Jak dopadly souboje týmových kolegů v Brazílii? Konečné účtování za rok 2012

Petr Hlawiczka, 28. listopadu 2012, 16:10 Google+

Jako dopadly souboje týmových kolegů v Brazílii? A jak si jednotliví piloti stojí v souhrnném účtování za sezónu 2012?

Počet komentářů:  5 komentářů (Poslední 29.11. 15:13) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Kvalifikace

V sobotu v Brazílii jsme se v rámci soubojů týmových kolegů dočkali vyrovnaných bitev. Lewis Hamilton ve 20. kvalifikaci sezóny po sedmnácté zdolal Jensona Buttona, tentokrát v Q3 o 55 tisícin sekundy. Týmu z Wokingu bude příští rok chybět pilot, který v kvalifikacích vyniká.

Mark Webber u Red Bullu po deváté porazil Sebastiana Vettela, letos mu byl v kvalifikacích vyrovnaným soupeřem. Vozy rakouského týmu obsadily druhou řadu za McLareny, dělilo je 179 tisícin.

Teprve potřetí zdolal domácí Felipe Massa uchazeče o titul Fernanda Alonsa, který v závěru sezóny již neměl tolik navrch. Brazilec zajel pátý nejrychlejší čas, Španěl byl o více než čtvrt sekundy pomalejší a po penalizaci Maldonada zdědil sedmou pozici na čistější straně roštu.

Největší výprask v kvalifikacích letos dostal Bruno Senna, který s Pastorem Maldonadem prohrál 18:2. Nutno ovšem podotknout, že v 15 pátečních trénincích musel svůj vůz přenechat novému závodnímu pilotovi Williamsu - Valtterimu Bottasovi, což Brazilec vnímal jako velké znevýhodnění.

Nejvyrovnanější výsledek byl pro změnu patrný u Mercedesu, kde si oba jezdci připsali deset kvalifikačních úspěchů. V Sao Paulu byl o téměř půl sekundy rychlejší Rosberg. Oba vozy nastoupily se staršími výfuky, protože Coanda systém zvýrazňoval jejich slabiny: přehříval pneumatiky, vedl k jejich nadměrnému opotřebení a zvyšoval spotřebu paliva.

O půl sekundy byl v sobotu pomalejší také Kimi Räikkönen u Lotusu, kde skóre po sezóně 2012 vyznívá ve prospěch Romaina Grosjeana 11:7. Francouz však v Q1 kolidoval a nestihl před dalším ostrým pokusem dostatečně zahřát pneumatiky, a tak překvapivě s nováčky vypadl.

U nováčků nejvíce svého týmového kolegu válcoval zkušený Pedro de la Rosa z HRT, Narain Karthikeyan v roce 2012 uspěl pouze třikrát. Po třináct kvalifikačních vítězství si připsali Heikki Kovalainen (tentokrát velmi těsným rozdílem 13 tisícin) z Caterhamu a Timo Glock (pro změnu největším rozdílem v Brazílii: 0,596 s) z Marussie.


Tabulka č. 1 - Srovnání výsledků v kvalifikaci

Závod

Velká cena Brazílie 2012 byla kvůli proměnlivým podmínkám na dráze velmi chaotická a spíše než o stahování desetinek byla o udržení vozu na trati a správné reakci na to, co se děje (přeháňky, safety car).

Meteorologové celý týden předpovídali déšť (chvílemi i 100% pravděpodobnost), nakonec se však začínalo za lehké přeháňky, která v úvodu zesílila. Někteří se rozhodli přezout, pouze pár jezdců včetně vedoucího Buttona s Hülkenbergem vydrželi kroužit na hladkých pneumatikách.

Soupeři se pokusili o totéž, když rozdělily mezi své jezdce strategie: jeden z nich zajel hned pro přechodné, druhý měl vydržet. To se však špičce nedařilo. Hülkenberg, který zde za podobných podmínek vyhrál před 2 roky s nekonkurenceschopným Williamsem kvalifikaci, se Buttona se svou Force Indií držel jako klíště.

Oběma závodníkům se podařilo udržovat dostatečnou teplotu pneumatik, aby zajížděly konkurenceschopné časy ve srovnání se soupeři na přechodných gumách. Vytvořila se suchá stopa, mimo níž bylo předjíždění velmi obtížné.

brazil tk_race-fastest
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Rozhodující okamžik přišel ve 23. kole, kdy se ředitelství závodu rozhodlo na trať po defektu Rosberga povolat zpomalovací vozidlo. Tou dobou měli Hülkenberg s Buttonem před třetím Hamiltonem náskok již 53 vteřin, ostatní ztráceli přes 1:22 min.

Pole se opět sjelo dohromady, na čemž všichni kromě vedoucí dvojice hodně vydělali. Hamilton, Alonso, Vettel či Webber se znovu dostali do hry o pódium. Hamilton v 31. kole předjel Buttona a o 17. kol později si poradil i s vedoucí Force Indií.

Z vedení se však těšil jen 7 kol - než Hülkenberg na McLaren uvězněný za o kolo zpět jedoucím Caterhamem nešikovně zaútočil a Lewise sestřelil. Nešťastný konec pro muže, který se po mnoha letech a výborných výkonech v Brazílii loučil s týmem z Wokingu. Němec tímto manévrem s následnou penalizací zbytečně vrhl stín na svůj jinak vynikající výkon.

brazil tk_race-avg
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení prvního kola a jednotlivých kol nájezdů do/výjezdů z boxů)

Fernando Alonso potřeboval skončit na pódiu, což se mu podařilo, a Sebastian Vettel potřeboval získat alespoň 12 bodů v případě vítězství Španěla. V úvodu zažil šok, když po chybě vrazil do Sennova Williamsu a zůstal stát otočený v protisměru.

Zajímavé bylo, že Ferrari společně s Lotusem v prostřední fázi, kdy trať osychala, nasadili k dlouhému stintu na rozdíl od soupeřů měkčí ze dvou nabízených směsí (viz přehled pneumatikových strategií zde). Räikkönen by na ní s šetrnějším Lotusem případně dojel do cíle, u  Scuderie to však kvůli problémům s drolením gumy nehrozilo - zbývalo 40 kol, jenže ke konci se znovu rozpršelo.

Alonso předvedl svou standardní dobrou jízdu, skvěle mu sekundoval chvílemi rychlejší Massa, jenž vzorně s jedničkou Ferrari spolupracoval. Vettel i s polorozpadlým vozem však jezdil výborně, obzvlášť když začalo opět pršet, a dojel na šestém místě, což mu k oslavám třetího titulu v řadě stačilo.

brazilie - graf

Graf č. 1 - Vývoj časů na kolo nejrychlejších pěti závodníků v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

Zajímavé bylo, že z pohledu rozhodování se dle stratégů jednalo o jasný závod, Buttona s Hülkenbergem však nekopírovali proto, že si nevěřili, zda dokážou dostatečně zahřát hladké pneumatiky Pirelli.

 

graf sampionat f1 2012 - body
Tabulka č. 4 - Pořadí a body v šampionátu

Z pohledu celkového hodnocení šampionátu se v posledním závodu měnilo hodně pozic. O dvě příčky si polepšil s aktivní kariérou se loučící Schumacher, o jednu Button a Hülkenberg. Naopak jedno místo ztratili Di Resta, Kobajaši, Maldonado a Webber.

 

sampionat 2012 - vyvoj relativnich bodovych rozdilu

Graf č. 2 - Vývoj relativních bodových rozdílů mezi nejlepšími šesti piloty sezóny 2012
(pro zvětšení klikněte)

Poslední závod sezóny 2012 si můžete připomenout prostřednictvím fotografií, které najdete zde (505 snímků z Brazílie).

Vytisknout

Diskuze: Jak dopadly souboje týmových kolegů v Brazílii? Konečné účtování za rok 2012

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 5, poslední 29.11.2012 15:13 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 5 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

Oscar Piastri vyhrál podivný trénink v Suzuce

První trénink přerušen po nehodě, v druhém se víc stálo než jezdilo. Vyhrál ho Piastri

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Senna, Bruno

Reakce Senny na ztrátu závodní sedačky u Williamsu: "Očekával jsem to"

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

  2. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud