Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Monze?

Petr Hlawiczka, 10. září 2014, 06:00 Google+

13. podnik sezóny 2014 Formule 1 hostila italská Monza - nejrychlejší okruh šampionátu. Jak si piloti vedli ve srovnání se svými týmovými kolegy v kvalifikaci na Velkou cenu Itálie i v jejím průběhu?

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 10.09. 17:00) Napište svůj názor
Ricciardo, Daniel

Ricciardo, Daniel | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Kvalifikace

Lewis Hamilton u Mercedesu našel poprvé od květnové Velké ceny Španělska recept na Nica Rosberga, když byl v kvalifikaci o téměř tři desetiny rychlejší, a snížil nepříznivou bilanci se svým týmovým kolegou, jenž se kvůli technickým problémům ve třetím tréninku nestihl dostatečně připravit, na 5:7.

Pozice za Stříbrnými šípy dle očekávání obsadily Williamsy, poosmé byl rychlejší Bottas než Massa, jenž doposud uspěl pětkrát. Mladý Fin se díky svým výkonům ocitl v hledáčku špičkových týmů, proto stáj z Grove raději předčasně oznámila prodloužení smluv s oběma jezdci (více zde).

McLaren byl v sobotu třetím nejrychlejším týmem a Kevin Magnussen byl potřetí z posledních čtyř kvalifikací rychlejší než Jenson Button, celkově tak převážil skóre ve svůj prospěch - 7:6. Oba dělilo jen 65 tisícin sekundy, což byl nejmenší rozdíl ze všech týmových kolegů.

Fernando Alonso od kvalifikace v Barceloně neklopýtl, Kimimu Räikkönenovi naložil více než půl sekundy, proto zaslouženě vede 11:2. Průměrně startuje z pozice 6,8 a je o 0,7 s rychlejší. Fin ke zklamání Ferrari do poslední části nepostoupil.

U Red Bullu se zlepšuje Sebastian Vettel, jenž proti Danielovi Ricciardovi uspěl ve čtyřech z posledních pěti kvalifikací, a snížil na 6:7. V Monze byl na středně-tvrdé směsi viditelně rychlejší než, trápil se ale pak v závodě na tvrdých pneumatikách. V Singapuru pro něj tým chystá zcela nové šasi 04. V Itálii měl sice oproti Belgii také jiné, šlo ale o staronové šasi 01 z předsezónních testů.

V posledních dvou závodních víkendech se nedaří Nicovi Hülkenbergovi u Force Indie. Stěžuje si na potíže s vyvážením svého vozu, v Singapuru ale očekává, že bude opět nahoře. Sergio Pérez byl tentokrát v kvalifikaci o čtyři desetiny rychlejší a náskok svého týmového kolegy stáhl na 4:9.

U Toro Rosso se stále v lepším světle předvádí Daniil Kvjat, jenž Jeana-Erica Vergneho v posledních šesti kvalifikacích překonal hned pětkrát. Karta se obrací a mladé ruské kvítko, jež přišlo do F1 bez větších zkušeností v nižších formulových sériích, vede po Monze 7:6.

Sauberu se s nízkým přítlakem dařilo více, nechal za sebou Marussie, Caterhamy i Lotusy. Sutil potřetí v řadě za sebou předčil Estebana Gutiérreze. Také on obrátil dosavadní skóre na 6:5.

Pro Lotus mělo jít o nejhorší trať sezóny a žádný z pilotů nedokázal postoupit do prostřední fáze. Podruhé byl letos rychlejší Pastor Maldonado, který ale jinak v kvalifikacích na Romaina Grosjeana ztrácí průměrně sekundu - nejvíce ze všech.

Kamuj Kobajaši se po přestávce ve Spa vrátil za volant Caterhamu ve velkém stylu: předčil nejen svého týmového kolegu Marcuse Ericssona (letos podeváté), ale také obě Marussie, kdy tím úspěšnějším byl Jules Bianchi, který vede nad Maxem Chiltonem už 10:3.

Více se o kvalifikačních výkonech jezdců můžete dozvědět z analýzy sektorů zde.

13_tk_kvalifikaceTabulka č. 1 - Porovnání kvalifikačních výkonů


Závod

Z pohledu strategií šlo o velmi jednoduchý závod - všichni plánovali jedinou zastávku v boxech (viz přehled zastávek a strategií). Jedinou starostí bylo zahřívání tvrdé směsi, kterou všichni z první desítky museli nazout na druhou část závodu. Aby se nepropadli za soupeře hrozícího podseknutím, museli mít před zastávkou náskok alespoň 1,5 sekundy.

Start se nepovedl Hamiltonovi kvůli softwarové chybě, a tak se propadl o čtyři místa. Kromě toho spojku příliš brzy: jeho reakční doba činila 0,0 s - měl tedy v podstatě obrovské štěstí, že neulil start. Nejednalo se ale o vážný technický problém, dokázal se dostat zpět do závodu, ve kterém byl průměrně o desetinu sekundy rychlejší než jeho týmový kolega Rosberg, jenž se dopustil dvou chyb při brzdění do úvodní šikany.

Mercedes byl dominantní i v Monze, kde hraje výkon motorů klíčovou roli a kde nastoupily vozy s redukovanou aerodynamikou. Williams se stejnou pohonnou jednotkou v závodě ztrácel půl sekundy, což jen dokládá skvělou práci, kterou letos odvedli Stříbrné šípy.

13_tk_zavod-nejrychlejsi-kola
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Zajímavé bylo sledovat výkonu Red Bullů startujících z 8. a 9. místa, a zejména Ricciarda, jenž opět porazil svého týmového kolegu Vettela, přestože se v úvodním kole propadl až na 12. pozici, zatímco mistr světa se hned na startu prodral na pátou příčku. Šest kol před cílem jej ale Daniel předjel, proto konečné páté místo patřilo právě jemu.

Vettel se v úvodním stintu zasekl za Magnussenem, který byl na rovinkách o 10 km/h rychlejší, proto ho nedokázal dlouho předjet. To byl důvod, proč Red Bull svého pilota povolal tak brzy do boxů - snaha podseknout McLaren, dohnat Massu a bojovat o pozici na pódiu.

Zastávka v 18. kole byla na hraně, představovala velmi agresivní strategii, protože k výměně pneumatiky došlo o šest kol dříve, než ukazovalo počítačové optimum. Úřadujícímu mistrovi světa pak do cíle zbývalo 35 kol - příliš mnoho, jak se ukázalo později. Přispělo k tomu i to, že po výjezdu z boxů na to musel Vettel hodně šlapat, aby strategie fungovala a podsekl soupeře před sebou.

13_tk_zavod-cista-prumerna-kola
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez úvodního kola a nájezdů do/výjezdů z boxů)

Z toho těžil Ricciardo, jenž naopak zůstal na trati velmi dlouho, jezdil na čerstvém vzduchu, zajížděl cílové časy stanovené svým inženýrem a šetřil gumy. Vettel svou brzkou zastávkou strhl také ostatní týmy, které na snahu o podseknutí musely reagovat, což mladému Australanovi přišlo více než vhod.

"V podstatě jsme k tomu byli dotlěčeni. Daniel závodil v tom okamžiku osamocen, neměl jej kdo podseknout. Pomysleli jsme si tedy, že jej necháme jezdit co nejdéle, dokud mu neodejdou pneumatik. Díky tomu by mohl být ke konci závodu na novějších pneumatikách v dobré formě," uvedl šéf Red Bullu Christian Horner.

Obě Ferrari, oba McLareny i Pérez zastavili dříve než v ideálním 24. kole. On sám k mechanikům zamířil ale až v 26. kole, proto mohl ve druhé části závodu těžit z čerstvých pneumatik. Daniel si ohromně věřil na brzdy, což je v Monze bez přítlaku velmi důležité, a předvedl několik krásných předjížděcích manévrů.

Péreze i Vettela před druhou šikanou předjel i bez DRS - díky chytrému využití systému pro rekuperaci energie (ERS) své hybridní pohonné jednotky. To je letos velmi důležité obzvlášť letos, kdy piloti mohou během jednoho kola použít 2 x více energie (4 MJ), než během jednoho kola při brzdění z MGU-K získají (max. 2 MJ).

graf - top 8

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších osmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

Bránící se piloti na hlavní rovince nemohli používat DRS, tak si pomáhali s ERS. Přitom vyčerpali energii z baterií, která zůstávala útočníkům pro další rovinku, proto jsme i tam mohli pozorovat zajímavé útoky - to vše díky novým hybridním V6 turbomotorům s pokročilým ERS. Za zmínku také stojí Ricciardova maximální rychlost, kterou dosáhl na hlavní rovince: 362,1 km/h (viz přehled maximálních rychlostí). Upřímně: u Red Bullu mě to překvapilo, toto prvenství jsem očekával spíše u Williamsu.

Někteří poukazují na to, že Red Bull použil týmovou režii, kterou na veřejnosti kvůli velké ztrátě popírá (psali jsme zde) a záměrně favorizoval Ricciarda, aby se v šampionátu udržel na dostřel Mercedesům, Vettelovi ale touto strategií poskytl nejlepší šanci, jak předjet Magnussena.

Chvilku hrůzy si na startu prožil kromě již zmíněného Hamiltona také Bottas, který protočil kola a po prvním kole byl až 11. V průběhu velké ceny se pak prokousával dopředu, předjížděl jednoho zdatného soupeře za druhým a cílem projel hned za Mercedesy a svým týmovým kolegou Massou, který se dočkal s Williamsem konečně pódia.

 

Týmoví kolegové dle mistrovských bodů

Hamilton stáhl Rosbergův náskok v šampionátu na rozdíl 22 bodů. Na čtvrtou pozici před Alonsa postoupil po dravé jízdě plné předjížděcích manévrů Bottas, o jedno místo si polepšili také Button a Pérez - ti odsunuli nebodujícího Hülkenberga a paběrkujícího Magnussena vlivem pěti trestných vteřin za souboj s Bottasem.

body

 

Přes 530 fotografií z Velké ceny Maďarska včetně možnosti filtrování najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Monze?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 10.09.2014 17:00 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Schumacher, Michael

Michael Schumacher se po dalším pokroku vrací domů

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud