Jak pokračovaly v Suzuce souboje týmových kolegů? Hamilton navyšuje náskok

Petr Hlawiczka, 29. září 2015, 16:00 Google+ Týmoví kolegové

SUZUKA - SOUBOJE TÝMOVÝCH KOLEGŮ; Jak pokračovaly vnitrotýmové duely během závodního víkendu v Japonsku? Jak si piloti vedou ve vzájemném srovnání v kvalifikacích i v samotných velkých cenách po 14. podniku letošní sezóny Formule 1?

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 07.10. 12:22) Napište svůj názor
Start Velké ceny Japonska 2015

Start Velké ceny Japonska 2015 | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Kvalifikace

Mercedes přivezl nové přední křídlo a Rosberg letos teprve podruhé zdolal Hamiltona - piloty dělilo pouze 76 tisícin sekundy. V závěru Q3 přišli všichni o druhé pokusy kvůli nehodě Kvjata, i když podle nejrychlejších sektorů by ani to Britovi k pole position nejspíše nepomohlo. Suzuka mu nesedí, nikdy na ní nestartoval z pole position. "Nikdy jsem nedal dohromady nastavení. Myslím, že problém je obecně ve mně. Na této trati se necítím pohodlně," zdůvodňoval Hamilton.

Za Stříbrnými šípy startoval Bottas, jenž byl o 3 desetiny rychlejší než Massa, a snížil na 6:7. Williamsu trať evidentně seděla, v kvalifikaci předčil nejen Red Bully, ale i rudé vozy z Maranella.

Ferrari bylo ze 4. a 6. místa trochu zklamáno poté, co vůz vylepšený mnoha novinkami o týden dříve slavil triumf v Singapuru. Týmu se daří svůj monopost po vzoru Red Bullu provozovat s větším sklonem, stále však trpí při rychlých změnách směru, což potvrzovalo deficitem v prvním sektoru se Sennovými esíčky. Vettel o desetinu předčil Räikkönena a vede už 11:2.

V Suzuce záleží na výkonu, proto Red Bull nemohl ohrozit přední týmy, nedokázal to dohnat ani v zatáčkách, jak původně předpokládal. Ricciardo vybojoval až sedmé místo na roštu, před zmíněnou Kvjatovou havárií byl v prvních pokusech o 7 desetin rychlejší a v šampionátu si udržuje náskok.

Lotus musel bojovat s absencí svého motorhomu a dalšího vybavení, které kvůli finančním problémům do Japonska dorazilo s dvoudenním zpožděním. Piloti i mechanici s tím statečně bojovali a Grosjean postoupil do elitní desítky. Maldonadovi opět postup unikl a celkově dostává letos pořádně naloženo - 1:13.

S Force Indií se do Q3 probil jen Pérez, který byl o 2 desetiny rychlejší než Hülkenberg. Ten byl se svým kolem spokojený, protože se mu dařilo jezdit s monopostem VJM08 na limitu. Na postup to ale nestačilo a navíc si musel odpykat trest ze Singapuru za náraz do Massy. Skóre je nakloněno v jeho prospěch poměrem 9:5.

Toro Rosso v sobotu nedokázalo plně využít potenciál svého vozu, jemuž měla Suzuka hrát do karet. Verstappen byl v první části rychlejší než Sainz, pak mu ale vypadla elektrická část pohonné jednotky a musel ve vlásence zastavit. Španěl v Q2 zaznamenal velké vibrace, kvůli kterým skončil až 12. Na vině bylo teplotní čidlo pneumatik, které se v ráfku. Za normálních okolností mohli oba pomýšlet na postup do Q3.

Srovnání týmových kolegů dle výsledků v kvalifikaci

Srovnání týmových kolegů dle výsledků v kvalifikaci | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

McLaren neměl kvůli dlouhým rovinkám moc šancí. Buttonovi zapomněl oznámit, jaký mód pohonné jednotky má na začátku svého ostrého kola nastavit, proto na rozdíl od Alonsa do Q2 nepostoupil. Fernando předvedl "své nejlepší" kolo v Suzuce a skončil 14., což na domácí půdě Hondy nemůže být považováno za dobrý výsledek.

Za stájí z Wokingu skončil Sauber, jemuž nefunguje nový aerodynamický balík s krátkým nosem tak, jak si představoval. Korelace mezi simulacemi a tratí není dobrá a oba vozy vypadly už v první části. Ericsson překonal Nasra a vyrovnal na 7:7.

S Manorem stihl reprezentativní čas zajet pouze Stevens. Nováček Rossi doplatil na žluté vlajky - poprvé kvůli smyku Ericssona v  nájezdu do zatáčky Spoon a podruhé kvůli zastavení Verstappena.

Více o kvalifikačních výkonech napoví naše analýza sektorů a maximálních rychlostí.

 

Závod

Teploty byly o 8 °C vyšší a týmům scházela data kvůli pátečním přeháňkám. Středně-tvrdé pneumatiky byly o sekundu na kolo rychlejší než tvrdé a vydržet měly 20 kol, tj. jen o pět kol méně než ty nejtvrdší z portfolia Pirelli. Obavy o přehřívání pneumatik kvůli minimálním tlakům vyšším o 2 PSI než loni se nepotvrdily (letos vpředu 21,5 PSI a vzadu 20,5 PSI). Hamilton pneumatiky dokonce pochválil: "Já to vlastně moc často neříkám, ale pneumatiky byly úžasné."

Mezi ním a Rosbergem se rozhodlo už na startu: oba Mercedesy se sice z místa odlepily dobře, ale kvůli příliš vysoké teplotě Nico neměl k dispozici tolik výkonu jako Lewis a nestihl pokrýt vnitřní stranu v nájezdu do první zatáčky. Brit nekompromisním manévrem vyvezl svého týmového kolegu na vnější okraj dráhy.

"Vnitřní strana je vnitřní strana. Já jsem měl svou zatáčku a mezi námi to bylo velmi těsné. Potýkal jsem se s nedotáčivostí, přilnavost se vytrácela. Dokážu si představit, že Nico vyjížděl z trati, ale tak už to chodí, když jste na vnějšku," zhodnotil Hamilton situaci, po níž se Rosberg propadl za Vettela a Bottase.

Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejších kol závodů

Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejších kol závodů | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

První zatáčka rozhodla také o osudu dalších tří pilotů, kteří měli v podstatě po závodě: Pomalu se rozjíždějící Massa ve snaze zablokovat soupeře kolidoval s Ricciardem a Péreze byl "vykopnut" z dráhy Sainzem - ten ale neměl kam uhnout, protože na vnitřní straně měl Hülkenberga. Na šestou a sedmou pozici se hned posunuly Lotusy. Räikkönen jim sice ujížděl, ale rychlostní tempo svého týmového kolegy Vettela nestíhal - průměrně ztrácel 0,183 s.

Rosberga čekal těžký úkol dostat se alespoň zpět za Hamiltona. Williams předvedl konečně odvahu při strategii, když ve snaze zabránit podseknutí povolal Bottase do boxů už v 11. kole. Zastávka sice nebyla moc, přesto se Fin před Nicem udržel.

Mercedes tím byl zaskočený, "protože normálně s námi nemohou soutěžit při podsekávání. Ale tentokrát přijeli dříve, než jsme my snili, což bylo zajímavé," uznal technický ředitel Paddy Lowe. Rosberg měl štěstí v tom, že se mu podařilo Valtteriho pak zdola na dráze při brzdění do šikany, jinak by se na druhou příčku nedostal.

Srovnání týmových kolegů dle čistého průměrného kola závodu (bez prvního kola a nájezdů / výjezdů z boxů)

Srovnání týmových kolegů dle čistého průměrného kola závodu (bez prvního kola a nájezdů / výjezdů z boxů) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Lotus si byl vědom, že Maldonado je vůči podseknutí od Hülkenberga zranitelný, ale chtěli ho obětovat, aby udrželi vpředu aspoň Grosjeana. Němec byl ale s Force Indií tak rychlý, že dostal oba.

Piloti Sauberu v úvodním stintu předjely McLareny, které kvůli malému kompresoru Hondy postrádají dodatečný výkon na rovinkách (nedokáže dostatečně roztáčet MGU-H), brzy se ale ocitly zase za nimi: Ericsson dostal smyk ve Spoonu a Nasrovi pokazili zastávku a nakonec musel kvůli technickým problémům odstoupit.

Výborný závod odjel znovu Verstappen, jenž se ze 17. místa na startu probojoval až na 9. místo v cíli, přestože hodně času strávil za pomalejšími vozy - několik kol se v úvodu nemohl vypořádat ani s Alonsem. Podařilo se mu to až v 26. kole v DRS zóně, na což Španěl reagoval poznámkami o "GP2 motoru."

Nejmladší závodník F1 opět potvrdil, že si zaslouží postup do týmu, s nímž by mohl bojovat o titul. Sainz si závod pokazil zbytečným poškozením předního křídla při nájezdu do boxů, následná zastávka se kvůli tomu protáhla.

Vývoj časů na kolo 9 nejrychlejších pilotů

Vývoj časů na kolo 9 nejrychlejších pilotů | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Mercedesy ke konci zvolily konzervativní mód motoru, protože se objevily příznaky problémů. Hamilton si svůj náskok v pohodě hlídal před Ferrari. Williamsům za nimi scházela rychlost na to, aby s nimi mohli bojovat.

 

Týmoví kolegové dle mistrovských bodů

V Japonsku Hamilton na čele navýšil náskok na Rosberga na 48 bodů, v šampionátu si o jednu příčku polepšil Grosjean, Hülkenberg a Sainz, předstihli Péreze, Verstappena a Alonsa.

Bodový rozdíly po Velké ceně Japonska 2015

Bodový rozdíly po Velké ceně Japonska 2015 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Přes 500 fotografií z Velké ceny Japonska 2015 včetně možnosti filtrování najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly v Suzuce souboje týmových kolegů? Hamilton navyšuje náskok

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 07.10.2015 12:22 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Coulthard se spíš kloní k tomu, že Button z F1 odejde

Coulthard spíš předpokládá, že Button skončí, Lotus unikl soudu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud