Zkušený Alonso vítězí s Ferrari v Malajsii

Karel Bařina, 25. března 2012, 10:27 Google+

MALAJSIE - ZÁVOD; Fernando Alonso se správně rozhodl a dokázal poté jet i dost rychle na vítězství. Největším soupeřem na nakonec nebyl McLaren, ale Perez se Sauberem!

Počet komentářů:  94 komentářů (Poslední 26.03. 12:52) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Vozy stojí na startu většinou na přechodných pneumatikách. Trať je vlhká a chvílemi slabě prší, závod je prohlášen za mokrý. De La Rosa startuje z pit-lane.

McLareny si na startu ponechaly pozice. Grosjean se dostal až před Schumachera. A Schumacher dostává hodiny, patrně po kolizi s Grosjeanem. Oba pokračují ve druhé polovině startovního pole. Dobře odstartoval také Alonso, který teď jede na 5. místě.

Déšť houstne a Perez hned po prvním kole jede pro mokré pneumatiky. Grosjean ve 4. kole znovu dostává smyk a tentokrát pro něj závod končí ve štěrku. Ve 4. a 5. kole přezouvají téměř všichni na mokré pneumatiky.

U McLarenu přezouval jako první Button a Hamilton se po své zastávce vrátil těsně před něj. Button se drží blízko, ale bez vážného útoku. Alonso se dostal před Vettela. Perezovo dřívější přezutí se osvědčilo - jeho Sauber je na třetím místě! Dopředu se posunuly také vozy HRT, které měly mokré pneumatiky už na startu.

Na trati je příliš mnoho vody a na trať vjíždí safety-car, za kterým krouží vozy v pořadí: Hamilton, Button, Perez, Webber, Alonso, Vettel, Vergne (přechodné pneu), Massa, Rosberg, Karthikeyan, Hülkenberg, Di Resta, Räikkönen, Maldonado, Schumacher, Kobayashi, de la Rosa, Ricciardo, Petrov, Glock, Kovalainen, Senna, Pic.

Senna je v boxech - vyměňuje mokré pneumatiky po svém výletu mimo trať, způsobeným kolizí s Maldonadem. V 9. kole je závod zastaven, vozy zastavují na startovním roštu. Závod bude odstartován letmým startem, až bude pršet slaběji. Podle aktuálních předpovědí by to mělo být zhruba za půl hodiny.

Podle předpovědí by měla být druhá polovina závodu suchá, zatím však stále nebyla zveřejněna žádná předpověď pro restart závodu. Déšť slábne, podle předpovědí týmů by podmínky pro restart závodu mohly nastat zhruba v 11:10. Grosjeanovo auto bylo dotaženo do boxů, pilot má šanci na návrat do závodu. Trať projíždí medical car, kontroluje množství vody.

Oficiálně: Závod bude restartován v 11:15, vozy musí mít povinně obuty mokré pneumatiky.

 

Použití DRS je zakázáno, připravuje se restart závodu. Räikkönen hlásí, že mu nefunguje KERS. Vozy se rozjely, ale startovní pole zatím vede safety-car. Někdo z de la Rosova týmu zůstal na startovním roštu příliš dlouho, jezdec dostává penalizaci "průjezd boxy".

Safety-car opouští trať na konci 13. kola. Perez dobře odhadl rozjezd, ale Button stejně míří do boxů pro přechodné pneumatiky, stejně jako mnoho dalších. Webber je stále před Vettelem. Druhá vlna vozů jede do boxů v následujícím kole. Mezi nimi je i Hamilton a závod dočasně vede Perez, který zůstává na mokrých. DRS je povoleno.

Hamiltonovi zastávka nevyšla moc dobře - kvůli velkému provozu byl zdržen o několik sekund, mechanici jej nemohli vypustit. Propadl se tak za Buttona, ale ten má větší problém - po drobném smyku neudržel vnitřní stopu při předjíždění Karthikeyana a poškodil si o jeho kolo své přední křídlo. Musí znovu do boxů, propadá se až na 21. místo.

Naopak výborně vyšla zastávka Alonsovi, který je tak se svým Ferrari na prvním místě! Na konci 17. kola máme pořadí: Alonso, Perez, Hamilton, Rosberg, Vettel, Räikkönen, Webber, Massa, Di Resta, Vergne, Hülkenberg, Kobayashi, Schumacher, Senna, Ricciardo, Kovalainen, Petrov, Glock, Maldonado, Button, Pic, Karhikeyan, de la Rosa.

Alonso zvětšuje náskok před Perezem, ten pohodlně ujíždí Hamiltonovi - skoro o sekundu na kolo. Vettel teď nestačí na Rosberga, naopak jej stahuje Räikkönen. Nejrychlejším pilotem je teď Button, který má volnou trať a stahuje Maldonada.

Vettel trochu poodjel Räikkönenovi a začíná útočit na Rosberga. Buttonovi se nedaří zahřát přední pneumatiky a stále se nemůže přiblížit k Maldonadovi. Vettel to zkouší na začátku 22. kola a je před Rosbergem, který musí hned začít bránit pozici před Räikkönenem.

Alonsovi se nadále daří zvětšovat náskok, už vede o 5 sec před Perezem a 13 sec před Hamiltonem. Navíc zajel nejrychlejší kolo. Räikkönen předjíždí Rosberga a rychle mu ujíždí, ale Vettel se i tak vzdaluje s cílem dohonit Hamiltona.

Button přezouvá pneumatiky, zůstává na přechodných. Mercedes v této fázi závodu postrádá rychlost: Rosberga už předjíždí i Webber, Senna odsouvá Schumachera na 13. místo. Perez zrychluje, střídá se s Alonsem a Buttonem v držení nejrychlejšího kola. Naopak Massa má problém udržet vůz na trati a je znovu za Vergnem.

Massa je v boxech, obouvá znovu přechodné pneumatiky. Kobayashi pěkně předjíždí Schumachera. Alonso už chladí pneumatiky v mokré stopě, ale stále je rychlejší než Perez, Hamilton a Vettel. Stále je rychlý Button, aktuálně jedoucí na 18. místě. Zhruba za 10 minut by mělo znovu začít pršet.

Perez opakovaně výrazně zlepšuje nejrychlejší kolo závodu a přibližuje se Alonsovu Ferrari, zatímco Massa se s druhým Ferrari propadl už na 16. místo a za zády má Buttona. Button útočí a oba jezdci předvádí pěkný souboj, nakonec je Button před Massou.

Perez je stále nejrychlejším jezdcem. Zatímco Alonso a Hamilton jedou stále zhruba stejně rychle, Perez se mezi nimi vytrvale posunuje dopředu o 0,7 sec v každém kole. Trať osychá a déšť stále nepřichází, Ricciardo jako první volí suché pneumatiky. McLaren ujišťuje Buttona, že pršet bude.

Ricciardo je velmi rychlý a pro suché pneumatiky musí jet i ostatní. Mezi nimi i Alonso a Perez se tak ujímá vedení. Před zastávkou už jel těsně za Alonsem. O kolo později přezouvá i Perez, ale na trať se vrací daleko za Alonsem - suché pneumatiky jsou výrazně rychlejší.

Pořadí po hromadném přezutí na suché pneumatiky: Alonso, Perez, Hamilton, Vettel, Webber, Räikkönen, Di Resta, Senna, Vergne, Hülkenberg, Maldonado, Schumacher, Kobayashi, Ricciardo, Rosberg, Button, Petrov, Massa, Glock, Kovalainen, Pic, Karthikeyan, de la Rosa.

Perez je 6 sec za Alonsem, 10 sec před Hamiltonem. Alonso je však nyní nejpomalejším jezdcem v první desítce. Button předjíždí Rosberga v boji o 15. místo. Perez stále udává tempo a pravidelně zlepšuje nejrychlejší kolo závodu. Opět je pouze 2 sec za Alonsem a do konce závodu zbývá ještě 9 kol!

Vettel si při kolizi poškozuje pneumatiku o Karhikeyanovo přední křídlo a musí do boxů, zřejmě bude bez bodů (Ind byl za tento incident po závodě penalizován přičtením 20 sec, proto ve výsledcích figuruje až za De la Rosou). Perez je na konci 48. kola těsně za Alonsem a začíná používat DRS. Perez na to tlačí až příliš, v 50. kole přejíždí obrubník a je mimo trať. Naštěstí může pokračovat, ale znovu je 5s za Alonsem.

Z Maldonadova motoru se valí modrý kouř, pilot opět skončí v posledních dvou kolech! Perez je stále rychlý, znovu zmenšil Alonsův náskok na 3 sec, ale to už k útoku v poslendím kole stačit nebude.

Vettel odstupuje ze závodu, byl však mimo bodované pozice. Dostává povel k zastavení vozu. Alonso projíždí cílovou čarou a 2 sec za ním je Perez! Až za 15 sec přijíždí Hamilton, za ním Webber, Räikkönen, Senna, Di Resta, Vergne, Hülkenberg a bod nakonec dostává i Schumacher.

GP Malajsie (Sepang International Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 5 Fernando ALONSO espScuderia Ferrari 252:44:51,812 hod
2. 15 Sergio PÉREZ mexSauber F1 Team 18+ 2,263
3. 4 Lewis HAMILTON gbrVodafone McLaren Mercedes 15+ 14,591
4. 2 Mark WEBBER ausRed Bull Racing 12+ 17,688
5. 9 Kimi RÄIKKÖNEN finLotus F1 Team 10+ 29,456
6. 19 Bruno SENNA braWilliams F1 Team 8+ 37,667
7. 11 Paul DI RESTA gbrSahara Force India F1 Team 6+ 44,412
8. 17 Jean-Eric VERGNE fraScuderia Toro Rosso 4+ 46,985
9. 12 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team 2+ 47,892
10. 7 Michael SCHUMACHER deuMercedes AMG Petronas F1 1+ 49,996
 
 
11. 1 Sebastian VETTEL deuRed Bull Racing  + 1:15,527
12. 16 Daniel RICCIARDO ausScuderia Toro Rosso  + 1:16,828
13. 8 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1  + 1:18,593
14. 3 Jenson BUTTON gbrVodafone McLaren Mercedes  + 1:19,719
15. 6 Felipe MASSA braScuderia Ferrari  + 1:37,319
16. 21 Vitalij PETROV rusCaterham F1 Team  + 1 kolo
17. 24 Timo GLOCK deuMarussia F1 Team  + 1 kolo
18. 20 Heikki KOVALAINEN finCaterham F1 Team  + 1 kolo
19. 18 Pastor MALDONADO venWilliams F1 Team  + 2 kola
20. 25 Charles PIC fraMarussia F1 Team  + 2 kola
21. 22 Pedro DE LA ROSA espHRT F1 Team  + 2 kola
22. 23 Narain KARTHIKEYAN indHRT F1 Team  + 2 kola
 DNF  14 Kamuj KOBAJAŠI jpnSauber F1 Team  + 10 kol
 DNF  10 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team  + 53 kol
 
 Nejrychlejší kolo:
  9 Kimi RÄIKKÖNEN Lotus E20
Renault RS27
Pirelli   1:40,722
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Zkušený Alonso vítězí s Ferrari v Malajsii

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 94, poslední 26.03.2012 12:52 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 94 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mercedes

Mercedes se stále nevyjadřuje ke své budoucnosti v F1

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud