Maranellský kůň rozdrtil v Maďarsku mercedesy!

Jan Pánek, 26. července 2015, 13:00 Aktualizováno 26.7.2015, 15:55 Google+

MAĎARSKO -ZÁVOD; jak probíhá závod v Maďarsku? Z prvního místa startoval Lewis Hamilton, který navíc jel na svém oblíbeném okruhu, nakonec ale vítězí Sebastian Vettel!

Počet komentářů:  35 komentářů (Poslední 28.07. 10:45) Napište svůj názor
Vettel, Sebastian

Vettel, Sebastian | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Dnešní formulová bitva se bude odehrávat na okruhu Hugaroring nedaleko Budapeště v Maďarsku. V kvalifikaci se neudálo nic zajímavého, takže startovní pole je víceméně seřazeno podle výkonnosti.

Jedinou výjimkou můžou být mclareny, které měly v kvalifikaci potíže s ERS, což jim znemožnilo zopakovat jejich dobré výsledky z tréninků. V závodě můžeme vidět jejich snahu dostat se výše v poli.

"Dneska to bude úplně jiný svět," řekl Nico Rosberg při Track Parade. "Musel jsem si i obléct svetr, je tu celkem zima, vítr fouká z druhé strany. Ale mělo by nám to hrát do karet."

img-responsive

Nezapomíná se ani na Julese Bianchiho | foto: Lotus F1 Team

 "Je to dobré, tak to má být," prohlásil Daniel Ricciardo na téma kvalifikace. "Kvalifikace nám vyšla, těším se na závod, tato trať nám sedí. Věřím že to dotáhneme na pódium, máme tempo, potřebujeme jen pozici na trati, abychom porazili Ferrari."

"Máme dobrou pozici na startu, chce to mít dobrý start. Závodní tempo vypadá po pátku dobře," řekl Christian Horner před VC Maďarska. "Máme nějaká vylepšení, motor, palivo, je to stálý proces vylepšování auta, něco jsme přinesli v Silverstone, něco tady... Jezdci jsou teď mnohem spokojenější s autem. Teď se musíme zaměřit na stahování ztráty. Zatím není zcela jasné, jaká bude nejlepší strategie, takže nevíme, jestli Danielovi pomůže extra sada měkkých pneumatik oproti Sebovi. To zjistíme až při závodě."

"Víme, že auta za námi jsou blízko a auta před námi jsou rychlejší, uvidíme, co se stane," prohlásil Sebastian Vettel před závodem. "Pokusíme se útočit na Mercedes, ale budeme se muset i bránit. Když budeme mít štěstí, možná se nám povede dotáhnout Mercedes. Je tu dobrá atmosféra a hodně německých fanoušků, to je super."

"Taky tu mám hodně fanoušků," řekl Kimi Räikkönen. "Možná bychom mohli dosáhout na pódium, ale chce to dobrý start."

Jak to vypadá se strategiemi? Předpokládají se 2 zastávky: start na měkkých pneumatikách znamená zastávku okolo kola 29 (+- výjezd safety caru), potom další stint na měkkých pneumatikách do kola 53, 54 a následné přezutí na střední pneumatiky. Je to z toho důvodu, že měkčí pneumatiky jsou preferované, jelikož jsou rychlejší.

Proto se je piloti budou snažit mít nasazeny co nejdéle. Strategie jedné zastávky je možná, ale ta by znamenala více času na nepreferovaných tvrdších pneumatikách. Ve vzduchu visí možnost 3 zastávek, ale ta by znamenala nutnost předjíždět, což není zrovna případ Hungaroringu, navíc je asi o 2 sekundy pomalejší.

A máme otevřenou boxovou uličku, jezdci vyjíždějí na trať. A i přestože mercedesy vyjížděly mezi prvními, deset minut po otevření boxů ještě nejsou na startovním roštu. Zbytek pole už má auta na svém místě. Snad posledním autem, které se tlačí na své místo, je auto Lewise Hamiltona.

Vepředu na startovním roštu je i rodina Julese Bianchiho, které kondolují nejen jezdci, ale i představitelé týmů. Mechanici Manoru připravili i tabuli s nápisem "We miss you, Jules". Jezdci se teď sestoupili do kruhu, do kterého umístili své přilby vedle přilby Julese Bianchiho, a drží za svého kamaráda minutu ticha. Následně se ozývá státní hymna.

img-responsive

Jezdci se minutou ticha rozloučili s Julesem | foto: Manor Racing

"Deset stupňů chladněji oproti včerejšku, jsme na neprobádaném uzemí, je to celkem vzrušující," řekl Toto Wolff těsně před startem. "Nico možná bude mít s nastavením, které včera nefungovalo, šanci v chladnějších podmínkách, Lewis si musí dávat pozor na Red Bull, který je dobrý v pomalých zatáčkách, včera byli silní."

Zbývá pět minut do staru a jezdci jsou již na svých místech, plně se soustředí, aby zvládli 4. nejdelší nájezd do první zatáčky. Takže komu se povede start, může získat hodně pozic. Ale platí to i obráceně. Uvidíme něco podobného jako v Siverstone?

Z pohledu strategie je důležité, že všichni až na Maldonada mají na svých autech měkké pneumatiky. Jezdci se odlepili do zaváděcího kola a poctivě zahřívají pneumatiky kvůli chladnějším podmínkám. Trať má pouze 41°C a fouká poměrně silný vítr.

Jezdci se řadí na startovní rošť, ale start se odkládá! Jaký je důvod? Žádné auto nezůstalo na roštu, muž se zelenou vlajkou přešel přes zadní část startovního roštu. Důvod pro odležený start bylo, že Massa byl mimo své startovní místo. Další zaváděcí kolo se počítá jako kolo závodu, uvidíme tedy o kolo kratší závod.

Jezdci se znova řadí na start a START! Ferrari měla báječný start a jsou před mercedesy! Hamiltonovi se start nepovedl, Rosberg 3. Navíc Hamilton chybuje a propadá se až na 10. místo! Vettel vede, Räikkönen druhý a za nimi Rosberg. Hamilton se bude muset probojovávat zpět z desáteho místa. Máme zaděláno na opravdu zajímavý závod!

Pořadí po 4. kole: Vettel, Räikkönen, Rosberg, Bottas, Hülkenberg, Kvjat, Ricciardo, Pérez, Massa a desátý Hamilton. Massa ale dostane 5vteřinovou penalizaci za špatnou pozici na startu.

Z opakovaných záběrů je vidět, že Ricciardo se dostal do kontaktu s Bottasem a že Hamilton nebyl Rosbergem přímo vytlačen, ale Hamilton si stěžuje, že Rosberg udělal dva pohyby, i když je při obraně přípustný pouze jeden, a to ho rozhodilo.

Kvjat dostává do sluchátek zprávu, aby nezdržoval svého týmového kolegu za sebou, protože Ricciardo má zřejmě lepší tempo. Hamilton se trápí za Massou, na klikatém Hungaroringu nemá moc šancí ho předjet, i když má DRS. Možná by se spíše dalo říct, že je pod tlakem Sainze na Toro Rosso.

Ricciardo je puštěn před Kvjata, který ho pouští, a hned si tvoří náskok. Na čele se neděje nic zajímavého, když pominu, že tam jsou dvě ferrari. Vettel má 2vteřinový náskok a Räikkönen 3sekundový na Rosberga.

img-responsive

Hamilton neměl jednoduchý závod | foto: Mercedes AMG F1 Team

Hamilton se dostává před Massu na 9. místo na vnějšku 1. zatáčky. Lehce se dotkli, ale jen zadními koly, takže nehrozí žádné poškození. Teď Hamilton útočí na Péreze. Ale ten mu svou pozici nechce dát zadarmo a pečlivě brání.

Avšak ani urputná obrana někdy nemusí stačit, Hamilton se na cílové dostává do slipstreamu a předjíždí Péreze. Na stejném místě se dostává i Ricciardo před Bottase! 

14. kolo a máme zde první zastávky v boxech. Bottas a Kvjat přezuli na měkčí směs. Bottas se ale dostal do provozu za Maldonada, o kolo později se v boxech objevuje i Massa, Grosjean a Verstappen. Massa jde na tvrdší směs, nezapomeňme, že si musel odbýt 5vteřinovou penalizaci.

Hamiltonovi se čistí trať, takže může zajet rychlé časy, i zbytek pole postupně míří do boxů v kole 16. Vettel si mezitím pochvaluje své měkké pneumatiky, které se podle něj zdají dobré.

Hamilton má před sebou volnou trať a zajíždí o 1 vteřinu na kolo rychlejší časy. Na Rosberga ale ztrácí 20 sekund. Räikkönenovi se mezitím rozpadá vůz, v šikaně mu upadla kamera. 

Pérez se roztočil v 19. kole v první zatáčce po kontaktu s Maldonadem, kterého se snažil předjet, ale pokračuje v závodě. Hamilton v boxech, na výjezdu se tak tak dostává před Bottase. I Rosberg jede do boxů pro tvrdší směs pneumatik, Hamilton je na měkkých pneumatikách.

Sebastian Vettel je v 22. kole z prvního místa v boxech, vše proběhlo, jak mělo. Hned za ním jede do boxů Ricciardo. Posledními, kdo ještě nemá zastávku na svém kontě jsou Räikkönen, jenž momentálně vede, a Maldonado na jiné strategii. A Iceman v boxech. 

24. kolo, Hamilton je za Ricciardem, který dostává instrukce, aby Hamiltona udržel za sebou, protože se potom začne trápit. Oba lotusy dostaly penalizaci: Grosjean 5vteřinovou za nebezpečné vypuštění z boxů a Maldonado dostal projetí boxovou uličkou za kolizi s Pérezem.

img-responsive

Kdy jsme naposledy mohli vidět dvě ferrari na prvních dvou místech závodu? | foto: Scuderia Ferrari

Ferrari si na čele tvoří slušný náskok v 27. kole, Iceman ztrácí na Vettela 6 sekund, ale má skoro 10vteřinový náskok na Rosberga, který očividně nestíhá jejich tempu. Hamilton je stále zaseknutý za Ricciardem. Poměrně se daří i McLarenu, Alonso je 10., Button 12. 

Hamilton se do rádia zeptal, zda může, a mohl. Je před Ricciardem. Momentálně je 4. a na Rosberga ztrácí 17 vteřin v 30. kole. Kvjat se na 8. místě trápí s pneumatikami, doráží na něj Verstappen. Na pořadu dne jsou další zastávky v boxech, již tam zavítal Massa a Pérez.

V 32. kole Hamilton stále stahuje Rosberga, který je na tvrdších pneumatikách, které jsou až o 1,8 s pomalejší. Jejich momentální rozestup je 11 s. Do boxů míří další piloti, ale nikdo z přední části pole. Jejich měkké pneumatiky v průměru vydržely kolem 17 kol, teď přezouvají na tvrdé, dočkáme se i 3zastávkové strategie? Kvjat v boxech.

Pořadí v půlce závodu: Vettel, Räikkönen, Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Bottas, Hülkenberg, Verstappen, Alonso a 10. Sainz, Button, Grosjean, Kvjat, Ericsson, Pérez, Massa, Maldonado, Nasr, Stevens, Merhi.

V 41. kole Kimi Räikkönen hlásí do rádia, že ztrácí výkon, je asi o 2 vteřiny pomalejší než Rosberg, na kterého se stále dotahuje jeho týmový kolega. Räikkönen je tak pomalý, že ho předjíždí Alonso, který je o kolo zpátky. Zřejmě se jedná o problém s MGU-K. 

Velká nehoda, Hülkenberg je venku ze závodu, narazil do bariéry v první zatáčce, na trati je virtuální safety car. Hodně jezdců míří do boxů včetně Hamiltona a Rosberga, obě ferrari míří do boxů hned v dalším kole. A teď vyjíždí řádný safety car

Co se Hülkenbergovi stalo? Na cílové rovince se mu uvolnilo přední křídlo, které zajelo pod jeho kola a na trati udělalo pěkný nepořádek. Proto na trať musel vyjet i řádný safety car. Protože Hülkenbergovo křídlo zajelo pod kola jeho vozu, úlomky "osprchovaly" Kvjata za ním a následně Hülkenberg málem trefil Bottase.

Za safety carem jedou netradičně všichni přes boxovou uličku, protože na cílové rovince jsou všude karbonové úlomky. S Icemanem to nevypadá dobře, podle mechaniků to vypadá, že z boxů nedokážou MGU-K opravit, Räikkönen se bez něj bude muset obejít do konce závodu.

img-responsive

Force India se trápila | foto: Pirelli

Pérez a jedno toro rosso v boxech v 47. kole stále za safety carem. Trať je čistá a safety car nechává pomalejší vozy dojet pole o kolo. Ferrai má problém, protože byl smazán jeho náskok a Kimi má problém s MGU-K. Navíc mají pomalejší pneumatiky, ale 3. Rosberg má měkké. A na konci 48 kola se bude závodit!

Rosberg je před Kimim na 2. místě, Hamilton má kontakt s Ricciardem! Chybí mu kus předního křídla a Ricciardo i Bottas jsou před ním, ale Bottas má defekt a propadá se! Dostal ho při kontaktu s předním křídlem Maxe Verstappena, který ho následoval při souboji s Hamiltonem. 

Ricciardo je před Räikkönenem, i přestože má poškozené auto kvůli kontaktu s Hamiltonem. I Kvjat se snaží předjet Icemana. Hamilton míří do boxů kvůli poškozenému přednímu křídlu, které mění, a propadá se na 13. místo. Alonso mezitím nahání Sainze. Oba mclareny na bodech.

Incident Hamilton-Ricciardo je vyšetřován. Räikkönen v boxech, vypadá to, že jede k regurélní zastávce, ale zhasíná mu motor, přiběhl mechanik, který se ho pokouší nastartovat, ale Iceman je hluboko v poli. Rosberg je v dosahu DRS na Vettela!

A Hamilton byl obdarován penalizací projetí boxy za incident s Ricciardem. Pérez odstupuje a do boxů míří Massa k zastávce a Hamilton, aby si odbyl penalizaci. Na vedoucí dvojici se dotahuje i Ricciardo, který je do sekundy za Rosbergem. Alonso se dostal před Sainze na 6. místo!

Verstappen na 5. místě má penalizaci projetí boxy za vysokou rychlost za safety carem. Räikkönen odstupuje ze závodu. Je 57. kolo z 69 a Ricciardo útočí na Rosberga na cílové rovince. Maldonado z 10. místa má také penalizaci průjezdu boxy. 

I Jenson Button předjíždí Sainze a je 8.! Rosberg na druhém místě je zhruba stejně rychlý jako Vettel, ale za ním nepříjemně dotírá Ricciardo. Sainz v 61. kole musí odstoupit ze závodu. Hamilton je už 11. a předjíždí sauber Felipeho Nasra. Hamilton je mezitím 9. a před ním Button, už za ním.

A Ricciardo se snaží předjet Rosberga, ale probržďuje! Na výjezdu z první zatáčky se ale potkává s pneumatikou Nica Rosberga! Ricciardo má zničené přední křídlo, Rosberg má píchnutou pneumatiku! Musí se do boxů belhat celé kolo. Ricciardo i Rosberg v boxech. A Hamilton je před Rosbergem! Ricciardo se stihl vrátit po zastávce v boxech na 3. místo.

Kvjat je na 2. místě, ale má 10sekundovou penalizaci, která však nebude nic znamenat, protože za ním dlouho nikdo není! Do konce závodu zbývají 3 kola. Hamilton je 7. - těsně za Grosjeanem, Rosberg je 10. za Ericssonem. Hamilton před Grosjeanem na 6. místě.

img-responsive

Vettel nakonec zvítězil! | foto: Scuderia Ferrari

Rosberg se také probíjí polem. A najíždíme do posledního kola! Vettel je bezpečně ve vedení a za ním dva red bully. A Sebastian Vettel vítězí na Hungaroringu! Co lze říct jiného než "To byl ale závod!" 

 

GP Maďarska (Hungaroring Sport RT)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 25-
2. 26 Daniil KVJAT rusInfiniti Red Bull Racing 18+ 15,748
3. 3 Daniel RICCIARDO ausInfiniti Red Bull Racing 15+ 25,084
4. 33 Max VERSTAPPEN nldScuderia Toro Rosso 12+ 44,251
5. 14 Fernando ALONSO espMcLaren - Honda 10+ 49,079
6. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1 8+ 52,025
7. 8 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team 6+ 58,578
8. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 4+ 58,876
9. 22 Jenson BUTTON gbrMcLaren - Honda 2+ 1:07,028
10. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team 1+ 1:09,130
 
 
11. 12 Felipe NASR braSauber F1 Team  + 1:13,458
12. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing  + 1:14,278
13. 77 Valtteri BOTTAS finWilliams Martini Racing  + 1:15,142
14. 13 Pastor MALDONADO venLotus F1 Team  + 1:20,228
15. 98 Roberto MERHI espManor Marussia F1 Team  + 2 kola
16. 28 Will STEVENS gbrManor Marussia F1 Team  + 4 kola
 DNF  55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso  + 9 kol
 DNF  7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari  + 14 kol
 DNF  11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team  + 16 kol
 DNF  27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team  + 28 kol

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Maranellský kůň rozdrtil v Maďarsku mercedesy!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 35, poslední 28.07.2015 10:45 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 35 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sergio Pérez v Maďarsku

Co stojí za Pérezovou nehodou z tréninku?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud