GP JAPONSKA: Red Bull má titul, Verstappen opět bez náznaku konkurence

Robert RoBertino Pavelka, 24. září 2023, 08:39 Aktualizováno 24.9.2023, 09:50 Google+

Jestli někdo měl určité, třeba jen mikroskopické pochybnosti o nadvládě Red Bullu, okruh Suzuka ho spolehlivě vyléčil. Obhájce titulu jel opět jako z jiného světa, takže v závodě spíš zaujaly "výkony" pilotů, nad nimiž se vznáší Damoklův meč.

Počet komentářů:  36 komentářů (Poslední 30.09. 17:03) Napište svůj názor
Oscar Piastri se zařadil do úzkého kruhu pilotů, jenž v první sezóně stanuli na stupních vítězů (ilustrační foto)

Oscar Piastri se zařadil do úzkého kruhu pilotů, jenž v první sezóně stanuli na stupních vítězů (ilustrační foto) | foto: McLaren

Sdílejte článek

Slunečné počasí, usmívající se japonské publikum (během závodního víkendu dorazilo do ochozů okruhu Suzuka 222 000 diváků), zčásti očekávajících stvrzení nadvlády Maxe Verstappena, ale mnohem více natěšených na výkon domácího samuraje Juki Cunody. To byla kulisa závodu, k němuž nastoupila většina startovního pole na středně tvrdé směsi; piloti Alfy Romeo, Aston Martinu a AlphaTauri plus Hülkenberg zvolili nejměkčí. Ve hře byl Pohár konstruktérů, jehož zisk Red Bullem mohl ještě poodsunout Mercedes.

Start příliš Verstappenovi nevyšel - Piastri se ho pokusil podjet vnitřkem, Norris zase útočil zvenku. Nakonec Max vedení obhájil a Piastri musel ubrat, aby se "nepotkal" s týmovým kolegou - a propadl se za něj. Ve středu pole v té chvíli už létaly úlomky drahých monopostů. Hamilton se dostal do křížku s Pérezem, Bottas narazil do pravého boku Albona, létající trosky poškodily druhou Alfu Zhoua a za první zatáčkou se dostal mimo trať Ocon. Protože před první zatáčkou byla trať posetá nečistotami, vyjel na trať safety car a Zhou, Bottas, Pérez a Ocon zajeli do boxů. Mexičan si zastávku odbyl o kolo později a při výjezdu už za SC čarou podjel Zhou a Albona. Sice zakrátko oběma pozici vrátil, ale dostal se do hledáčku komisařů. 

Restart v 5. kole proběhl v pořadí Verstappen, Norris, Piastri, Leclerc, Sainz jr., Alonso, Hamilton, Russell, Lawson, Cunoda, Stroll, Hülkenberg, Gasly, Magnussen, Ocon, Zhou, Albon, Pérez, Sargeant a Bottas. Verstappen v poklidu odjížděl, piloti na červeně označených pneumatikách zjistili, že tato směs vydrží opravdu málo. Další vzrušení přinesla kolize Péreze a Magnussena v zatáčce 11 - Mexičan snad vůbec nemyslel, protože ve vracečce najel pravým předním kolem do Dánova levého zadního a roztočil ho. Checo si poškodil přední spoiler, oba aktéři kolize museli do boxů a vedení závodu na nějakou minutu spustilo režim VSC. Pérez měnil křídlo a opět se propadl až na chvost, navíc dostal penalizaci za předjíždění v režimu SC a další se dala čekat za způsobený incident, proto ho tým odvolal do boxů. 

Vpředu se stabilizovalo pořadí a bylo jasné, že na programu dne budou dvě zastávky. Což potvrdil vedoucí Verstappen, jenž v 17. kole opět nazul středně tvrdou směs. Podobně jednali u Ferrari (Leclerc 18. kolo, Sainz jr. v okruhu následujícím), ale Piastri (14.), Hamilton (17.) a Norris (18.) přezuli na tvrdé pneumatiky. Dopředu se tak posunul Russell a v jeho případě tým zkusil alternativní strategii - George zastavil těsně před polovinou závodu (25.) a rozhodl se vydržet až do konce. 

Verstappen nakonec v klidu absolvoval druhou zastávku (38.) a na tvrdé směsi bez jakéhokoli zaváhání navyšoval odstup od konkurence. K tomu ještě po výměně pneu přidal nejrychlejší kolo a nesmírně ceněný Grand Chelem (pole-position, vítězství, vedení od startu do cíle a nejrychlejší kolo) mu zhatil pouze fakt, že během pit-stopů musel vedení přenechat konkurenci. V zádech do cíle - ovšem se značnou ztrátou - dorazily oba McLaren a zejména Oscar Piastri měl důvod k oslavám. Dokázal ve své první sezóně obsadit stupně vítězů a opět vrací Austrálii na medailové pozice. Možná měl malý důvod k roztrpčení, když ho ve 27. kole předjel evidentně rychlejší týmový kolega, ale v konečném důsledku byl určitě spokojen.

Boj o další příčky se rozhořel mezi Ferrari a Mercedesem. Oba piloti Stříbrných šípů svedl značně tvrdý souboj už v 16. kole, kdy Hamilton bránící se Russellovi dokonce v zatáčce Degner 1 málem vycestoval z trati. Pak se jejich strategie rozešly a až v závěru bylo evidentní, že snaha Russella byla příliš optimistická. Trojice pronásledovatelů podruhé zastavila v boxech a obula tvrdou směs - Hamilton a Leclerc v 35. kole, Sainz jr. v devětatřicátém. Muž se startovním číslem 63 postupně ztrácel pozice - proti McLarenům - Piastri (měnil podruhé v kole 36.) a Norris (37.) ho pokořili krátce po sobě (Norris si ho podal hned v 38. kole, Piastrimu to trvalo trochu déle, ale nakonec v krásném duelu uspěl ve 42. kole) - a poté dorazili další "vlčáci" - Leclerc se dostal dopředu ve 45. kole po souboji kolo na kolo po celou zatáčku 1, Hamilton neměl důvod za Georgem setrvat, protože se na něj začal tlačit Sainz jr. Russell možná doufal, že mu Lewis příliš neodjede, aby mu poskytl DRS, ale ani tato obrana nebyla proti Sainzovi nic platná. Španěl nakonec dotáhl v posledních dvou kolech i Hamiltona, ale na předjetí mu nezbyl čas ani potenciál.

Domácí publikum hodně čekalo od Cunody, ale AlphaTauri záhy zamířily do boxů (Cunoda 10., Lawson 11.) a tím vlastně vypadly z bodovaných příček. Lawson navíc jel před Cunodou a Japonec přes veškerou snahu v posledních kolech nedokázal nováčka zdolat. Aston Martin také bude chtít na Japonsko nejspíš zapomenout. Alonso si stěžoval na chování vozu a výsledné umístění doslova protrpěl. I on začínal na měkkých pneu a do boxů jel hned po výše zmíněné dvojici. Nakonec aspoň uhájil svou příčku před dvojicí Alpine, navíc ve 21. kole chyboval, propadl se o pět pozic a musel horko těžko dohánět opětovný návrat do TOP 10. Gasly s Oconem jeli další nenápadný závod, v závěru dostal Ocon pokyn, aby si s Pierrem vyměnili pozice ve snaze Fernanda dostihnout (47. kolo), ale záměr nevyšel, proto Esteban dostal své pořadí zpět.

Valtteri Bottas si musel připadat jako otloukaná píšťalička. Když dovezl pochroumanou alfu do boxů, mechanici ji nějak slátali dohromady, ale prakticky ihned po restartu jeho vůz torpédoval Logan Sargeant v zatáčce 11, když totálně neodhadl brzdný bod - vina byla jasná, Sargeant dostal pět vteřin trestu. Bottas sice ještě jednou zajel do boxů, ale poté označil svůj vůz za "krabici, co se nedá řídit" a odstoupil. Stroll si také připsal nedokončený závod kvůli problémům se zadním křídlem (proto byl Alonso varován, aby šetřil vůz) a černým dnem bylo Japonsko pro Williams, když nedokončil ani jeden vůz z důvodu poškozeného podvozku v přední části. Sargeant tak učinil poté, co ho tým nechal odpykat dvě penalizace.

Ještě k jednomu zajímavému momentu došlo v závěrečné třetině. Pérez se v průběhu 27. kola posadil v boxech do svého vozu a čekal. Až ve 40. kole vyjel (samozřejmě s propastnou ztrátou) opět na trať. Po jednom kole zajel do boxů, absolvoval zastávku a vymazal vteřiny penalizace, aby poté svůj Red Bull definitivně odstavil.

Dominance Verstappena je o to obdivuhodnější, že s týmem oslavil zisk šestého Poháru konstruktérů pro stáj nápojového giganta a vlastně k tomu ani kolegu moc nepotřeboval. Právě Pérez je jediný, kdo by ještě mohl ohrozit Maxe v oblasti zisku titulu - jenže to by musel Mexičan vyhrát všech šest zbývajících závodů plus tři sprinty a ještě přidat minimálně čtyři nejrychlejší kola, to vše za předpokladu, že by Max přestal bodovat. Takovou sci-fi by asi nedokázali stvořit Erich von Däniken, Ray Bradbury s Arthurem Clarkem za pomoci Josefa Nesvadby, nemyslíte?

GP Japonska (Suzuka International Racing)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 261:30.58,421
2. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 18+ 19,387
3. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team 15+ 36,494
4. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 12+ 43,998
5. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 10+ 49,376
6. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 8+ 50,221
7. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 6+ 57,659
8. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco Cognizant 4+ 1.14,725
9. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team 2+ 1.19,678
10. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team 1+ 1.23,155
 
 
11. 40 Liam LAWSON nzlScuderia AlphaTauri  + 1 kolo
12. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri  + 1 kolo
13. 24 Guanyu ZHOU chnAlfa Romeo F1 Team Stake  + 1 kolo
14. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team  + 1 kolo
15. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team  + 1 kolo
16. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  odstoupil
17. 2 Logan SARGEANT usaWilliams Racing  odstoupil
18. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco Cognizant  odstoupil
19. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing  odstoupil
20. 77 Valtteri BOTTAS finAlfa Romeo F1 Team Stake  odstoupil
 
 Nejrychlejší kolo:
  1 Max VERSTAPPEN Red Bull RB19
Red Bull RBPTH001
Pirelli   1:34,183
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP JAPONSKA: Red Bull má titul, Verstappen opět bez náznaku konkurence

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 36, poslední 30.09.2023 17:03 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 36 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Oscar Piastri v závodě v Holandsku

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappena se pokusím předjet, říká Piastri

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud