GP MAĎARSKA: Zajímavé souboje za dominantním Verstappenem, Ferrari se nadále propadá

Robert RoBertino Pavelka, 23. července 2023, 16:50 Aktualizováno 23.7.2023, 17:30 Google+

Maďarsko bude na programu šampionátu F1 do roku 2032, jak bylo uvedeno na začátku přenosu oficiálně dvanácté, skutečně však jedenácté Grand Prix letošní sezóny. Ačkoliv se mluví často o dramatických závodech, letos se vše vyvíjelo tak nějak přirozeně.

Počet komentářů:  30 komentářů (Poslední 26.07. 09:18) Napište svůj názor
Lando Norris se po skvělém výkonu v Silverstone neztratil ani na Hungaroringu (ilustrační foto)

Lando Norris se po skvělém výkonu v Silverstone neztratil ani na Hungaroringu (ilustrační foto) | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Po pro mnohé překvapivé kvalifikaci se piloti v poměrně slunečném odpoledni seřadili na startovním roštu. Teplota byla o něco vyšší než včera - bezmála 30 stupňů (trať 48°C), vlhkost vzduchu atakovala 40 %, nárazový vítr byl o něco klidnější než při kvalifikaci. Drtivá většina startovního pole nasadila středně tvrdé pneumatiky, výjimku tvořila čtveřice Sainz jr., Stroll, Gasly a Cunoda na měkkých a dvojice Pérez a Russell na bíle označené směsi.

Hamiltonovi se start nevydařil dle jeho představ, horší bylo, že se kromě Verstappena před něj nasunuli i Piastri s Norrisem. Velmi dobře zvládli odpich z pozic i Ferrari - Leclerc byl pátý, Sainz jr. hned za ním. Třísky začaly létat v druhé polovině pole: Zhou pokazil start, vůz mu spadl do režimu anti-stall a když se konečně rozjel, před první zatáčkou nedobrzdil a zezadu lehce popostrčil Ricciarda. Pak už následoval domino efekt: navrátilec do startovního pole ťukl do Ocona a ten přeletěl přes Gaslyho pravé zadní kolo. 

Nic z toho ale neovlivnilo dění na špici, protože oba postižené vozy z "místa činu" odjely. Verstappen si v klidu držel první pozici a i přes snahy obou oranžových vozů postupně navyšoval svůj náskok. Ve čtvrtině závodu už to činilo více než pět vteřin. Bez problémů absolvoval Holanďan i obě zastávky u mechaniků - ve 24. kole přešel na tvrdou směs (2,3 vt.), podruhé po výměně za 2,6 vt. dokončil závod na žluté směsi. A jestliže po druhém pit-stopu na něj Norris ztrácel 12 vteřin, v cíli už to bylo více než půl minuty. Dominance absolutní, Max opět kromě úvodních metrů nikomu nepřepustil vedení.

Bitva se odehrávala za jeho zády. McLaren povolal jako prvního do boxů Norrise (18. kolo) a Piastriho hned v následujícím, ale Landovi stačil jeden okruh k tomu, aby po kolegově výjezdu z boxů převzal jeho pozici. Zatímco Lando pak dokázal držet bez potíží svou druhou příčku, i po druhém pit-stopu (45.), Piastri se stále více trápil a možná až příliš řešil otázku, proč nebyl do boxů povolán jako první. Po druhé výměně (43.) se k němu začal mílovými kroky blížit Pérez. Ten postupně přešel přes Alonsa (8.), v 25. kole vyměnil tvrdé pneu za středně tvrdé, poté si poradil se Sainzem jr. (27.), Russellem (28.) a podruhé stavěl ve stejném kole jako Oscar. Jejich vzájemný duel ve 47. kole vyvolal dost kontroverzí - Checo zaútočil v oblasti druhé DRS zóny, ale Piastri se vedle něj udržel i v následující zatáčce a Mexičan mu nedal mnoho prostoru. Komisaři duel prověřili, zda Pérez nevytlačil Piastriho mimo trať, ale další opatřeni neučinili. Zklamaný Oscar pak musel ustoupit v 57. kole i finišujícímu Hamiltonovi. Pérez pak ještě dotahoval Norrise, ale nejblíž se dostal na odstup 3,1 vteřiny, pak jeho tempo kleslo a v závěru mohl být rád, že obhájil stupně vítězů před dotírajícím Hamiltonem.

Mercedesy opět řádně vystrčily růžky, samozřejmě za kvílivého doprovodu obou pilotů. Hamilton chtěl vědět, jak mohli ztratit tolik času, dozvěděl se, že problematickými místy jsou cílová rovinka plus zatáčky 11 a 14, nicméně po výměnách v 17. a 50. kole zavelel Lewis k již zmíněnému útoku a v samotném závěru stahoval i Péreze. Je ovšem otázkou, zda by ho dokázal zdolat. Russell zvolil opačnou strategii, po zastávce v 29. kole hned v následujícím okruhu pustil Hamiltona před sebe a dva stinty na žluté směsi zvládl výborně. Sice si ve 65. kole zoufal, že jeho pneumatiky už nic nevydrží, ale Hamiltonův syndrom zvládl perfektně, hned v dalším kole předjel bez problémů Sainze jr. a v posledním kole měl na lopatě i Leclerca - i když tam se jednalo o zbytečný duel.

Ferrari po nadějném začátku spadlo do starých kolejí. Lépe na tom byl Sainz jr., jehož jízda neměla výkyvy - na tvrdou směs měnil v 16. kole, podruhé byl do boxů povolán ve 45. okruhu, ale dostal opět tvrdé pneumatiky. Leclerc prohrál bitvu o lepší umístění při první zastávce: v 18. kole museli mechanici měnit pistoli u levého zadního kola a zastávka se protáhla na devět vteřin. Když mířil Charles k mechanikům ve 44. kole podruhé, nepohlídal si rychlost a komisaři mu udělili 5 trestných vteřin. Díky tomu se před něj dostal Russell a Sainzovi mnoho nechybělo.

Astony se pozvolna řadí do středu pole. Nakonec obhájili piloti poslední bodované příčky, i když i Alonso měl namále - při druhé výměně ve 44. kole protočil Fernando obě kola, když už byl vůz na zvedáku, což pravidla nedovolují. Komisaři nejspíš zrovna svačili nebo se zabývali jinou důležitější činností, takže tento incident prošel bez povšimnutí. 

Alfa Romeo asi musí žehrat nevyužité šance. O Zhouovi už byla řeč, snažil se dohnat ztrátu, ale musel ještě umazávat pětivteřinovou penalizaci za způsobení kolize. V jednu chvíli dokonce figuroval v kolonce držitelů nejrychlejšího kola (vystřídalo se v ní šest pilotů), ale ztrátu dohnat nedokázal. Bottas bojoval na rozhraní bodovaných příček a v posledních 15 kolech sváděl tvrdé souboje s Albonem, ovšem recept na něj nenašel. Druhý pilot Williamsu zakončil závod neslavně v šikaně mezi zatáčkami 6 a 7 - roztočil vůz do hodin a vzápětí po tomto incidentu vozidlo odstavil. S ohledem na minimální vzdálenost však byl klasifikován.

Alpine prožil opravdu černý den. Z kolize vyvázl na první pohled lépe Gasly, ale už uprostřed prvního kola mu praskla pravá zadní pneumatika a poté, co dorazil k mechanikům, konstatovali zástupci týmu, že pořádnou ránu schytal i zadní spoiler. Oconovo poškození bylo méně viditelné, ale Esteban po dvou kolech zamířil rovněž do boxů a francouzský tým mohl balit.

Na závěr slovíčko o Ricciardovi, na nějž asi bylo hodně fanoušků F1 zvědavých. Kvůli zmíněné kolizi klesl Daniel na poslední místo, díky strategii se v jednu chvíli vypracoval na 9. pozici, ale většinu závodu absolvoval ve třetí pětce. Pro něj určitě bylo přínosné, že dokázal závod bez potíží dokončit a porazil týmového kolegu. 

Za týden po GP Belgie nastanou formulové prázdniny, ovšem většina příznivců i odborníci jsou přesvědčeni, že o titulu už je rozhodnuto. Ačkoliv různé týmy svými adaptacemi postupují o něco výš, statut Maxe Verstappena se stále nemění. Proto ona otázka, zda může tým vyhrát všechny závody v sezóně není tak docela od věci.

GP Ma?arska (Hungaroring Sport RT)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 261:38:08,634
2. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 18+ 33,731
3. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 15+ 37,603
4. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 12+ 39,134
5. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team 10+ 1:02,572
6. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 8+ 1:05,825
7. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 6+ 1:10,317
8. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 4+ 1:11,073
9. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco Cognizant 2+ 1:15,709
10. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco Cognizant 1+ 1 kolo
 
 
11. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  + 1 kolo
12. 77 Valtteri BOTTAS finAlfa Romeo F1 Team Stake  + 1 kolo
13. 33 Daniel RICCIARDO ausScuderia AlphaTauri  + 1 kolo
14. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team  + 1 kolo
15. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri  + 1 kolo
16. 24 Guanyu ZHOU chnAlfa Romeo F1 Team Stake  + 1 kolo
17. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team  + 1 kolo
18. 2 Logan SARGEANT usaWilliams Racing  + 2 kolo
19. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team  kolize
20. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team  kolize
 
 Nejrychlejší kolo:
  1 Max VERSTAPPEN Red Bull RB19
Red Bull RBPTH001
Pirelli   1:20,504
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP MAĎARSKA: Zajímavé souboje za dominantním Verstappenem, Ferrari se nadále propadá

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 30, poslední 26.07.2023 09:18 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 30 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Max Verstappen s vítěznou trofejí v Silverstone

PROHLÁŠENÍ: "Náš čas přijde," předvídá Norris

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  3. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud