Belgie: Schumacher není neporazitelný!

Karel Bařina, 29. srpna 2004, 17:19 Google+

Kimi Raikkonen předvedl výborný start a velmi rychlou jízdou bez jediné chyby dojel i přes obtíže do cíle dříve než Michael Schumacher!

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Räikkönen, Kimi

Räikkönen, Kimi | foto: Mercedes-Benz Motorsport

Sdílejte článek

Podle očekávání nejlépe odstartovaly oba vozy Renault, Trulli si podržel první místo a Alonso se zařadil za něj. Podstatně horší start předvedl Michael Schumacher na Ferrari a ve vlásence La Source jej o třetí pozici připravil David Coulthard s mclarenem. Ve stejné zatáčce si při lehké kolizi poškodil zavěšení zadního kola Massa a musel proto do boxů. Velké drama se odehrálo o několik set metrů dále na výjezdu ze slavné zatáčky Eau Rouge. Takuma Sato s vozem BAR Honda kolidoval při předjížděcím manévru s Markem Webberem. Oba se roztočili a za nimi jedoucí piloti měli ruce plné práce, aby se vyhnuli nárazu. Poškozeni byli Olivier Panis a Rubens Barrichello, skončili Giorgio Pantano i Gianmaria Bruni.

Díky vydařenému startu a úvodní kolizi se dopředu dostal Kimi Raikkonen a výrazně si polepšily oba Williamsy. Do druhého kola tak jezdci vjížděli v pořadí Trulli, Alonso, Coulthard, Schumacher, Raikkonen, Montoya, Fisichella, Pizzonia, Klien, Zonta, Button, Baugartner, Panis, Heidfeld, Massa a Barrichello. Posledně jmenovaný se v boxech zdržel dlouho, když mechanici nemohli odmontovat zlomené zadní přítlačné křídlo. O nic lépe na tom nebyl Massa.

Musel vyjet safety car, který odbočil do pit-lane na konci 5. kola. Montoya se o kolo později přiblížil Schumacherovi v zatáčce Blanchimont a v upraveném nájezdu do bus-stop jej nádherným odvážným manévrem předjel. Polepšil si tak o jedno místo, ale nedokázal rudému Ferrari ujet o více než 2s.

Kimi Raikkonen rychle postupoval kupředu. Při první příležitosti se hladce přehnal přes týmového kolegu Coultharda, zajel nejrychlejší kolo závodu po chvilce již tlačil na vedoucí duo Renaultu. Zezadu mezi tím získával jednu pozici za druhou Barrichello, ale dlouho jej zdržoval Nick Heidfeld na Jordanu.

Jako první se pro regulerní zastávku v boxech rozhodl Christian Klien v 10. kole, o kolo později se přidal Jarno Trulli. Na čele se tak ocitl Fernando Alonso, tlačený Raikkonenem. Třetí Coulthard už ztrácel asi 7s.

Ve 12. kole udělal překvapivé hodiny v nájezdu do Le Combes vedoucí Alonso. Situaci s velkou dávkou štěstí ustál a na trať se vrátil těsně za Raikkonenem, ovšem v další zatáčce Malmedy hodiny zopakoval a zastavil se v písku. Zatím není jasné, jestli byla na vině technika.

Coulthardovi praskla zadní pneumatika a musel jet několik kilometrů do depa na třech kolech. Kimi Raikkonen zastavil u mechaniků ve 14. kole, o kolo později Montoya. Schumacher vydržel s palivem déle o 3 kola.

Na začátku 20. kola tedy máme pořadí Raikkonen, Button, Trulli, Schumacher, atd., ale Button ještě musel tankovat. Mezi tím se na desáté místo mezi Panise a Kliena propracoval Barrichello. Jako poslední jel do boxů Trulli. Button v La Source předjíždí Fisichellu, který se dnes evidentně nechtěl pouštět do soubojů a jel velmi opatrně pro body.

Kimi poodjel Schumacherovi na 13 s, dalších 13 s ztráceli Pizzonia a Montoya, když Raikkonen v 30. kole zajel do boxů kvůli druhému dotankování. Buttonovi praskla pneumatika právě ve chvíli, kdy o kolo předjížděl Zsolta Baumgartnera. Z nezaviněné kolize oba naštěstí vyvázli bez zranění.

Podruhé musel na trať vyjet safety car a Kimi Raikkonen přišel o velmi nadějný náskok před Michaelem Schumacherem, který v té chvíli pohotově zajel k mechanikům. Před plnými tribunami zastavil Pizzoniův Williams jedoucí do té doby na 3. místě a smutný Brazilec odešel pěšky. Zřejmě tím přišel o své první stupně vítězů.

Kromě jezdců, kteří museli neplánovaně do boxů vícekrát, za sebou již měli všichni dvě zastávky. Když v 34. kole zastavil safety car, jediným, kdo situaci využil, byl Klien, který předjel Panisovu Toyotu. Právě pro Toyotu vypadalo velmi povzbudivě Zontovo 4. místo.

Dopředu se snažil dostat i Coulthard a předjel devátého Panise. Michelinu explodovala třetí zadní pneumatika, tentokrát Montoyovi. Ten dojel do boxů, ale ze závodu odstoupil a Williams tak završil smolný den po skvěle rozjetém závodě.

Poněkud nesmyslný manévr předvedl v přemíře snahy získat body Coulthard. Dostal so do aerodynamického stínu za Klienovým Jaguarem, ale neodhadl rychlost a zezadu do něj narazil. Musel opět s poškozeným vozem dojet k mechanikům a znovu začínat zezadu. Na trať potřetí vyjel na chvíli safety car.

Kromě úvodní kolize si výborně vedly piloti Sauberu, Massa i Fisichella jeli na bodovaných místech. Velké zklamání pro Toyotu přinesl výbuch Zontova motoru tři kola před cílem. Kimi Raikkonen opět skvěle zvládl start za safety carem a Schumachera si pohlídal. Pomalu se mu vzdaloval, až v předposledním kole zajel nejrychlejší kolo závodu v čase 1:45,108 a náskok 3 s si udržel až do cíle.

Jeden z nejkrásnějších a nejoblíbenějších okruhů v kalendáři nám zase přinesl překrásný závod plný napětí i dramatických okamžiků. Ale hlavně se stalo to, v co už mnozí ani nevěřili - Michael Schumacher dojel bez problémů do cíle a přesto nevyhrál!

Foto: West McLaren Mercedes, Mild Seven Renault, Scuderia Ferrari, Panasonic Toyota

Vytisknout

Diskuze: Belgie: Schumacher není neporazitelný!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ - GP ČÍNA: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

B.A.R

Týmu BAR se mokrá kvalifikace nevyvedla

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  3. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud