Muselo to přijít: Mercedesy se srazily, třetí Ricciardův triumf!

Karel Bařina, 24. srpna 2014, 15:32 Google+

BELGIE - ZÁVOD; Daniel Ricciardo nezklamal a i třetí zaváhání německé stáje potrestal svým vítězstvím. Spa opět přineslo krásný závod.

Počet komentářů:  96 komentářů (Poslední 25.08. 21:11) Napište svůj názor
Ricciardo, Daniel

Ricciardo, Daniel | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Před startem je předpovídán spíše suchý závod, pravděpodobnost deště během závodu je odhadována na 40 %. Vozy jsou připraveny pro odjezd do zahřívacího kola, pouze Alonsovi mechanici jsou ještě na startovním roštu – Alonsovi proto hrozí penalizace.

Rosbergovi start nevyšel a propadl se za Hamiltona i Vettela. Vettel se navíc na rovince dokázal udržet za Hamiltonem a zkouší jej předjet v nájezdu do Les Combes, ale nevyšlo mu to a musel opustit trať, čímž opět ztratil 3. místo.

Ve druhém kole zkouší na Hamiltona stejný útok i Rosberg a zvládl to lépe než Vettel, ale v levotočivé části šikany došlo k lehkému kontaktu a Rosberg má poškozené přední křídlo. Hned v další zatáčce je však jasné, že větší problém má Hamilton – ztratil pneumatiku a musí na třech kolech dojet přes půl kola do boxů!

start
Start závodu: Hamilton jde před Rosberga (foto: Daimler AG)

Rosberg je s poškozeným křídlem pomalý, musí bránit pozici před Vettelem. Hamilton dostal nové pneumatiky, ale je na konci startovního pole. Ricciardo předjel Alonsa a dostává pod tlak i Vettela. Rosbergovi se díky tomu podařilo poodjet asi o sekundu. Maldonado a Lotterer odstoupili ze závodu, zřejmě Lotterer za Maldonadem příliš pozdě brzdil.

Pořadí na konci 5. kola: Rosberg, Vettel, Ricciardo, Alonso, Bottas, Räikkönen, Magnussen, Button, Perez, Massa, Kvjat, Hülkenberg, Sutil, Vergne, Gutierrez, Ericsson, Chilton, Grosjean, Hamilton, Bianchi.

Vettel přejel obrubník na výjezdu z Pouhon a Ricciardo se díky tomu dostal před něj. Bottas na rovince Kemmel s využitím DRS předjíždí Alonsa. Ricciardo se drží do sekundy za Rosbergem, který zahajuje v 8. kole zastávky v boxech. Pneumatiky zároveň mění i Räikkönen a na výjezdu je před Rosbergem, který měl delší zastávku kvůli výměně křídla.

Rosbergovi se za anténu zachytilo cosi chlupatého (zřejmě zbytky Hamiltonovy pneumatiky), co mu zasahuje až do prostoru kokpitu a ruší jej při řízení. Vettel je po své první zastávce až za Räikkönenem, ale před Rosbergem. Ve 12. kole jsou u mechaniků Ricciardo a Magnussen. Ricciardo se stihl vrátit na trať před Räikkönenem.

alonso
Fernando Alonso si v boxech musel odpykat pětisekundovou penalizaci (foto: Scuderia Ferrari)

Pro nové pneumatiky už jedou i Alonso a Bottas. Alonso si při zastávce vybírá i svou pětisekundovou penalizaci za zdržení mechaniků na startovním roštu a propadá se na 10. místo za Pereze. Mezi posledními jede pro nové pneumatiky Button.

Pořadí na konci 14. kola po většině prvních zastávek: Ricciardo, Räikkönen, Vettel, Rosberg, Bottas, Magnussen, Vergne, Alonso, Perez, Button, Kvjat, Hülkenberg, Gutierrez, Massa, Sutil, Hamilton, Grosjean, Ericsson, Chilton, Bianchi.

Rosberg je těsně za Vettelem a chystá útok. Nejrychlejší kolo nyní drží Räikkönen, ale k Ricciardovi se mu nedaří přiblížit, stále je asi 2,5s za ním. Poprvé to Rosberg zkouší v nájezdu do Bus-Stop, ale probrzdil a zatím zůstává na 4. místě. A navíc tím dal příležitost Bottasovi, který využil DRS a před Les Combes Rosberga předjel.

V 18. kole je v boxech Hamilton. Ve 20. kole si Rosberg stěžuje na vibrace (možná důsledek probrzdění) a jede do boxů pro nové pneumatiky. Propadl se tím až na 11. místo, vyjel těsně před Hülkenbergem.

Räikkönen už nedrží Ricciardovo tempo, ve 20. kole ztrácí vedoucího jezdce skoro 8 s. Je však rychlejší než Vettel, který si pořád musí dávat pozor na Bottase. Rosberg je na čerstvých pneumatikách nejrychlejší, předjel Kvjata. Magnussenovi se podařilo probojovat před Alonsa na 5. místo.

Ve 23. kole jedou pro nové pneumatiky Vettel a Räikkönen, následuje Magnussen. Rosberg má nějaký problém, na chvíli zpomalil a pustil před sebe Buttona. Následně však zrychlil a pozici si vzal zase zpět. Možná před sebe Buttona jen pouštěl, vědom si nějakého porušení pravidel, za které by mohl být penalizován.

Buttona předjel i Räikkönen. O chvíli později Rosberg bez problémů předjel Alonsa a piloti Ferrari jsou za sebou na 4. a 5. místě. Ke druhé zastávce už míří i Alonso a po výjezdu z pit-lane je 7. za Buttonem.

bottas
Valtteri Bottas to opět dotáhl na pódium (foto: Williams F1 Team)

Rosberg dostává příkaz „tlačit na pilu“, aby dostal pod tlak tým Red Bull, jehož vedoucí pilot Ricciardo teď vede 15s před Bottasem a 24s před Rosbergem. Ricciardo jede do boxů ve 27. kole a je teď pouze 3s před Rosbergem, sekundu za vedoucím Bottasem.

Bottas jede pro nové pneumatiky v dalším kole a nyní je 6., půl sekundy před Buttonem. Button však také musí do boxů. Hamilton si stěžuje na nedostatečný přítlak, dosud se dokázal protlačit jen na 16. místo.

Pořadí po druhých zastávkách na konci 30. kola: Ricciardo, Rosberg, Räikkönen, Vettel, Bottas, Magnussen, Alonso, Hülkenberg, Perez, Button, Kvjat, Massa, Vergne, Gutierrez, Sutil, Hamilton, Grosjean, Chilton, Ericsson, Bianchi.

Bottas využil DRS a předjel Vettela. Na třetího Räikkönena ztrácí 3,5s. Mercedes znovu mění pneumatiky Hamiltonovi. Je pravděpodobné, že část jezdců bude pneumatiky měnit ještě jednou. Bottas se stále pomalu přibližuje k Räikkönenovi.

Rosbergova třetí zastávka přichází už ve 34. kole. Ve stejném kole se rozhodl zastavit i Vettel. Návratu na trať je Rosberg před rozjetým Bottasem a v nájezdu do Les Combes nemá šanci pozici ubránit. Ve středním sektoru je však hned Rosberg zavěšený těsně za Bottasem a na konci kola už je zase před ním. V dalším kole předjíždí i Räikkönena a začíná zajíždět nejrychlejší kola závodu.

Pořád bojuje s Magnussenem o 5. místo, Magnussen však zatím na všechny útoky dokázal najít obranu. Hamilton si říká „o ručník“. Tým jej ještě pár kol motivuje, ale nakonec to vzdávají a Hamilton odstavuje vůz v garáži.

Bottas na několikátý pokus nakonec celkem jednoduše předjíždí Räikkönena a dostává se tím na 3. místo. Rosberg pořád stahuje vedoucího Ricciarda o neskutečné 3s na kolo, ale čtyři kola před koncem pořád ztrácí 11 s.

ricciardo
Šťastný vítěz Velké ceny Belgie 2014 - Daniel Ricciardo (foto: Red Bull Racing)

Alonso znovu útočí na Magnussena, ale situaci využívá Button, který v další zatáčce útočí i na Magnussena. Ten mu však nenechal žádné místo a Button musí sundat nohu z plynu, propadá se za Alonsa a Vettela.

V dalším kole to Alonso zase zkouší, ale Magnussen s ním "zametl" stejně drsně, jako s Buttonem. Alonso se propadl za Vettela a musí zase dávat pozor na Buttona.

Ricciardo to zvládl a letos potřetí vyhrává závod! Nico Rosberg odjel skvělou stíhací jízdu v posledním stintu, na Ricciarda to však nestačilo. Bottas slaví další stupně vítězů, Räikkönen se nakonec musí spokojit se čtvrtou pozicí. Krásnou a drsnou bitvu předvedla skupina od 5. místa s konečným pořadím Vettel – Magnussen – Button – Alonso.

 

Revidované výsledky po dotatečné penalizaci Magnussena (více zde):

GP Belgie (Circuit of Spa Francorchamps)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 3 Daniel RICCIARDO ausInfiniti Red Bull Racing 251:24:36,556
2. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 18+ 3,383
3. 77 Valtteri BOTTAS finWilliams F1 Team 15+ 28,032
4. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 12+ 36,815
5. 1 Sebastian VETTEL deuInfiniti Red Bull Racing 10+ 52,196
6. 22 Jenson BUTTON gbrMcLaren Mercedes 8+ 54,580
7. 14 Fernando ALONSO espScuderia Ferrari 6+ 1:01,162
8. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 4+ 1:04,293
9. 26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso 2+ 1:05,347
10. 27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team 1+ 1:05,697
 
 
11. 25 Jean-Eric VERGNE fraScuderia Toro Rosso  + 1:11,920
12. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMcLaren Mercedes  + 1:14,262
13. 19 Felipe MASSA braWilliams F1 Team  + 1:15,975
14. 99 Adrian SUTIL deuSauber F1 Team  + 1:15,975
15. 21 Esteban GUTIÉRREZ mexSauber F1 Team  + 1:30,825
16. 4 Max CHILTON gbrMarussia F1 Team  + 1 kolo
17. 9 Marcus ERICSSON sweCaterham F1 Team  + 1 kolo
18. 17 Jules BIANCHI fraMarussia F1 Team  + 5 kol
 DNF  44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1  poškození
 DNF  8 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team  poškození
 DNF  45 André LOTTERER deuCaterham F1 Team  výfuk
 DNF  13 Pastor MALDONADO venLotus F1 Team  pohonná jednotka

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Muselo to přijít: Mercedesy se srazily, třetí Ricciardův triumf!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 96, poslední 25.08.2014 21:11 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 96 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

Analýza sektorů: Nejblíže byl Mercedesům Bottas, Rosberg jel na rovince 317,7…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  3. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud