Malajsie: M. Schumacher opět triumfoval

Daniel Šupa, 21. března 2004, 09:35 Google+

M. Schumacher zvítězil i ve 2. závodě způsobem start–cíl, na stupně ho doprovodili Montoya a Button.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Schumacher, Michael

Schumacher, Michael | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Michael Schumacher dnes přidal další vítězství a nedal Juanu Pablo Montoyovi šanci k ataku jeho čelní pozice vyjma zastávek v boxech. Z vnějšího pohledu se zdálo, že měl situaci pevně v rukou a až z jeho úst se můžeme dozvědět, jak tvrdý dnešní závod případně byl. Jenson Button přetavil úsilí stáje BAR Honda v jisté třetí místo a aplaus jeho mechaniků mu patřil oprávněně. Čest McLarenu zachraňoval po problémech Raikkonena opět Coulthard a Renault se musel spokojit s menším bodovým přídělem, než který očekával. Přesto bodovali oba jezdci a stáj si drží třetí místo v Poháru konstruktérů. Ralfa Schumachera zradil motor stejně jako Raikkonena, přesto na svého týmového kolegu dnes výrazně nestačil. Toyoty nepřekročily svůj stín a opět s potížemi závodily se soukromými týmy. Mark Webber byl smolařem dnešního závodu, když ho po špatném startu zradila ještě pneumatika. Malajské trápení ukončil kačírek…

A jak tomu bylo v podrobnostech?

Pod starostlivými pohledy techniků stájí Formule 1 k obloze se vydalo všech 20 pilotů do zahřívacího kola 5,5 km dlouhého malajského okruhu. Startovní pole uzavírali Alonso se Satem od kterých se očekávalo dramatické předjíždění směrem k předním pozicím. O drama se postaral hned v samém začátku Raikkonen, jenž vytočil hodiny.

Na startu měl problémy Webber a propadl se na hranici první desítky. Suverénní vedení obou Ferrari však trvalo pouze jedno kolo, neboť Barrichello výrazně zpomalil a propadl se za Montoyu a Raikkonena, ale před Buttona a Trulliho. Alonso předvedl fantastický start a Pantano, jenž startoval z boxů se nevyvaroval hodin. Po druhém kole vedl M. Schumacher, následoval Montoya, Raikkonen, Barrichello, Button, Trulli, Coulthard, Alonso, Webber a R. Schumacher uzavíral Top10. Dále pak Massa, Heidfeld, da Matta, Klien, Fisichella a Panis.

Ve 4. kole měl problémy Webber, jenž musel po defektu zamířit do boxů pro novou pneumatiku. Sato útočil na Kliena, ale po smyku skončil v záchytné zóně, v závodě však pokračoval. M. Schumacher zajel v 5. kole prozatímní nejrychlejší kolo závodu. Již v 8. kole zamířil do boxu Fisichella, jenž musel v 1. zatáčce uhýbat soupeřům až na trávu. Následoval ho Schumi s Ferrari a zařadil se za svého mladšího bratra. Vedení převzal Montoya. K mechanikům zamířili dále Alonso, Klien, Raikkonen a Barrichello, jehož v boxové uličce přibrzdil Trulli, který se tak prací mechaniků posunul minimálně o jednu pozici. Po R. Schumacherovi čekali mechanici také Montoyu. Přes veškeré úsilí zůstal JPM na druhé pozici za Schumacherem se ztrátou 6 vteřin. Button proti Trullimu v boxu ztratil a přes souboj kolo na kolo v prvních třech zatáčkách se musel zařadit za Itala.

V 15. kole bylo pořadí následující: M. Schumacher, Montoya, Raikkonen, Trulli, Button, Barrichello, Coulthard, Alonso, R. Schumacher, Massa, Sato, Klien, Fisichella, Panis, da Matta a Pantano, který jel jen na dvě zastávky. Montoya se stal držitelem nejrychlejšího kola, přesto se jeho ztráta na Ferrari výrazněji nesnížila. Fisichella bránil pozici před oběma Toyotami, ale Panis místo na předjetí nedokázal najít ani po Italově chybě. Webber, druhý z kvalifikace, se tou dobou pohyboval až na 19. místě.

Michael Schumacher kontroloval situaci a zvýšil náskok o další vteřinu. Trulli se snažil co nejvíce přiblížit Raikkonenovi a jako první zahájil po 20. kolech další sérii zastávek v boxech. Také Alonso s druhým Renaultem výrazně přidal a kolo před dotankováním paliva a výměnou pneumatik zaútočil vnějškem na Coultharda, jenž ani příliš velký odpor nekladl. Oba poté zamířili do boxů, kde však stál Španěl podstatně déle a na trať se vrátil znovu za jezdcem McLarenu. Po 26 kolech pokračovalo drama Webbera, jenž ztratil kontrolu na svým R4, vyjel z dráhy a závod vzdal.

Druhou zastávkou se dostal Button před Raikkonena, tím i na provizorní 3. pozici a svůj náskok zvyšoval! 29 kol před cílem skončila GP Malajsie pro Ralfa Schumachera defektem motoru BMW. Ve stejném okamžiku zajel Montoya nejrychlejší kolo, přesto stále ztrácel 6 vteřin. Za Schumacherem a Montoyou následoval po polovině závodu Button, Raikkonen, Barrichello, Trulli, Coulthard, Sato, Alonso, Massa, Panis, da Matta, Klien, Fisichella, ale Sata ještě čekala další zastávka v boxech.

22 kol před cílem se začal s technickými problémy potýkat Nick Heidfeld s Jordanem. Montoya jezdil rychleji, jak Schumacher s Ferrari a bylo otázkou, zda si ho Schumi nechává přiblížit s vírou, že Kolumbijec také uštve své BMW a nebo zda se schylovalo k dramatickému závěru. Button potvrzoval, že naděje v novou Hondu jsou oprávněné, neboť s jistotou kontroloval 3. pozici a dovolil si, aby jeho motor točil 19 200 otáček za minutu prakticky po celém závodním víkendu.

Poslední sérii zastávek v boxu zahájil Montoya, ale o kolo později ho následoval vedoucí muž závodu. Vše proběhlo bez problémů a Schumi mířil ke svému dalšímu vítězství. Kimi Raikkonen pokračuje v traumatizujícím úvodu sezony. Poté co v Austrálii odstoupil po prvních kolech, v Sepangu mu do cíle chybělo kol 16. Vše nasvědčovalo poruše motoru. Po druhé zastávce v boxech jezdil Kimi pomalejší kola a zdá se, že McLaren v předtuše problémů omezil otáčky podobně, jako v případě Coultharda v Melbourne. Na poslední bodovanou pozici se tak prozatím posunul Sato.

Po 44 kolech vedl Schumacher před Montoyou a Buttonem. Následoval Barrichello, Trulli, Coulthard, Alonso, Sato, Massa, Panis, da Matta, Klien, Fisichella, Pantano. 10 kol před cílem dramaticky zpomalil Panis a zajel do boxů, které však se vzteklým gestem pouze projel a vydal se znovu na trať. V úplném závěru dostal sympatický Francouz ještě penalizaci průjezdu boxem za překročení rychlosti.

3. kolo před cílem vyvolalo infarktovou situaci u BAR, neboť jeden z vozů zadýmil a zůstal stát v oblaku kouře vedle tratě. Button, jenž si jel pro své první pódiové umístění to k úlevě týmu nebyl, přesto škoda výborného výkonu Sata, který se dnes měřil s ceněným Alonsem a nedopadlo to pro něj neúspěšně. Radost zavládla naopak v boxu Sauberu, neboť se na poslední bodovanou pozici dostal Felipe Massa.

Vytisknout

Diskuze: Malajsie: M. Schumacher opět triumfoval

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Pantano, Giorgio

Pantano o 10 pozic na startu níže

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud