Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Koreji

Petr Hlawiczka, 9. října 2013, 06:50 Google+

Jak si ve vzájemném srovnání vedou týmoví kolegové po čtrnáctém podniku letošního šampionátu - po Velké ceně Koreje?

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 10.10. 08:32) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Kvalifikace

Sebastian Vettel získal šestou pole-position sezóny a počtrnácté porazil Marka Webbera, tentokrát piloty Red Bullu dělilo 0,262 s. Nulu má na svém kontě krom Webbera, který si na roštu musel odpykat trest za tři letošní napomenutí, ještě Max Chilton z Marussie, který bylo 0,153 s pomalejší než Jules Bianchi.

Mercedesům i v Koreji pár desetin na Red Bull scházelo, úspěšnější byl Lewis Hamilton, jenž nad Nicem Rosbergem vede 9:5. Oba dělil přibližně stejný rozdíl, jako piloty rakouského týmu. U Ferrari letos poosmé předčil Fernando Alonso Felipeho Massu poté, co zajeli až 6. a 7. nejrychlejší sobotní čas.

Romain Grosjean z Lotusu získal teprv pátý letošní skalp Kimiho Räikkönena, který v Q3 vyrobil hrubku a jako jeden ze čtyř pilotů se v poslední části nezlepšil. U McLarenu byl o pouhé 3 tisíciny sekundy rychlejší Sergio Pérez než Jenson Button, oba ale vypadli v Q2.

Ke konci sezóny se výkonnostně zvedá Sauber, který vůbec poprvé do Q3 postoupil s oběma vozy. Potřinácté byl rychlejší Nico Hülkenberg, Esteban Gutiérrez ale zaostal pouze 0,168 s.

U Toro Rosso má výrazněji navrch Daniel Ricciardo, který po 14. podniku sezóny vede už 10:4 a těší se na sedačku v rychlejším Red Bullu, u trápící se Force Indie je mírně lepším Adrian Sutil a u Williamsu nováček Valtteri Bottas.

U Caterhamu a Marussie na chvostu pole jsou rozdíly výraznější: Pic vede 9:5 nad Giedem van der Gardem a již zmíněný Bianchi válcuje Chiltona 13:0.

tk_14_kvalifikace
Tabulka č. 1 - Porovnání kvalifikačních výkonů

Závod

V Koreji tvořil navzdory očekáváním po Singapuru rozdíl mezi super-měkkou a středně-tvrdou pneumatikou v kvalifikaci pouhých osm desetin sekundy, v závodě ještě o desetinu méně. Třízastávková strategie byla pomalejší, ale nebýt dvou výjezdů safety caru, muselo by se k ní nakonec přiklonit kvůli vyšší degradaci, než se předpokládalo, mnoho dalších pilotů kromě Vergneho.

Lídr šampionátu Vettel zde nebyl tak dominantní jako v minulém závodě, přesto si po startu dokázal ihned vybudovat na své soupeře náskok, který udržoval kolem pěti sekund - rychleji neměl důvod jezdit, tento rozdíl byl dostatečný pro to, aby jej nikdo nemohl "podseknout" dřívější zastávkou.

Zklamáním byla rychlost Ferrari, které stále nedokáže dostat maximum ze svého vozu. Obvykle mívá lepší závodní než kvalifikační rychlost, tentokrát byl Alonso až sedmý a Massa desátý nejrychlejší. Dostal se před ně Sauber, který v létě okopíroval koncepci tunelu pod bočnicemi a výfuky od Red Bullu.

Není bez zajímavosti, že tři různé týmy právě s tímto designem obsadily první čtyři místa. Vzniká otázka, jak to, že velké týmy jako McLaren či Ferrari při svých simulacích nevidí výhodnost tohoto řešení, popř. proč jej nepřevezmou. Sauber poháněný osmiválcem Ferrari měl díky němu výbornou trakci, což šlo vidět u Hülkenberga na výjezdech z prvních dvou zatáček, kdy si na něm na následující dlouhé rovince vylámal zuby i Alonso či Hamilton, kteří navíc mohli aktivovat DRS. Nejde tedy o žádné zázračné fígle s mapováním motorů Renaultu, ale o práci s výfukovým systémem. Nico díky tomu akceleroval o 20 m dříve než Mercedesy či Ferrari.

tk14_race-fastest
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Lotusy doufaly pouze v závěrečný stint, kdy jim pneumatiky na delší vzdálenosti měly vydržet v lepším stavu. Grosjean však po restartu udělal chybu a dostal se před něj Räikkönen s o 6 kol staršími pneumatikami (viz přehled zastávek a strategií) - Red Bull měl tedy o starost méně, protože Lotus nesáhl k týmové režii a nepomohli Romainovi k lacinému návratu zpět na druhou pozici. Na boxové zídce věděli, že by na Vettela v té době už stejně neměl.

Za povšimnutí stojí výsledek Räikkönena, který se díky strategii a výjezdům safety caru i po špatném startu propracoval z devátého až na konečné druhé místo. Na začátku se v provozu trápil s pneumatikami a s předjížděním, Lotus pro něj v té chvíli plánoval tři zastávky.

Klíčová byla zastávka ve 26. kole, kdy nazul čerstvou sadu středně-tvrdých a podsekl Hülkenberga, Alonsa, Hamiltona a Rosberga, po defektu Webbera zůstal i před Australanem, tj. skok z 8. na 3. místo. Lotus hezky nutil soupeře k dřívější zastávce - i Alonso zajel do boxů ve 28. kole, což by na dvě zastávky až do cíle nebýt safety caru nestačilo.

tk14_race-avg
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení prvního kola, safety car fáze a jednotlivých kol nájezdů do/výjezdů z boxů)

Mercedes nechal Hamiltona příliš dlouho kroužit na opotřebovaných pneumatikách s pomalými časy, protože se ho zbytečně snažili dostat do okna pro dvě zastávky. Ve 26. kole na ně bylo příliš brzo, přehozením na třízastávkovou strategii by však jen získali. Vše navíc zhoršil Rosbergův problém s prasklým nosem - když už měl Lewis stavět, musel dát tým přednost jeho týmovému kolegovi. Brit pak zajel k mechanikům těsně před výjezdem safety caru.

Kdyby se v boxech objevil dříve - například ve 26. kole jako Hülkenberg, udržel by se pohodlně před Sauberem. Stratégové nedali na zpětnou vazbu Hamiltona, který ztratil kolem 15 sekund a třetí místo na dráze.

Podobnou smůlu s načasováním výjezdu zpomalovacího vozu měl Maldonado, který se po startu z 18. místa dostal fantasticky až na deváté. Williams měl ale potíže s vyšší degradací než soupeři, musel mu zkrátit prostřední stint, na ten poslední mu pak zbylo 22 kol.

Ke své druhé zastávce zajel 8 kol před výjezdem safety caru, na kterém prodělal. Naproti tomu Gutiérrez či Pérez kolem něj tím získali zastávku "zdarma." Stáj z Grove by jinak zřejmě letos podruhé dosáhla na body.

graf14-top8

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších sedmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)


Díky stříbru si po Koreji polepšil Räikkönen, který v celkovém bodování předstihl Hamiltona. Hülkenberg se po dalším skvělém výkonu poskočil vpřed hned o dvě pozice, za sebe odsunul Péreze i Sutila.

Týmoví kolegové dle mistrovských bodů

body_sampionat14

Fotogalerii z Koreje najdete zde, tapety na plochu zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Koreji

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 10.10.2013 08:32 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

inoue, taki

Taki Inoue - Nejhorší pilot v historii F1 sražený tatrovkou během velké ceny (…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud