Ricciardo podruhé vítězí po dramatu v Budapešti

Karel Bařina, 27. července 2014, 15:58 Google+

MAĎARSKO - ZÁVOD; Daniel Ricciardo odjel skvělý závod, vyhrál souboj na trati s Hamiltonem a do karet mu hrál i safety-car.

Počet komentářů:  126 komentářů (Poslední 04.08. 17:27) Napište svůj názor
Ricciardo, Daniel

Ricciardo, Daniel | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Před startem se nad okruhem přehnala bouřka. Trať je mokrá, ale už téměř neprší a trať by měla osychat. Pravděpodobnost dalšího deště během závodu je odhadována na 60%.

Jezdci stojí na startu s přechodnými pneumatikami. Magnussen a Hamilton čekají u výjezdu z boxové uličky. Kvjatovi se zastavil motor před rozjezdem do zahřívacího kola, bude také startovat z boxové uličky.

Rosbergovi start vyšel, přestože v první zatáčce byl Vettel blízko. Vettel sice byl blízko Rosbergovi, ale v prvních dvou zatáčkách se propadl za Bottase i Alonsa. V sušším druhém sektoru Alonsa znovu předjíždí.

Úvod se vydařil Räikkönenovi, na konci prvního kola je už 13. Naopak Hamilton udělal hodiny hned ve druhé zatáčce, zřejmě jej překvapily studené brzdy. Stěžuje si na vibrace, to může být následek lehkého nárazu do bariéry ve druhé zatáčce nebo probrzděné plošky na pneumatice.

Pořadí na konci 5. kola:  Rosberg, Bottas, Vettel, Alonso, Button, Ricciardo, Hülkenberg, Massa, Vergne, Perez, Gutierrez, Sutil, Räikkönen, Grosjean, Bianchi, Hamilton, Kobajaši, Kvjat, Chilton, Magnussen, Maldonado, Ericsson.

start
Start závodu na Hungaroringu za mokra se obešel bez incidentů (foto: Scuderia Ferrari)

Rosberg ujíždí Bottasovi o víc než sekundu v každém kole. Bottas musí místy jezdit defenzivní stopou kvůli útokům Vettela. Alonso na ně přesto ztrácí už 2,5 s. Hamilton má další problém, zřejmě je něco se zadní nápravou. Trať osychá a jezdci se snaží chladit pneumatiky ve vodě mimo závodní stopu – blíží se další déšť nebo přechod na suché pneu?

Na začátku 7. kola si Rosberg udělal výlet mimo trať v první zatáčce. Stihl se vrátit na prvním místě, ztratil jen asi 2 s.  Hamilton je i přes všechny problémy s vozem rychlý – v 8. kole se probojoval na 13. místo před Räikkönena.

V 10. kole bourá Ericsson ve třetí zatáčce. Auto je hodně rozbité, na trať vjíždí safety car i lékařské vozidlo. Ericsson ukazuje, že je OK, zatímco většina jezdců míří do boxů. Téměř všichni volí suchou směs, pouze Button si bere znovu přechodnou.

První čtyři jezdci nestihli vjet do boxů a museli zastavit až o kolo později, což je stálo hodně času. Grosjean ztratil kontrolu nad vozem a boural během safety car fáze téměř na stejném místě jako Ericsson.

Pořadí na konci 12. kola za safety carem: Ricciardo, Button, Massa, Rosberg, Magnussen, Vergne, Alonso, Hülkenberg, Perez, Bottas,  Gutierrez, Hamilton, Räikkönen, Bianchi, Sutil, Kvjat, Maldonado, Kobajaši, Chilton.

ericsson
Marcus Ericsson v 10. kole nezvládl jízdu těsně za Marussií a tvrdě havaroval
(foto: Marussia F1 Team)

Safety car opouští trať na konci 13. kola a restart zvládl nejlépe Button, který jde před Ricciarda na první místo! Ricciardo se snaží útok vrátit, ale souboj končí vjezdem Buttona do boxů, kde přezouvá na suché pneumatiky – risk s přechodnými nevyšel.

Vettel byl lehce postrčen Pérezem, který si při tom poškodil přední křídlo. Rosberg bojuje s Vergnem o 4. místo. Hülkenberg bourá v poslední zatáčce. V 17. kole je Hamilton už těsně za Vettelem a chystá útok.

Maldonado útočí na Bianchiho, ale dostává smyk a je z toho další nehoda. Oba jedou do boxů pro nové díly. Poté jedou do první zatáčky znovu těsně za sebou, ale tentokrát dostává smyk Bianchi a Maldonado je před ním.

V 19. kole stále vede Ricciardo s náskokem už 5 sekund před Massou. Rosberg se stále trápí za Vergnem a už má za zády Vettela i Hamiltona. Dočkáme se po delší době souboje obou mercedesů na trati?

Na konci 22. kole poslal Péreze do hodin obrubník na výjezdu z poslední zatáčky. Mexičanova rozbitá Force India stojí na cílové rovince a na trati je znovu safety car. Do boxů spěchají Ricciardo, Massa a Bottas. V čele se tím pádem ocitá Alonso.

Pořadí na konci 25. kola za safety carem: Alonso, Vergne, Rosberg, Vettel, Hamilton, Ricciardo, Massa, Gutierrez, Räikkönen, Sutil, Kvjat, Button, Bottas, Magnussen, Chilton, Bianchi, Maldonado, Kobajaši.

perez
Po hrubce Sergia Péreze při nájezdu na cílovou rovinku v 22. kole musel safety car znovu na trať (foto: Sahara Force India)

Od 26. kola se znovu závodí. Po restartu tentonkrát k žádnému dramatu nedochází. Vergne za sebou Rosberga drží a Alonsovi se díky tomu daří ujíždět. Ricciardo má však závod nyní dobře rozjetý – všichni jezdci před ním budou muset brzy do boxů pro nové pneumatiky.

Ve 33. kole jede jako první z nich přezout Rosberg. Vettel v souboji s Hamiltonem jede agresivně a dostává stejné hodiny jako Perez na výjezdu z poslední zatáčky. Naštěstí pro něj však není vůz poškozen a Vettel se pouze propadl za Hamiltona.

O kolo později už Hamilton útočí na Vergneho a díky odvážnému manévru ve 4. zatáčce je před ním. V boxech zastavují Vettel, Vergne a Rosberg, Alonso zatím i ve 36. kole pokračuje 5s před Hamiltonem.

Rosberg je po své 2. zastávce na 10. místě a hledá příležitost k útoku na Bottase. Hamilton mezi tím rychle stahuje Alonsa, na konci 38. kole je už pouze 3 s za ním. Rosberg útočí na Bottase v první zatáčce a na výjezdu ho tlačí až za obrubník. Spěchá, po Hamiltonově zastávce potřebuje být před ním...

Ve 39. kole přezouvají Alonso a Button. Hamilton je u mechaniků ve 40. kole a zastávka nebyla ideální. Hamilton zůstává před Rosbergem, Alonso je před nimi! Vettel předjíždí Vergneho. V dalším kole jede do boxů i Räikkönen. Závod nyní vede Ricciardo 12s před Massou.

hamilton
Lewis Hamilton ignoruje příkazy týmu a po startu z boxové uličky dojížd na "bedně"
(foto: Mercedes AMG F1 Team)

Räikkönen po své zastávce vjíždí na trať vedle Vettela a v dalších třech zatáčkách probíhá ostrý souboj, ze kterého nakonec vychází vítězně Fin. O dvě kola později Räikkönen předjíždí Maldonada, který poté zajíždí do boxů.

Pořadí na konci 45. kola: Ricciardo, Massa, Alonso, Hamilton, Rosberg, Bottas, Räikkönen, Vettel, Vergne, Button, Sutil, Magnussen, Kvjat, Maldonado, Chilton, Bianchi.

Ve 45. kole čeká zastávka Massu. Na trať se vrací na 6. místě před Räikkönenem. Velmi rychlý je teď Rosberg, který se dotáhl na sekundu za Hamiltona, takže nyní bude moci použít DRS! Bylo mu řečeno, že nemá Rosberga zdržovat, jedou na rozdílné strategii. Rosberg však zatím žádný útok nezkusil.

Ricciardo jede do boxů v 54. kole. Propadá se tím za Alonsa a oba mercedesy. Alonso nyní vede 9 s před Hamiltonem. Rosberg krouží stále asi sekundu za Hamiltonem a nedaří se mu víc přiblížit. Ricciardo s čerstvými pneumatikami je 4s za nimi.

V 57. kole zastavuje Rosberg, na trať se vrací mezi Räikkönenem a Vettelem. Během jednoho kola je těsně za Räikkönenem, který přitom stále hledá způsob, jak se dostat před Massu. V 59. kole jede pro nové pneumatiky Bottas, který za sebou držel trojici Massa – Räikkönen – Rosberg.

Rosberg konečně zaútočil a Räikkönen je za ním. O kolo později se hravě vypořádává i s Massou a může stíhat vedoucí trojici, na kterou však ztrácí už více než 24 sekund. Trojice Alonso – Hamilton – Ricciardo se mezi tím stáhla do pouhých dvou sekund.

ricciardo
Šťastný vítěz Velké ceny Maďarska (foto: Red Bull Racing)

Alonso pod tlakem nezvládl šikanu a zkrátil si trať, manévr už zkoumají komisaři. Ricciardo zkusil útok vnějškem ve 2. zatáčce, ale byl příliš široký a zůstal za Hamiltonem. O dvě kola později to zkouší znovu a po tvrdém souboji Hamiltona předjíždí!

Tři kola před koncem je Ricciardo blízko za Alonsem, v první zatáčce ho přejídží a znovu vede závod! Alonso teď bojuje s Hamiltonem a dvě sekundy za nimi už je Rosberg!

Daniel Riciciardo letos podruhé vítězí! Fernando Alonso udržel druhé místo před bojujícími piloty stáje Mercedes. Hamilton dnes s pomocí několika výjezdů safety-caru porazil Rosberga.

GP Maďarska (Hungaroring Sport RT)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 3 Daniel RICCIARDO ausInfiniti Red Bull Racing 251:53:05,058 hod
2. 14 Fernando ALONSO espScuderia Ferrari 18+ 5,225
3. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1 15+ 5,857
4. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 12+ 6,361
5. 19 Felipe MASSA braWilliams F1 Team 10 + 29,841
6. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 8+ 31,491
7. 1 Sebastian VETTEL deuInfiniti Red Bull Racing 6+ 40,964
8. 77 Valtteri BOTTAS finWilliams F1 Team 4+ 41,344
9. 25 Jean-Eric VERGNE fraScuderia Toro Rosso 2+ 58,527
10. 22 Jenson BUTTON gbrMcLaren Mercedes 1+ 1:07,280
 
 
11. 99 Adrian SUTIL deuSauber F1 Team  + 1:08,169
12. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMcLaren Mercedes  + 1:18,465
13. 13 Pastor MALDONADO venLotus F1 Team  + 1:24,024
14. 26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso  + 1 kolo
15. 17 Jules BIANCHI fraMarussia F1 Team  + 1 kolo
16. 4 Max CHILTON gbrMarussia F1 Team  + 1 kolo
 DNF  21 Esteban GUTIÉRREZ mexSauber F1 Team  MGU-K
 DNF  10 Kamuj KOBAJAŠI jpnCaterham F1 Team  palivový systém
 DNF  11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team  havárie
 DNF  27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team  havárie
 DNF  8 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team  havárie
 DNF  9 Marcus ERICSSON sweCaterham F1 Team  havárie

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Ricciardo podruhé vítězí po dramatu v Budapešti

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 126, poslední 04.08.2014 17:27 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 126 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Rosberg, Nico

Fotogalerie: Vzrušující kvalifikace na Hungaroringu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud