Zimní přestávka F1 očima závodního mechanika

Jana Šrámková, 29. ledna 2014, 21:06 Google+

Jak probíhá práce v týmu F1 během ledna a února, než přijde na řadu představení nového vozu a první testy? O tom vypráví Marc Priestley, bývalý mechanik McLarenu.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 30.01. 09:22) Napište svůj názor
McLaren

McLaren | foto: McLaren

Sdílejte článek

O tom, že stavba nového auta F1 je náročná a pro většinu členů týmu znamená zimní pauza hektické období, asi pochybuje málokdo. "Po Vánocích se všichni vracejí s pocitem obav a vědí, že během tohoto období vás může potkat téměř cokoliv," uvedl Marc Priestley na svém blogu. 

V továrně je rušno, avšak samotní mechanici čekají, než se jim do rukou dostane nové šasi. Ale ani do té doby nezahálejí. "Většina mechaniků si vybírá dovolenou kolem Vánoc. Až ji vyčerpají, vracejí se do továrny, kde je spousta práce například s přípravou starých vozů do muzeí nebo výrobou a úpravou garážového vybavení," zní jeho odpověď na otázku, co vlastně mechanici dělají přes zimu. 

Jedno šasi je posláno na zátěžové testy FIA, to druhé míří do továrny k mechanikům. Například u Toro Rosso jich na jednom voze pracuje dohromady sedm - jeden hlavní, jeden má na starost přední a dva další zadní část vozu. A potom jsou zde tři ostatní, kteří se starají o karosérii, elektronické součásti a převodovku a fungují na směny.

"První dny se kontroluje, upravuje a předpřidělávají se některé jednoduché součástky, které jsou už dostupné. Není zvykem, že jsou všechny komponenty připraveny dříve než šasi," prozrazuje Priestley. Je však běžné, že první návrhy určitých součástek mohou být upraveny ještě dříve, než se vůbec dostanou na auto. "To je občas pro mechaniky frustrující, protože musejí čekat, než designéři vytvoří součátku, která může při stavění zdržovat upevnění jiných částí." Celý proces tak může trvat několik týdnů.


Mravenčí práce mechaniků je velmi důležitá (foto: Scuderia Ferrari)

Mechanici stavějí dohromady součástky řízení, zavěšení a vylaďují je do perfektní formy. Zanedlouho je ale jejich práce zase rozebrána a na šasi se dál pracuje a probíhají úpravy. "Možná to může vypadat hloupě, dělat všechnu tu práci a zase ji hned rozmontovávat, ale když věci sestavujete poprvé, objeví se většina problému či možností ke zlepšení. Proto je lepší si dát na čas, aby bylo vše správně," vysvětluje. 

Důležité je také první nastartování a zkouška převodovky, kterého se zúčastní téměř celá továrna. "Není to jen test motoru, ale v podstatě celého nového palubního systému. Inženýři prověřují data z laptopů, zatímco mechanici kontrolují případné praskliny, upravují vzájemné postavení pohyblivých částí apod. Může to trvat celý den, protože se hledají šotci v softwaru, mechanici připravují vůz, motor se předehřeje, nahoru se vytočí i systém výfukových plynů a až jsou všichni připraveni, poprvé se zmáčkne tlačítko start," vypráví. 

Práce mechaniků potom pokračuje - například připevní podlahu a poprvé si vyzkoušejí nastavit vůz. "To je první možnost týmu, jak připravit základní nastavení, včetně věcí jako klenba, špičky úhlu zavěšení a řízení či světlé výšky. Je to také možnost pro inženýry srovnat reálná data s těmi předpokládanými," popisuje.

A to už se přibližuje datum prvního předsezónního testu. Nejprve je však třeba ukázat nový výtvor světu. Letos týmy na představení vozů ušetřili - nekonaly se žádné velké akce jako tomu bývalo v minulosti. Některé stáje uspořádaly on-line prezentace, na kterých však nebyli přítomní žádní novináři a vypustili pár snímků svých nových vozů spolu se slovy pilotů či představitelů týmu. Další své nové "hračky" předvedly přímo v boxové uličce v Jerezu.

"Já si pamatuji, že při více než jedné příležitosti během oněch slavnostních odhalení nebyl vůz pod kapotou dokončen a jednou dokonce ani neměl motor. Ne že by si toho někdo všiml," vzpomíná s úsměvem Priestley. Většinou je však již vůz při té příležitosti téměř kompletní. 


Mechanici Red Bullu (foto: Infiniti Red Bull Racing)

A potom už příchází na řadu samotné testování. Mechanici pracují přes noc, neustále kontrolují a mění součástky, na konci dne vše rozeberou a hledají známky poškození a některé použité komponenty jsou odesílány zpět do továrny na inspekci.

Je zkrátka třeba novému vozu plně porozumět. A obzvlášť letos bude tohle všechno velmi důležité, protože spolehlivost označují mnozí za klíčový prvek nadcházející sezóny.Týmy v Jerezu letos čelí mnoha potížím a všichni se shodují, že je nyní vidět, jak moc komplexní jsou tyto vozy formule 1. A mechanici mají spoustu práce.

Vytisknout

Diskuze: Zimní přestávka F1 očima závodního mechanika

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 30.01.2014 09:22 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ferrari

Ferrari spokojeno s vozem i vzdáleností, kterou ve středu ujel Räikkönen

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

  2. Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud