberg v Číně

Nico Rosberg v Číně | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Přitom start pro třicetiletého Němce tak optimálně nevypadal, záhy se před něj dostal Daniel Ricciardo. Každopádně ale vedoucí muž průběžného pořadi ušel kolizi, která značně ovlivnila rozložení startovního pole a ovlivnila i závod. Räikkönen ze třetího místa se dostal na levý okraj a jeho zaváhání chtěli využít Vettel a Kvjat. Ruský pilot se odvážně vřitil na vnitřní okraj a přinutil Vettela k úhybnému manévru, po kterém následovala kolize obou Ferrari. Aby toho nebylo málo, dopředu se deroucí Hamilton, který po problémech v tréninku startoval z posledního místa, kolidoval s Felipe Nasrem a po výletu mimo trať za úvodním esíčkem rovněž přišel o přední spoiler. A aby těch karbonových trosek nebylo málo, další Sauber pilotovaný Ericssonem se postaral o přední křídlo Romaina Grosjeana.

Oba piloti Ferrari a obhájce titulu tak museli do boxů k výměně poškozených částí svých vozů, ale problémy pokračovaly. Ve třetím kole na konci dlouhé rovinky se roztrhla levá zadní pneumatika Ricciardovi a bylo jasné, že na trať poputuje safety car. Zda šlo o důsledek nějaké drobnější kolize nebo Australan najel na nějaké úlomky v inkriminované oblasti, to nebylo zcela průkazné.

Také se tak stalo a jeho výjezdu ve 4. kole využila valná část startovního pole k zajetí do boxů. Tím pádem se startovní pole promíchalo a došlo k zajímavému pořadí, ve kterém například figurovaly vozy Manor na 4. (Wehrlein) a 8. (Harjanto) místě - takhle vypadala první desítka v 5. kole: Rosberg, Massa, Alonso, Wehrlein, Gutiérrez, Kvjat, Palmer, Harjanto, Pérez, Bottas. Ale když se Maylander se svým vozem uklidil zpět do boxů, začalo se vše vracet do obvyklých kolejí. Vettel však smůle neušel, další velmi lehká kolize v 10. kole s Bottasem znamenala opětovné poškození už jednou vyměněného křídla, ale i když směrové segmenty z něj nakonec v oblasti nájezdu na cílovou rovinku upadly, Němec a tým se rozhodli, že jej nahrazovat nebudou. 

img-responsive

U Ferrari tentokrát hrály hlavní roli přední spoilery | foto: Scuderia Ferrari

Na trati s ohledem na rozdílné strategie a poměrně značný počet zastávek v boxů panovala lehce nepřehledná situace, například Hamilton v závodě stavěl celkem pětkrát, zatímco vítězný Rosberg potřeboval jen dvě zastávky. Nico také vlastně po defektu Ricciarda a jeho propadu na chvost startovního pole ztratil potenciální soupeře. Neměl absolutně žádné problémy, dokonce si mohl dovolit i drobné chyby, které ho sice stály nějakou tu desetinu z jeho stále rostoucího náskoku, ale nebyly natolik významné, aby co do dramatičnosti zpochybnily jeho spanilou jízdu.

Lewis Hamilton byl ve zcela jiné pozici. Čekalo se, že předvede bleskový průlet startovním polem, ale poškozený spoiler znamenal čáru přes rozpočet. Hned na počátku si také Brit odbyl dvě zastávky v boxech, aby se nemusel ohlížet na povinnost využití dvou směsí. Klíčový se pro něj nakonec stal v závěrečných kolech souboj s Felipe Massou. Přes veškerou snahu, korunovanou několikerým probržděním, se mu zkušeného Brazilce nepodařilo dostat pod takový tlak, aby udělal chybu, což v boxech oslavoval Massův otec vítěznými gesty. Naopak se zezadu dokázali přiblížit postupně Ricciardo a po něm Räikkönen. Co nezvládl Hamilton po několik kol, povedlo se Australanovi resp. Finovi během jediného kola. Byl to scénář jako udělaný na kopírce - nejdřív oba předjeli Lewise a pak jim stačil jediný útok na Massu. Na vině mohlo být nějaké poškození Hamiltonova vozu, ale když ve 47. kole spadl Hamilton za Räikkönena, opticky vzdal svou snahu a zůstal za Felipem až do konce závodu.

img-responsive

Lewis Hamilton začíná pomalu ztrácet úsměv | foto: Daimler AG

Ferrari na rozdíl od většiny týmů vsadily na dojezd na žluté směsi, což se ukázalo být dobrým krokem. Především Vettel se rychle probojoval do závětří Daniila Kvjata, který také ušel nějakému postihu. Společně s Vettelem kopirovali své strategie, zajeli současně k poslední zastávce v boxech a krátce po výjezdu se ukázal rozdíl mezi žlutou směsí na Sebastianově voze a bíle označenými pneumatikami na Red Bullu Kvjata - Vettel ho snadno zdolal, ale na dostižení Rosberga nemohl ani pomyslet.

Williamsy opět ztrácely v závěru závodu, jestliže Massa dokázal odrazit útoky Hamiltona, jak už bylo řečeno, Ricciardo a Räikkönen si s ním poradili velice snadno. Bottas se dlouho držel za zády svého kolegy, ale postupně klesal víc a víc a v samotném závěru musel spolknout hořkou pilulku mající chuť Toro Rosso. V 54. kole v zatáčce za dlouhou rovinkou probrzdil a dostal se před něj Versttapen, v posledním kole dokázal zúročit tlak i Sainz a vylepšil si svou pozici. Sluší se dodat, že Verstappen měl podstatně "mladší" pneumatiky, ale Španěl je zase o tolik lepší než Fin neměl. 

Je otázkou, jak by se dařilo McLarenům, které doplatily na přerušenou druhou část kvalifikace. Button se pohyboval poměrně vysoko v první desítce, ale nakonec oba vozy spadly mimo body a v závěru svedli Alonso a Button "bratovražedný" boj o 12. příčku. I díky Jensonově chybě si ji nakonec připsal Fernando Alonso. 

img-responsive

Nico Hülkenberg si v Číně vybral smůlu i v závodě, kde vyfasoval pětivteřinovou penalizaci | foto: Sahara Force India

Dalším smolařem byl Nico Hülkenberg. Jako by nestačil incident v Q2, za nějž byl značně kritizován, v závodě dostal penalizaci 5 vteřin za opravdu velice kuriózní přestupek - v boxové uličce byl příliš pomalý! Zrovna tak Sergio Pérez ještě čekal, jak dopadne jeho vyšetřování, které si komisaři nechali až po závodě (o penalizacích pro tým čtěte zde).

Po slibných výsledcích tentokrát zcela propadl Haas. Grosjean se trápil na konci startovního pole a dvě kola před cílem dokonce žádal, aby mohl vůz s blíže nespecifikovanými problémy odstavit, ale do sluchátek zazněla prosba, aby s ním dojel do cíle. Lepší byl tentokrát Gutiérrez, ale ani on žádnou díru do světa neudělal. 

Pro závod bylo rovněž specifické, že v závěru závodu zajížděli nejrychlejší kola piloti, od kterých bychom to rozhodně nečekali - Button, Grosjean a nakonec definitivně uspěl Hülkenberg. V cíli jsme byli svědky zvláštní situace, kdy si bodované pozice rozdělilo pět týmů, takže jejich piloti byli v tomto směru stoprocentní. To také platilo pro výsledkovou listinu, opět jsme byli svědky závodu, z něhož neodstoupil ani jeden vůz, ba co víc, ztráta toho posledního na vítěze byla de facto minimální. V zákulisí za stupni vítězů se ještě dohrávala situace z úvodní zatáčky mezi Vettelem a Kvjatem, když Sebastian předtím do vysílačky a poté i osobně označil Kvjatův manévr za riskantní a prohlásil, že do ní vletěl jako torpédo. 

Nic to nemění na věci, že Rosbergovi vyšly skvěle první závody sezóny a značně se utrhl "zbytku světa", který od druhé do páté příčky dělí pouhých 11 bodů. Pohoda Rosberga trvá, Hamilton aby pomalu začal přemýšlet nad způsobem, jak se vrátit do hry. Čína však naznačila ještě jednu skutečnost: Ferrari se opravdu Mercedesu blíží, i když ještě na jeho úrovni zcela není. Ale především souboj Räikkönen-Hamilton něco málo naznačil. Počkejme si tedy do Ruska a pak budeme mít jasnější představu, jak se může letošní šampionát rozvíjet.

GP Číny (Shanghai International Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 251:38:53,891 hod
2. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 18+ 37,776
3. 26 Daniil KVJAT rusRed Bull Racing 15+ 45,936
4. 3 Daniel RICCIARDO ausRed Bull Racing 12+ 52,688
5. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 10+ 1:05,872
6. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing 8+ 1:15,511
7. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1 6+ 1:18,230
8. 33 Max VERSTAPPEN nldScuderia Toro Rosso 4+ 1:19,268
9. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso 2+ 1:24,127
10. 77 Valtteri BOTTAS finWilliams Martini Racing 1+ 1:26,192
 
 
11. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team  + 1:34,283
12. 14 Fernando ALONSO espMcLaren - Honda  + 1:37,253
13. 22 Jenson BUTTON gbrMcLaren - Honda  + 1:41,990
14. 21 Esteban GUTIÉRREZ mexHaas F1 Team  + 1 kolo
15. 27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team  + 1 kolo
16. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team  + 1 kolo
17. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkRenault Sport Formula One Team  + 1 kolo
18. 94 Pascal WEHRLEIN deuManor Racing MRT  + 1 kolo
19. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team  + 1 kolo
20. 12 Felipe NASR braSauber F1 Team  + 1 kolo
21. 88 Rio HARJANTO idnManor Racing MRT  + 1 kolo
22. 30 Jolyon PALMER gbrRenault Sport Formula One Team  + 1 kolo

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Rosberg protahuje svou vítěznou šňůru v Číně, ostatní měli problémy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 9, poslední 17.04.2016 20:59 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 9 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Nico Rosberg a Kimi po kvalifikaci v Číně

FOTO: Kvalifikace v Šanghaji a první letošní pole position pro Rosberga

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud