Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Rakousku?

Petr Hlawiczka, 24. června 2014, 06:00 Google+

Formule 1 zavítala ke svému osmému závodu v sezóně 2014 do rakouského Spielbergu. Jak si tam vedli jezdci ve vzájemných vnitrotýmových duelech? Opět si porovnáme kvalifikační a závodní výkony a jejich průběžné stavy.

Počet komentářů:  8 komentářů (Poslední 26.06. 17:10) Napište svůj názor
Alonso, Fernando

Alonso, Fernando | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Kvalifikace

Williams potvrdil formu z pátečních dlouhých jízd a překvapil v kvalifikaci, když získal obě místa v první řadě. Bottas udělal ve svém ostrém pokusu drobnou chybu a Massa jej letos popáté porazil - v Rakousku drobným rozdílem ve výši 87 tisícin sekundy.

U Mercedesu zvládl sobotní odpoledne opět lépe Rosberg. Hamiltonovi komisaři škrtli první čas v Q3 poté, co se dostal všemi čtyřmi koly za zatáčkou č. 8 mimo trať, ve druhém se při prudkém brzdění dostal do smyku a zůstal bez měřeného kola odsouzen k deváté pozici na roštu. Rosberg byl rychlejší v Q2, potřetí za sebou svého britského kolegu překonal a srovnal na 4:4.

Ferrari se moc snaží o stáhnutí náskoku soupeřů, jenže se mu nedaří dělat větší pokroky než jim. Alonso předvedl další výborný výkon a tentokrát Räikkönenovi nadělil přes 1,5 sekundy, což byl v rakouské kvalifikaci vůbec největší rozdíl mezi týmovými kolegy. Vede jednoznačně 6:2.

Stejný rozdíl je po Rakousku také u Red Bullu, kde Ricciardo překonal Vettela o 0,163 s a postoupil do Q3, zatímco čtyřnásobný mistr světa vypadl už ve vyrovnané prostřední části. Domácí okruh jim ani pohonným jednotkám neseděl, v Silverstone budou silnější.

McLaren přivezl velký balík vylepšení včetně zcela nového předního křídla. Novinky většinou fungovaly a tým dosáhl pokroku, Buttonovi ale chyběl čas ztracený ve třetím tréninku a s Magnussenem opět prohrál - scházely mu tři desetiny sekundy. Skóre je nicméně vyrovnané - 4:4.

Velmi dobrý výkon u Toro Rosso předvedl Kvjat, jenž vyzrál na Vergneho o více než půl sekundy a v Q3 zajel dokonce sedmé nejrychlejší kolo. Se zkušenějším Francouzem prohrává po osmi podnicích 3:5.

Jednoznačná je situaci u Force Indie: Hülkenberg kvalifikaci zvládl letos pošesté lépe než Pérez, a postoupil do její poslední fáze. U Lotusů se vůbec poprvé prosadil Maldonado, do Q3 ale neprošel žádný vůz E22.

Na chvostu pořadí se nic nemění: Sauber stále ztrácí, těžší Sutil předvedl o půl sekundy rychlejší kolo než muší váha Gutiérrez, snížil na 3:4. Náskok u Marussie na 5:3 zvýšil Bianchi, u Caterhamu Kobajaši, jenž byl přesně o sekundu rychlejší než Ericsson - v kvalifikacích zatím nejslabší týmový kolega.

Výkony jezdců v jednotlivých sektorech jsme porovnávali zde.

kvalifikace
Tabulka č. 1 - Porovnání kvalifikačních výkonů

Závod

Ve Velké ceně Rakouska vypsané na 71 kol se schylovalo k zajímavé podívané - všichni očekávali, kdy a jak se Mercedesy dostanou před Williamsy, které jsou k pneumatikám o něco náročnější. Hamilton navíc startoval až z 9. pozice a v případě vítězství mohlo jít o jeden z jeho nejpovedenějších závodů v historii.

Vyšší teploty nahrávaly spíše Stříbrný šípům, Williamsům hrály do karet vyšší maximální rychlosti, které dosahovaly na rovinkách - Massa dosáhl na 321,4 km/h - o tři km/k více než Rosberg a o 10 km/h více než Hamilton (viz přehled maximálních rychlostí), což ztěžovalo jejich předjetí. Přitom jim přítlak v dalších částech okruhu moc nescházel, konkurenceschopné časy zajížděly i ve druhém a třetím sektoru.

Pokud jde o strategii, situace byla jasná: drtivá většina vsadila na jasně rychlejší dvouzastávkovou strategii (superměkké - měkké - měkké pneumatiky, viz grafický přehled zde). Mercedes se velmi brzy prosadil díky agresivní strategii, když do boxů zajel velmi brzy. Věděl, že Williams by si kvůli své vysoké degradaci pneumatik nemohl dovolit tolik natáhnout druhý a třetí stint, což si ověřil již v pátek za chladnějších podmínek.

zavod-nejrychlejsi-kola
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Tým z Grove proto na brzké zastávky Stříbrných šípů nereagoval, proto se po nich jeho vozy po podseknutí propadly na druhou a čtvrtou pozici. V úvodu však držely rychlé tempo, Mercedesy o moc rychlejší nebyly - ještě před druhými zastávkami ztrácely Williamsy na vedoucího Rosberga jen dvě sekundy, což je pozoruhodné vzhledem k náskoku, který měl německý tým v předchozích závodech.

Při druhých zastávkách se Hamiltonovi podařilo podseknout i Bottas - Williams se opět nesnažil zareagovat, aby mu v závěru vydržely pneumatiky - a mohl opět stíhat svého týmového kolegu. Stratégové z Grove však mohli být odvážnější a pokusit se povolat finského mladíka k výměně pneumatik dříve, protože v závěru jeho výkonnost neklesala - od 48. kola Rosbergův náskok až do cíle nenarůstal.

O třetí místo by stejně nepřišli, Alonso - jediná hrozba - v tu dobu ztrácel už 12 sekund, Mercedesy navíc řešili problémy s teplotou brzd. Bottas by proto nemusel mít problémy držet se před Hamiltonem, který by za ním ve špinavém vzduchu ještě více trpěl.

zavod - prumerna kola
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení prvního kola a nájezdů do/výjezdů z boxů)

Zajímavou strategii využila Force India s Pérezem, kterému v kvalifikaci rychlost scházela. Indická stáj často sází na jednozastávkovou alternativu a již několikrát díky ní dostala jednoho ze svých pilotů do první šestice.

Pérez po penalizaci za kolizi s Massou v Kanadě startoval až z 15. místa (Grosjean kvůli výměně převodovky v neděli začínal z boxové uličky), proto si vybral tvrdší ze dvou nabízených směsí. Start mu opět náramně vyšel - získal čtyři pozice a dostal se před Buttona, který zkoušel stejnou strategii - McLaren ale rychlostně poněkud zaostával, což po vydařené kvalifikaci tak trochu očekával.

Příkladně spolupracoval i Hülkenberg, který svého týmového kolegu na čerstvějších pneumatikách pustil před svou druhou zastávkou před sebe - jeho tempo však bylo o čtvrt sekundy pomalejší. Pérez měl dostatečnou rychlost, aby v závěru předjel i Magnussena a vybojoval šesté místo.

Dobrou rychlost prokazoval ve druhém a třetím stintu také Alonso, který patřil mezi nejrychlejší vozy na trati - nedařilo se mu pouze v prvním části na super-měkkých pneumatikách. U Ferrari si všimli strategie Force Indie, proto Španělovi prostřední stint natáhli, aby v závěru mohl odolat útoku Péreze na super-měkkých pneumatikách. Nakonec k němu ale nedošlo a Fernando si čtvrtou příčku pohodlně pohlídal.

graf

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších osmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)


Týmoví kolegové dle mistrovských bodů

Díky parádnímu výkonu si v šampionátu polepšili oba piloti Williamsu - Bottas o jednu příčku, Massa o dvě. Jedno místo naopak ztratili McLareny - Button s Magnussenem - a Pérez, který dojel před nimi.

body

 

Přes 560 fotografií ze závodního víkendu v Rakousku s unikátní možností filtrování dle svých oblíbených týmů či jezdců naleznete zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Rakousku?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 8, poslední 26.06.2014 17:10 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 8 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Massa, Felipe

Přepis radiokomunikace z kvalifikace na Velkou cenu Rakouska

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud