Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Singapuru?

Petr Hlawiczka, 25. září 2013, 16:00 Google+

Jak se vyvíjely souboje týmových kolegů v 13. podniku letošní sezóny na okruhu Marina Bay? Jak si piloti proti sobě stojí ve vzájemných kvalifikačních i závodních duelech?

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 28.09. 09:58) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Kvalifikace

Sebastian Vettel výborně začal závodní víkend, když o tři desetiny předčil Marka Webbera u Red Bullu a po 41. zvítězil v kvalifikaci. Nepotřeboval k tomu ani druhý ostrý pokus na neustále se lepšícím povrchu dráhy. Jeho dominanci dokládá skóre 13:0!

U Mercedesu popáté v sezóně vyzrál Nico Rosberg na Lewise Hamiltona, kterému chybělo 0,322 s. Brit byl sám ze svého sobotního výkonu zklamaný, vyjel si až třetí řadu na roštu, byť letos průměrně startuje ze třetího místa, zatímco jeho týmový kolega ze čtvrtého.

Lepší formu předvedl Lotus, kterému by měly zbývající okruhy vyžadující vyšší přítlak vyhovovat. Kimi Räikkönen v sobotu nestačil na Romaina Grosjeana, jenž měl tentokrát v Singapuru výbornou formu. Dokázal porazit obě Ferrari, jeden Red Bull i Mercedes a startoval ze třetího místa, zatímco jeho finský kolega trápící se s bolestmi zad vypadl už v Q2, kde byl o 7 desetin pomalejší.

Ferrari kýžené pokroky nečiní - přivezlo sice spoustu novinek, s náskokem Red Bullu však nikterak nezacloumaly. Frustrovaný Fernando Alonso byl v sobotní části navíc znovu pomalejší, když Felipe Massa dokázal zajet o 48 tisícin rychlejší kolo a stáhnout manko na 5:7.

McLaren byl soupeřům před sebou opět o trochu blíže. Jenson Button si vyjel osmou pozici, Sergio Pérez mírně zklamal, skončil až čtrnáctý a se svým týmovým kolegou prohrává 5:8. Na zkušenějšího Brita ztrácí v kvalifikaci průměrně 0,411 s.

Do Q3 postoupili ještě Daniel Ricciardo s voze Toro Rosso, který zvýšil na 9:4 nad Jeanem-Ericem Vergnem, a překvapivě i Esteban Gutiérrez, který se dočkal v Singapuru prvního výraznějšího úspěchu v kariéře, když u Sauberu konečně získal skalp Nica Hülkenberga, kterého o tři desetiny porazil. Je záhodno připomenout, že se Nicovi DRS otevíralo velmi neochotně, kvůli čemuž dle svých slov přicházel o dvě desetiny sekundy.

Horší výkony na městské trati předváděly Force Indie, které si marně brousily zuby na McLaren. Adrian Sutil srovnal na 6:6 s Paulem Di Restou, který překvapivě vypadl už v první části. Pokroky nedosahuje ani Williams: Pastor Maldonado se poroučel také v Q1 a Valtteri Bottas zvrátil úspěšnost ve svůj prospěch - 7:6.

V souboji nováčků jsou stále úspěšnější Caterhamy, byť v šampionátu konstruktérů okupují místo až za Marussií. Své týmové kolegy předčily Charles Pic (o 0,209 s) a Jules Bianchi (o 0,1 s) a udržují si příznivou kvalifikační bilanci 8:5, resp. 12:0 u dvojice ruské stáje.

Více se dočtete v sobotní analýze sektorů zde.

tk_13_kvalifikace
Tabulka č. 1 - Porovnání kvalifikačních výkonů

Závod

Pirelli přivezlo do Singapuru super-měkkou a středně-tvrdou směs, mezi nimiž byl u některých týmů rozdíl až dvě sekundy. Díky tomu vypadala třízastávková strategie o 12 sekund rychleji, problémem u ní ale bylo předjíždění na trati. Navíc doposud 100% šance na výjezd safety caru nahrávala spíše dvěma zastávkám v závislostí na tom, kdy by se na dráze objevil.

Ani letošní velká cena z tohoto pohledu nebyla výjimkou - zpomalovací vůz na trať po Ricciardově nehodě ve 25. kole opravdu vyjel. Nebylo to dlouho po prvních zastávkách - některé týmy se proto rozhodly znovu přezout a vydržet až do konce, jiné příležitost k návštěvě mechaniků nevyužily. Safety car narušil týmům plány, na druhou stranu se postaral o vzrušující podívanou v samotném závěru.

Vítěz závodu Vettel jako jediný o den dříve v Q3 ušetří z elitní desítky super-měkkou sadu a měl tak jistotu, že v kritické fázi závodu bude mít nad svými soupeři klíčovou výhodu, kterou vzhledem k obrovské výkonnostní výhodě svého Red Bullu RB9 nikterak zvlášť nepotřeboval. Ke konci se ho ani nikdo z nejbližších pronásledovatelů nepokusil stíhat, protože všichni v posledních 20 kolech pneumatiky šetřili.

tk_13_race-fastest
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Pro Alonsa a Räikkönena bylo klíčová důvěra v to, že by mohli odjet zbytek závodu na jedné sadě, pokud by se safety car objevil kolem 25. kola. Mercedes si v tomto ohledu stále tolik nevěřil. Jeho stratégové očekávali, že by ke konci hodně ztráceli - jako jsme to viděli u pilotu McLarenů, kteří na druhou stranu riskem nic neztratili, protože dojeli tam, kde by stejně byli bývali finišovali.

Podobně Ferrari nemělo s Alonsem moc co ztratit - pokud by zvolil podobnou taktiku jako Mercedesy, zřejmě by cílem projel až za Rosbergem. Takto měl alespoň šanci na druhé místo a strategie Španělovi fungovala.

Rosberg v 25. kole nezajel do boxu, ale společně s Red Bully a svým týmovým kolegou Hamiltonem setrval na trati (viz přehled zastávek a stintů). Ve 41. kole při druhé zastávce ale přišel o pozice ve prospěch Alonsa i Räikkönen.

Nicovi ztížil život svazek gumy, který se mu zasekl v předním křídle - kvůli němu dle svých slov ztrácel v důsledku nedotáčivosti až sekundu na kolo, nehledě na s tím související vyšší opotřebení pneumatik. I kdyby tedy během výjezdu safety caru zastavil, musel by pak do boxů znovu. Při závěrečném stíhání svých rivalů ztratil cenný čas v provozu za Saubery.

Němec si po závodě stěžoval na strategii Mercedesu, protože kdyby v 25. kole zajel do boxů, o místo by ho sice připravil Webber, udržel by se však před Alonsem, navíc na čerstvé sadě, na níž by si mohl vyjet náskok na Kimiho, který ztvrdnul za Buttonem.

tk_13_race-avg
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení prvního kola, safety car fáze a jednotlivých kol nájezdů do/výjezdů z boxů)

Velmi dobrý závod absolvoval Adrian Sutil - zajel druhé nejrychlejší kolo již ve 43. okruhu z 61 a měl na více bodů než na ten jeden, který získal (viz 9. nejlepší čistá průměrná rychlost). Doplatil však na kvalifikaci a provoz, ve kterém strávil většinu svého času.

O dobrý výsledek přišel také Di Resta s druhou Force Indií. Ačkoliv vypadl už v Q1 a startoval ze 17. místa, pokoušel se o agresivní dvouzastávkovou strategií. V prvním stintu ujel na super-měkké směsi neuvěřitelných 22 kol. Stratégové ho dostali na čistý vzduch, výjezd safety caru na konci 24. kola mu však do not moc nenahrál.

Většina z těch, kteří ale stavěli ve 25. kole, se v závěru trápili (McLareny, Hülkenberg). Di Resta byl naproti tomu po své druhé zastávce před Massou a mířil na šesté místo, jenže sedm kol před koncem vyjel mimo trať a výborný výsledek se rozplynul v bariéře. Podobně jako u Ricciarda bylo jeho singapurské vystoupení nakonec hořkým zklamáním.

graf_top_drivers_13

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších sedmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)


Týmoví kolegové dle mistrovských bodů

V celkovém hodnocení svým soupeřům lídr šampionátu Vettel i nadále uniká. Po Singapuru si v šampionátu o jednu příčku polepšili Hülkenberg i nebodující Gutiérrez, pozici naopak ztratili Ricciardo a Bottas.

sampionat_13

 

Obsáhlou fotogalerii ze Singapuru čítající přes 370 snímků najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Singapuru?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 28.09.2013 09:58 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Boullier, Eric

Boullier: Dluhy Lotusu nejsou vyšší než u Mercedesu, záleží na úhlu pohledu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud