Jak dopadly souboje týmových kolegů v Bahrajnu?

Petr Hlawiczka, 17. března 2010, 08:30 Google+

Úvodní závod napověděl mnohé o formě jednotlivých týmů a přinesl také možnost srovnat výkonnost týmových kolegů. Při ostře sledovaných duelech došlo také na souboje generací - např. u Mercedesu (Schumacher - Rosberg), Williamsu (Barrichello - Hülkenberg) či u Sauberu (De la Rosa - Kobajaši).

Počet komentářů:  16 komentářů (Poslední 18.03. 10:31) Napište svůj názor
gp bahrajnu

gp bahrajnu | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Jezdce budu srovnávat dle výsledků v kvalifikaci, dle nejrychlejšího kola v závodě a dle průměrného času v závodě (prostý aritmetický průměr všech měřených kol). V tabulce pak vždy uvedu rozdíl, vítěze a skóre, které se bude měnit podle výsledků v těchto třech kategoriích v dalších závodech. První sloupec "Poř." uvádí pořadí pilota v dané kategorii (kvalifikace, nejrychlejší a průměrné kolo - nikoliv výsledné pořadí v závodě).

Red Bull
V souboji uvnitř rakouského týmu dominoval mladší z kolegů - Sebastian Vettel, jenž byl po celý víkend rychlejší než jeho kolega. Zajel rychlejší čas v kvalifikaci (-1,2 sec) a průměrné kolo měl v závodě také lepší (-0,02 sec). Nebýt technických problémů, možná by si dojel i pro celkové vítězství ve Velké ceně Bahrajnu.

Mark Webber alespoň uzmul rychlejší kolo v závodě (-0,7 sec). V závodě se dostal během prvního kola v zatáčce č. 9 před Buttona, McLarenu se však během zastávek v boxech podařil u obou pilotů husarský kousek, když si svá místa vzali zpět (Button - Webber; Hamilton - Rosberg).

Ferrari
U Ferrari vyzněl interní duel lépe pro Alonsa, jenž triumfoval v závodě. V kvalifikaci jej až na poslední chvíli překonal Felipe Massa (-0,36 sec). V úvodních kolech Velké ceny se po vlastní "chybě" (mohl se nechat více vyvézt na vnější okraj v první zatáčce a přibouchnout dveře týmovému kolegovi) nechal Španělem předjet.

V závodě vyšlo najevo, jak moc se Ferrari po zdolání Red Bullu šetřilo, když Alonso zajel o 1,1 vteřiny rychlejší než druhý Sutil. Inženýr Fernanda hned umravnil a další kola do konce závodu již jezdil téměř o dvě sekundy pomaleji.


Tab. č. 1 - Srovnání týmových kolegů dle výsledků v kvalifikaci

McLaren
O pilotech McLarenu toho bylo napsáno po Velké ceně Bahrajnu dost. Lewis Hamilton předčil Jensona Buttona o víkendu ve všech oblastech. Přestože Lewis ve třetím tréninku ztratil kvůli potížím s brzdovým kanálkem spoustu cenného času, v kvalifikaci byl o 0,46 vteřiny rychlejší. O čtyři desetiny byl rychlejší i v závodě - jak ve srovnání absolutních, tak i průměrných časů.

Myslím si však, že Jenson bude ztrácet stále méně tím, jak si bude více zvykat na vůz a spolupráci s uvnitř týmu. I když - na pravidelné porážení Hamiltona to možná nebude, uvidíme.

Mercedes
Dle jedné z našich anket vyplynulo, že až 75 % čtenářů více věřilo Schumacherovi. Ten však v prvním podniku letošní sezóny dostal od svého mladšího kolegy na frak. Roky přibývají, bleskurychlé reflexy se pomalu vytrácejí. Přesto si nemyslím, že se jednalo o fiasko a to co předvedl Schumi po tříleté pauze ve svých letech, před tím klobouk dolů.

Na Rosberga v žádné fázi příliš neztrácel - v kvalifikaci necelé 3 desetiny. V závodě dokázal sice zajet rychlejší kolo (-0,03), ale jeho průměrný čas na kolo byl pomalejší (+0,05 sec) a do cíle dojel až za Nicem.

Renault
V polsko-ruském souboji uvnitř francouzského týmu dostal Petrov od Kubicy řádně naloženo. Není divu, mezi oběma piloty je obrovský rozdíl i ve zkušenostech. Vitalij v kvalifikaci zaostal o 1,6 vteřiny a na rozdíl od Roberta nepostoupil do poslední části (pro srovnání jsem proto bral časy z prostřední části). Polák mohl v kvalifikaci dopadnout ještě lépe (cca o 0,4 vteřiny - před Schumacherem a Buttonem) nebýt chyby ve vlásence. Petrov rovněž doplatil na chybu v deváté zatáčce, díky které skončil v Q2 poslední.

V závodě si při kolizi hned zničil pneumatiky a tím pádem i závod, jinak by Renault nejspíše dosáhl na body. Rus si v závodě vedl dost dobře a postupně se prokousal na 11. pozici, než kvůli problémům se zavěšením musel odstoupit.

Force India
Adrian Sutil v kvalifikaci předčil Vitantonia Liuzziho o 0,66 sekundy a protlačil se do elitní desítky. Jeho naděje na dobrý výsledek vyhasly již po první zatáčce, kde se nikoliv vlastní vinou roztočil a skončil ve smyku. Probíjel se potom vpřed a zajel dokonce druhé nejrychlejší kolo v závodě - o půl vteřiny rychleji než jeho týmový kolega.

Liuzzi díky Sutilově smůle v závodě, kdy si stěžoval na slabší trakci svého monopostu, dojel na bodech, hned za velkou čtyřkou. A protože Adrian musel bojovat s pomalejšími piloty, byl i jeho průměrný čas lepší (-0,35 sec). 


Tab. č. 2 - Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejších kol v závodě

Williams
Ani Hülkenberg, ani nejzkušenější pilot ve startovním poli Barrichello se neprobojovali do poslední části kvalifikace. Rubensovi scházelo 0,16 Nicovi 0,69 vteřiny na 10. postupové místo a senzační vyřazení Buttona. Brazilec přesto ukázal, že Williams má dobré auto - když zajel 6. nejrychlejší čas v závodě, o 1,57 vteřiny rychleji než mladík Hülkenberg.

Němec byl sice rychlejší v trénincích, ale když došlo na lámání chleba, nedostatek zkušenosti se projevil. Ve třetím kole udělal navíc chybu v zatáčce číslo šest, vylétl z tratě a musel hned do boxů. Na tvrdší směsi navíc nevydržel až do konce, v 25 kole stavěl znovu a bylo po výsledku.

BMW Sauber
O Sauberu hovořili někteří díky lepší práci s pneumatikami jako o černém koni, v závodě však zcela vyhořeli, když ani jeden z vozů nedopravili do cíle. Ani v kvalifikaci nijak nezářili - oba piloti sice postoupili do prostřední části, v té patřili k těm pomalejším.

Zkušenější Pedro de la Rosa v ní byl rychlejší (-0,03), stejně jako v závodě, kde toho Kobajaši kvůli včasnému odstoupení v 11. kole moc nenajezdil. Pedro to zabalil 17 kol po něm.

Toro Rosso
Buemi zde překonal (-0,88 sec) Alguersuariho pouze v kvalifikaci, v závodě na Španěla desetinku ztrácel. Nevydařil se mu start, kdy protočil kola a přišel o dvě místa, která během dvou kol ovšem získal zpět. Šachovnicovou vlajku nakonec nespatřil, když jej zradila elektrika v jeho STR5.

Na Jaimeho zůstal v kvalifikaci Černý Petr, když jako jediný ze zavedených týmů neprošel s nováčky první částí. Jeho závodní rychlost byla o něco lepší.


Tab. č. 3 - Srovnání týmových kol dle průměrného času na kolo během závodu

Virgin
U Virginu - v kvalifikaci nejrychlejšího týmu z nováčku - si v ní vedl lépe (-0,86 sec) zkušenější Glock, a to i přesto, že jako jediný obul střední směs místo superměkké. Tým pronásledovaly technické problémy - ve třetím tréninku mu upadlo kolo a v závodě po úspěšném předjetí Kovalainena musel kvůli závadě na převodovce odstoupit.

Di Grassi se hlavně učil. Moc toho ovšem nepobral vzhledem k tomu, že kvůli problémům s hydraulikou musel odstoupit už ve druhém kole závodu.

Lotus
Jarno Trulli byl vždy mistrem jednoho kola, není proto divu, že v kvalifikaci o 0,46 vteřiny porazil finského kolegu. Ten se ovšem vytáhl v závodě, kde zajel rychlejší kolo (-0,23 sec) i celkově jeho rychlost byla lepší o propastných 2,15 vteřiny - což bylo dáno technickými problémy, jež sužovaly Trulliho v závěru závodu, kdy se z počátku potýkal s velkou nedotáčivostí a posledních deset kol pak jezdil o 10 - 20 vteřin pomaleji kvůli vadné hydraulice.

HRT
HRT se těžko hodnotí vzhledem k tomu, že Velkou cenu pojali víceméně jako shakedown svého monopostu, který jim dodává a vyvíjí Dallara. Srovnávat piloty španělského týmu mezi sebou by byla zatím ztráta času. Oba vozy startovaly z boxů, Chandhok po chybě zničil vůz hned ve druhém kole, Senna k vlastnímu překvapení jich ujel 17.

Zařadil jsem je proto pouze do první tabulky s údaji z kvalifikace, ve které byl Senna o 1,6 vteřiny rychlejší než Chandhok.

 

Vytisknout

Diskuze: Jak dopadly souboje týmových kolegů v Bahrajnu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 16, poslední 18.03.2010 10:31 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 16 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Webber, Mark

Webber šokovaný nemožností předjíždět

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud