Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Austinu?

Petr Hlawiczka, 20. listopadu 2013, 00:00 Google+

Jak si jezdci vedli proti svým týmovým kolegům ve vzájemných duelech během závodního víkendu v americkém Austinu?

Počet komentářů:  11 komentářů (Poslední 21.11. 19:57) Napište svůj názor
Vettel, Sebastian

Vettel, Sebastian | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Kvalifikace

Vettel ovládl již letošní osmou kvalifikaci, když využil zaváhání svého týmového kolegy Webbera v předposlední zatáčce a pošestnácté ho porazil, tentokrát o 0,103 s. Průměrný rozdíl mezi týmovými kolegy Red Bullu jinak činí 0,478 s.

Rakouský tým měl v sobotu velký náskok, třetí Grosjean ztrácel už přes osm desetin. Svého nového týmového kolegu dle očekávání porazil, Kovalainen byl o 0,56 s pomalejší, což lze považovat za velmi dobrý výkon vzhledem ke času na přípravu a zkušenostem s vozem Lotusu.

Příjemným překvapením byl také čas Hülkenberga, který se se svým Sauberem dostal na čtvrtou příčku na roštu. Mezi nejlepších deset postoupil také Gutiérrez, jenž v Q3 na svého týmového kolegu ztratil 0,738 s.

Ještě větší rozdíl byl mezi jezdci Ferrari. Alonso tentokrát Massovi nadělil přes 1,2 s a otočil kvalifikační skóre ve svůj prospěch - 9:8 před posledním závodem v Brazílii. V Austinu zazářil také finský nováček Bottas, který postoupil až do poslední částí (letos už podruhé), zatímco jeho kolega Maldonado s druhým Williamsem byl v Q1 o 1,53 s pomalejší a vypadl společně s Caterhamy, Marussiemi a Sutilem s nevýraznou Force Indií.

U Mercedesu Rosberga jasně převyšoval Hamilton, který dostal nové šasi poté, co si své původní napraskl v Abú Zabí. V Q2 byl o půl sekundy rychlejší a na rozdíl od Nica postoupil dále a zajistil si třetí řadu na roštu. U McLarenu je srovnáno na 9:9 - Pérez o 0,177 s předčil Buttona, a podobně jako u Mercedesu pouze on prošel do Q3.

Bianchi u Marussie a Ricciardo u Toro Rosso pokračují v úspěšném taženi nad svými kolegy (16:1, resp. 14:4), zatímco Van der Garde u Caterhamu potřetí za sebou porazil Charlese Pica a snížil na 8:10.

Více jsme se kvalifikačním výkonům věnovali v analýze sektorů zde.

tk_18_kvalifikace
Tabulka č. 1 - Porovnání kvalifikačních výkonů

Závod

Velká cena Spojených států nepřinesla velké napětí se spoustou předjížděcích manévrů na čele, přesto v ní došlo na zajímavé souboje. Strategie byly ovlivněny konzervativní volbou Pirelli přivézt ty nejtvrdší gumy, které ve svém portfoliu má.

Téměř všichni plánovali pouze jednu zastávku, což mělo vliv na podívanou, týmy tak po své kritice mají před sezónou 2014 o čem přemýšlet (viz přehled strategií a zastávek v boxech). Degradace pneumatik byla velmi nízká, poslední snahy o dvouzastávkové strategie zhatil výjezd safety caru v samotném úvodu po zbytečném kontaktu Sutila s Maldonadem na zadní rovince.

Po kvalifikaci bylo zřejmé, že na Red Bully budou všichni včetně Lotusu krátcí. Grosjeanovi pomohl dobrý start z čisté strany, kdy se málem dostal i před Vettela, poté již neměl šanci a soustředil se jen na souboj s Webberem, který byl průměrně o 0,14 s pomalejší než jeho týmový kolega.

Romain si udržoval přibližně pětisekundový náskok na Webbera, kterému tak znemožnil podseknutí. Nechal jej zajet do boxů a poté tam ihned zamířil i Lotus. Australan byl sice s Red Bullem rychlejší v prvním sektoru, ale rychlé zatáčky před dlouhou rovinkou mu znemožnily udržet se dostatečně blízko, aby se na konci DRS zóny mohl pokusit o úspěšný útok.

Zajímavé bylo, že vůz E21 byl tentokrát velmi konkurenceschopný i na nejtvrdších pneumatikách a bez vysokých teplot. Kovalainen přišel o velkou část výkonnosti (20 bodů přítlaku) na předním křídle, proto musel zajet k jeho výměně a přišel o body. Lotus nám příčinu problému ještě nepotvrdil, údajně ji plně prošetří až veškerý náklad a personál přistane v Brazílii. Kromě toho Heikkiho v závodě provázely i potíže s KERSem, jinak předváděl po celý víkend velmi solidní výkony.

tk_18_zavod-nej
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Nečekaně skvělého výsledku dosáhl i výše zmíněný Bottas, který překvapil již v kvalifikaci o den dříve. Maldonado si při strkanici se Sutilem poškodil přední křídlo, musel o pár kol později pod pohrůžkou komisařů zajet k jeho výměně a do cíle dojel s jednokolovou ztrátou. V závodě byl téměř o sekundu pomalejší než Valtteri, což bylo dáno veledlouhým druhým stintem, kdy na jedné sadě pneumatik odjel 85,7 % závodu.

Williams ke konci sezóny dosáhl zlepšení, když se po rozhodnutí nového technického ředitele Pata Symondse rozhodl zbavit se Coanda výfuků, které jim způsobovaly problémy.

Vůz FW35 má nyní trochu více výkonu, je konzistentnější, což jezdcům dodává sebedůvěru při brzdění a v zatáčkách, a také o něco náročnější na pneumatiky, což však vzhledem k alokací těch nejtvrdších směsí Pirelli pro poslední závody nevadí. Týmu také pomáhají o něco chladnější teploty, za kterých je jejich auto konkurenceschopnější.

tk_18_zavod-prum
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení prvních kol za safety carem a nájezdů do/výjezdů z boxů)

V závodě předvedl další ze svých povedených výkonů Hülkenberg, který byl dle čistých průměrných rychlostí šestý nejlepší, a právem mu v cíli patřila šestá příčka. Za polovinou závodu, kdy jej předjel Alonso, se sice trochu trápil, ke konci se vůz však znovu vrátila konkurenceschopnost a být velká cena o kolo delší, Nico by svou pozici vybojoval zpět. Jeho týmový kolega Gutiérrez doplatil v úvodu na defekt, proto musel zajet hned v prvním kole do boxů a na body již neměl nárok.

Velmi těsné to bylo v závodě mezi Ricciardem a Vergnem, který příští rok u Toro Rosso zůstává. Francouz měl mírně rychlejší tempo než Australan postupující k Red Bullu místo Webbera, na body to však ani jednomu z nich nestačilo. Daniel v kvalifikacích bývá obvykle lepší, Jean-Eric s ním však v závodech dokáže držet krok, o čemž ostatně vypovídá stav 5:5 v tabulce č. 3. Až na ten zkrat v posledním kole s Gutiérrezem, po němž přišla penalizace.

graf_top8

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších sedmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

 

Týmoví kolegové dle mistrovských bodů

V šampionátu si díky absenci Räikkönena polepšil Hamilton, naposledy se mu to podařilo před letní přestávkou v Maďarsku. Díky výbornému výkonu a čtyřem bodům se Bottas dostal před svého týmového kolegu Maldonada, jenž dosud získal pouze jediný bod.

18_sampionat

 

Fotogalerii z Austinu (přes 460 snímků) najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Austinu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 11, poslední 21.11.2013 19:57 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 11 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Kovalainen, Heikki

Kovalainen je rád, že se k F1 neobrátil zády, podle Boulliera bude v Brazílii…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud