Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Hockenheimu?

Petr Hlawiczka, 24. července 2012, 15:40 Google+

HOCKENHEIM - Jak si vedli týmoví kolegové ve vzájemných duelech na Hockenheimringu? Podíváme se na jejich výkony v kvalifikaci i v závodě a v polovině sezóny sečteme body.

Počet komentářů:  11 komentářů (Poslední 25.07. 14:38) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Kvalifikace

Sobota na Hockenheimringu nabídla zajímavou podívanou, když v Q1 piloti jezdili na suchých, v Q2 většinou na přechodných a v Q3 na mokrých pneumatikách. Líbilo se mi, že Charlie Whiting odpolední část kvůli dešti nepřerušil, a piloti tak mohli ukázat své umění i na vodě.

Nejlíp se s proměnlivými podmínkami i díky chytrému zastavení v průběhu Q3 vyrovnal Fernando Alonso, který společně s De la Rosou jako jediný i nadále udržuje kvalifikační neporazitelnost. Lewise Hamiltona totiž Jenson Button letos poprvé překonal, byť velmi těsně (o 0,073 s).

Menší rozdíl (0,052 s) už dělil pouze piloty Sauberu, kteří byli za sucha velmi rychlí, déšť ale jejich výkonnost hodně ovlivnil. Sergio Pérez za rekordním časem Kimiho Räikkönena zaostal jen o 0,033 s, v suchém závodě pak dojel na 6. a Kamuj Kobajaši dokonce na čtvrtém (po penalizaci Vettela).

Velmi vyrovnaná je pololetní bilance mezi týmovými kolegy je u Red Bullu, Mercedesu, Force Indie - po deseti závodech z 20dílného seriálu činí stav 5:5.

Velkou převahu nad svým kolegou - kromě již zmíněných pilotů HRT, Ferrari a McLarenu - prokazuje Pastor Maldonado u Williamsu (8:2), Daniel Ricciardo u Toro Rosso (9:1) či Heikki Kovalainen u Caterhamu (8:2).

10_tk_kvalifikace
Tabulka č. 1 - Srovnání výsledků v kvalifikaci

 

Závod

Velkou cenu Německa ovládl Alonso - předvedl další ze svých špičkových výkonů ve voze, který podle něj stále není nejrychlejší. Dokázal zajíždět rychlá kola, šetřit pneumatiky a odolávat tlaku soupeřů - z počátku ze strany Vettela, pak o kolo zpět jedoucího Hamiltona a nakonec i Buttona.

Fernando chytře hospodařil se svými pneumatikami, když za zatáčkou č. 6 mírně zvolnil, aby na to mohl opět zabrat v zatáčkách č. 2 - 4 před DRS zónou - nikdo se tak díky této taktice nedostal k šanci na útok.

To Massa vyrobil hrubku hned na úvod, když si utrhl přední křídlo o záď hůře startujícího Hamiltona. Zbytek odjel poměrně solidně, ale z obrovské ztráty v úvodu to dotáhl již pouze na 12. místo.

McLaren přivezl do Německa upravené bočnice a zadní část vozu, které pomohly jeho výkonnosti, jak to bylo patrné z prvního a třetího tréninku. Tým však trápí potíže se zahříváním mokrých pneumatik, které zřejmě tak rychle nevyřeší - zvláště když Sam Michael připustil i problémy s konzistencí výkonů.

V závodě se dokázal držet svých soupeřů, což není známkou pomalejšího vozu. Button byl zpět ve formě a po celou dobu se držel ve vedoucí skupině, Hamilton měl v úvodu smůlu, když mu nejprve načechral záď Massa a ve třetím kole úlomky dokonaly své - kvůli defektu zadní pneumatiky musel zamířit do boxů.

Tým jej ještě zkoušel dostat do hry jedinou zastávkou v 31. kole, ale degradace částečně způsobovaná i vlivem poškození podlahy byla vysoká - nakonec musel svůj vůz ke svému zklamání 11 kol před cílem odstavit v garáži.

10_tk_zavod-nejrychlejsi
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

U Red Bull tahal po vítězství ve Velké Británii za kratší konec znovu Webber, který pro své pomalé tempo nenacházel vysvětlení. Vettel jezdil v závodě průměrně o více než půl sekundy rychleji, k náznaku předjetí Alonsa se však za celou dobu nedostal.

Vyšlápl si na něj o kolo zpět jedoucí Hamilton, jenž byl na čerstvých pneumatikách po své zastávce rychlejší a nechtěl zavazet svému týmovému kolegovi. Německý dvojnásobný šampion tento dle svých slov "stupidní" manévr po závodě těžko trávil, nebyla na něm však nic v nepořádku.

Vettela pak o druhou příčku za Alonsem pak Buttonův McLaren v čase druhých zastávek skutečně připravil. Jenson byl sice v in-lapu o 0,284 s pomalejší, mechanici z Wokingu však při zastávce v boxech předvedli světový rekord, když byli o sekundu rychlejší než kolegové z Red Bullu. V out-lapu Brit zabral, přidal dalších 1,3 sekundy a posunul se za vedoucí Ferrari.

10_tk_zavod-prumerne
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení úvodního kola či in-/out-lap)

Lotus opět doplatil na své horší startovní pozice, Grosjean navíc i na penalizaci za výměnu převodovky. Francouz prožil víkend, na který se bude snažit co nejdříve zapomenout - najetím na trosky v první zatáčce přišel k defektu a pak se několikrát se ocitl mimo dráhu a na Kimiho ztrácel téměř sekundu v každém kole.

Finovi scházela na Alonsa průměrně desetina sekundy, po penalizaci Vettela nakonec skončil třetí, oslavy na pódiu si však kvůli rozhodnutí téměř dvě hodiny po finiši nemohl užít.

Výborné tempo při dvouzastávkové strategii převedli výše zmíněné Saubery - Kobajaši projel cílem jen o 5,5 s později než Räikkönen.

Mercedes zvolil třízastávkovou strategii, která byla na papíře o 10 s pomalejší, což bylo na druhé straně vykoupeno jistotou ohledně výdrže pneumatik a silným závěrem. Schumacher na Hockenheimu předčil Rosberga, který po penalizaci a zpackané kvalifikaci startoval až z 21. místa.

Tým také zvolil většinu stintů na měkčí směsi pneumatik, která byla v kvalifikaci o 0,7 s/kolo rychlejší, ale v závodě měla vydržetu o 1/8 méně. Měkká směs degradovala o desetinu sekundy na kolo, středně tvrdá o 0,08 s/kolo.

Graf - Hockenheim

Graf - Časy na kolo nejrychlejších závodníků v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

Zklamání z výsledku zavládlo u Williamsu, který bude v Maďarsku pod velkým tlakem, aby získal dobrý výsledek. Senna musel do boxu po kontaktu již v prvním kole, Maldonado si auto poškodil v v Parabolice ve 12. o karbonové úlomky na trati (viz foto) - do té doby držel 6. místo a na pódium ztrácel jen 3,8 s. Po zastávce se s poškozenou aerodynamikou postupně propadal a dojel se ztrátou jednoho kola na 15. pozici za oběma vozy Toro Rosso.

10_sampionat-skore
Tabulka č. 4 - Postavení v šampionátu a mistrovské body

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Hockenheimu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 11, poslední 25.07.2012 14:38 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 11 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Williams

Toto Wolff povýšil na výkonného ředitele Williamsu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud