Nedělní tisková konference aneb Co dokáže přítomnost pitbabes

Robert RoBertino Pavelka, 12. října 2015, 11:30 Google+

Tradiční tisková konference pořádaná po závodě s piloty, kteří se umístili na prvních třech místech. Lewis Hamilton, Sebastian Vettel a Sergio Pérez odpovídali na dotazy za velice specifického doprovodu a v hodně uvolněném duchu.

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 14.10. 06:27) Napište svůj názor
Pitbabes v Soči neexcelovaly jen na startovním roštu

Pitbabes v Soči neexcelovaly jen na startovním roštu | foto: Sahara Force India

Sdílejte článek

Lewisi, byl to pro vás zvláštní den hned z několika hledisek. Bylo zřejmé, že s Nicem to byl opět dramatický start. Byli jste u sebe hodně blízko. Ovšem Nico potom odpadl, takže jednoduché počty říkají - doufám, že je to spočítané správně - že vám v Austinu stačí získat o devět bodů více než Vettel a o dva více než Nico, a budete opět mistrem světa. Ale nejdřív nám řekněte váš názor na start.

Hamilton: Odstartoval jsem dobře. Klíčovým bodem bylo dostat se do Nicova závětří. Rozhodl jsem jsem se pro vnější stranu, on si držel vnitřní, ale když jsem vyjel zpoza jeho vozu, nebyl jsem dostatečně rychlý. V brzdné zóně nemělo smysl jít do rizika, navíc Nico skvěle držel závodní stopu. Vypadalo to, že si to rozdáme o vedení. Říkal jsem si »bezva, uděláme dobrou show«, ale pak to vypadalo, že chyboval při nájezdu do první zatáčky, byl poněkud široký, a tak jsem ho předjel. Už tam to vypadalo... nebo možná ještě předtím, že měl nějaké problémy. Pro tým to je nešťastná okolnost, tvrdě na obou vozech pracujeme, abychom o tomto víkendu dokončili závod a získali Pohár konstruktérů. Posledních pět kol jsem se soustředil, kontroloval svůj vůz... samozřejmě jsem po tu dobu vstřebával myšlenku - kolikrát jsem už byl v této pozici a přesto jsem si ji tolik vážil a cítil se opravdu jako požehnaný. Miluji pilotování svého vozu a miluji takové chvíle. Takže jsem opravdu vděčný.

Vettel: Mával jsi divákům už pět kol před cílem? 

Hamilton: Ne, to děláš ty.

Vettel: Ne, dělal to Mansell, ale v posledním kole - ty jsi ho trumfl, když máváš už pět kol před cílem. 

Hamilton: Ne, já nemával.

img-responsive

Lewis Hamilton na pódiu netušil, že po závodě zažije nejlepší tiskovou konferenci | foto: Pirelli

Sebastiane, vy ten pocit také dobře znáte, už jste ho mnohokrát prožil. Dnes to byla trochut těžší práce, jak jste se obával. Zdálo se, že za svým kolegou ztrácíte čas. Požádal byste tým, aby mu nařídil vás pustit dopředu? Později jste se dostali opravdu hodně blízko - můžeme to vidět i na videu. Mohl byste se k tomu vyjádřit?

Vettel: Myslím, že jsme si to oba užili. Pochopitelně, dojel jsem vpředu, tak jsem si to užil asi víc. Myslím, že by bylo špatné rozhodnout ten boj skrze týmové rádio. V úvodních kolech jsme byli hodně blízko, snažil jsem se jít dopředu venkem, ale to se nepovedlo. Chtěl jsem potom přidat, ale na trati byl safety car, takže jsem si říkal, že restart by mohl být dobrou šanci, zkusil jsem to vnitřkem a byli jsme opravdu velmi, velmi blízko. Bylo od něj dobré, že mi poskytl prostor na trati, takže to byl skvělý souboj. Pak bylo prioritou dohnat Williams a dostat se před Valtteriho. Zkusili jsme zůstat na trati o něco déle než on, Bottas se pak dostal mezi jiné vozy, nám ještě pneumatiky fungovaly, což pro nás bylo klíčové. Nevěděl jsem, jak je důležité po zastávce zdolat Péreze. Zvládl jsem to poměrně rychle, ale v tu chvíli mi ještě nedošlo, jak zásadní to bylo. Asi jsem ho v zatáčce 13 trochu překvapil, je to docela ošidné jet tam venkem, ale podařilo se mi to - bylo to podstatné, protože jak se ukázalo, ostatní se za ním zdrželi. Proto říkám, ano, byl to velmi dobrý závod. Fantastické auto, ještě jsme kousek za Mercedesem, ale už jsme zase blíž, než to bylo včera.

Sergio, vítáme vás zpět na stupních vítězů. Vaše zastávka při druhém výjezdu safety caru byla zjevně důležitá a pro vás správná. Musel jste ale vydržet na trati čtyřicet kol na měkké sadě. Ve vaší kariéře už jste se dostal na stupně vítězů, přesto - je to jeden z nejlepších dnů vaší kariéry zvláště když se za několik týdnů pojede vaše domácí Grand Prix?

Pérez: Rozhodně to je velký okamžik v mé kariéře. Z pozice, ve které se nyní nacházíme, je velice obtížné dosáhnout na stupně vítězů, ale ti, kdo sledují můj výkon, mohou cítit, že to je jeden z nejlepších okamžiků v mé kariéře, o čemž jsem pevně přesvědčen. Před závodem jsem nic takového nečekal, ale začal jsem docela dobře. Bohužel Hülkenberg rychle odstoupil, vyjel safety car. Když se na trati objevil podruhé, rozhodli jsme se k výměně pneumatik. Nebylo moc těch, kteří by to zkusili také. Při restartu jsem byl za Massou a Nasrem, poněkud jsem se za nimi zdržel, a tak jsme se s týmem rozhodli, že budu šetřit pneumatiky, aby mi vydržely až do konce závodu. Fungovalo to dobře, ale kolo před cílem jsem si říkal, že jsme stupně vítězů ztratili. Bylo velice těžké za sebou Bottase a Räikkönena udržet, protože mi hlavně přední pneumatiky neumožňovaly brzdit tak, jak bych potřeboval. Byly už opravdu hodně sjeté, bylo nebezpečí, že vyletím z trati, ale rozhodl jsem se riskovat a dojet do cíle i s tím, že mi stupně vítězů uniknou. Utěšoval jsem se, že budou aspoň nějaké body, ale oni měli v posledním kole kontakt a já se podruhé u Force India dostal na bronzový stupínek. Je to pro nás skvělá zpráva, navíc s tímto týmem zůstávám, takže doufám, že si tuto pozici udržíme do konce sezóny.

Dotazy z pléna

Andrea Cremonesi (La Gazzetta dello Sport): Lewisi, Nico má stálé problémy se svým vozem, odpadl už potřetí ze čtyř závodů. Máte v této souvislosti obavy o spolehlivost? Zdálo se, že jste ke konci závodu měl problém s DRS, můžete nám sdělit, jaké jste měl ve voze pocity?

img-responsive

Že by dobrá nálada při dotazech byla důsledkem šampusu na stupních vítězů? | foto: Sahara Force India

Hamilton: Nevím přesně, co se s autem dělo. Nemyslím, že to bylo DRS, ale vzadu se něco dělo, což bylo důvodem určitého poklesu rychlosti. Spolehlivost je samozřejmě něco, na co jsme v posledním roce a půl zaměřili maximální pozornost... trochu s tím bojujeme a Nico má neuvěřitelnou smůlu. V tuto chvíli nevím, co se stalo s jeho vozem, ale jsem přesvědčen, že velice odpovědně zapracujeme na tom, aby došlo k nápravě, aby v dalších závodech k problémům nedošlo. To je pro nás prvotní zájem. 

(v tiskovém centru se objevila skupina pitbabes, Vettel na ně upozorňuje si bere slovo)

Vettel: Ty jsi je čekal... to jsou ty dívky, o kterých jsi mi říkal, že na tebe měly čekat před tvým pokojem č. 708 v hotelu Radisson, ale mám dojem, že tam čekaly celý den, tak si teď mohou sednout. Posaďte se, jako doma.

Hamilton: O čem to mluvíš?

Vettel: Posaďte se, jak se řekne rusky »sednout«?

Livio Oricchio (GloboEsporte.com): Lewisi, půjdete do dalších závodů s náladou jakou máte dnes nebo s tou, kterou jste měl ve čtvrtek, když jste přijel do Soči?

Hamilton: Omlouvám se, neslyším ani slovo. Mám tu super, super rozptýlení (hledí na mávající pitbabes a fotografuje si je). Co jste říkal? 

Oricchio: Velice se omlouvám, že vás svou otázkou ruším, ale ptám se, jestli pojedete na další závod s náladou, jakou u vás vidíme teď, nebo zda budete cítit napětí, které jsme tu u vás pozorovali v několika posledních dnech. A Sebastiane, Kimi říkal, že můžete v šampionátu počitat s jeho podporou, ale dnes to tak rozhodně nevypadalo.

Hamilton: Myslím, že podobnou náladu mám po většinu letošní sezóny, jsem o tom přesvědčen. Jsem opravdu vděčný, že se nacházím právě v této pozici. Pro mě to je dnes velice šťastný okamžik. Samozřejmě, když jsem se včera kvalifikoval jako druhý, ačkoliv jsem chtěl vyhrát a vyniknout, určitě to nebyl příjemný pocit. Ale dnes jsem šel do závodu s pozitivním přístupem, stejným jako v každém závodě. Jsem rád, že můj vůz drží pohromadě, v posledních kolech jsem jakoby hladil kokpit a prosil auto, aby vydrželo pohromadě. 

Vettel: Já v posledních kolech nehladil nic.

Hamilton: Fajn, nevím, co se odehrává v jeho hlavě, ale jak jsem řekl, jsem vděčný za dnešek a do příštích závodů chci jít se stejnou energií jako teď.

Vettel: Ohledně vaší otázky, myslím, že v desátém kole o takových věcech nepřemýšlíte. V té chvíli jsme závodili. Prostě jsme závodníci, takže jsme to tak cítili... Kolem nikdo nebyl. Lewis má třeba problémy s Nicem, ale to je jiný příběh. Lewis v podstatě kontroloval průběh závodu a dokazoval, že je velmi rychlý, takže by nemělo smysl žádat o výměnu pozic. Jak jsem řekl, někde kolem desátého nebo patnáctého kola je na takové věci příliš brzy.

img-responsive

Šťastný Pérez s papachou na hlavě - ještě před chvílí objímal prezidenta Putina. | foto: Sahara Force India

Angelique Belokopytova (AutoDigest): Jen bych poznamenala pro Sebastiana, »sednout« se v ruštině řekne сaдитеcь, takže si to zatím můžete trénovat. Takže Checo, obecně lidé o Finech říkají, že jsou chladní. Ale dnes jsme viděli jejich opravdu žhavý souboj, takže kdyby byl dnes na startovním roštu ještě jeden Mexičan, byl by to také pořádně horký boj? Čekám, že mi i přes nádherný výhled před sebou odpovíte. 

Pérez: Myslím, že v první řadě máme štěstí, že tu je tolik krásných dívek.

Hamilton: Je to vůbec nejlepší tisková konference.

Pérez: Přinejmenším nejméně nudná. Jen si jí užijte, Matteo, ty také. Díky, byl to krásný víkend a zvláště fanoušci byli skvělí. Ti, kteří tvrdí, že Rusové jsou chladní, nezažili, co se tady dělo.

Belokopytova: Na to jsem se neptala, já jsem mluvila o Finech...

SP: Nějak jsem se nesoustředil, omlouvám se.

Belokopytova: ... dva Finové spolu svedli dramatickou bitvu a jak jsme viděli, zlikvidovali se navzájem. Pokud by byl na startovním roštu kromě vás ještě jeden Mexičan...

Pérez: Stejně si myslím, že jsem té otázce nerozuměl.

Belokopytova: Pokud by byl na startovním roštu ještě jeden Mexičan, byla by to ještě pikantnější bitva než mezi Bottasem a Räikkönenem? 

Pérez: Bylo to poslední kolo, takže nezáleží na tom, jestli to jsou Finové nebo Mexičani. Bojuje se o stupně vítězů a do takového boje se dá úplně všechno. Budiž, pro ně to nedopadlo dobře, ale mně to pomohlo.

Vytisknout

Diskuze: Nedělní tisková konference aneb Co dokáže přítomnost pitbabes

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 14.10.2015 06:27 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Jak tohle jenom dopadne? Niki Lauda považuje odchod Red Bullu a Toro Rosso za velký problém

Marko: Nebudeme přece s Hornerem naše auto tlačit!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud