Jak dopadly souboje týmových kolegů v Austrálii?

Petr Hlawiczka, 19. března 2014, 06:55 Google+

Úvodní závod sezóny 2014 je za námi, proto nám již nic nebrání zhodnotit první kolo týmových duelů, k němuž došlo o uplynulém víkendu v australském Melbourne. Jak si piloti vedli ve vzájemném srovnání?

Počet komentářů:  22 komentářů (Poslední 20.03. 07:31) Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Kvalifikace

Sobotní kvalifikace poskytla fanouškům po dlouhé zimní přestávce konečně vzájemnou konfrontaci sil a díky proměnlivému počasí také napínavou podívanou. Nejlépe z ní vyšel Hamilton, jenž byl se svým Mercedesem v Q3 o 0,364 s rychlejší než Rosberg a připsali s novým vozem první zářez ve vzájemném souboji.

Do první řady se k němu postavil k velkému překvapení Daniel Ricciardo s přepracovaným Red Bullem RB10. Mistra světa Vettela brzdily potíže se softwarem motoru a vypadl už v Q2 poté, co v první části svého měřeného kola musel zpomalit kvůli žlutým vlajkám.

Příjemně překvapil také nováček ve službách McLarenu - Kevin Magnussen. V náročných podmínkách se vyvaroval chyb, v Q2 byl o téměř 1,2 s rychlejší než Button a v Q3 to dotáhl až do druhé řady k Rosbergovu Mercedesu.

Výkony Ferrari byly už v sobotu zklamáním - Alonso sice postoupil do poslední části a vybojoval pátou příčku na roštu, Räikkönen se však pral se stabilitou vozu F14 T při brzdění a v Q2 skončil s poškozeným předním křídlem po smyku ve zdi.

Ve velmi dobrém světle se v prvním závodě sezóny předvedly oba vozy Toro Rosso. Vergne byl sice v Q3 o 1,5 s rychlejší než Kvjat, ani mladý Rus však při náročném debutu nezklamal a potěšil čtvrtou řadou na startu.

Hülkenberg si u Force Indie, která přivezla do Melbourne odlehčené šasi (údajně o 10 kg), snadno poradil s Pérezem, který si chce spravit chuť po loňské nepovedené sezóně u McLarenu. Němec získal 7. příčku, Mexičan skončil v prostřední části poslední.

Do elitní desítky sice postoupily oba Williamsy, ale po předsezónních testech jsem od nich očekával více. Massa byl jen o 68 tisícin sekundy rychlejší než Bottas, výkony obou však stačily až na pátou řadu na roštu.

Sauber poháněný Ferrari pokračuje v nemastných - neslaných výkonech. Sutil si dle předpokladů poradil s Gutiérrezem, na postup do Q3 ale vůz C33 zatím nemá - švýcarský tým ale věří, že po vyřešení některých dětských nemocí jeho forma půjde nahoru.

kvalifikace
Tabulka č. 1 - Porovnání kvalifikačních výkonů

Krásným výkonem se v první, zpočátku suché části, blýskl navrátivší se Kobajaši s Caterhamem, jenž postoupil do Q2. Nováček Ericsson se ve své první kvalifikaci držel důstojně, na Japonce ale ztratil skoro 9 desetin.

Marussia do letošní sezóny opět vstupuje se ztrátou na střed pole, ani Chilton, ani o půl sekundy pomalejší Bianchi na postup do další části neměli. S hodnocením katastrofálních výkonů Lotusu není třeba ztrácet čas - Grosjean předvedl nejpomalejší čas, Maldonadovi se dokonce nepodařilo kvůli technickým problémům zajet ani jedno měřené kolo.

 

Závod

Melbourne je z pohledu paliva druhým nejnáročnějším okruhem v kalendáři, týmům však usnadnilo práci opakované zaváděcí kolo (a s tím související snížení počtu kol závodu) a také výjezd safety-car po havárii Bottase v 10. kole - znovu se začalo závodit až v tom 16.

Závodní rychlost měl nejlepší Rosberg s Mercedesem - zpočátku na to šlápl, pak spíše šetřil techniku, palivo i pneumatiky, a v průběhu velké ceny tomu přizpůsobil svou strategii: natáhl si pro jistotu prostřední stint. I po výjezdu safety-caru si znovu pohodlně svůj náskok budoval tempem 1,3 s/kolo, což byl ještě větší rozdíl, než loni předváděl dominantní Vettel s Red Bullem. Rychlostní nadvládu doložil nejrychlejším kolem, které zajel už v 19. kole, zatímco ostatní své rekordy zajížděli s lehkými vozy ke konci závodu.

Tým si pak jen hlídal 22sekundový odstup (potřebný k zastávce v boxech) od druhého jezdce. Přestože se někteří od poloviny závodu potýkali s drolením levé přední pneumatiky, německá stáj problém neměla, loňské potíže vyřešila.

Nejblíže mu byl Ricciardův Red Bull, přesto průměrná čistá ztráta dosahovala 6 desetin na kolo. Za opětovné překračování průtoku paliva byl však domácí jezdec po závodě vyloučen. Jeho týmový kolega Vettel kvůli ztrátě výkonu kvůli vynechávání jednoho válce musel vzdát už ve 4. kole.

zavod_nej
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

McLaren předvedl v závodě výborný výkon a pohotově zareagoval na výjezd safety-caru: v případě Buttona na to měli šest sekund, Brit se nacházel totiž na konci kola těsně před nájezdem do boxů. Díky rychlému rozhodnutí se posunul z 9. na 6. místo před Räikkönen a oba vozy Toro Rosso a nakonec napravil dojem z bídné kvalifikace.

Ještě více zářil mladý Magnussen, který jezdil na třetí pozici a v závěru v 51. kole stáhl náskok Red Bullu před sebou na pouhých 0,767 s, ale i když byl na hlavní rovince rychlejší (309 km/h s DRS vs. 273 km/h u Ricciarda), tak mu útok nevyšel. Tým z Wokingu ale prožil úspěšnější vstup do sezóny než loni, i když těžil z odstoupení či chyb soupeřů, což ale k závodění patří.

Williamsy i Mercedesy byly rychlejší. Bottas sice výjezd safety-caru způsobil, ale paradoxně z něj hned také těžil. Kvůli nárazu a defektu pneumatiky ztrácel na Rosberga už 1:46 min, při restartu byl ale jen 8 sekund za ním a mohl se vesele pustit do předjíždění soupeřů.

zavod_prum
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení prvního kola, kol za safety carem a nájezdů do/výjezdů z boxů)

Safety-car fázi prokaučovali u Ferrari - Räikkönen při dvojité zastávce čekal na Alonsa a přišel o dvě místa. Později se při druhých zastávkách Scuderia navíc tak zaměřila na souboj Alonsa s Hülkenbergem, že zapomněla pokrýt Buttona, který se dostal i před Španěla: McLaren zajel do boxů ve 32. kol, Alonso až v 35.

Možná měli obavy o to, že by jim nevydržely pneumatiky tak dlouhý závěrečný stint, jako Buttonovi. Po závodě uvedli, že se potýkali s elektrickým problémem u obou aut, a proto nemohli využívat maximální výkon svých pohonných jednotek.

graf

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších sedmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)


Jak si vedou po prvním závodě týmoví kolegové z pohledu mistrovský bodů, to odhaluje závěrečná tabulka. S oběma vozy na bodech dojeli McLaren, Ferrari, Force India (Pérez dosáhl na bod po diskvalifikaci Ricciarda) a Toro Rosso, s nímž bodoval i Kvjat - nejmladší pilot v historii F1.

Týmoví kolegové dle mistrovských bodů

body

 

Souhrn výsledků najdete zde.

Přes 530 fotografií z uplynulého víkendu v Austrálii včetně možnosti filtrování hledejte zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak dopadly souboje týmových kolegů v Austrálii?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 22, poslední 20.03.2014 07:31 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 22 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lotus

Renault: Lotus doplácí na pozdní vstup do sezóny, ujeté kilometry a zkušenosti…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud