Jak dopadly souboje týmových kolegů na Monze

Petr Hlawiczka, 15. září 2010, 06:50 Google+

Velká cena Itálie přinesla napínavý a těsný souboj o vítězství, stejně jako chybu jednoho z kanditátů na titul i zajímavou strategii Sebastiana Vettela. Jak si v ní vedli piloti ve srovnání se svými stájovými kolegy?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Alonso, Fernando

Alonso, Fernando | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Ferrari
V Monze Fernando Alonso jasně předčil Felipeho Massu, jak už tomu bylo po větší část sezóny. V kvalifikaci o 0,331 sec, během závodu v nejrychlejším kole o 0,436 rychlejší kolo. Užil si zaslouženého vítězství a splněného snu před početnými davy domácích fanoušků v rudém.

Felipe do Velké ceny Itálie přitom vystartoval dobře, z první šikany vyjížděl bok po boku se svým týmovým kolegou, a pokud by nenarazil na omezovač otáček na jejím výjezdu, možná by se dostal i před něj. Po celý závod jako jediný ze zbytku pole dokázal držet tempo vedoucí dvojice.

Fernando zareagoval na startu o zlomek vteřiny později než Button, který se na něj přes notnou snahu o obranu dostal. Zdálo se, že nebude dlouho trvat, a díky vyšší maximální rychlosti si s McLarenem poradí. Žel stalo se tak až po zastávkách díky perfektnímu výkonu při zajíždění do boxů i práci svých mechaniků, kteří byli o několik desetin rychlejší než jejich kolegové ze stříbrného týmu.

McLaren
McLaren po Belgii získal opět pódium, když finišoval pouze s jedním vozem. Lewis Hamilton zřejmě špatně zvolil aerodynamickou konfiguraci bez F-kanálu a byl Buttonem popáté letos v kvalifikaci poražen.

Jeho závod brzy skončil ve druhé šikaně. Pokud chtěl hledat viníka svého odstoupení, musel se podívat do zrcadla. Zbytečná agresivita, zbytečná chyba - přitom měl na to, aby dojel minimálně na čtvrtém místě, které získal po startu z pátého. Naštěstí to odskákal pouze on a nezkazil závod nikomu dalšímu.

Button zvolil pro svůj vůz mnohem více přítlaku než Lewis. Na rovinkách byl sice i s F-kanálem o 10,1 km/hod pomalejší než Alonso, vše si však vynahrazoval v zatáčkách. Výjezdy z Parabolicy měl perfektní - nezkazil ani jeden, proto o jeho propadu na druhé místo rozhodla dřívější zastávka a počáteční špatný výkon tvrdší směsi, které trvalo téměř celé kolo, než se zahřála (více o strategii McLarenu během závodu zde).

Red Bull
Rakouská stáj prohlašovala, že její monoposty čeká nejhorší trať sezóny. Očekávám, že v dalších závodech - počínaje Singapurem, pro který většina týmů připravuje poslední velká vylepšení letošních vozů - budou přes přísnější testy FIA týkající se předních křídel a podlahy znovu na špici.

V kvalifikaci vybojoval Mark Webber čtvrté, Sebastian Vettel šesté místo - čímž se srovnalo jejich letošní skóre v této části víkendu. Do cíle dojeli na stejných příčkách, ovšem v opačném pořadí.

Chvíli to se Sebastianem v závodě vypadalo zle, když náhle zpomalil kvůli údajné poruše motoru (nakonec se ukázalo, že to byla zaseklá brzda) a byl Markem předjet. Naštěstí se jednalo o chvilkovou závadu a oddálením zastávky až do posledního možného kola mnohé překvapil, když po předjetí Rosberga skončil hned za stupni vítězů. Takto si ale výkon měkké sady pneumatik Bridgestonu nepředstavuji - to bylo řečí o snahách napodobit pneumatikovou rošádu v Kanadě!

Mark Webber, který si během závodu hravě poradil se Schumacherem, nechápavě kroutil hlavou a zkritizoval strategii týmu. Jeho frustrace zvětšila jízda za Hülkenbergem který si zpestřoval závod krácením šikan vždy, když už se Australan přiblížil na dostřel. Nakonec se mu to povedlo, jenž mu už nezbyl čas na Rosberga a při své zastávce jej přeskočil Vettel. Z Itálie si odváží pouze osm bodů - což je jediné štěstí pro Hamiltona, který kvůli přes svou hloupou chybu tolik v šampionátu neztratil.


Tab. č. 1 - Srovnání dle výsledků v kvalifikaci

Mercedes
Rosberg si letos už po jedenácté poradil se Schumacherem, který navíc nepostoupil ani do poslední části kvalifikace. Sedminásobnému mistrovi světa sice vyšel skvěle start, když se posunul ze 12. na 7. pozici, krátce na to se ale před něj dostaly oba Red Bully a po klidném kroužení byl v cíli na bodech - devátý.

Před závodem sice tým prohlašoval, že jim to v Monze moc nepůjde, což rychlými koly a vysokými rychlostmi úspěšně popíral Rosberg, jenž byl v kvalifikaci nejlepší ze zbytku pole. V cíli se těšil z pátého místa, radost udělal i týmu, který pojistil svou čtvrtou příčku před Renaultem v šampionátu konstruktérů - získal o osm bodů více.

Williams
Nico Hülkenberg podával v Itálii výborné výkony. V kvalifikaci porazil o tři desetiny Barrichella a v závodě vybojoval sedmé místo. Občas si sice zkrátil šikanu, za což ho komisaři přes četné stížnosti Webbera nakonec nepotrestali, přesto si celkové zvládnutí víkendu pochvalu zaslouží. Své výjezdy vysvětloval problémem s brzdovým pedálem.

Barrichellovi během závodu kazil náladu Sebastian Buemi, kterého díky kralování na rovinkách (byl absolutně nejrychlejší: 346,7 km/hod) dlouho nemohl předjet. K bodu mu pomohla až zastávka v boxech.

Renault
Kubica u Renaultu dále válcuje Petrova - v kvalifikaci byl téměř o vteřinu rychlejší, jeho čisté průměrné kolo v závodu bylo o více než 8 desetin lepší. Časy však Robertovi stačily až na deváté místo, byť na sedmého Hülkenberga mu scházelo jen 12 tisícin. Po startu se dostal na páté místo, v boxech jej ale předjel Hülkenberg. Když se snažil pozici vybojovat zpět, přehnal se přes něj Webber. Ke konečnému osmé příčce jej svou pozdní zastávkou odsoudil Vettel.

Petrov se kvalifikoval jako 15., za blokování Glocka byl však o pět míst odsunut. Dlouhým stintem si po nevýrazném výkonu pomohl k 13. místu v cíli, tři čtvrtě minuty za svým polským kolegou.

Force India
Indická stáj si od Monzy po loňském roce hodně slibovala, nezískala zde však vůbec nic a zklamala. Ve třetím tréninku i v kvalifikaci měl problémy s pohonem Liuzzi, do finále se neprobojoval ani Sutil, jemuž k postupu scházelo 57 tisícin.

Jeho start byl hotovou katastrofou. Ocitl se na chvíli mimo trať a přišel o tolik míst, že jej tým raději povolal na konci úvodního kola do boxů, kde mu nasadil tvrdší směs, s níž měl vydržet až do konce. Což mu mohlo skvěle vyjít, objevil-li by se safety-car. K tomu nedošlo, místo toho musel ve 36. kole k mechanikům znovu kvůli výměně poškozeného předního křídla.


Tab. č. 2 - Srovnání dle nejrychlejších kol v závodě

Toro Rosso
V italském týmu byl v kvalifikaci již pojedenácté úspěšnější Buemi. Švýcar byl rychlejší jak v sobotu, tak i v neděli. Nezískali sice ani bod, ale poprvé vyzkoušeli F-kanál - a byli s ním moc spokojeni.

I po jeho odstranění po trénincích byli na rovinkách nejrychlejší - v kvalifikaci Alguersuarimu naměřili 348,7 km/hod. Toho v závodě naštvali komisaři - za zkrácení šikany, kterým dle svých slov nic nezískal, obdržel trest v podobě průjezdu boxovou uličkou.

Virgin
Virgin dopadl v Itálii nejlépe z nových týmů, když Timo Glock finišoval před Kovalainenem na sedmnáctém místě. Němec byl opět rychlejší než poslední klasifikovaný (ano, až za Jamamotem) Lucas Di Grassi. Brazilec svou rychlost omlouval problémem na zavěšení.

O ostatních týmech, v nichž byl klasifikován pouze jeden z pilotů, již jen stručně. Kamuj Kobajaši měl smůlu, když do Velké ceny Itálie kvůli problémům s řídící jednotkou ani neodstartoval. Před rozsvícením zelených světel mu ji Sauber sice zvládl vyměnit, převodovka však byla natolik poškozena, že musel zastavit krátce po startu z boxové uličky. De la Rosa odjel vcelku nudný závod, v jehož cíli byl čtrnáctý.

Lotusu rychlost nescházela, s oběma vozy se kvalifikoval před Virginy, jenže v závodě znovu Trulliho zklamala převodovka a Kovalainen se po propadu na startu před Glockův Virgin nedokázal propracovat kvůli neostatečné rychlosti na rovinkách.

U HRT nic nového: v nejpomalejším týmu dominuje rychlostí Bruno Senna, zatímco Karun Chandhok na pitwallu smutně pozoruje Sakona Jamamota se štědřejšími sponzory. O trochu vzruchu se přeci jen postarali - žel pouze hrůzně vypadajícím incidentem v boxech, který odnesl zlomenou nohou a zraněním muž, který má na starosti radiokomunikaci týmu. Do cíle dojel pouze Japonec, Sennovi už ve 12. kole opět selhala technika.


Tab. č. 3 - Srovnání dle průměrného času na kolo během závodu

V tabulce č. 1 jsou kvůli vyšší vypovídací hodnotě  (podobné počasí, teplota tratě a vzduchu, hustota provozu, pogumování dráhy, pneumatiky, motor) srovnány časy týmových kolegů z poslední části kvalifikace, které se oba účastnili (např. u Renaultu jsem v případě Kubicy počítal s jeho nejrychlejším časem z Q2, nikoliv z Q3).

V tabulce č. 2 a 3. jsem srovnával pouze páry, v nichž byli klasifikováni oba piloti.

Při průměrování časů v poslední tabulce č. 3 jsem nebral v úvahu první kolo ani ta, v nichž piloti zajížděli (in-lap) či vyjížděli (out-lap) z boxů. Nejedná se tedy o prostý průměr všech odjetých kol.

Velká cena Belgie - rekapitulace:
- představení okruhu a jeho parametry
- startovní rošt
- reportáž ze závodu + výsledky
- prohlášení týmů
- zastávky v boxech a stinty
- nejrychlejší kola
- fotogalerie

Vytisknout

Diskuze: Jak dopadly souboje týmových kolegů na Monze

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

BMW

Pirelli chtějí nadále testovat s Heidfeldem

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud