Spanilá jízda Hamiltona skončila chybou týmu předčasně, darované vítězství slaví Rosberg

Jana Šrámková, 24. května 2015, 15:57 Google+

Pro někoho procesí a nudný závod, pro jiného perla v kalendáři závodů F1. Pro Monako však rozhodně platí obojí. Amfosféra závodního víkendu v ulicích Monte Carla je jedinečná. Letos jsme byli svědky kontroverzního závěru závodu, suverenní Hamilton přišel kvůli rozhodnutí týmu o vítězství, raduje se Rosberg, druhý Vettel. První letošní body získal McLaren.

Počet komentářů:  96 komentářů (Poslední 25.05. 20:46) Napište svůj názor
Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Počasí je zatím slunečné, ale v dáli můžeme vidět mraky. Piloti si však před startem pochvalují, že slunce pomáhá lépe zahřát pneumatiky, s čímž se včera týmy potýkaly. Očekává se jednozastávková strategie, k dispozici jsou i super měkké pneumatiky. Pravděpodobné také je, že během 78 kol bude muset vyjet safety-car. Teplota je 19°C, trať má 37°C, což je během víkendu nejvyšší hodnota.

Na měkké sadě pneumatik startuje Hülkenberg, Alonso, Bottas, Stevens a Merhi, ostatní volí super měkkou směs. Sainz včera ignoroval výzvu k vážení vozu a startuje tak z pit lane.

Hamilton dobře odstaroval, Vettel se snažil zaútočit na Rosberga, avšak neúspěšně. Naopak na jeho třetí místo si dělaly zálusk RedBully, Kvjtat se dostal před Ricciarda. Hülkenberg v Mirabeau kolidoval s Alonsem a narazil do bariéry. A Španěl je kvůli tomuto incidentu vyšetřován komisaři.

Po úvodním kole Hamilton vede s náskokem 0,8s na Rosberga, další Vettel následován Red Bully, kteří však po prvním kole ztrácejí sekundu. Za nimi se ztrátou 1,3s jede Räikkönen.

Hülkenberg zajel pro nové přední křídlo, první kolo se také nepovedlo Massovi, který také musel do boxů. Po kontaktu s Maldonadem přišel defekt. Hamilton navyšuje svůj náskok (3 kolo, 1,7s). Hamiltonova spanilá jízda pokračuje, v pátém kole náskok 2,2s. 

Fernando Alonso je penalizován - 5s. během jeho zastávky v boxech za zavinění kolize s Hülkenbergem. Maldonado má potíže s brzami, navíc proběhl kontakt s Toro Rosso Maxe Verstappena. Ten v Sainte Devote Venezuelana nakonec předjíždí. Pérez zatím stále na sedmém místě s náskokem 12s. na Verstappena. Maldonadův závod končí.

9. kolo: Náskok Hamiltona je 2,4s, Vettel Mercedesy netíhá, ztrácí v osmém kole 2,4s na Rosberga, 4,9s na Hamiltona. Kvjat ztrácí 7s, Ricciardo 9,6s, Räikkönen 10,9s. Sainz se po startu s boxové uličky velmi brzy vypořádal s Manory a nyní jede na patnáctém místě.

Zdá se, že Mercedesy začínají pomalu šetřit pneumatiky, Vettel i Toro Rosso zajíždějí podobné časy, Hamilton už má náskok 3s.  "Poslední kolo bylo dobré," informuje jej tým. Po chvíli si však Brit stěžuje "Co mohu udělat, abych udržel tyhle brzy? Jedu tak pomalu." Odpovědí mu je, že teploty jsou v pořádku a může posunout vyvážení kupředu, pokud chce.

Sainz ve třináctém kole zajíždí do boxů pro měkkou sadu pneumatik. Poslední jede Hülkenberg, avšak jeho časy by stačily na zhruba desáté místo. Nakonec se mu daří dostat se před Merhiho. Jeho týmový kolega Pérez stále sedmý, avšak dojíždí jej Verstappen. Nejrychlejší kolo si připisuje nejrychlejší kolo (18kolo) s hodnotou 1:20,077s. Do boxů zajíždí Grosjean s Lotusem. Reaguje na to Sauber (Nasr). 

Kimi Räikkönen je dotázán, jak jsou na tom jeho pneumatiky. Finova odpověď? "Jsou v pořádku, ale nemá smysl přibližovat se autu přede mnou." Čímž je v tomto případě s náskokem 1,1s jedoucí Ricciardův Red Bull. V kole 20 už má Hamilton náskok 4s.

Bottas aktuálně jedenáctý hned za Grosjeanem. McLaren má stále slibně nakročeno k prvním letošním bodům. Hamiltonovi je řečeno, že brzy jsou pod kontrolou, zatímco Rosberga varují ohledně předjetí díky odlišné strategii, načež Němec reaguje a zvýšil náskok na 1,7s. 

Alonso má náskok na Nasra 25,5s, podle výpočtů by tak i s penalizací měl svoji pozici udržet. Rosberg se zdržel v provozu o kolo zpět jedoucích aut a náskok Hamiltona se tak stále zvyšuje. Ricciardo informuje tým, že už mu odcházejí pneumatiky.

K mechanikům jede Kvjat a poté Verstappen, ale ten má velmi pomalou zastávku, problém s nasazením zadní pravé pneumatiky a vrací se na třináctém místě. Zklamání, když statečně bojoval s Pérezem. Strategii jet co nejdéle volí Ferrari. Hamilton už si jede s náskokem 9s a sám je překvapen - "To se ostatní trápí s opotřebením?" ptá se.


Hamilton dlouho nedal nikomu šanci, chyba týmu však znamená až třetí místo (foto: Mercedes AMG F1 Team)

V boxech Alonso, který se vrací před Nasrem a svoji pozici si tak udržel, je devátý, což by znamenalo první letošní body. Jeho týmový kolega je sedmý, za ním Kvjat. Räikkönen se sice nechtěl Ricciardovi příliš přiblížit, nyní už je však 0,5s za zádí Red Bulu a snaží se dostat před Australana.

Zabral Rosberg, snížil ztrátu na 6,5s. Ricciardo informuje tým, že pneumatiky už opravdu odcházejí a míří do boxů, stejně tak Vettel. Kvjat se znovu dostává před Ricciarda. Rosberg také míří do boxů, snaží se pokrýt strategii Ferrari. Mercedes však zvládl zastávku dobře. "Oh, nepovedlo se," informuje Vettela Ferrari, je za Rosbergem.

Co se však nepodařilo Vettelo, povedlo se jeho týmovému kolegovi. Räikkönen se vrátil před Ricciardem. V první desítce se toho moc nemění - z boxů zmizel Verstappen, z čehož těží Nasr, který se tak dostal na desáté místo. Nejrychlejší kolo zajíždí Rosberg, 1:19,716s. Räikkönen byl blízko Kvjatovi, ale chyba v šikaně znamená, že jej má nyní na dohled Ricciardo.

McLaren na osmém a devátém místě, stále body na dosah. V boxech podruhé Massa. Po kontaktu s Maldonadem už s tímto závodem nemá moc šancí něco udělat. Nejrychlejší kolo opět bere Hamilton, 1:18,676s. Žluté vlajky! V Sainte Devote zablokoval kola a vypadá to mechanický problém u Alonsa... Na body se tak posouvá Grosjean s Lotusem. Za ním Bottas a Verstappen. Španěl hlásí problém s převodovkou.

Button chce vědět, co se stalo jeho týmovému kolegovi (bojí se o svůj vůz), ale podle týmu ho to nijak neovlivní. Räikkönenova ztráta na Kvjata se drží na pěti sekundách. Pérez je informován, že Ricciardo se trápí a jsou na stejné strategii. Mexičan tak má za úkol zabrat. Náskok hamiltona v kole 47 je 10s, Vettel na Rosberga ztrácí 1,5s. Verstappen opět v boxech pro superměkkou sadu.

Těsné souboje na trati teď příliš nejsou, ale Bottas se snaží "ukrást" body Grosjeanovi. Zabral Räikkönen a stíhá Kvjata, ztráta 3,9s. Podle McLarenu stojí za odstoupením Alonsa přehřívání (i převodovky). Pérez je upozorněn, že musí šetřit palivo.

Hamilton nyní o kolo předjel všechny až do devétého místa. Räikkönen opět užívá bohatých nadávek a stěžuje si na vozy o kolo zpět. Sainz ho pouštěl a tak se před něj dostal i týmový kolega Verstappen. A chytře využívá i další příležitost, když svého krajana pouštěl Valtteri Bottas. Jede na nových superměkkých pneu a jede aktuálně velmi rychle.


Slibná jízda opět končí předčasně (foto: Scuderia Toro Rosso)

Räikkönen 1,5s za Kvjatem. Grosjean je varován, aby si dal pozor na to, až jej bude předjíždět Vettel, protože Verstappen čeká na tuto příležitost získat bod. A Grosjean uposlechl a předvedl skvělý manévr, Vettela pustil, ale mladíčka udržel za sebou. Velmi dobře provedeno. Nepustil před sebe Vettela v prvním sektoru, nechal si to na šikanu a poté dupl na plyn a zablokoval Verstapena.

Ten se poté snaží o další předjetí, ale v Ste Devote narazil do zádi Lotusu a poté následoval tvrdý náraz do bariér. A vyjíždí safety car. A piloti toho využívají k zastávce u mechaniků. Hamilton vyjíždí vedle svého Vettelova Ferrari! A především za svým týmovým kolegou! Nakonec se musí spokojit až se třetím místem! Před safety carem měl 25s náskok! Vedení však musel přenechat svému týmovému kolegovi Rosbergovi.

Velmi zvláštní a riskantní rozhodnutí stratégů Mercedesu. "Ztratil jsem závod, že?" ptá se Hamilton. Jeho inženýr mu odvětil, že nikoliv, pokud pneumatiky Rosberga a Vettela ztratí teplotu a on bude na superměkké sadě o dost rychlejší. Zbývá deset kol, safety car stále na trati. Za prvními třemi stále Kvjat a Räikkönen. Za nimi na nových pneumatikách Ricciardo, Pérez, Button a Nasr.

Osm kol do konce, restartování! Vettel se snaží, stejně tak Hamilton... Hamilton má mnohem lepší přilnavost, ale Rosberg pomalu ujíždí. Němec dostal příležitost ke třetímu vítězství v Monaku v řadě. Ricciardo předjíždí Räikkönena v zatáčce Mirabeu a poté i Kvjata, který dostal instrukci jej pustit před sebe. Došlo ke kontaktu Red Bullu a Ferrari, komisaři však Ricciarda trestat nebudou. Ťuknutí okomentoval Räikkönen slovy - "To nebylo moc pěkné!"

"Nemožné předjet," hlásí Hamilton, 0,5s za Vettelem. Tým jej informuje, že má extra přilnavost k dispozici, odpovědí je "Prosím, teď na mě nemluvte, teď ne." K boji o třetí místo chce promluvit i Ricciardo. Rosberg má náskok 4,6s čtyři kola před koncem. Ale už nemá příležitost. A darované vítězství tak připadá Rosbergovi. Ricciardo vrátil pozici Kvjatovi. Hamilton zastavuje v Portier. Jeho inženýr se mu omlouvá s tím, že si s boxovou zídkou promluví. Můžeme se jen omlouvat, přiznává i Toto Wolff.

GP Monaka (Circuit de Monaco)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 251:49:18,420 hod
2. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 18+ 4,486
3. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1 15 + 6,053
4. 26 Daniil KVJAT rusInfiniti Red Bull Racing 12+ 11,965
5. 3 Daniel RICCIARDO ausInfiniti Red Bull Racing 10+ 13,608
6. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 8+ 14,345
7. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 6+ 15,013
8. 22 Jenson BUTTON gbrMcLaren - Honda 4+ 16,063
9. 12 Felipe NASR braSauber F1 Team 2+ 23,626
10. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso 1+ 25,056
 
 
11. 27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team  + 26,232
12. 8 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team  + 28,415
13. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team  + 31,159
14. 77 Valtteri BOTTAS finWilliams Martini Racing  + 45,789
15. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing  + 1 kolo
16. 98 Roberto MERHI espManor Marussia F1 Team  + 2 kola
17. 28 Will STEVENS gbrManor Marussia F1 Team  + 2 kola
 DNF  33 Max VERSTAPPEN nldScuderia Toro Rosso  nehoda
 DNF  14 Fernando ALONSO espMcLaren - Honda  převodovka
 DNF  13 Pastor MALDONADO venLotus F1 Team  nedokončil

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Spanilá jízda Hamiltona skončila chybou týmu předčasně, darované vítězství slaví Rosberg

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 96, poslední 25.05.2015 20:46 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 96 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Honda

Konec zvyšování výkonnosti motorů pod rouškou spolehlivosti?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  6. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud