Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Británii?

Petr Hlawiczka, 8. července 2014, 00:00 Google+

Silverstone hostil devátý podnik letošního šampionátu. Jak si po něm stojí týmoví kolegové ve vzájemném srovnání?

Počet komentářů:  22 komentářů (Poslední 15.07. 13:15) Napište svůj názor
Alonso, Fernando

Alonso, Fernando | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Kvalifikace
Kvalifikaci na Velkou cenu Británie ovlivnily rozmary počasí. Pole-position si letos počtvrté zajistil Nico Rosberg výrazným rozdílem téměř 3,5 sekundy - k tomu ale přispěla chyba jeho týmového kolegy z Mercedesu Hamiltona, jenž musel snést čtvrtou porážku v řadě za sebou.

Velmi dobrý výkon v závěru předvedl Sebastian Vettel, který v devátém podniku letošní sezóny teprve potřetí předčil Daniela Ricciarda, tentokrát o sekundu a tři čtvrtě. Úřadující mistr světa z Red Bullu snížil na 3:6, průměrně je v kvalifikacích stále o 0,132 s pomalejší.

McLarenu okruh v Silverstone sedět neměl, přesto zažil svou zatím nejúspěšnější kvalifikaci. Jenson Button o 0,217 sekundy porazil Kevina Magnussena a dostal se na třetí příčku. Skóre zvrátil ve svůj prospěch na 5:4.

U Force Indie pokračuje ve stabilně kvalitních výkonech Nico Hülkenberg. Sergiovi Pérezovi nadělil přes 2 sekundy a vede 7:2. V kvalifikacích je průměrně o sekundu rychlejší než Mexičan. Do první desítky proniklo s oběma vozy i Toro Rosso, úspěšnější byl Daniil Kvjat, jenž Jeana-Erica Vergneho stáhl na 4:5.

Postup do poslední části sice Lotusu unikl, tým se přesto dokázal oproti předchozím závodům o trochu zlepšit. Romain Grosjean byl v Q2 o 5,5 sekundy rychlejší, přestože měl Pastor Maldonado méně paliva, než připouštějí pravidla, a z kvalifikace musel být vyloučen.

Hodně vysoko díky rozmarům počasí a správným strategickým rozhodnutím skončili jezdci Marussie: Jules Bianchi 12., o více sekundu pomalejší Max Chilton 13. Francouz má zatím jasně navrch: 6:3.

U Sauberu Adrian Sutil kvůli chybě (během toho kola byl 7.) v Q2 nezajel žádné měřené kolo, protože byl však v Q1 rychlejší, nepřipisuji vítězný bod žádnému z jezdců švýcarského týmu. U Caterhamu se teprve druhého letošního úspěchu dočkal Marcus Ericsson, s Kamujem Kobajašim tedy prohrává 2:7.

Překvapením kvalifikace byly výkony Williamsu - momentálně druhého nejrychlejšího týmu - a Ferrari: vypadli již v první části. V Q1 své týmové kolegy předčili Valtteri Bottas a Fernando Alonso.

kvalifikace
Tabulka č. 1 - Porovnání kvalifikačních výkonů

Závod
Po dlouhých jízdách v tréninku se jako nejrychlejší jevila dvouzastávková strategie s použitím středně-tvrdé - středně-tvrdé a tvrdé směsi pneumatik. Rozdíl mezi nimi se pohyboval kolem 6 desetin sekundy na kolo. Jaké strategie piloti využili, to můžete zjistit zde.

Velkou cenu na hodinu přerušila kolize Massy s Räikkönen, který vylétl mimo trať a po divokém smyku Brazilci zkřížil dráhu. Ten se mu již přes prudké brzdění nedokázal vyhnout, oba piloti naštěstí vyvázli bez zranění.

Tempo opět suverénně udávali piloti Mercedesu. Čelo si zpočátku hlídal Rosberg, pak se u něj ale začaly objevovat problémy s převodovkou. Nejprve ji musel pomáhat zmáčknutím spojky v zatáčkách, což jej zpomalovalo, po prvních zastávkách vypověděla službu úplně.

zavod - nejrychlejsi kola
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Otázkou je, zda by na Rosberga Hamilton měl, nebýt technického problému s převodovkou. Brit si svůj úvodní stint protáhl na 24 kol, aniž by při tom ztrácel moc času. Otevřel se mu prostor pro jednozastávkovou strategii i dodatečnou zastávku v závěru, kdy by mohl nazout čerstvé pneumatiky a na svého týmového kolegu zaútočit.

Z Ricciardova tempa, který startoval na tvrdých gumách, bylo patrné, že si vedou za vyšších teplot velmi dobře. Hamiltona tedy ke dvěma zastávkám nic nenutilo, po druhém výměně pneumatik Rosberga kolem 35. kola by se proto ujal vedení s náskokem 17 sekund. Těžko říci, zda by se Němcovi povedlo náskok pozdějšího vítěze stáhnout. Po odstoupení Rosberga zvolil bezpečnostní pojistku a své mechaniky navštívil podruhé také Lewis.

zavod - prumerna kola
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení prvního kola a nájezdů do/výjezdů z boxů)

Zajímavý byl také duel Bottase s Ricciardem o druhé místo. Vettel o pódium přišel příliš agresivní strategií, když se tvrdých pneumatik zbavil už v 10. kole s tím, že pojede na dvě zastávky. Šlo o zbytečnou chybu, protože týmům v té době již bylo jasné, že závod po restartu zvládnou s jedinou zastávkou.

Další chybou byla načasování druhé zastávky mistra světa - ve 33. kole totiž vyjel těsně před Alonsem, který jej v 9. zatáčce předjel. Vettel se zdržel za Bottasem při nájezdu do boxů. Nebýt toho, bojoval by se svým týmovým kolegou a s Buttonem o pódium.

Ricciardo prodloužením svého úvodního stintu o pět kol na Vettela získal. Dostal se tím do pozice, kdy mu stačila jediná zastávka, stejně jako Bottasovi. Jeho rychlost na středně-tvrdé i tvrdé směsi byla úžasná. Finský mladík předvedl výborný výkon, ve svém prvním stintu předjel mnoho aut a vydláždil si tak cestu na pódium.

Ředitel výkonnosti vozidla Rob Smedley si jej nemůže vynachválit. Během závodu poskytoval velmi přesnou zpětnou vazbu o výkonnosti pneumatik, správně četl jejich opotřebení, tým mu tak mohl optimálně naplánovat jeho jedinou zastávku v boxech.

graf - top 8

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších osmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

Trochu smůly měl Button, který by se při trochu delším závodě zřejmě dostal na pódium. V závěru dostihl Ricciarda, jenž měl o 13. kol starší gumy. Kdyby byl v dřívější části velké ceny o něco rychlejší, mohl pomýšlet na velký úspěch.

Výchozí pozici i tempo na to měl, doplatil na příliš mnoho kol v prvním stintu, kdy ztrácel čas, a také na začátku svého druhého stintu, kde hodně pečoval o pneumatiky, což se odráželo v jeho rychlosti mezi koly 28 - 31 (viz graf výše). Tím Ricciardovi al dostatek prostoru, ke konci mu pak už nezbyl čas na útok.

Týmoví kolegové dle mistrovských bodů
V šampionátu si díky stříbru polepšil o dvě příčky Bottas - patří mu už páté místo za Alonsem, o jednu se vzhůru posouvají Magnussen a Vergne. Jednu pozici ztrácejí naopak Grosjean, Hülkenberg, Massa a Vettel.

sampionat - body

 

Přes 500 fotografií z Velké ceny Británie včetně možnosti filtrování najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Británii?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 22, poslední 15.07.2014 13:15 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 22 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Alonso, Fernando

PADDOCK LINE: Mistři se předvedli

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud