GP SINGAPURU: Série Red Bullu skončila, dramatický duel tří týmů o vítězství patří Ferrari, Pérez nakonec potrestán

Robert RoBertino Pavelka, 17. září 2023, 16:20 Aktualizováno 17.9.2023, 21:14 Google+

Pod "starými" světly, ale v nové podobě - tak letos přivítal Singapur po konci evropské části sezóny F1 smečku vyznavačů "šíleně rychlých kol. S ohledem na postavení na startu se dalo očekávat, že "nekonečná" série Red Bullu se stane minulostí.

Počet komentářů:  88 komentářů (Poslední 21.09. 16:36) Napište svůj názor
Po více než roce slaví tým z Maranella opět vítězství (ilustrační foto)

Po více než roce slaví tým z Maranella opět vítězství (ilustrační foto) | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Hlasy před závodem měly jedno téma - nikoli zda bude Red Bull poražen, ale kdo utne jeho jedinečnou šňůru vítězství. Do nočního závodu přivezla firma Pirelli pneumatiky specifikace C5-C3 a do horké "sauny", jak někteří piloti prostředí Marina Bay Street Circuit nazývají, nasadili Leclerc, Cunoda, Piastri a Zhou nejměkčí směs, Verstappen, Pérez a Bottas naopak nejtvrdší - ostatní vyrazili do závodu na žlutých pneu. Teplota atakovala 30°C (trať byla ještě o sedm stupňů teplejší), ale pilotům činila problém vysoká vlhkost vzduchu - ostatně už před startem bylo vidět, že jsou pořádně propocení.

Na roštu se objevilo pouze osmnáct vozů - Stroll sice přečkal kvalifikační nehodu bez následků, ale jednak si stěžoval na drobné bolístky a jednak jeho vůz nebylo možné dát dostatečně rychle do kupy, proto se tým zaměřit na jeho přípravu pro následnou GP Japonska a Kanaďan dostal den odpočinku. Guanyu Zhou do závodu vyrazil z boxové uličky.

Na startu se podařilo Leclercovi pokořit Russella, o první vzrušení se postaral v prvním esíčku Hamilton, jemuž nevyšel útok na týmového kolegu a musel do únikové zóny. Ocitl se tak za oběma Ferrari, ale vzápětí přenechal Russellovi svou pozici a v 5. kole - nejspíš po dohodě s týmem - uvolnil cestu i Norrisovi.

Ferrari v čele mírně poodjely a Leclerca boxová zídka vyzývala, aby působil jako blok mezi vedoucím Sainzem jr. a soupeři. Nejdřív požadovali, aby měl na kolegu odstup tří vteřin, poté dokonce pět. Strategie byla jasná, aby nemohli ostatní piloti uplatnit na Španěla undercut. V tomto případě by ale spíš bylo logické pustit dopředu Charlese na měkčí směsi. Věc došla rozuzlení v 19. kole, kdy Logan Sargeant nezvládl nájezd do zatáčky 13, zdemoloval přední spoiler a rozesel po trati spoustu úlomků. Zatímco se ploužil do boxů, ředitelství počínaje 20. okruhem vyslalo na trať safety car. Leclerc ještě víc pozdržel pole, aby měl Sainz jr. komfort při výměně, navíc i on hodlal navštívit boxy. Dvojitý pit-stop však vyšel jen v prvním případě, protože se Leclerc zdržel za přijíždějícími soupeři a klesl až na šesté místo. Na trati zůstala jen trojice Verstappen, Pérez a Bottas na tvrdé směsi, jinak celé startovní pole vyměnilo pneumatiky.

Po restartu na začátku 23. kola bylo na trati pořadí Sainz, Verstappen, Russell, Pérez, Norris, Leclerc, Hamilton, Alonso, Ocon, Bottas, Magnussen, Gasly, Piastri, Lawson, Hülkenberg, Albon, Zhou a Sargeant. Záhy se piloti Red Bullu na "vadnoucích" pneumatikách začali propadat - Péreze postupně zdolali Norris a Hamilton (24. kolo) plus Leclerc (25.), Verstappen se bránil houževnatěji, ale i on musel vyklízet pozice - Norris (24.), Hamilton (27.) a opět Leclerc (28.). Sergio se opravdu bránil jako lev, jeho duel s Hamiltonem v zatáčce 7 vyústil v pobyt Lewise všemi koly mimo bílé označení trati, ale i přes Mexičanovy stížnosti se netrestalo.

Standardní rozestupy vzaly zasvé v poslední třetině závodu - v nájezdu do 42. kola zaznamenal Ocon totální škodu na pohonné jednotce a zastavil svou Alpine na výjezdu z boxů. Ředitelství počkalo na průjezd první pětice a poté vyhlásilo režim VSC. Jakkoli to mohlo vypadat nerealisticky, Mercedesy absolvovaly na začátku 45. kola double-pit-stop a na trať vyrazily s téměř třináctivteřinovou ztrátou na Leclerca. Na pošetřené žluté směsi však Russell i Hamilton doslova letěli - po osmi kolech už si dvojice podala Leclerca - Russell na konci 53. kola, Hamilton na začátku následujícícho - a Monačan měl o dvě kola později už propastnou ztrátu pěti vteřin! Duo Stříbrných šípů se dotáhlo na Sainze jr. s Norrisem, ale poměrně jednoznačná otázka kdy tuto dvojici přespurtují neměla odpověď. Potenciál středně tvrdé směsi už se vyčerpal, navíc Carlos odváděl skutečně jedinečnou práci. Chytře kontroloval odstup od Norrise, aby Russell neměl lehkou cestu před něj - nakonec to byl George, kdo chyboval: v posledním kole nedobrzdil po lehkém kontaktu se zdí do zatáčky 13 a ukončil svůj závod nejméně šťastným způsobem.

Red Bully nakonec stavěly ve 40. kole (Pérez) resp. o kolo později (Verstappen) a ocitly se tak na pozicích shodných se startovními. Jejich bílé pneu už byly za hranou použitelnosti, což dokazuje i případ Checa, jenž před zastávkou musel zhltnout hořkou pilulku v podobě trojího předjetí během několika set metrů (Ocon, Alonso, Gasly). Verstappen si nakonec aspoň trochu vylepšil náladu, když na cestě ke konečnému umístění nechal za sebou Zhoua (48. kolo), Hülkenberga (49.), Lawsona (50.), Piastriho (54.), Gaslyho (57.) a na cílové čáře ještě útočil na Leclerca, ovšem ten už závěr evidentně nejel naplno. I Pérez si polepšil a svůj výkon korunoval zdoláním novozélandského nováčka dvě kola před cílem.

Nadějně se představil tým Alpine a Ocon byl poprávu hodně rozzloben, když mu defekt převodovky sebral cenné umístění. Ostré souboje s ním a Gaslym sváděl Alonso, ovšem ten bude chtít na letošní Singapur hodně rychle zapomenout. Když v režimu SC vjížděl do depa, přehnal nájezd a dostal se zcela mimo příjezdovou komunikaci. Za to mu komisaři vyměřili pět vteřin navíc, když Španěl stavěl v 45. kole podruhé a odbyl si je, nastaly velké problémy na pravé části vozu poté, co došlo k problémům se zadním zvedákem, takže zastávka trvala 25,8 vteřin. Frustrovaný Fernando pak netrefil o kolo později zatáčku 14 a musel využít únikové zóny.

Zatímco Liam Lawson po velice dobré a klidné jízdě přivezl na chudé konto AlphaTauri cenné body, jeho asijský kolega prožil další martyrium. Po startu se Cunoda zapletl do kolize se Zhouem a musel odstoupit. Číňan byl nucen zajet do boxů a pokračoval na tvrdé směsi, nakonec se vyšvihl až na desáté místo, ale neubránil ho proti dvojici Verstappen-Pérez. Jeho kolega Bottas se strategií stejnou jako Red Bully po ukončení režimu SC figuroval na desátém místě, ale vzápětí chyboval a spadl až na konec startovního pole. 

Sympatický výkon Haasu se nakonec podařilo dovést ke kýženému bodu. Oba piloti se zpočátku propadli na hranici bodovaných míst, ale nakonec se opět "pochlapili" a atakovali první desítku. Nakonec uspěl Magnussen, ovšem nestačil na již zmíněného Lawsona. Zmínku ještě udělejme u štiky posledních závodu Albona - také on si brousil zuby na další body, ale nakonec čtyři kola před cílem "potkal" v zatáčce 13 Péreze a kolidoval s ním - tento incident měl být ještě po závodě prošetřen.

Velkolepá série Red Bullu tedy skončila, ovšem byli jsme svědky, že navzdory pesimistickým řečem nebyl zejména Max Verstappen tak docela bez šancí. Nakonec se po roce a dvou měsících opět dočkal triumfu tým z Maranella, i když po předvedeném výkonu by asi bylo nejspravedlivější vítěznou trofej minimálně rozdělit na tři kusy. Vyhrát ale může jen jeden, nicméně po delší době jsme viděli drama až do posledních metrů.

Dodatek po závodě:

Jak bylo v reportu uvedeno, Pérez se za svůj manévr dočkal vyšetřování a trestu - stewardi předvolalli jeho a Albona k pohovoru a zdůvodnili trest pro mexického pilota "příliš optimistickým manévrem, jenž by mohl být definován jako způsob předjetí, při němž Albon nemohl udělat nic, aby se dokázal vyhnout kolizi." Pérez tak obdržel penalizaci pěti vteřin plus trestný bod do své superlicence. Vliv na jeho umístění ovšem rozhodnutí komisařů nemělo, protože Liam Lawson na 9. místě ztrácel na Checa 13 vteřin. "Směřoval jsem přímo do zdi, musel jsem couvat a klesl na 13. pozici, nakonec jsem ještě dvě místa dohnal, ale na body to nestačilo," okomentoval situaci Albon. Komisaři rovněž vzali v úvahu přítomnost Lawsona, jehož pomalejší pohyb vzbudil u Péreze dojem, že může pilota přejdet. Tato skutečnost je uváděna jako důvod, proč Sergio dostal jenom bod. Současně byl dořešen i šetřený incident, zda Albon v režimu VSC nepředjel právě Péreze - v tomto směru shledali komisaři, že vše bylo v naprostém pořádku. Podle nich se podle časomíry nedalo určit, který vůz byl dříve u druhé čáry SC, nepomohly ani záběry z videa. Zástupci obou týmů však nehodlali tuto záležitost dále řešit, netrvali na potrestání a komisaři jejich rozhodnutí přijali.

GP Singapuru (Singapur)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 251:46:37,418
2. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 18+ 0,812
3. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 16+ 1,269
4. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 12+ 21,177
5. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 10+ 21,441
6. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team 8+ 38,441
7. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team 6+ 41,479
8. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 4+ 54,534
9. 40 Liam LAWSON nzlScuderia AlphaTauri 2+ 1:05,918
10. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team 1+ 1:12,116
 
 
11. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  + 13,417
12. 24 Guanyu ZHOU chnAlfa Romeo F1 Team Stake  + 1:23,649
13. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team  + 1:26,201
14. 2 Logan SARGEANT usaWilliams Racing  + 26,889
15. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco Cognizant  + 1:27,603
16. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team  nehoda
17. 77 Valtteri BOTTAS finAlfa Romeo F1 Team Stake  + 1 kolo
18. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team  motor
19. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri  kolize
20. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco Cognizant  nestartoval
 
 Nejrychlejší kolo:
  44 Lewis HAMILTON Mercedes W14
Mercedes M14
Pirelli   1:35,867
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP SINGAPURU: Série Red Bullu skončila, dramatický duel tří týmů o vítězství patří Ferrari, Pérez nakonec potrestán

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 88, poslední 21.09.2023 16:36 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 88 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

George Russell  byl v Singapuru typickým příkladem from hero to zero (ilustrační foto)

PROHLÁŠENÍ PO GP SINGAPURU: Jedna série končí, Russell smutným hrdinou dne

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud