Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Silverstone?

Petr Hlawiczka, 10. července 2012, 15:40 Google+

Sledujte s námi devátý díl interních duelů mezi piloty v rámci jednotlivých týmů. Jak si vedli v Silverstone v kvalifikaci a v nedělní velké ceně?

Počet komentářů:  23 komentářů (Poslední 13.07. 18:51) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Kvalifikace

Sobotní odpoledne v Silverstone bylo narušeno silným deštěm, kvůli němuž musela být kvalifikace na hodinu a půl přerušena. Ani za proměnlivého počasí nebyli podeváté v sezóně svými týmovými kolegy poraženi Fernando Alonso, Lewis Hamilton a Pedro de la Rosa.

U Ferrari se vůz zlepšuje a s tím stoupá také forma Felipeho Massy. Na Fernanda sice ztratil přes 1,3 s, ale přesto vybojoval své nejlepší umístění na roštu v letošní sezóně.

U McLarenu došlo naopak překvapení, když hned v Q1 vypadl Jenson Button. Lewis sice postoupil až do Q3, tam však na víc než na osmé místo neměl. Pro tým byl víkend na domácí trati velkým šokem, po dominanci na charakteristikou podobné Barceloně čekal mnohem více. Rychlostně v Silverstone ztrácel nejen na své tradiční soupeře Ferrari a Red Bull, ale i na Mercedes, Lotus, Williams i Sauber (všimněte si průměrné rychlosti Kobajašiho v tabulce č. 3).

Tým své jezdce zbytečně posílal stát do vláčku jezdců, který čekal na zelenou na semaforu za ochlazujících se pneumatik. Red Bull si například vždycky počkal, až bude výjezd z boxů volný.

U Red Bullu měl celý víkend navrch Mark Webber, který prohrál boj s Alonsem o pole-position o pouhých 47 tisícin sekundy. Jinak je mezi piloty rakouského týmu bilance poměrně vyrovnaná, stejně jako u Mercedesu, kde letos počtvrté porazil Rosberga Schumacher, a u Force Indie, kde se v poslední době začíná více dařit Nicovi Hülkenbergovi.

Největší rozdíl byl mezi týmovými kolegy u Marussie, kde Timo Glock předčil Charlese Pica o více než 2,5 s. Němec měl rozjeté velmi dobré kolo a už už pomýšlel na postup do Q2, než se dostal do posledního, deštěm smáčeného sektoru, a bylo po naději. Stejně dobře to v posledním pokusu v Q1 vypadalo dobře s Buttonem, ovšem voda a částečně i žluté vlajky mu definitivně zkazily radost.

K zajímavé situaci došlo u Lotusu, kde byl Romain Grosjean sice v Q1 i v Q2 rychlejší než Kimi Räikkönen, kvůli smyku však do Q3 nenastoupil, proto nezapočítávám bod nikomu. Francouz měl smůlu i v neděli, když v postartovní tlačenici přišel k poškození předního křídla a po prvním kole musel do boxů. Po výborném výkonu však dojel na šesté příčce - 6,8 s za svým týmovým kolegou.

09_tk_qual
Tabulka č. 1 - Srovnání výsledků v kvalifikaci

 

Závod

Kvůli mokré kvalifikaci si mohla pro start závodu volně vybírat pneumatiky i první desítka pilotů, která své nejlepších pokusech v Q3 odjela na přechodných gumách. I v neděli se očekával déšť proto si někteří piloti (Alonso, Button, De la Rosa, Glock, Hamilton, Hülkenberg, Kobajaši, Ricciardo, Rosberg) pro první část závodu vybrali tvrdou směs.

Nevýhodou byla horší přilnavost na startu, výhodou možnost vydržet na trati déle před příchodem deště. Navíc v sobotu ve třetím tréninku - jediné suché části před závodem - měli některé týmy včetně Ferrari na měkké směsi problémy s velkým drolením.

Teplota dráhy sice byla v neděli vyšší (24 °C), stále to však bylo pro správné fungování měkkých pneumatik málo. V závodě se ty tvrdé ukázaly být lepší, klíčové proto bylo zvládnout stint na měkkých.

Hodně se spekulovalo o tom, zda mohlo Ferrari zvolit lepší strategii a udržet si tak první pozici. Alonso byl z první desítky jediný, kdo se rozhodl nechat si měkké pneumatiky až na finální stint - většina jeho nejbližších soupeřů (Red Bully, Lotusy a Schumacher s Massou) se jich rozhodli zbavit hned v úvodní fázi velké ceny.

09_tk_race-fastest
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Scuderia měla šanci měkkou směs nazout Španělovi ještě na prostřední stint, zřejmě však byla zmatena jejich solidní výkonností v úvodním stintu Massy, který na nich bez problému vydržel s těžkým vozem úvodních 13. kol. Pokud by na nich Alonso odjel krátký prostřední stint jako Hamilton, možná by v neděli vyhrál.

Brit se jich brzy - po sedmi kolech zbavil, nyní je jasnější proč. Díky prvnímu stintu se zdálo, že se dostává do hry a bude soupeřit s Grosjeanem o šesté místo, v posledním stintu na tvrdých pneumatikách ale nebyl konkurenceschopný. McLaren nedokáže z pneumatik ždímat tolik, jako jeho soupeři, a potýkal se s příliš velkým rozdílem mezi teplotou předních a zadních gum.

Místo toho stavěl ve 37. kole - o 4 kola později než Webber - a vyjel před ním na měkké směsi. Pneumatiky však v závěrečném bleskovém tempu rychle odcházely, Fernando se potýkal s nedotáčivostí a stal se snadnou kořistí Red Bull na konzistentnějších tvrdých pneumatikách.

09_tk_race-avg
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení úvodního kola či in-/out-lap)

Již zmiňovaný Grosjean ukázal, jak dobrou volbou tvrdá směs byla. Po kolizi v úvodním kole odjel závod de facto na jednu zastávku, přičemž měkké směsi se zbavil hned ve druhém kole. Francouz podal vynikající výkon: po návratu na trať ve 3. kole na 22. místě ztrácel na svého kolegu Räikkönena 28 sekund, po Kimiho zastávce byl v 15. kole už jen 4,2 s za ním a na lídra přes 36 sekund. Cílem nakonec projel jako šestý jen o 17 s později než vítězný Webber.

Velká cena Británie nabídla napínavou podívanou a těsné souboje nejen na čele. Ferrari potvrzuje, že se jim podařilo obrátit nepříznivý vývoj a dostatečně vylepšit vůz na boj o titul. Alonso předvádí skvělé výkony, byť F2012 stále zřejmě není nejrychlejším vozem. Sledujeme dvojnásobného mistra světa ve své vrcholné formě, konečně se začíná chytat i Felipe, s nímž možná počítají i pro příští rok vzhledem k tomu, jak rychle Red Bull potvrdil svou jezdeckou sestavu pro příští rok, přestože Webber koketoval s Ferrari.

 

09_graf

Graf - Časy na kolo nejrychlejších závodníků v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

Red Bull, Ferrari a Lotus dokážou z pneumatik dostávat za širokého rozpětí teplot více než McLaren, kterému zvoní budíček. Tým z Wokingu se po Bahrajnu ve vývoji údajně bez přemýšlení vydal novým směrem, který Button navrhl, ten se nyní ukazuje jako slepá ulička.

O víkendu se v Poháru konstruktéru propadl až na čtvrté místo za Lotus. Těžko se mu opravuje něco, když těžko hledá, kde začít. Na druhou stranu má schopný inženýrský tým, rozsáhlé zkušenosti a sezóna ještě nekončí - nezbývá mu nic jiného, než věřit, že rozsáhlé modifikace budou v Hockenheimu fungovat a že zlepší práci s pneumatikami.

09_sampionat
Tabulka č. 4 - Postavení v šampionátu a mistrovské body

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Silverstone?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 23, poslední 13.07.2012 18:51 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 23 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Williams

Williams se vzpomínky na Ayrtona Sennu v podobě loga "S" na voze nikdy nevzdal

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud