Jak dopadly souboje týmových kolegů v Turecku

Petr Hlawiczka, 1. června 2010, 06:55 Google+

Jak si vedli týmoví kolegové proti sobě během uplynulého závodního víkendu v Turecku? Tradičně se ohlédneme za tím, jak si jednotliví piloti vedli v kvalifikaci i v závodě.

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 01.06. 15:02) Napište svůj názor
Vettel, Sebastian

Vettel, Sebastian | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

V Istanbulu jsme si vzájemných duelů mezi piloty stejných stáji užili. Až moc. Málokdy se totiž vidí, aby se vyřadili týmoví kolegové jedoucích na prvním a druhém místě v poslední třetině závodu. Žel, stalo se tak - o smolné kolizi Red Bullů, která dala McLarenům křídla k vítězství, se bude ještě dlouho hovořit. Za své výkony v Turecku by si vítězství zasloužili, nakonec se museli spokojit pouze s dojezdem bronzového Marka Webbera, jenž svého kolegu v sobotní kvalifikaci dokázal porazit téměř o půl vteřiny.

Zatímco si Jenson Button s Lewisem Hamiltonem nechávali dostatek prostoru, piloti rakouského týmu kolidovali. Příčinou obou těchto soubojů byla špatná týmová komunikace: jak Webber, tak Hamilton dostali zřejmě dříve příkaz k šetření paliva, což jejich kolegům umožnilo dostat se do těsné blízkosti. Otázkou také zůstává, zde své svěřence na takovýchto pozicích nechat bojovat až do konce. Ať tak či onak, musí si týmy určit jasná pravidla, kterými se budou v takovýchto situacích piloti řídit.

Ve vzájemným souboji většina pilotů dávala větší díl viny Vettelovi - měl dostatek prostoru, on zabočil doprava do Webbera. Ten na druhou stranu nemusel svého týmového kolegu vyvézt až k samotnému okraji dráhy - jenže proč by se nemohl čistě bránit?

Zajímavé bylo sledovat setkání Sebastiana s vedoucími představiteli na pitwallu, kde jej poplácávali po ramenech a litovali, což například hned odsoudil Martin Whitmarsh z McLarenu, jenž z kolize také viní spíše německého pilota. Vedení Red Bullu (snad jako jediné) ve svých komentářích naproti tomu odsoudilo Webbera.

Ten po celou dobu za sebou s přehledem držel Hamiltona, proto nechápu, kde přišli na to, že by si měl Brit snadno poradit s Vettelem. Nebo snad již mají stanovenou týmovou jedničku? Do Vettela již vrazily miliony eur v rámci svého vývojového programu pro mladé piloty, je tedy hlavním "produktem" jejich investic, proto by mohlo být pro některé osoby v týmu velmi důležité, aby právě on vyhrál šampionát.

webber_hamilton
Hamilton měl s Webberem v Istanbulu leccos společného

Vítězství tak spadlo do klína McLarenu, kteří mu šli naproti. Monopost se jím daří na rozdíl od Ferrari, které v Turecku překvapivě ztrácelo, neustále vylepšovat a díky tomu jsou čím dál blíže absolutní špičce - v kvalifikaci jim scházela pouze 1 až 2 desetinky, v závodě jezdili stejně rychle jako Red Bully.

Hamilton se po dojezdu do cíle příliš neradoval, vypadal spíše jako zaražený pilot, jak praví náš klasik. Není divu: útok Buttona ke konci závodu vůbec nečekal. Dostal instrukce týmu k úspoře paliva, stejně jako jeho kolega, jenž se ovšem najednou vynořil po jeho boku a dokonce jej na chvíli předjel. Jenson byl z toho také na rozpacích, dobře věděl, jak zvedl tlak všem členům (nejen) boxové zídky McLarenu.

Lewis jej před novináři pochválil z férového souboje, bezpochyby ovšem čekal vysvětlení, co se v týmu vlastně dělo a jak vypadala komunikace s oběma piloty. Nezlobil se na Buttona, kterému zároveň vysekl pochvalu, že je nejlepším kolegou, kterého měl, ale na vedení.

V kvalifikaci dokázal úřadujícího mistra světa o 0,35 vteřiny porazit, jeho nejrychlejší kolo v závodě ale bylo o něco pomalejší. McLareny by v této statistice mohly být výrazně lépe, díky náskoku však v závěru Velké ceny Turecka, kdy ostatní jezdili nejrychleji, záměrně šetřily palivo i techniku.


Tab. č. 1 - Srovnání dle výsledků v kvalifikaci

Mercedes podává stejně jako McLaren čím dál lepší výkony. Schumacher si v kvalifikaci podruhé poradil se svým mladším kolegou Rosbergem, rychlejší kolo zajel také v závodě a euforie mladíka tak postupně získává čím dál větší trhliny.

V závodě, v jehož úvodu si dokonce Schumi na chvíli prohodil pozice s Buttonem, mu po zastávce v boxech dokázal poodjet, Nico jej však stáhl, ale nebyl jej schopen předjet.

Kubica s Renaultem odjel velmi dobrý závod bez nějakých spektakulárních kousků. Většinu času strávil za Mercedesy, přes něž se nedostal.

Petrov, který ještě nikdy Poláka v kvalifikaci neporazil, v ní přesto zaznamenal výrazný vzestup, když poprvé v krátké kariéře postoupil do její závěrečné části. Boullier je sice velmi chválil, protože držel tempo s (výjimečně slabšími) Ferrari. Všechny překvapil i nejrychlejším kolem, za které vděčí čerstvým pneumatikám, které nasadil po defektu, jež utrpěl při souboji s Alonsem, tři kola před cílem.

Překvapivý postup do poslední části kvalifikace slavil i Kamuj Kobajaši na Sauberu, když zkušenějšího Pedra de la Rosu překonal o téměř půl vteřiny. Před ním byl zaslouženě také dříve v cíli a získal svůj první letošní bod. K radosti Sauberu navíc poprvé finišovali s oběma vozy.

Z nováčků si v kvalifikaci vedl nejlépe Jarno Trulli na Lotusu, který stáhl ztrátu na střed pole pod 2 vteřiny. Oba zelené vozy však kvůli problémům s hydraulikou do cíle závodu nedojely.


Tab. č. 2 - Srovnání dle nejrychlejších kol v závodě

Felipe Massa na Ferrari porazil Fernanda Alonsa poprvé od úvodního podniku sezóny v Bahrajnu, a to o 0,4 vteřiny (v Q2). O něco lépe si vedl i v závodu, v němž krom jedné pozice díky Vettelově odstoupení více získat vzhledem ke současným kvalitám monopostu F10 nemohl.

Nevýrazný Alonso překvapivě vypadl již v prostřední části kvalifikace, v závodě si polepšil díky zastávce v boxech na úkor Kobajašiho a Sutila. V 52. kole se dokázal prodrat na osmou pozici před Petrova, který v souboji utrpěl defekt a z bodů pro změnu vypadl.

U Force Indie během kvalifikace nasadily auta v různé konfiguraci: Adrian Sutil s vozem bez F-kanálu suverénně porazil Vitantonia Liuzziho, který si jej chtěl po trénincích ponechat i pro další část. Na Němce však ztrácel více než vteřinu a nepostoupil ani do druhé části. Ono vyladit F-kanál, to týmům ještě nějakou chvíli potrvá. V laboratorních podmínkách funguje skvěle, ale na závodní dráze se spoustou rušivých vlivů už to tak jednoznačné není.


Tab. č. 3 - Srovnání dle průměrného času na kolo v závodě

V tabulce č. 1 jsem srovnával časy týmových kolegů z poslední části kvalifikace, které se oba účastnili (např. u Force Indie jsem u Sutila počítal s jeho nejrychlejším časem z Q1), aby tak měly vyšší srovnávací hodnotu (teplota tratě a vzduch, hustota provozu, počasí, motor, pneumatiky).

Při průměrování časů v poslední tabulce (č. 3) jsem nebral v úvahu první kolo ani kola, v nichž piloti zajížděli či vyjížděli z boxů. Nejedná se tedy o prostý průměr všech odjetých kol.

Vytisknout

Diskuze: Jak dopadly souboje týmových kolegů v Turecku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 01.06.2010 15:02 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

gp monaka

Renault a F-kanál? Již Brzy!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud