Souboje týmových kolegů v Malajsii: Mohl Hamilton vyhrát?

Petr Hlawiczka, 31. března 2015, 15:40 Google+ Týmoví kolegové

Jak si vedli týmoví kolegové ve vzájemném měření sil v Sepangu? Ohlédneme se za jejich výkony v sobotní deštivé kvalifikaci i v nedělní velké ceně.

Počet komentářů:  30 komentářů (Poslední 08.04. 15:35) Napište svůj názor
Start Velké ceny Malajsie 2015

Start Velké ceny Malajsie 2015 | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Kvalifikace
Sobotní odpoledne ovlivnil déšť, ve kterém si nejlépe počínali piloti Mercedesu. Hamilton v Q3 na přechodných pneumatikách letos podruhé porazil Rosberga rozdílem necelé půl sekundy a podruhé za sebou startoval z pole position.

Z místa v první řadě se radoval Sebastian Vettel, jeho týmový kolega Räikkönen vypadl již v Q2 za sílicího deště. Ferrari udělalo chybu v tom, že jej na trať neposlalo dříve. Fin se tak zasekl za Ericssonem, jinak byl s vozem spokojený a zajížděl do té doby dobré časy.

U Red Bullu zatím kraluje Ricciardo, který Kvjatovi nadělil stejně jako v Melbourne čtyři desetiny sekundy. Renaultu se ale podařilo zapracovat na ovladatelnosti, oba tak dokázali postoupit do poslední části a za mokra si vyjet slušné čtvrté a páté místo.

V jejich sesterském týmu Toro Rosso se tentokrát prosadil Verstappen. Sainz ve svém jediném ostrém pokusu v Q2 probrzdil v zatáčce č. 14, na rozdíl od svého týmového kolegy vypadl, i když na postup měl.

Williams zažil trochu zklamání, když Massa vybojoval až čtvrtou řadu. O 0,7 sekundy pomalejší Bottas, jenž se zkušenějším brazilským kolegou po druhé za sebou prohrál, startoval dokonce z deváté pozice.

Posledními dvěma piloty v elitní desítce byli Grosjean, jenž u Lotusu opět porazil Maldonada, a Ericsson se Sauberem, který srovnal krok s Nasrem na 1:1. Force Indie čeká na velký balík vylepšení, který by měl dorazit do Číny, úspěšnějším byl znovu Hülkenberg.

McLaren nastoupil se stále omezeným výkonem motoru a za volant se konečně posadil Alonso. Na Buttona ale nestačil - chyběla mu desetina sekundy. McLaren dosáhl zlepšení a středu pole byl blíže, na postup do prostřední části však neměl.

Manor v Austrálii neujela ani metr, v Malajsii se v sobotu zapojila do dění jen s jedním vozem, proto týmové kolegy ze vzájemného srovnání musíme opět vynechat. Merhi se s časem 1:46,677 min nevlezl do limitu 107 % (1:46,218 min), komisaři je však na základě výkonů z tréninků do závodu pustili.

kvalifikace malajsie
Tabulka č. 1 - Porovnání kvalifikačních výkonů

Závod
Ve Velké ceně Malajsie jsme se dočkali výsledku, který překvapil nejen diváky a fanoušky Formule 1, ale i samotné jezdce a šéfy týmů (snad s výjimkou Helmuta Marka, který si předem vsadil 400 Euro na svou bývalou hvězdu - Sebastiana Vettela).

Ferrari již od pátku vědělo, že je k pneumatikám šetrnější, proto se zaměřovalo na rychlejší, ale méně trvanlivější středně-tvrdou směs. Poprvé začali pomýšlet na vítězství v Q1, když viděli, jak Mercedes vyrazil do kvalifikace právě na ní - znamenalo to, že si pro horký závod chce podržet tvrdé pneumatiky.

Zlepšení pohonné jednotky byla vidět na dlouhých rovinkách (sektor 1 a 3), kde byla Scuderia rychlejší než Stříbrné šípy. Ano, v prostředním sektoru, kde je důležitý přítlak, ztrácela přes půl sekundy - na rovinkách to díky aerodynamické efektivitě ale dokázala čtyřmi desetinami kompenzovat.

Ferrari optimalizovalo také chlazení svého vozu, proto za horka neopotřebovalo v karosérii otevírat speciální otvory, které degradují přítlak. S Mercedesem bylo rychlostně srovnatelné (pochybovalo se však o tom, zda v trénincích jezdí se stejným množstvím paliva), lépe však na tom bylo v šetrnosti k pneumatikám.

Ty byly omezujícím faktorem závodu, kdy teplota dráhy dosahovala 60 °C, nikoliv rychlost vozu. Mercedesu při propočtech strategie jízda pouze na dvě zastávky nevycházela. Šetrnému Ferrari ano. Vyladit nastavení byla pro všechny výzva, protože tvrdá směs má vyšší provozní teploty než středně-tvrdá. Pokud se zaměříte na tu tvrdší, přehříváte středně-tvrdé. Pokud to uděláte naopak, pak u tvrdých dochází k drolení. Stáj z Maranella dokázala najít mnohem lepší kompromis než ostatní.

zavod - nejrychlejsi kola malajsie
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Krátce po startu prořízl Nasrův Sauber v poslední zatáčce pneumatiku Räikkönenovi, zrovna když minul nájezd do boxů. Zbytky gumy poničili karosérii a podlahu v místech, které je aerodynamicky velmi citlivé.

"Následkem toho ztratil hodně výkonnosti a měl horší degradaci pneumatik než Sebastian," vysvětlil technický ředitel Ferrari, James Allison. Fin měl ale štěstí v tom, že Ericsson nedobrzdil do první zatáčky a vyjel safety-car, proto velkou ztrátu rychle stáhl a nakonec dojel na 4. místě.

Do boxů se nevydali Hülkenberg, Grosjean, Sainz a Pérez, kteří se seřadili mezi Vettelem a přezuvším Hamiltonem. Rosberg musel při dvojzastávce počkat na jeho odbavení a na to, až kolem projedou ostatní vozy - v boxové uličce se tak zdržel o téměř 8 sekund déle. O něco než jeho týmovému kolegovi mu také trvalo předjíždění vozů před sebou (viz přehled zastávek v boxech a strategií).

zavod - cista prumerna kola malajsie
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez úvodní fáze za safety carem a nájezdů do/výjezdů z boxů)

Hamilton litoval, že na závěrečný stint nedostal měkčí pneumatiky, na kterých se jeho vůz choval lépe: "Na tvrdých byl v pomalých rychlostech hodně nedotáčivý, což pak vedlo k přetáčivosti jinde, takže jsem se o pneumatiky nemohl starat. Na měkčích jsem dokázal jezdit konzistentněji."

Jenže dle propočtů Mercedesu by na měkké směsi tak dlouho v konkurenceschopném tempu nevydržel - před cílem by mu odešly. Navíc mu již žádná taková čerstvá směs nezbyla - všechny již měl sjeté, a tak mu mechanici nasadili tvrdé pneumatiky. I když měl Mercedes rychlejší auto, nestačilo to vynahradit větší konzistenci a šetrnost Ferrari.

Hamiltonovi v předposledním stintu středně-tvrdé pneumatiky odešly už po 10 kolech, a poměrně náhle - zbylá 3 kola jezdil o sekundu pomaleji. Hezky to dokládá, že Mercedes neměl v oblasti pneumatik na Ferrari odpověď: závod neprohrál kvůli strategickým chybám, ale pouze kvůli horší degradaci za extrémního vedra.

Musel ho odjet na tři zastávky i přes výjezd safety caru v prvním stintu. Hamilton by neměl šanci Ferrari s dvouzastávkovou strategií porazit. Vettel překvapil svou rychlostí zejména v prostředním stintu na středně-tvrdých pneumatikách.

graf - casy na kolo malajsie

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších osmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

Výkonnostní odstup od Williamsu mu zůstal stejný, pouze Ferrari se hodně zlepšilo, což jde ostatně vidět na příkladu Räikkönena, který s poškozeným vozem, dokázal porazit Massu. Dobrý výkon s výjimkou příliš opatrného prvního kola, kde přišel o několik pozic, předváděl Bottas.

Dokázal se probít přes oba Red Bully, Tora Rossa a tři kola před cílem i přes svého týmového kolegu na pátou příčku v cíli. Stáj z Grove sympaticky nesáhla po týmové režii a nechala své piloty volně bojovat.

 

Týmoví kolegové dle mistrovských bodů
Po Malajsii se posunuli vpřed piloti Ferrari, Bottas a Verstappen, v šampionátu jezdců si naopak pohoršili Rosberg, Nasr, Ricciardo, Hülkenberg, Sainz, Ericsson, Kvjat a Pérez.

sampionat - body malajsie

 

Přes 500 fotografií z Velké ceny Austrálie 2015 včetně možnosti filtrování najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Souboje týmových kolegů v Malajsii: Mohl Hamilton vyhrát?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 30, poslední 08.04.2015 15:35 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 30 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Vettel, Sebastian

Arrivabene mírní nadšení: Musíme být realisté

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud