Jak dopadly souboje týmových kolegů v Singapuru?

Petr Hlawiczka, 29. září 2010, 15:40 Google+

Ve Velké ceně Singapuru se znovu dočkal vítězství Fernando Alonso na Ferrari a Lewis Hamilton opět nedojel po kolizi s Webberem do cíle. Jak si vedli piloti v rámci vnitro-týmového srovnání?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vettel, Sebastian

Vettel, Sebastian | foto: Bridgestone

Sdílejte článek

Ferrari
Alonso je zpět. Po perfektním výkonu v obou dnech zaslouženě zvítězil, byť jeho Ferrari nebylo rychlejší než Red Bull. O vítězství rozhodl již v sobotní kvalifikaci, kdy dokázal zajet rychleji než Sebastian Vettel.

Felipe Massa kvůli selhání techniky nezajel ani jediné měřené kolo, těžko ho proto s Fernandem jakkoliv srovnávat. V závodě se musel probíjet celým polem, proto takový rozdíl v časech. Do cíle dojel desátý, po penalizacích Sutila s Hülkenbergem se dodatečně posunul na osmou pozici.

Red Bull
Red Bully RB6 byl nejrychlejším vozem víkendu, jeho náskok ale nebyl nikterak vysoký (do dvou desetin), rozhodně se nejednalo o "maďarský" nářez, byť Rakušané prohlašovali, že trať jejich monopostu bude náramně sedět - přísnější testy FIA v oblasti předních křídel a podlahy a zvýšená snaha konkurence udělaly za tu dobu své.

Mark Webber byl v kvalifikaci znatelně pomalejší než Vettel - byť i on ve svém kole rozhodujícím měřeném kole vyrobil v prostředním sektoru velkou chybu, která ho stála pole-position. V závodě vsadil lídr šampionátu na neobvyklou strategii, když do boxů zajel již ve 3. kole při prvním výjezdu safety-caru. Volba to byla dobrá, dojel za svým týmovým kolegou na třetím místě - ve víc doufat ani nemohl. Navíc měl obrovské štěstí, že po středu s Hamiltonem nebyl nucen odstoupit a jen tak tak dojel do cíle. Jeho pneumatika v něm byla v zoufalém stavu, dle jeho šéfa by ujel ještě maximálně čtvrt míle.

Sebastian Vettel byl po trénincích kandidátem na vítězství, v prvním finálním kvalifikačním pokusu měl smůlu, když "chytl" pomalejšího Schumachera, ve druhém chyboval. Po celou dobu závodu se držel těsně za Alonsem, v cíli na něj nakonec ztratil 0,2 sec. V Singapuru se však nedá moc přejíždět. Nepomohla by mu zřejmě ani dřívější zastávka, protože by se dostal za jeden či oba McLareny. Pozdější zastávka by mu také nepomohla, protože čerstvé gumy byly hned rychlejší a ty super-měkké, na kterých jel od startu, už znatelně odcházely.

McLaren
Lewis Hamilton již podesáté předčil v kvalifikaci svého kolegu Jensona Buttona - tentokrát o necelé 4 desetiny. Ve svém prvním pokusu v Q3 se dostal do první řady, v tom druhém se ale již nezlepšil, proto startoval až jako třetí. Během závodu se snažil využít naskytlé příležitosti, kdy Webber mírně zaváhal při předjíždění Virginu. Žel došlo ke kolizi a Hamilton musel podruhé za sebou odstoupit. Těžko ho teď za tuto snahu kritizovat, lehko mudrovat: Webberovi měl nechat více místa v kritické zatáčce, v té další pomalé pravotočivé by manévr v pohodě úspěšně završil.

Button si v závodě dojel pro čtvrtou příčku, oslnivým výkonem ale nehýřil. Trápily ho totiž problémy s nestabilitou zadní části, nepomohlo ani přezutí na tvrdší směs. V závodě kvůli těmto specifickým potížím tedy na útok na Webbera moc pomýšlet ani nemohl.


Tab. č. 1 - Srovnání dle výsledků v kvalifikaci

Mercedes
Nico Rosberg si z kvalifikace odnáší další skalp bývalého sedminásobného šampióna, letošní skóre vyznívá v jeho prospěch - zatím 12:3. Příznivci Michaela Schumacher zpočátku roku apelovali na trpělivost ("počkejte do Monaka...  do Barcelony... do..."), ale čím více jsme blíže konci sezóny, tím je větší rozdíl mezi těmito dvěma týmovými kolegy.

Nico podal nenápadný, leč výborný výkon, cíl protnul jako pátý. Jezdil rychle (jak mu to jen jeho stříbrný šíp umožňoval), konzistentně, bez chyb. Michael v trénincích jezdil dobře, zdálo se, že mu městský okruh v Singapuru docela vyhovuje. V závodě byl ale o něco pomalejší a nevyvaroval se chyb. Po jedné takové při výjezdu ze druhé zatáčky jej předjel Webber. Na jméno mu nemohli přijít ani oba piloti Sauberu, s nimiž na dráze kolidoval. Chuť si spravil v závěru aspoň předjetím Heikkiho Kovalainena.

Renault
Robert Kubica postoupil do finální části kvalifikace, Petrov zůstal opět před jejími branami, když boural a na svého týmového kolegu v Q2 ztratil přes 1,2 vteřiny. Vitalij do ní nastoupil bez F-kanálu, ten ale v Singapuru tak velkou výhodu neposkytoval (bez něj jezdily i Ferrari či Red Bully). Robert i zkrátka potřebuje silnějšího kolegu.

V závodě Vitalij dojel na jedenáctém místě a nebýt toho, že ho v závěru Alonso předjel o kolo, mohl díky pozávodním penalizacím přijít k jednomu či dvěma bodům. Robert podal standardně kvalitní výkon. Koncovku velké ceny zpestřil krásnými předjížděcími manévry. Ve stejném místě u památníku, kde skončil Hamilton, si poradil se sedmým Sutilem.

Williams
V kvalifikaci byl zkušenější Rubens Barrichello podstatně (o 0,655 vteřiny) rychlejší než mladší Nico Hülkenberg, jenž na rozdíl od Brazilce do Q3 nepostoupil. Kvůli páteční výměně diferenciálu a odpečetění převodovky se musel vyrovnat i trestem - odsunem o 5 míst vzad na startovním roštu.

Rubens zvládl Velkou cenu Singapuru výtečně, když v ní finišoval na šestém místě hned za Rosbergem. Bod si nakonec odvezl i Nico, jež ve svém nejrychlejším kole zaostal za svým týmovým kolegou o více než 1,8 vteřiny.

Toro Rosso
Italové v posledních dvou závodech zrychlili, přesto už pošesté nebodovali. Jaime Alguersuari teprve počtvrté překonal v kvalifikaci Sebastiena Buemiho, který musel po kontaktu v prvním kole do boxů hned na začátku závodu. U mechaniků se pak objevil ještě dvakrát, čímž přišel o naději na slušnější výsledek.

Alguersuari měl také smůlu, když kvůli úniku chladicí kapaliny musel startovat z boxové uličky. V závodě za svým týmovým kolegou navíc zaostával a musel se spokojit až s 12. místem v cíli.


Tab. č. 2 - Srovnání dle nejrychlejších kol v závodě

Ze zbylých týmů, jejichž oba piloti nebyli klasifikováni, již pouze stručně. Po delší době se vrátil za volant Nick Heidfeld a řada lidí byla zvědavá, jak si povede ve srovnání s Kobajašim. V kvalifikaci od mladého Japonce dostal téměř vteřinu, v závodě naneštěstí ani jeden z nich nedojel.

Velmi dobře jezdil s vylepšeným Virginem Timo Glock, jenž byl z nováčků nejrychlejší. Poradil  si se svým týmovým kolegou Lucasem Di Grassim i zbytkem pilotů. V závodě byl do boxů poněkud nepochopitelně povolán v době druhého výjezdu safety-caru, takže od Alonsa hned dostal jedno kolo, zatímco nejbližší soupeř Kovalainen zůstal ve stejném kole jako vítěz. Tima později zradil hydraulický systém a musel stejně odstoupit. Výborný debut za náročných podmínek si u Virginu odbyl Jerome D'Ambrosio, který v horku na těžké trati nechyboval a jezdil i slušné časy. Brazilec bude muset ve zbytku sezóny hodně zabrat, aby o své místo nepřišel.

Jarno Trulli se s Lotusem v Singapuru hodně trápil a je už moc rád, že má tento víkend za sebou. Heikki Kovalainen byl o víkendu po všech stránkách rychlejší, navíc se předvedl také jako zdatný hasič, když před zraky tisíců diváků na cílové rovince ke konci závodů uhasil spektakulární požár svého monopostu.

Vystřízlivění zažil u HRT i Bruno Senna, kterého porazil poprvé se letos účastnící kvalifikace Christian Klien, jenž nastoupil za otráveného (jídlem) Sakona Jamamota. Brazilec v kvalifikaci překvapivě zaostal o více než 1,2 vteřiny. Závod však ani jeden z nich nedokončil - Bruno (ani komisaři) nestihl zareagovat na nehodu Kobajašiho a naboural do jeho Sauberu, Klien odstoupil kvůli poruše hydrauliky.


Tab. č. 3 - Srovnání dle průměrného času na kolo během závodu

V tabulce č. 1 jsou kvůli vyšší vypovídací hodnotě  (podobné počasí, teplota tratě a vzduchu, hustota provozu, pogumování dráhy, pneumatiky, motor) srovnány časy týmových kolegů z poslední části kvalifikace, které se oba účastnili (např. u Williamsu jsem v případě Barrichella počítal s jeho nejrychlejším časem z Q2, nikoliv z Q3).

V tabulce č. 2 a 3. jsem srovnával pouze páry, v nichž byli klasifikováni oba piloti.

Při průměrování časů v poslední tabulce č. 3 jsem nebral v úvahu první kolo, kola za safety-carem ani ta, v nichž piloti zajížděli (in-lap) či vyjížděli (out-lap) z boxů. Nejedná se tedy o prostý průměr všech odjetých kol.

Velká cena Singapuru - rekapitulace:
- představení okruhu a jeho parametry
- startovní rošt
- reportáž ze závodu + výsledky
- prohlášení týmů
- zastávky v boxech a stinty
- nejrychlejší kola
- fotogalerie

Vytisknout

Diskuze: Jak dopadly souboje týmových kolegů v Singapuru?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Gascoyne, Mike

Kádr Lotusu se stabilizuje: Gascoyne se upsal na dalších pět let!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud